torsdag, mars 05, 2015

Kukk og bobler

Ironi er et bevisst uttrykk for flertydighet, for eksempel ved at man sier én ting, men mener noe annet, ofte det motsatte. Så når russegutter arrangerer russetreff med overskriften "Fitte og pils" og sier dette er ment ironisk når de får berettiget kritikk, så må jeg vel anta at de egentlig vil ha kukk og bobler?

Bussjefen for guttebussen som står bak arrangementet stiller seg uforstående til kritikken og mener at et armbånd med påskriften «Fitte og pils» ikke har noe med sexistiske holdninger å gjøre. Som bevis for dette kan han vise til 800 påmeldte til arrangementet. Høres ut som en forlengelse av "en million fluer kan ikke ta feil - bæsj er godt".

Her er spørsmålet - når du inviterer til arrangementet med "Fitte og pils" har du ikke egentlig lovet bort begge deler? Jeg regner med at det er nok øl til alle - men er det nok fitte? Og med det mener jeg frivillig fitte. Hvis ikke - hva er løsningen da? Det er jo gutta som har invitert, så de har ingen fitte å verken selge eller gi bort, i motsetningen til pils.

Det går jo dessverre ikke lenge mellom hver gang vi har debatten om holdninger og voldtekt. Ifølge politiet er den mest anmeldte voldtekten såkalt "nachspiel"-voldtekter. I 2011 ga politiet i Oslo ut rapporten om ”Voldtekt i den globale byen”. Her viste de til at den typiske Oslo-voldtekten skjer på nattestid i helgen, enten hjemme hos den anmeldte mannen eller hos den fornærmede kvinnen. Den anmeldte gjerningsmannen er i slutten av 20-årene og anmeldes av en kvinne han ikke kjenner, men har truffet i en festsituasjon. Det anmeldte overgrepet skjer ofte når kvinnen er dopet, har blackout eller sover. Men som oftest skjer voldtektene i forbindelse med trusler, tvang eller fastholding.

Holdninger til kvinner og sex ble godt oppsummert da en statsadvokat reduserte en voldtekt til at gutten bare hadde "tatt seg til rette" i en sovende jentes kropp. For det er jo så kjekt å ha gutter som tar seg til rette i datteren dins kropp. Hva om gutten tok seg til rette i en annen gutts kropp. Ville pipa fått en annen lyd da?

Vi har eksempler på gutter som blir tiltalt og dømt for voldtekt, men stiller seg helt uforstående til begge deler. Som de to norske guttene som penetrerte en sovende skolevenninne med en ølflaske til hun blødde. Det var jo bare gøy. Ikke sexistisk det heller. Som "Fitte og pils".

Når gutter inviterer til "Fitte og pils" så kan man jo lure på hva de forventer av jentene som kommer. Jeg hadde hatt store problemer med å sende dattera mi på festen. Hadde det vært min sønn som arrangerte noe slikt, så hadde han fått så øra flagra. Og hadde jeg vært arbeidsgiver og googlet de som søkte om jobb, vet jeg hvem jeg ikke ville ansatt.

Men så er jeg en sur, gammal feminist da. Så det teller jo ikke.

19 kommentarer:

 1. Så utrolig bra skrevet! Jeg skrev selv en artikkel om sexistisk russetid her om dagen, som er tett knyttet opp i mot det som står i Si;D-artikkelen om "fitte og pils" i dag. Her kan du lese den, hvis du vil: http://www.underarbeid.com/konemateriale/

  Partipolitisk er vi ikke helt på samme side, men jeg syns du er en sykt kul og inspirerende dame. Du var helt rå på Nytt på nytt!

  SvarSlett
 2. Vel, det finnes jo et utrykk som heter "guttefitte", og det kan jo disse guttene gi bort!

  (Jeg vet temaet egentlig er for alvorlig til å spøke om, men jeg kunne ikke dy meg)

  SvarSlett
 3. Fantastisk skrevet, håper folk deler shiten ut av dette!

