Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, januar 29, 2010

Hjelp oss å finne Arne!

Lille Arne ble borte på Sannergata fra Fagerheimgata bort til Ringnes Park. Han skulle være med mamman sin på jobb og lå i lomma med hodet utenfor slik at han skulle få puste, men har falt ut.

Kjenner du noen som gikk i Sannergata på Grunerløkka etter kl 10 fredag formiddag som kan ha sett Arne eller tatt vare på han, så send denne meldingen videre.

Vi savner han innmari!

mandag, januar 25, 2010

Søken etter trygghet?

Debatten om datalagringsdirektivet raser videre. Ønsket om trygghet trumfer frihet for mange. Men skaper man lover med utgangspunkt i at menneskene er en fiende, vil lovene bli menneskefiendtlige.

Selvsagt kan vi regulere oss til trygghet. Eller som den australske imamen sa da han sammenlignet kvinner uten hijab med udekket kjøtt:

– Hvis du setter kjøtt som ikke er dekket til utenfor huset, på gata eller i parken, og kattene komme og spiser, hvem har skylden – katten eller det udekkede kjøttet, spurte han og svarte selv:

– Det udekkede kjøttet er problemet. Hvis hun var på rommet sitt, i sitt hjem, med hijaben på, ville det ikke ha skjedd noe, sa han.

Og det har han jo helt rett i. Om jeg sitter hjemme bak låste dører med et laken over hodet så ville jeg garantert vært mer beskyttet enn om jeg går ut og lever det livet jeg lever. Spørsmålet er om man skaper gode samfunn ved å definere innbyggerne som en potensiell trussel, og vi alle må leve som om alle andre er det.

Det var tross alt ikke "trygghet, likhet og søken etter fellesskap" som inspirerte meg.

Du, damen!

- Mrrrrr... du, damen?

Pusedyr tasser rundt på stua, og jeg titter rundt for å se hvem han snakker til. Til slutt setter han seg ned og stirrer på meg.

- Damen! Hallo?!? Er det mulig å få litt oppmerksomhet her?
- Unnskyld, er det meg du snakker til?

Pusedyr ser oppgitt ut.
- Ja, ser du noen andre her kanskje?

Etter å ha blitt adoptert av sin nye far har Pusedyr blitt merkbart mer kosete og legger seg gjerne med alle potene i været. På pappaens fang.

- Kunne du være brydd med å gi meg litt mat før pappa kommer hjem? Hm?

Han legger hodet på skakke.

- Kunne du være brydd med å ta deg sammen, din hårball, og snakke ordentlig? Vi har tross alt bodd sammen i elleve år før han flyttet inn. At han er ser på og kommenterer alt du gjør med begeistret fascinasjon ("se, se så søt han er når han slikker seg sånn") så vil nok det roe seg etterhvert.

Pusedyr glipper ikke en gang med øya.
- Møkkakjerring.

Så tasser han inn på soverommet og legger seg på de nyvaskede klærne på sengen til pappa kommer hjem.

Sånn har'e blitt.

onsdag, januar 20, 2010

Nakenmodell vant

Når Dagbladet skal presentere republikanere bruker de mer enn gjerne språkdrakten fra politiske motstandere. Ikke et ord om nyvalgte Scott Browns faktiske politikk, men vi får vite at han mest sannsynlig er "uansvarlig, homofobisk, rasistisk, re-aksjonær, eks-nakenmodell, som støtter vold mot kvinner og politikere han er uenig med".

Et åpenbart valg for den tradisjonelt demokratisk fargede delstaten Massachuttes, der Obama vant med 25% under presidentvalget. Obama-velgere har åpenbart stemt på en rasistisk nakenmodell som støtter vold mot politikere han er uenige med.

Dagbladet er en åpenbar kandidat for pressestøtte slik at vi kan glede oss over informativ, nyansert og balansert kvalitetsjournalistikk av dette kaliberet hver dag.

For lettbente doveggskriblerier anbefales Minervas Jan Arild Snoens "På tide å redde stumpene." Det er ikke Dagbladet han kommenterer....

Mistillit til Høyre?

Høyres kvinneforum vil ikke ha en egen fedrekvote i fødselspermisjonen. Tiden er inne for å gi familiene full valgfrihet i forhold til hvordan de organiserer sin egen hverdag.

