mandag, mai 29, 2006

Dialog med drittsekker

Professor i praktisk filosofi ved Högskolan i Kalmar, Per Bauhn, har et godt innlegg om dialog, toleranse og verdier i Svenska Dagbladet;

"Demokratier antas stå för tolerans. Men tolerans är inte värdeneutralitet. Är man för tolerans, så är man mot intolerans. De som med hot och våld visar att de inte accepterar andras rätt att ifrågasätta deras övertygelser är demokratins fiender, och mot dem bör demokratin hålla dörren stängd, oberoende av om det handlar om "svaga" grupper eller inte.

Om demokratin ska bevara sin moraliska trovärdighet, så får inte dess öppenhet vara villkorslös."

Les hele her.

13 kommentarer:

  1. Fra Kalmar kommer det mye rart.

    BB-Jessica, blant annet. Og en festlig unionstraktat i 1397...

    SvarSlett
  2. Artikkelen tiltredes!
    Dette gjelder ikke minst religiøse grupperinger som for tiden konkurrerer i forurettethet over manglende respekt.....avløst av maktspråk. F.eks muslimer og hinduer(via mer eller mindre selvutnvnte talspersoner) opptrer dels i offerrollen, dels sender de signaler om maktbruk (som jo har vært overbevisende demonstrert).

    Det er vel en sørgelig historisk arv at verdenssamfunnet har gitt religioner filosofisk "carte blanche" uten å vurdere nærmere hva slags toleranse religionen selv forfekter. Dessverre gis religioner moralsk kredabilitet qua religion, til tross for at mange er motbydelig diskriminerende.

    SvarSlett
  3. Hvis du skal følge disse prinsippene, så gir det deg en klar advarsel mot å overhode slippe til noen norsk høyreekstremist i offentlig debatt.
    Det gir deg også en advarsel mot å inkludere så vidt jeg kan se èn islamist, og det er han karen som forsøkte å skyte William Nygaard.
    Men prinsippene gir deg såvidt jeg kan se ikke ryggdekning for skulle være imot å invitere Hamas til samtaler, hvis du håpa på det. De forsøker ikke å hindre deg i å si noe som helst.

    SvarSlett
  4. Att ha en dialog med en företrädare för det ungerska motståndet mot Sovjetmakten 1956 är något annat än att ha en dialog med Pol Pot och Saddam Hussein.


    Ja de rødgrønnes dialog med Iran høster frukter.
    Etter alle ydmykelsene ved ambassade stormingen i regi av styresmaktene i iran,
    valgte molbo Norge dialogens vei.

    http://www.dagbladet.no/nyheter/2006/02/07/457115.html
    Reaksjonene fra Norsk side ble nok verdsatt av de totalitære teokrater.

    SvarSlett
  5. Aha, jeg har lenge lurt på dette, nå vet vi: Den vestlige kulturen er moralsk overlegen og kan enkelt og greit presentere fasiten på hvem som er "farlige", "intolerante" eller "drittsekker". Da er jo alt i orden!

    SvarSlett
  6. Prinsessen har unektelig et poeng. Hvordan våger slike som VamPus å antyde at demokrati og frihet er bedre enn diktatur og undertrykkelse?

    Bare fordi vi har demokrati og frihet så betyr ikke det at diktatur og undertrykkelse egentlig er feil! Vi kan ikke dømme andre ut fra våre egne premisser! Ærlig talt, VamPus!

    For å komme noen vei må vi vise forståelse og respekt for grove brudd på menneskerettighetene. Vi må på ingen måte tirre diktatorene som brutaliserer folket sitt. Hadde vi bare behandlet Hitler bedre, så hadde han sikkert vært snill som en puddel selv! Og da hadde vi aldri fått noen andre verdenskrig!

    Nei, VamPus og hennes meningsfeller må nok ta ansvaret for andre verdenskrig og at de provoserte Hitler istedenfor å møte ham og hans høyverdige kultur med respekt og ærbødighet.