  SvarSlett
 4. En av de 800 bussjefen refererer til er skribenten av leserinnlegget som kritiserer armbåndet.

  SvarSlett
 5. selvfølgelig skal noen av de få feministene som bryr seg om den minste ting overdrive som faen, herregud

  SvarSlett
 6. Bra skrevet, bortsett fra en ting: "Hva om gutten tok seg til rette i en annen gutts kropp. Ville pipa fått en annen lyd da?" All forskning viser vel at pipa stort sett får en lavere lyd - eller ingen lyd i det hele tatt

  SvarSlett
 7. Én ting er å si at man er opprørt, men en helt annen er å få hele Norge til å assosiere denne russebussen med et usunt kvinnesyn og mulige fremtidige overgripere.

  SvarSlett
 8. Mener du at han heller burde heller invitere på "frivillig nuss og saft"? Du slår meg som en artig type du...

  SvarSlett
 9. Morsomt skrevet. Du nailer essensen, Vampus; den dehumaniserende retorikken disse guttene bruker. Halvparten av elevene er mennesker, de øvrige er fitter - redusert til et nytelsesmiddel på linje med pilsen.

  Når man trekker inn voldtekter her... En slik retorikk har alltid vært et faresignal mtp. voldsfare. Man slutter å tenke på andre som mennesker, og man så det da nazistene kalte jøder for rotter, kakerlakker mm. Samme retorikk ser man også ifm. narkomane f.eks.
  Dette språket forårsaker ikke voldtekter og overgrep, men det er et kulturuttrykk fra dem som bruker det på denne måten, som tilsier at faren øker.

  SvarSlett
 10. Som Christian sier, voldtekt av menn blir latterliggjort.

  Når det er sagt, synes jeg du tillegger disse guttene ganske ufine holdninger du ikke kan vite at de har, både jenter og gutter drar på eksempelvis hiphop-konserter også, med ganske mye drøyere tekster enn en liten, uskyldig titel som denne. Samtidig er det da også slik at en god del jenter også synes slike ting er morsomt, mens andre ikke gjør det... Det betyr ikke at de ønsker å bli voldtatt av den grunn.

  Å insinuere at noen er potensielle overgripere bare fordi de har en litt vulgær smak er relativt drøyt, spesielt når man tenker på at disse folkene er 17-18 år gamle... Noen av dem som er så gamle er relativt beviste politisk og kulturelt, men ikke alle. På papiret er de kanskje voksne, men man er fortsatt ganske umoden i den alderen, livet handler for det meste om å ha det gøy.

  Nå er jeg enig i at det er viktig å arbeide forebyggende i forhold til voldtekt, men jeg tror ikke dette er måten å gjøre det på.

  SvarSlett
 11. Christian og anonym: At voldtekt av menn er tabu er ikke det samme som at det ikke blir reagert på. Jeg bruker dette som oftest som eksempel til menn som ser ut til å mene at å penetrere sovende jenter er helt ufarlig, for at de skal reflektere over hva om det skjedde med dem.

  Men både Ola Nordmann og anonym mener at jeg ikke kan vite at de ikke har ufine holdninger. Da lurer jeg på hva dere mener armbånd med "Fitte og pils" da representerer. Det snakkes hele tiden om at vi må drive holdningsskapende arbeid. Hvis vi da ikke kan si fra når det gjelder et arrangement der nettopp risikogruppa deltar - unge menn og unge jenter - så lurer jeg på når det er ok å si fra. Det er jo ikke slik at ikke tekstene til hiphopere ikke har vært debattert, snarere tvert i mot.

  SvarSlett
 12. Det er bare helt utrolig at gutter (menn) som er i en avgangsklasse oppfører seg på denne måten. Og i tillegg, ikke skjønner hva de har gjort. Er det mulig å være så barnslig, umoden, lite reflektert, kvinnediskriminerende, bortskjemt og jeg vet ikke hva. Hadde det vært min sønn, hadde jeg nektet han å være russ. Tror det måtte så pass til, for at han skulle forstå alvoret i det han hadde gjort. Men, jeg har oppdratt mine sønner helt anderledes.