Et helt legitimt standpunkt, det. Pappapermisjonen ble innført i 1993 for å øke likestillingen, få flere fedre til å ta ut permisjon og få flere kvinner til å gå tilbake i arbeidslivet. Da pappapermisjonen ble øket så var også en av grunnene at så lenge menn tjener mer enn kvinner, lønner det seg rett og slett ikke for vanlige familier at far går hjemme. It's the economy, stupid. Problemet er at med et av de mest kjønnsdelte arbeidsmarkedene i europa, så velger kvinner fortsatt lavtlønte yrker og bidrar selv til skjevheten som velmenende politikere så gjerne vil rette ut. Synd. Men sant.

Høyres kvinneforum er på mange måter Høyres svar på pappapermisjon. Målet er å få flere aktive kvinner i Høyre og flere kvinner til å stemme på partiet. Som de skriver på hjemmesidene sine: "Kvinner er langt fra godt nok representert i Høyre. De utgjør omkring 38 prosent av partiets medlemmer og 31 prosent av de folkevalgte." Partiet selv mener de to viktigste årsakene til dette er at det er for få kvinner blant Høyres fremste politikere og at partiet vinkler sakene på måter som ikke i tilstrekkelig grad appellerer til kvinner.

Høyres kvinneforum ble opprettet året etter at fedrekvoten ble innført, til erstatning for det noe mer gammelmodige Høyrekvinnenes Landsforbund. Kvinneforumet kaller seg en "integrert del av partiorganisasjonen", hvilket i hovedsak betyr at en kvinne velges separat til sentralstyret og alle landets fylkesstyrer. Kjekt. Så slipper partiet å tenke på kvinneandel i andre verv.

Dersom det i 2010 er en mistillit til fedre å tro at de ikke vil ta ut permisjon fordi de ikke gjøre det, hva er da å ha en automatisk representasjon for kvinner i Høyre? Er det på tide å gi partiorganisasjonen full valgfrihet til å organisere seg slik den selv finner mest hensiktsmessig?

Eller skal det fortsatt finnes et såkalt lavterskeltilbud til kvinner fordi det er så krevende med politikk og krig og fred og sånn?

mandag, januar 18, 2010

Ny nestleder

Med en mulighet for å miste Erling Lae til fylkesmannembetet i Vestfold, så kan det åpne seg en plass for fornyelse i ledertrioen i Høyre. Nå må det bemerkes at fornyelse i Høyre på ingen måte trenger å bestå av endring i alder, kjønn, erfaring eller tenkning - bare et nytt navn altså. Bare sånn at det er sagt.

Dagsavisen spekulerer i om yngre krefter slipper til og nevner Bent Høie, Torbjørn Røe Isaksen, Ine Marie Eriksen Søreide og Nikolai Astrup. For egen regning har jeg ført opp Bergens tøffe byrådsleder, Monica Mæland, og Drammens joviale ordfører Tore Opdal Hansen. Hvem foretrekker du? Andre forslag? Kommenter nedenfor.

To streker under svaret

Da Lille VamPus gikk på skolen, fikk hun ofte røde anmerkninger i hjemmeleksene for å ha satt to streker under svaret på matte-stykker som åpenbart ikke var regnet over og ettersjekket. Matte var, for å si det forsiktig, ikke et at mine sterkeste fag.

IPCC - eller FNs klimapanel om du vil - begynner å få seriøst mange røde anmerkninger for sine antakelser, postulert som fakta, i sine rapporter. Nå viser det seg at den 90% sannsynlige nedsmeldingen av isbreene i Himalaya innen 2035 var basert på et kort telefonintervju med en ukjent vitenskapsmann, Syed Hasnain, i New Scientist i 1999. Hasnain har nå innrømmet at hans påstander var ren spekulasjon, ikke understøttet av noen formell forskning.

Nobel Fredspris-vinner, Rajendra Pachauri, har tidligere avvist all kritikk av Himalaya-påstandene på en svært aggressiv måte. Ifølge Times Online ønsker ikke IPCC å kommentere saken.

