Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

lørdag, juli 06, 2019

Staffer: LO og Ap mot ordna forhold

Ap og LO vil forby en løsning som kunne bidratt til mer ordna forhold i en bransje som sårt trenger nettopp det.

Innlegg på trykk i Klassekampen 6.7.2019

I debatten om vaktformidlingsplattformen Staffers stiller LOs Julie Lødrup og Aps Hadia Tajik (Klassekampen 2. juli) seg på storkapitalens side mot løsninger som kunne bidratt til mer ordna forhold i en bransje som sårt trenger det.

I 2018 fant Arbeidstilsynet avvik hos åtte av ti bedrifter innenfor overnattings- og serveringsbransjen når det gjaldt arbeidsavtaler, planlegging, registrering, og overtid. Appen «Staffers» kunne ryddet opp i flere av disse tingene, og samtidig sikre alle arbeidstakere rett til feriepenger og arbeidstid.
Arbeidsmiljøloven setter begrensninger på at ikke mer enn 15 prosent av arbeidstakerne i virksomheten kan være midlertidige. Seriøse bedrifter vet at det lønner seg å ha faste ansatte som kjenner virksomheten og kan rutinene. Men apper som Staffers kan være et verktøy for å få inn ekstra hjelp når det trengs, på grunn av sykdom, større arrangementer, 17. mai eller plutselig fint vær.
Dersom en bedrift ikke betaler ut lønn, vil en arbeidstaker kunne bruke Staffers som bevis på registrerte timer. Alle som jobber via Staffers inngår en arbeidskontrakt med bedriften de skal jobbe hos. Denne er garantien for både lønn og feriepenger da personen blir en vanlig ansatt av midlertidig karakter. Alle stempler inn og ut via appen slik at timer blir registrert og timelistene sendt til arbeidsgiver på en sikker måte i henhold til GDPR. Staffers kan med andre ord operere som en tredjepart for å forsikre rett lønn for utført arbeid.
Ifølge Staffers vil useriøse bedrifter bli utestengt fra plattformen. Staffers leverer faktisk på noe jeg hadde håpet at LO Selvstendig kunne levert. I stedet går LO, ikke overraskende sammen med Ap, inn for å forby.
Det blir tilnærmet håpløst når LO og Ap mener at Staffers straffer arbeidsgivere dersom de ønsker å gi en fast stilling, fordi de da må betale 2500 kroner i et rekrutteringsgebyr. Dette er virkelig småpenger i forhold til hva det koster å annonsere, intervjue og lære opp en ny ansatt. Det er ikke rart at den internasjonale innleiebedriften Adecco reagerer. Dette er reell konkurranse som senker terskelen for å rekruttere faste ansatte, der vikarer eller rekruttering via Adecco koster betydelig mer.
Det virker som at LO og Ap vil at spådommene om løsarbeidersamfunnet skal bli sanne når de faktisk vil forby løsninger som kunne hjulpet midlertidig ansatte å tjene mer under ordna forhold eller inn i faste ansettelser.

Ingen kommentarer: