Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, september 01, 2014

What's not to like?

 
Vi skal ikke like så vel, den netthets som ikke rammer oss selv.

Jeg innrømmer det. Jeg er litt for rundhåndet med å trykke "liker" på kommentarer til venner på Facebook. Flesteparten er ikke en gang venner. Så jeg er litt for rundhåndet med å legge til "venner" også. Jeg har forsøkt å fjerne folk som jeg har lagt til som venn, men aldri møtt, og har fått smser fra fremmede nummer av folk som føler seg såret. Folk som har vært VamPus-fans så lenge de kan huske, og ikke kan begripe at jeg ikke lenger vil være venner med dem. Folk jeg ikke hadde kjent igjen i virkeligheten om det hadde stått om livet. Tabben er likevel min - jeg legger til folk jeg knapt kjenner i utgangspunktet for å være hyggelige, og ender opp med å såre folk jeg ikke kjenner når jeg eventuelt fjerner dem fra vennelista. Det er nok av hårsåre folk på Internett.

Kanskje ikke så rart. Sosiale medier krøller til språket vårt. Først introduseres mulighet for handlinger vi ikke forstår (når "poket" du noen sist på Facebook?). Dernest kommer forvrengte engelske begreper som vi skal oversette til norsk. Godt hjulpet av ridderne av det skrevne ord, kan begreper som "unfriend" bli til "uvenn" eller "hvem som ikke liker deg". Da blir handlinger i sosiale medier tillagt meninger de ikke har. Kanskje ikke rart mange blir forvirra. Særlig når vi trykker "Liker" ved så mange anledninger vi faktisk ikke liker det som blir delt - enten det er artikler om IS herjinger eller personlige oppdateringer om sykdom eller død. Vi liker det jo ikke. Vi vil bare vise at vi bryr oss. Bare innrøm det - du har gjort det du også.

Det hjelper heller ikke at Facebook stadig vekk endrer innstillinger. Jeg har trykket "liker" på meninger jeg er uenig i for at vedkommende skal bli varslet om at debatten er aktiv, men da har jeg tatt til motmæle i egen kommentar. Nå får vi automatisk varslinger dersom noen kommenterer på saker som vi har kommentert på, så det er ikke lenger nødvendig.

Så selv om kommentator Frithjof Jacobsen i VG i sommer mente at nettsamfunn er så enkle og selvforklarende at en "hvilken som helst lokal swingersklubb på Gjøvik på egen hånd intuitivt forstår hvordan man bruker dem til hverdag og hemmelig fest", så viste vel hans TV2-kollega Fredrik Græsvik at så enkelt er det ikke.  Græsvik ba folk slutte å følge han på Twitter med mindre de visste hva bikkja hans het.  Bare dager før var han forbanna over at folk publiserte hets og sjikane på hans private Facebook-vegg. Selvsagt kan han være forbanna over hets og sjikane, men hvem som publiserer til Facebook-veggen din velger du faktisk selv. Og det går an å blokkere Twitterkontoen din, men da er lissom litt av poenget med Twitter borte.

På Facebook har jeg ikke opplevd hets og sjikane i det hele tatt. Det til tross for at jeg har vært liberal med å legge til "venner". Men ikke så liberal at jeg har akseptert alle. Til tross for det har jeg 2000 "venner", til forskjell fra snart 1000 følgere på Facebook-siden min. Det burde nok vært omvendt.

Facebook-siden (tidligere "fanpage") er åpen for følgere, men lukket for at noen andre enn meg kan publisere som annet enn kommentarer. Jeg har ikke opplevd grov hetsing av meg eller andre, men mitt dilemma ville da ikke vært hvorvidt jeg skal trykke "liker" eller anmelde forholdet (nei til det første, ja til det andre) - men hvorvidt jeg skal la kommentaren stå. For jeg ser jo i media at jeg vil bli holdt ansvarlig for hva andre publiserer hos meg. Men samtidig så mener jeg at det ikke er mitt ansvar å få andre til å se bedre ut enn det de er. En rasistisk undermåler som sjikanerer folk på Facebook sprekker jo ikke i sola, om vi hele tiden sørger for å skyggelegge hvem de er. Men Raymond Johansen har helt rett i noe i kronikken sin i VG - å trykke "liker"på sjikanøse innlegg legitimerer og oppmuntrer uønsket oppførsel. Å la være å like, og skrive at den typen innlegg blir ikke satt pris på (eller i verste fall - "dette innlegget blir politianmeldt") - sender et signal til de andre følgerne om hva som er akseptabelt eller ikke.

En utfordring med det siste års debatt om netthets og sjikane er hvor grensene går og hva vi bør tåle. Alle samfunnsdebattanter, unge og gamle, menn og kvinner, fra minoritet eller majoritet, må tåle motstand. Denne motstanden kan være harselerende, røff og useriøs. Men de som vil ha en stemme i offentligheten - sette eller påvirke dagsordenen, og dermed muligens også politiske prioriteringer - må faktisk tåle litt røffe tak. Men det er noe helt annet enn å tåle grov sjikane, insinueringer, hets og trusler. Og noen er faktisk mer utsatt for det enn oss andre. Jeg kan ikke kreve at andre skal tåle så inderlig vel den sjikanen og hetsen jeg ikke utsettes for selv. Og selv om jeg selv blir utsatt for sjikane og hets, gir det meg absolutt ingen rett til å utsette andre for den - eller like at de blir det. Sånn sett burde det ikke være vanskelig å skille mellom hva man kan trykke liker på for å gi oppmerksomhet, og hva man faktisk ikke liker - og ikke like det på Facebook.