Minner litt om bildet av de to isbjørnene som ser ut til å klamre seg til et isflak. Ifølge fotografen hadde det ingenting med global oppvarming å gjøre, men heller "was only taken because the wind-sculpted ice they were standing on made such a striking image". Isbjørner er, som kjent, ikke en spesielt truet rase.

Skulle ønske min mattelærer var like overbærende med mine regnestykker og syntes to streker under svaret var viktigere enn selve regnestykket. Hvem vet hva jeg kunne blitt da. Klimaforsker i FNs klimapanel?

The kiosk formerly known as...

Det skal kanskje godt gjøres å ikke legge merke til det, men om dette er nyheter for deg, så sjekk i din lokale kiosk eller butikk neste gang du er innom. Norske myndigheter har forbudt å ha lovlige varer liggende synlig i butikken. Dermed har de store kjedene brukt millioner på å bygge om og lage skap de kan ha varene i, mens mindre butikker og kiosker nok sliter litt med kravene fra myndighetene. Og slik presses de små butikkene og kioskene ut av markedet. Hvem andre enn kjedene har råd til å forholde seg til slikt?

Tidligere Solhøy Frukt og Tobakk, nå Solhøy Frukt og *****, feiret forbudet med å innføre russisk dag. Siden forbudet også innebærer at man kun får lov å eksponere kundene for varene i maks 30 sekunder, så tipper jeg at fotografen må ha vært kjapp på avtrekkeren her:


Søtsaker og snacks forventes å følge på. Øl burde jo vært borte allerede. Deretter forsvinner vel usunne matvarer, som pølser, koteletter og kjøttdeig inn i grå kasser med begrenset mulighet for eksponering mot kundene. Is kan man lett dekke over, brus kun i egne skap med mørke vinduer. Blader med bare pene forsidepiker vekk fra hyllene.

I det hele tatt. Siden vi ikke er medlem av EU så kan vel heller norske butikker se ut som om de forsøker å harmonisere vareutvalget med Zimbabwe. Bortsett fra at der er der lov å selge tobakk åpent. Selvsagt.

torsdag, januar 14, 2010

Søker ansatt som møter på jobb

Om man lurer på hvor sykelønnsdebatten står i Norge og hvor fortvilet små bedrifter er over arbeidstakeres holdninger, kan man jo se på syltetøyprodusenten Lisa som søker ny lagerarbeider:

- Arbeidet er fysisk og du må ha god helse. Det betyr noe løfting, stabling, skriving, lesing, til og med tenking og ikke minst nøyaktighet, underlig nok også fremmøtevillighet ved arbeidstidens begynnelse.

Brutalisering av arbeidslivet. Ingen tvil om det.



Les saken hos E24.

For ytringsfrihet og mot ekstremisme

Markering til støtte for ytringsfrihet og mot ekstremisme foran Stortinget lørdag 16. januar fra kl. 1300 til 1330. Dette kan være vel verdt å delta på, så møt opp!

Det vil bli korte appeller ved:
Tina Shagufta Kornmo, nettverket LIM
Trine Skei Grande, leder i Venstre
Mahmood Amiry-Moghaddam, menneskerettighetsforkjemper
John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge
Lars Gule, Høgskolen i Oslo
Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk Senter

Foranledning for denne markeringen er økseangrepet på tegneren Kurt Westergaard i Danmark første nyttårsdag. Denne handlingen representer et angrep på en frihetsverdi som er viktig for alle mennesker i verden, nemlig ytringsfriheten.

Det er ulike oppfatninger om hvorvidt det er fornuftig eller etisk forsvarlig å publisere karikaturer som krenker enkeltes religiøse følelser. I et åpent samfunn er det viktig å diskutere slike spørsmål, men det vi alle må være enige om, er at ingen brukere av ytringsfriheten må utsettes for trusler eller voldelige angrep.

Muslimer har en like stor interesse av å forsvare ytringsfriheten som alle andre. Det er også viktig å si stopp til ekstremister som gjennom sine avskyelige handlinger i islams navn setter både islam og muslimer i et dårlig lys.

Nettverket LIM, som består av engasjerte personer med ulik etnisk samfunn, deriblant muslimer, har som formål å fremme demokratiske frihetsverdier i samfunnet og forebygge rasisme og andre hatideologier.

LIM har invitert Islamsk Råd til å være med på markeringen, men har fått et negativt svar. Dette mener vi er skuffende, men vi håper likevel at mange vil slutte seg til vår markering på lørdag der vi ønsker å si klart og tydelig: RESPEKTER YTRINGSFRIHETEN. NEI TIL VOLD OG TRUSLER!

Vennligst spre denne invitasjonen videre til dine venner og bekjente…

Gå til Facebook-gruppa til nettverket for Likestilling. Integrering. Mangfold.

onsdag, januar 13, 2010

Please don't help

hablog stiller et spørsmål som jeg også har lurt litt på. I AMK-saken, der en kvinne døde mens ambulansepersonell ikke kom til på grunn av at familien var aggressiv, så blir det både hevdet språkbruken til den tyrkiske familien bare er et uttrykk for en fremmed kultur, som AMK må lære å forholde seg til. Kommer man fra et annet sted enn Europa er altså "horeunge" og "forpulte fitter" en vanlig språkdrakt?

Hva slags uttrykk for fordommer er det egentlig? At mennesker som ikke har europeisk kulturbakgrunn rett og slett er mer aggressive og ubehøvlet enn andre? Som hablog håper jeg at de fleste med innvandrerbakgrunn vil betakke seg for denne formen for sympati.

Det er naturlig at man kan bli aggressiv når man er bekymret og redd, bare tenk på om noe skjedde med en av dine nærmeste og du følte at du ikke ble hørt når du ba om hjelp. Det er et godt stykke unna det å mene at aggressiv oppførsel og uakseptabel språkbruk er noe som er generisk for innvandrerbefolkningen. "Please don't help", som det heter.

Årets Reagan-konferanse

Monticello Society inviterer igjen til sin årlige Reagankonferanse, noe VamPus selvsagt anbefaler varmt. Det kan visstnok komme endringer i program og klokkeslett, det vil ikke jeg oppdatere her - så enten meld deg på ved å betale inn eller bokmerk Monticellos egne hjemmesider.

Deltageravgiften er 200 kroner, og for medlemmer regnes summen som betalt medlemskontingent for 2010 (gjør oppmerksom ved betaling om du ønsker å være medlem eller ikke). Summen kan betales til Monticello Society v/Jon Henrik Gilhuus, kontonr 6142 11 30492.

REAGANKONFERANSEN 2010

Tid: Søndag 14. februar
Sted: Litteraturhuset, Nedjma-salen

Program:

Brita Møystad Engseth, filmekspert:
Support the troops - om Hollywoods fremstilling av soldater og krig

John Kristen Skogan, NUPI:
Drømmen om en atomvåpenfri verden - om atomnedrustning fra Reagan til Obama

Jan Arild Snoen, Monticello Society:
Helsereformen i USA - Bakgrunn og vedtak

Bernt Hagtvedt, professor UiO:
Grunnlovens plass i amerikansk politikk

Dag Inge Fjeld, Monticello Society har i tillegg gjort et dykk i sine rikholdige arkiver, og kommet opp med en tv-debatt fra 1967, der Ronald Reagan og Bobby Kennedy diskuterer USAs rolle i verden. Det vil bli vist klipp fra debatten.

For de lettrørte av oss anbefales det å ta med lommetørkle til Dag Inges dypdykk.

tirsdag, januar 12, 2010

Likhet for loven

Arbeiderpartiets Knut Storberget forsvarer at østeuropeere blir forskjellsbehandlet i det norske rettssystemet og dømt hardere enn nordmenn. Det er ingen tvil om at organisert - eller uorganisert for den saks skyld - kriminalitet fra østeuropeiske bander er et problem som må tas tak i. Svært mye av kriminaliteten som begås, er såkalt "hverdagskriminalitet" - lommetyveri, innbrudd, kortsvindel. Hverdagskriminalitet er det folk flest opplever på kroppen. Hverdagskriminalitet er også det som blir fortest henlagt.

Men tas tak i er noe helt annet enn å uthule rettssikkerheten til den enkelte. Det skal være likhet for loven. Man skal ikke løpe "større risiko for å bli utsatt for tvangsmidler enn beboerne i landet", slik Storberget mener i Dagbladet. Man skal løpe samme risiko.