  SvarSlett
 13. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 14. Sjelden jeg er mer enig med deg enn i dette innlegget, men rett skal være rett. Det motsatte av øl er da ikke sjampanje? Det er kamillete

  SvarSlett
 15. Ang. Christian og Anonym:

  Mulig dette blir en avsporing Heidi, og beklager i såfall det.
  Men Christian setter fingeren på noe jeg oppriktig lurer på
  om dere kvinnene som stort sett dominer "voldtektsdiskursen"
  er bevisst på eller ikke.
  (NB: Mener IKKE å kritisere engasjementet ditt, bare refererer
  til at det ofte beklages at menn i uproporsjonalt liten grad deltar
  i diskusjoner om dette temaet.)
  Altså: Temaet om at objektiviserende «guttehumor» bidrar til å
  dehumanisere kvinner og ufarliggjøre voldtekt/overgrep er for all del viktig.
  Imidlertid håndterte du dette helt greit selv, i hovedinnlegget ditt.

  Men når det stadig påpekes at gutter/menn sjelden engasjerer seg
  i offentlige diskusjoner om dette temaet med bidrag – utover de
  vanlige oppfordringene om å «sende overgriperne tilbake
  dit de kommer fra» etc., kan det henge sammen med at vi ofte
  opplever at dere kvinner stort sett snakker til hverandre om dette temaet.
  Jeg tror ikke det er ment slik fra deres side, men eksempelet
  Christian kommenterte – og måten du avfeide kommentaren hans på
  tolker jeg dithen at du faktisk ikke forsto hva han mente…

  Og du er i såfall i godt selskap (ref. varianter over Märta Tikkanens
  hyppig gjengitte sitat "Menn kan ikke voldtas" og lignende.)
  Likevel forventer jeg på en måte bedre av deg, enn å bruke
  billige retoriske virkemidler som risikerer å fremmedgjøre halvparten
  av publikumet ditt. Ikke fordi jeg tror så mange av oss føler oss krenket
  av utsagn som «Hva om gutten tok seg til rette i en annen gutts kropp.
  Ville pipa fått en annen lyd da?
  », men fordi det sementerer forestillingen
  om at «Denne dama vet tydeligvis overhodet ikke hva hun snakker om!»

  Varianter over Tikkanen-sitatet brukes overraskende ofte som retorisk trumfkort,
  og selv om de i det siste ofte modereres med en forsikring om at «selvsagt
  er voldtekt av menn også like ille, men…
  » er det nesten alltid et tydelig
  underliggende premiss om at selv om dette er like ille er det mye mindre utbredt.
  Og dette premisset forsterkes ved at media nesten konsekvent behandler
  voldtekt av menn som et Man-Bites-Dog-fenomen – eller noe direkte latterlig.

  Imidlertid tror jeg at mange av de mennene som føler seg fremmedgjort av hele
  den offentlige voldtektsdebatten ikke opplever at voldtekt av menn er et tabu
  – snarere at det er en trivialitet. Det kan kanskje stemme at de fleste voldtektsforbrytere
  er menn, men det virker for meg svært vanskelig å tro at de fleste voldtektsofre er kvinner.
  Det som derimot er den sanne kjernen i Tikkanen-sitatet er at «Menn kan ikke anmelde voldtekt»
  (i hvert fall ikke uten å bli til offentlig latter!)

  SvarSlett
 16. Enda et bevis på at feminister ikke eier humor. Herregud hvis du seriøst tror navnet "fitte og pils" er en alvorlig oppfordring til voldtekt bør du sjekke hodet ditt. Hvis noen hadde et arrangement som het "kuk og bobler" ville ingen klagd.

  SvarSlett
 17. Da mine barn var 3-4 år hadde vi en runde for å begrense utidig bruk av tabu-ord. Det burde alle foreldre gjøre.

  SvarSlett