Les også: Når litt blir nok

Følg Facebook-siden-min. Det er den jeg bruker til å få politiske innspill og idèer til taler...

10 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Hei Heidi!

Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

Hilsen Magne i VG

Ove Kristian Furelid sa...

Bra skrevet om både hets, antall venner og om å trykke på Liker. Har vært bøllete litt før men gav meg da jeg fikk igjen.

Geir Alsvik sa...

Skrev litt om hetsen mot vår aller Hadia_: "Ikke tvil om at Tajik har en mye bedre samfunnsforståelse, og langt større intellektuelle muskler enn det de primitive amøbene fra ytre tullehøyre har. For i det mer uskolerte og udannede miljø er språkbruken primitiv, og ikke mist hatefull og vulgær. Og personlig håper jeg at Tajik en eller annen gang i fremtiden, når hun har fått mer politisk erfaring, vil bli statsminister her i landet. Det ville noe irritert mange høyreradikalere. Men de er såpass få her i landet, at den vulgære utgaven av høyresiden trenger vi ikke ta hensyn til. For det er ikke ekstreme rasister og fremmedhatere som sitter med makten her i landet heldigvis."

http://fokusert.com/?p=42571

Anonym sa...

Jeg mener vel selv "hets"-debatten er noe totalt annet enn hva media nå gir inntrykk av.

En blogger ved navn Kine Bertnsen skrev et innlegg kalt "Reservasjonsrett og slikt" (søk og du skal finne). Til dette hadde hun tegnet en enkel karikatur av Siv Jensen med et armbånd med en swastika på.

Magne D. Antonsen er ansatt i VG. Han valgte å sette innlegget på fremsiden av VG ved å "anbefale" det i Lesernes VG. Antonsen valgte som illustrasjonsfoto nettopp utsnittet av Siv Jensen med swastikaarmbånd.

Jeg kritiserte bloggforfatteren for å ha tegnet dette, og hun endret tegningen. Men det var bare fordi jeg kom med kritikken.

For meg er det utrolig interessant at en ansatt i VG ansvarlig for sosiale medier først setter på VGs forside en karikatur av Siv Jensen med swastikaarmbånd, og deretter som illustrasjonsfoto velger et utsnitt nettopp zoomet inn på dette, og på toppen fyller på med kommentaren "Bra Blogg".

Jeg tror ganske enkelt debatt er fåfengt med norske journalister og andre venstresidefolk - for kunne de oppføre seg som mennesker ville de gjort det.

Men jeg lover på tro og ære å ikke være verre enn at jeg selv også karikerer Hadia Tajik med et tilsvarende symbolpreget armbånd, og skriver "Bra Blogg", "Liker". Er det godt nok for statsstøttede sosial-medie-ansvarlige journalister er det godt nok for meg, og ord virker som sagt ikke. Hvis ord hadde virket hadde de virket for mange år siden.

Anonym sa...

Folk tåler jo ingenting lengre... Vært på nett siden 1998, har mottatt både ditt og datt samt blitt forfulgt av folk som har ingenting bedre å gjøre. Slikt bryr meg midt en viss plass nå til dags.

Har selv blitt fortalt at jeg skal dø, voldtatt, eller at mora mi skal bli sodomisert på det groveste. At jeg ikke er verdt noe som helst.

Beste løsningen? Gi totalt blank f**n, få litt tjukkere hud folkens!

Anonym sa...

Til "Anonym 11:13":

Hets var et nærmest totalt ikke-tema i 20-30 år i norsk offentlighet. Det er først nå som det det hetsende flertallet er blitt mindretall at det skrikes i angst over konsekvensene. Folk har alltid tålt ting likt, men media har plutselig valgt å konstruere dette annerledes.

Søker man på relevante begreper i A-tekst vil man se en enorm eksplosjon i "oppdagelse" av hetsproblematikken omtrent nøyaktig når flertallet til venstre i politikken ble et mindretall. Det er ikke "folk flest" som er problemet her.

Anonym sa...

@Anonym 12.23

"Hets var et nærmest totalt ikke tema i 20-30 år...."

Tilbake i tid hadde vi ikke facebook, twitter, mobil.tlf. m/textmeldingerer, nettaviser m/kommentarfelter osv.

Hetsen har økt med bruken av sosiale medier. Mener du at de som blir utsatt skal godta trusler, sjikanering, sextrakkasering osv. ? Er du klar over at personer som har gjort dette har blitt politianmeldt -og dømt? Er du klar over at det er mange kvinner som trekker seg fra offentligheten pga trusler/sjikane? Og vi skal bare få "tjukkere hud" og godta, slik at mobberne kan få hærje fritt?

XX

Anonym sa...

Innlegget ovenfor var også adressert til Anonym 11.13

John Magne Trane sa...

Er enig i det med å trykke "liker" på en kommentar for å holde diskusjonen i gang. Kan også "like litt" folk jeg ellers er uenig med, siden de argumenterer på en skikkelig måte.

Nei, "like"-knapper er like tåpelige som telefongalluper som spør om skalaer fra 1-5...

Men trykker allikevel på en ikke-eksisterende Like-knapp under ditt bidrag her :-) (AP-hetsere be damned.)

John Magne Trane sa...

Til Anonym 04 september, 2014 05:45

Utrolig... Er nok ikke bare venstrevridde journalister som er problemet. Slike som Antonsen gjør ofte også venstrehåndsarbeid. Kan sammenligne de nye arbeidsoppgavene her på .no med lærlingene som kuttet ned NTB-artikler til rett antall linjer før i tiden.

Så det trenger ikke nødvendigvis være hat mot Frp (eller kvinner i Jensens tilfelle) som er årsaken, bare inkompetanse.