Problemet er at man etter årevis med lemfeldig håndtering av kriminalitet, med straffeutmålinger som strider mot folks flests rettsfølelse, har skapt et drømmesamfunn for de som organiserer seg bare litt. Det er så godt ingen risiko for å bli tatt.

Mitt ønske har aldri vært å ta østeuropeere spesielt. Om den som stjeler lommeboka mi er rumenier eller norsk nordmann fra Norge er helt uinteressant. Samme lovbrudd skal i utgangspunktet straffes likt.

Når grov vold straffes med 55 timers samfunnsstraff, og bare tre av ti tror på hjelp fra politiet, så vil jeg tro at det er noe grunnleggende galt med tilstanden for forbrytelse og straff i Norge.

Forskjellsbehandling i rettssystemet ikke løsningen.

fredag, januar 08, 2010

Brrr...kaldt!

Enig med Erling Fossen - Oslofolk klager da ikke på kulda, dette er vanlig i januar. Men noen opplever nok kulda som verre enn andre. Min gode kollega Andreas var ute å filmet på "Suppebussen" i natt. Et tilbud til de som ikke har tak over hodet. Han sendte ut en mail som godt kan spres:


De etterlyser stillongser og ullundertøy, soveposer som tåler noen kuldegrader og varme jakker (spesielt store str.).

Suppebussen står på p-plassen mellom Oslo S og operaen hver natt (så lenge det er så kaldt som nå) mellom 00.00 og 04.30. Lever gjerne klær der. Du får kaffe, mat og en hyggelig prat som takk.

Ta kontakt med Frelsesarmeen direkte for å sjekke hvor du kan levere på andre tide av døgnet.

Frivillige til nattbussen
Frelsesarmeens suppebuss i Oslo vil være ute hver uke; natt til onsdag, torsdag og fredag. Har du anledning til å hjelpe? Ta kontakt med Frelsesarmeens rusomsorg, Fyrlyset, tlf.nr. 23 03 66 80.

onsdag, januar 06, 2010

Reinfeldt mer populær enn Persson

Den svenske borgerlige regjeringen er mer populær enn samtlige regjeringer ledet av sosialdemokraten Göran Persson. Dette skriver Per Gudmundson i en kommentarartikkel i min svenske yndlingsavis, Svenska Dagbladet. Men som han påpeker - ikke forvent å se en artikkel om det noe sted.

Konkurrenten Aftonbladet har nemlig målt popularitet hos ministrene i den sittende regjering siden 1996, og publisert disse rundt nyttår. I år, som årene før, publiserte de riktignok resultatene som viste folkets dom over Reinfeldts ministre. Men det de ikke skriver er at karakterene som gis til regjeringen Reinfeldt i gjennomsnitt ligger over de karakterene som ble gitt til Perssons regjeringer. Selv på sitt mest upopulære lå Reinfeldts regjering på et nivå som sosialdemokratene kun kunne drømme om.

Dette til tross for at angrepene mot Reinfeldt og hans regjering fra sosialdemokratiske støtteorganisasjon de siste fire årene har vært av typen at "a-kassan ”slagits sönder”, att sjukförsäkringen ”slaktats” och att regeringen varit ”passiv” i näringspolitiken."

Lyder det kjent?

Støtteorganisasjoner til Arbeiderpartiet har tradisjonelt fri adgang til å fremføre samme kritikk mot norske borgerlige regjeringer. Brutalisering av arbeidslivet og forjævlisering av hverdagen til de fattige er ikke ukjente begreper fra den kanten. Det interessante er at til tross for grove angrep og generell venstrevridning i norske medier, så ligger støtten til partier på høyresida på rundt 50 prosent. Partiene på høyre fløy fikk flere stemmer ved valget enn venstresida, men valgsystemet gir de rødgrønne det Stoltenberg insisterer på å kalle et "klart mandat".

Om ikke annet sier dette litt om potensialet til den norske høyresiden i forhold til strategi og kommunikasjon med velgergrupper. Det skal ikke så mye til for å få en solid oppslutning om endring av den sosialdemokratiske velferdsstaten.

