Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

lørdag, mai 04, 2013

Moderne familiepolitikk

Dette er mitt innlegg på Høyres landsmøte - hvor alle innlegg er begrenset til 2 minutter. Programkomiteen har foreslått å gjøre kontantstøtten kommunal, og så er det en uenighet om hvorvidt den skal være frivillig eller obligatorisk fra kommunene. Jeg mener den må fjernes helt, og støtter derfor et forslag om det. Om kommunene vil gi kontantstøtte står de allerede fritt til det - slik Spydeberg kommune har gjort. Der har de begynt å legge ned barnehageplasser. (Oppdatert med video)Ordstyrere, landsmøte!

Jeg skal snakke for HORDALANDs forslag 386 - om å oppheve kontantstøtten. Kan alle fedre i salen rekke opp en hånd. Takk. Hvor mange av dere skulle ønske dere hadde tilbrakt mer tid på jobb og mindre tid med barna da de vokste opp. Opp med en hånd?

Det er rart det der. Tidsbruksundersøkelsen fra SSB viser at når kvinner blir mødre, jobber de mindre. Når menn blir fedre BEGYNNER de å jobbe mer for å kompensere for tapt inntekt når mor jobber mindre. Barnas samlede tid med foreldrene øker ikke, kun tiden med mor. Først når barna begynner på skolen begynner mor og fars tid å jevnes ut.

Kontantstøtten er ikke kjønnsnøytral, men bidrar til å vri familiens avgjørelse om de kan velge vekk mors lønn og velge vekk far som omsorgsperson. Far tar kostnaden for familiens såkalte frie valg, både økonomisk og tidsmessig. Men ville barna valgt vekk pappa?

41 prosent av norske kvinner jobber deltid. Vi vet at velferdsstaten ikke er bærekraftig, og at alle må jobbe mer. Likevel vil vi betale støtte for at arbeidsføre, friske kvinner ikke jobber.

Hva tror dere kommunene velger når de oppdager at de kan doble kontantstøtten og spare penger på legge ned barnehageplasser?

Dersom mor hadde jobbet mer, kunne far ha jobbet mindre - og barna vokst opp med mer tid fra begge foreldre.

Kjære fedre - hvis dere har savnet tid med barna deres, så kan jeg love dere at barna har savnet tid med dere. I dag kan dere gi deres sønner den gaven dere aldri fikk - mulighet til å være mer tilstede når deres barn vokser opp ved å fjerne en ordning som er en gammel ide og en dårlig løsning.

Kontantstøtten må ikke gjøres kommunal, den må avvikles. Stem for forslag 386.

9 kommentarer:

Bernt Sønvisen sa...

Bravo!

Erik sa...

Jeg skjønner ikke helt sluttpoenget ditt.

For min del gjør kontantstøtten at vårt barn får være mer sammen med den ene foreldren gjennom 6 måneder i stedet for å tilbringe største delen av sin våkne tilstand i barnehagen.

Er det viktigere at far skal få være marginalt mer sammen med barnet i denne perioden enn at barnet får være sammen med mor i denne perioden?

Jeg mener nei. Jeg ønsker ikke å sende vårt barn 8-9 timer i barnehagen hver dag fra det er 10 måneder. Ikke pokker om jeg vil det!

Kontantstøtten gjør at det er mulig for oss å slippe det.

VamPus sa...

Kontantstøtten er bare starten på at mor blir hjemme. Barnas samlede tid med foreldrene øker ikke, barnas tid med mor øker.

Frem til barna er 7 år (ca når de begynner på skolen), bruker mor 37,5% mer tid med barnet enn det far har anledning til. Far er lønnsinntekten til familien. Hvis tid med barna er så verdifullt, hvorfor er så få villige til å ofre inntekten til far?

Jeg tar jo til orde for at mor kan jobbe mer slik at far kan jobbe mindre, og barna få vokse opp med begge to. Kontantstøtten vrir dette vekk fra far.

Familien blir dessuten ekstremt sårbar når de er avhengige av en inntekt. Hva om far blir syk, dør, forlater familien (hva er poenget med å bo sammen en kone og unger du aldri ser)?

Ove Kristian Furelid sa...

Helt enig med innlegget ditt, Heidi. Viktig at far får en rolle i barnas liv slik at ungene ikke vokser opp med en pappa som er totalt fraværende og som er nødt til å sove middag etter en ekstra sliten arbeidsdag isteden for å tilbringe verdifull tid sammen med ungen. Den tiden får man ikke tilbake.

Anonym sa...

This is certainly the tone which i would like to concentrate on.


Feel free to visit my page :: SITEMAP

Anonym sa...

By getting the overall flexibility and benefit of a dumbbell process that can assure to give you the work out schedule that you would like and are entitled to with no
any unneeded security hazards, for anyone thrill seekers.


Have a look at my homepage - click through the up coming webpage

Leiv Gabrielsen sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Hans K. sa...

@Erik
Det var svært hyggelig og forbilledlig at du benyttet kontantstøtten for å være hjemme med barnet ditt i steden for å sende barnet til barnehagen.

For det dere valgte å benytte muligheten kontantstøtte gir til å la far få tid sammen med sitt eget barn ikke sant??

Erik sa...

Glemte å sjekke her, men takk for svar.

Uten kontantstøtte hadde, får vår del, barnet måtte begynne i barnehage når det var 9 måneder. Nå får det et halvt års utsettelse, hvor barnet får være med en forelder i en rolig og fin hverdag i starten av livet.

Jeg hadde ikke jobbet mindre om mor ikke hadde fått kontantstøtte. Jeg hadde ikke jobbet mer heller. Jeg hadde hatt nøyaktig samme hverdag som nå. Det hadde gitt meg nøyaktig like mye tid med barnet jeg elsker som nå. Jeg bruker så mye tid jeg kan sammen med det, og er glad for permisjonsmulighetene vi har i landet.

Forskjellen hadde vært at mor hadde jobbet nå, i stedet for å være med barnet. Ergo hadde den samlede tiden med barnets foreldre minket da, mens fars tid med barnet hadde forblitt konstant.

Jeg kan ikke se at familien skulle hatt så mye bedre av at barnet var i barnehage på dagtid i stedet for sammen med mor? Jeg prøver, men jeg klarer ikke se det.

For en del er det det som er alternativet.

@Hans K
Nei, det er mor som er hjemme. En mor som er utdannet barne- og ungdomsarbeider og jobber i barnehage til vanlig. Hun er hver dag sammen med 8, 9 og 10 måneder gamle babyer i barnehagen. Hennes syn er at det bedre for dem å være hjemme, i et mindre stressende miljø enn det en barnehage er.

Det handler om det også, nemlig. BARNA. Ikke bare mor og far og likestilling, men om barnets beste.

Og vi mener VÅRT BARN har best av å være hjemme disse 6 månedene vi har kontantstøtte.

Dere ønsker å sende VÅRT BARN i barnehage.

Er ikke det mer venstresidas politikk, da...?