Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, mars 16, 2015

Pinne-pissing og muffinmage- Ja, nei, æ tænkte ikkje på dæ da de sa det, æ veit jo at du har lagt på dæ.

Det var mormors reaksjon da familien nordpå ringte for å gratulere med at hun skulle bli oldemor etter å ha sett meg på en eller annen tv-debatt. Ikke en gang et spørsmål. Da mormor protesterte, mente de at hun bare koketterte eller skulle holde det hemmelig. Jeg kunne jo ikke være så tjukk uten å være gravid, det skjønte jo til og med de.

Det tiltet litt for artisten Maria Arredondo da hun selv fikk spørsmål om hun hadde «pissa på en pinne» da hun ba om noen timer fri til å gå til legen. Hvorfor blir hun alltid spurt om noe som er privat og personlig bare fordi hun er kvinne i fertil alder?

Ja, si det. Hva pokker feiler det folk egentlig?

Hva om jeg var gravid og mormor hadde fått beskjed om å ikke si noe, eller om Arredondo hadde pissa på en pinne - hvorfor har noen rett til få denne informasjonen eller kommentere på den uten at vi har bedt om det?

Man kan jo lure. Har folk så ufattelig kjedelige liv at de må snakke om andre for å virke interessante? Best å være den som spekulerer først, ellers kan det virke som om de er ute av loopen?

Men de gjør nå sitt beste for å verifisere da - spørre deg selv eller nærmeste familie. Slik at du selv eller nærmeste familiemedlemmer blir presset til å lyve om det er personlig eller privat informasjon du ikke vil gi andre. Som for eksempel - nei, jeg kan ikke få barn. Vi har prøvd i mange år uten å lykkes og det er en stor sorg for oss. Eller - jeg har livmorkreft, og må fjerne livmor og eggstokker i frykt for spredning, og derfor kan jeg ikke bli gravid. .

Hva om jeg har "pissa på en pinne" og har bestemt meg for å ikke bære det frem. Skal jeg da i forbifarten si, at ja, det stemmer, og jeg skal bare til legen for å sjekke når jeg kan få abort?

Eller hva om jeg har pissa på en pinne, ønsker å beholde det, men ikke vil gå ut med informasjon før etter tredje måned fordi risikoen for at noe kan gå galt da begynner å bli håndterbar. Rundt 15% av alle påviste graviditeter ender i spontanabort.

Om grafserne har fått presset seg til informasjon som ikke angår dem, kan de jo eventuelt nok en gang glede seg over å få noe å prate om dersom den forventede "baby-bumpen" ikke viser seg.

Ufrivillig barnløshet, spontanaborter og svangerskapsavbrudd. Dette er altså gladtemaene folk synes de har rett til å vite noe om. Og nei - det er ikke noe velmenende i grafsingen. Å kunne gratulere noen før naboen, er ikke velmenende. Det er innpåslitent, uhøflig og udannet.

Maria Arredondos pinnepissende arbeidsgiver leser forhåpentligvis innlegget hennes. Som arbeidsgiver har du selvsagt krav på informasjon som vil påvirke et arbeidsforhold, men det er ikke før arbeidstakeren selv vet hva informasjonen eventuelt vil bety.

For min del får jeg omskrive Winston Churchills svar til Bessie Braddock:

Mulig jeg er ser gravid ut fordi jeg er feit, men de som spør er idioter. Men jeg har begynt å trene om morgenen...

Oppdatert: ..og så har du jo alltids kirken da - egoistisk å ikke få barn. Jo, takk. Ser den. Hvis jeg lar være å få barn, så har de færre å misbruke.

8 kommentarer:

Nadia sa...

Det finnes så utrolig mange grunner til at man kanskje burde la være med å kommentere på noen man antar at er gravid.

Det er ikke veldig kult å se seg i speilet og føle seg feit fordi man ser antydning til en mage som ikke var der før (eller ihvertfall ikke har blitt lagt merke til før). Det er enda mindre kult å komme seg ut blant folk og i løpet av kort tid få flere kommentarer og spørsmål av typen "når er termin?"

"Haha, nei, jeg er bare feit"

Anonym sa...

Men det kan jo også være svært uhøffelig om personen er tydelig gravid, men du never det ikke - som om du ikke skulle brytt deg. "Åh, du er gravid. Samma det, jeg driter i det, og vil ikke ta det opp".
Om jeg skulle vært gravid, hadde jeg blitt ganske fornermet om folk ignorerte det; det er noe veldig stort i livet, og du vil gjærne dele det med andre.

Anonym sa...

Anonym ovenfor: Har du noen gang vært utsatt for "dumme" slarvekjærringer som forholder seg til gjetningen sin som om den var et faktum.... og som ikke forstår at tankene våre ikke er fakta?

Faktaorientert

Anonym sa...

Stor forskjell på å være TYDELIG gravid og det å ha en liten mage som for øvrig ganske mange av oss har.
Hvis graviditeten er "noe veldig stort i livet" og man ønsker å dele det med andre, så klarer man selv å formidle det til omverdenen når det passer en selv å offentliggjøre tilstanden.

Anonym sa...

Til tonedøve menn er det bare å strekke ut den lengste fingeren du har og samtidig spørre om han har fått sjekket prostataen nylig.

Den liberale berserken sa...

Det kan kanskje virke fornærmende når menn påpåeker en mulig graviditet hos kvinner som bare har lagt på seg noen ekstra kilo.
Men jeg tror ikke dette er noen bevisst fornærmende fra mannen/mennenes side De aller fleste av oss ELSKER nemlig å se på (ofte kjenne på) gravide kvinner.
Og det har fint lite med mannlig kåtskap å gjøre, men våre stadig iboende urkrefter.

jef sa...

flott artikkel, dette er en av favoritt bloggene mine

besøk meg her tilbudsvarer.blogspot.com

IvarE sa...

"Har folk så ufattelig kjedelige liv at de må snakke om andre for å virke interessante?"

Svaret er, dessverre, ja!
Så enkelt (og trist og patetisk) er det bare.