At meningsmålinger endrer seg og ikke nødvendigvis gir noen fasit på fremtidig valg er alle enige om. Men som Gudmundson skriver - Aftonbladets målinger kan være greie å ha i bakhodet når mediene fremstiller det som at folk er så misfornøyde i forhold til sosiale spørsmål og reformer.

Det burde borgerlig side huske på her i Norge også. Lytt til velgerne, ikke til mer eller mindre sosialdemokratiske pressgrupper som står frem i mediene og snakker om forjævlisering.

For min del handler det om å fremme en politikk som gavner enkeltmennesket i hverdagen. Kan jeg i tillegg forjævligsere hverdagen til pressgruppene fra arbeiderbevegelsen så er det bare et hyggelig bonus.

tirsdag, januar 05, 2010

Jeg var Kurt Westergaard

I festlige lag i Høyre blir det ofte nevnt i lettbente taler at "konservativ ikke er et annet ord for treg, selv om det noen ganger kan synes slik". Dette fører alltid til humring og rasling i perlekjeder. Så VamPus rasler i dag anerkjennende med perlekjedet til liberalkonservative Minerva, som etter fire år følger VamPus' Verdens oppfordring om å publisere Muhammed-karikaturene, som hun selv hadde gjort.

En av begrunnelsene for bred publisering er selvsagt at jo flere som publiserer jo mer reduserer man risikoen for den enkelte. Som Jan Arild Snoen skriver: Når Westergaard angripes, burde alle skrivende mennesker stå frem og si: ”Jeg er Kurt Westergaard”

Men det jeg lærte meg av mange av mine lesere den gang, av kommentatorer i avisene, og debatten generelt, var at vi som (mis)bruker ytringsfriheten til å publisere disse tegningene er like ekstremistiske som de som truer med og gjennomfører terroraksjoner og drap hvis de føler seg fornærmet. "Ytringsfrihetsekstremister" mot voldelige islamister = likeverdige enheter som begge bør fordømmes. Ytringsfrihetsekstremistene dog i litt større grad enn de som truer med drap fordi de provoserer voldelige ekstremister til å... begå vold.

Logikken er slående.

Jeg antar at de mener at øksemannen kun bruker sin demokratiske rett til å ytre seg med en øks i stedet for penn, så da burde jo alt være i orden. Jeg mener - oss ekstremister i mellom.

Meg bekjent har Minerva få abonnenter på Gaza-stripen, men vi kan jo avvente å se om noen norske imamer spriter opp med noen egne tegninger med Muhammed fremstilt som en gris og drar ned for å starte et opprør mot Norge om noen måneder. Så får Jonas Gahr Støre en ny unnskyldning til å inngå en dialog og overlevere pinkoden til oljefondet til Hamas.

Ingen nyhetsredaktører i tradisjonelle medier i Norge utover Bergen Tidenes Trine Eilertsen finner det relevant å publisere karikaturer for å vise hva som forårsaker brennende flagg, terrortrusler og drapsforsøk.

Når skal man forstå at et angrep på Kurt Westergaard er et angrep på oss alle?

Oppfordringen står fortsatt og gjelder aviser, bloggere og uavhengige skribenter.

Enig med hablog - det er oppsiktsvekkende at dette er oppsiktsvekkende.

mandag, januar 04, 2010

Fri 2010

I romjulen ble VamPus utfordret til å finne sitt slagord for 2010, som måtte være kort, kontant og på rim. Man skulle jo tro at for en liberalist så ville slagordet komme av seg selv, men nei. Med mål om i større grad sette premissene i eget liv, gå ut og målføre debatt og ikke bli bundet av hensyn til hva andre måtte mene, så kom forslaget "Stri 2010". Stakkars Mannen, tenkte jeg da, som om ikke akkurat det bekymrer han nok fra før. Men det må jo bli "Fri 2010".

Fri til å tenke, skrive og mene mer. Sette premisser for debatt og stå steilt igjennom. Fra blogg til debattinnlegg, utspill og kommentarer til bokprosjekter med og uten politisk innhold.

Fri til å være stri, rett og slett. Og så trene, gå ned ti kilo, være på jobb før ni hver dag og også være med blid. Fri, blid og stri. Det må da kunne kombineres?

Godt nytt år!