    SvarSlett
  7. Kjære prinsesse det er kanskje på tide å friske opp igjen erfaringene fra den nære fortid.
    Mine egene erfaringer fra Romania og samtaler med studenter der og vennskap med politisk flyktninger fra smme land forstår jeg hva
    Herta Müller mener.

    http://www.weekendavisen.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060524/BOGER/605220315&SearchID=73245771191826

    Har Rushdie ret? Er islamismen den ny totalitarisme?

    »Selvfølgelig har han ret«.

    - Kan vi så ikke berolige os med, at der i det mindste ikke er noget Kreml nu, ikke noget hovedkvarter? Er det ikke en fordel?

    »Stalin er død, ja. Gud er ikke død. Partiet er skiftet ud med gud og Politbureauet med mullaherne«.

    OGSÅ Herta Müller må undre sig over, at der efter nazismen, som hendes far betjente i SS, og kommunismen, der var den luft, hun åndede i Rumænien, skulle komme endnu en totalitaristisk trussel. Hun og hendes familie tilhørte det tyske mindretal i Rumænien, og sin barndom og ungdom tilbragte hun i Ceausescus diktatur, indtil hun slap til Vesttyskland. Det er snart 20 år siden. Alt sammen spøger det i hendes seneste essaybog på dansk: Kongen bukker og dræber.

    SvarSlett
  8. Karikaturene kommer vi ikke utenom

    http://www.zipperfish.net/free/yaafm12.php

    SvarSlett
  9. Sarkastiske svar til undertegnede antyder at prinsesse Lea vil forsvare hva som helst.

    Ei så, dersom Kosialist hadde kunnet bevise at det Kosialist så fint omtaler som "frihet" er en konstant som alle kan enes om betydningen av, hadde det vært noe annet.

    Kommentarer antyder også at å vise respekt er det samme som å være nikkedukke for de man går i dialog med - en selvmotsigelse.

    Men OK, jeg gir meg — la oss skyte alle de slemme og intolerante menneskene.

    SvarSlett
  10. Vi har blitt så selvkritiske at vi ikke lenger tror vi kan stå for noe positivt selv.
    Mark Steyn applauderer følgende lille multikulturelle fortelling:

    In a more culturally confident age, the British in India were faced with the practice of “suttee”—the tradition of burning widows on the funeral pyres of their husbands. General Sir Charles Napier was impeccably multicultural:

    ‘’You say that it is your custom to burn widows. Very well. We also have a custom: When men burn a woman alive, we tie a rope around their necks and we hang them. Build your funeral pyre; beside it, my carpenters will build a gallows.You may follow your custom. And then we will follow ours."

    Vi kan saktens snakke med Hamas, eller med mullah-nikkedukken i Teheran, men da skal vi fortelle hva vi mener er rett, ikke hva de måtte like å høre.

    SvarSlett
  11. Elvis,
    Hamas prøver foreløpig ikke å hindre meg i å si noe som helst. Jeg sitter nå her oppe i steinrøysa og er ikke veldig relevant i Palestina/Israel.

    Men forutsatt at Hamas overlever, og får konsolidert sin stilling i det palestinske samfunnet. Tror du sannsynligheten taler i for eller i mot at de kommer til å etablere et religiøst atferds/meningspoliti?

    SvarSlett
  12. Cassanders: Du tar feil. Prinsesse Lea eier ikke selvkritikk. Dersom Lea hadde styrt Norge hadde alt vært perfekt :p

    SvarSlett
  13. Prinsesse Lea...... -"Mangel på selvkritikk"?....... Kanskje mer: "tilstrekkelig mengde overdreven selvtillit"? ...Nærmest som en hvilken som helst mann, altså :-)

    Men jeg ser det for meg nå, ja: deg som minister i ILD (Integrerings og likestillingsdepartementet), og Elvis Bling Laden som departementsråd (disse er jo som kjent mer uavhengig av hva brysomme folkevalgte representanter måtte mene) i "Sannhetsministeriet".......
    Dobbeltplussgodt!!

    SvarSlett