Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, desember 15, 2016

Dyrere og dårligere med MdG

Faksimile fra Aftenposten.no

På tide å stanse spritsubsidierte flyreiser, mener talspersonene for Miljøpartiet De Grønne. De mener taxfree-ordningen er en belønning for å reise utenlands med fly. 

Taxfree-ordningen er en ordning for handel på reiser mellom ulike land, fordi man ikke skal betale skatt på varer som eksporteres. Det betyr at de som nå juleshopper i London kan kreve moms tilbake før de forlater Storbritannia. Taxfree-butikkene på flyplassene er en forenklet versjon av dette, der vi slipper å fylle ut taxfree-skjemaer når vi handler.

 I fjor tjente Avinor 2,5 milliarder kroner på taxfree-handel i Norge som blant annet opprettholder 1400 norske arbeidsplasser og brukes på å finansiere 42 distriktsflyplasser. Dersom MDG får det som de vil, må du enten betale mer for flybilletten din eller få et dårligere tilbud, eller mest sannsynligvis begge deler. Det vil skade norsk næringsliv i distriktene og gjøre det dyrere for folk flest å besøke familie eller dra på ferie. Det er Høyre mot.

For det første er det ingen som flyr utenlands for å handle taxfree. For det andre er det grunn til å tro at den handelen som i dag opprettholder 1400 arbeidsplasser i Norge bare vil flytte ut av landet. I stedet for å handle vin og parfyme når vi lander, vil vi handle dette før vi tar av. Dermed mister vi arbeidsplasser, skatteinntekter og inntekter Avinor i dag bruker til å opprettholde et flytilbud i Distrikts-Norge.

Folk flest bor ikke i Oslo og er fortsatt avhengig av både bil og fly. Det kan godt være at vi ikke trenger alle dagens flyplasser, men da fortjener det en mer helhetlig debatt om nasjonal infrastruktur enn kamp mot taxfree-butikken på Gardermoen. Miljøpartiet de Grønne vil ha et dyrere og dårligere tilbud for klimaets skyld. Det er en helt ærlig sak. Men da synes jeg også at de faktisk skal være ærlige på det.

Leserinnlegg opprinnelig publisert i Aftenposten 15. desember 2016. I motsetning tl MdGs innlegg, ikke publisert på nett. 

Ingen kommentarer: