Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, april 27, 2007

Oppsiktsvekkende

I 2002 ble Dagbladet felt for brudd på Vær Varsom-plakaten fordi de navnga en politioverkonstabel etter en frifinnende dom for utilbørlig opptreden i forbindelse med pågripelsen av vaskehjelpen Sophia Baidoo. Dagbladet var kritiske til frifinnelsen og mente at både PFU-dommen og frifinnelsen av politioverkonstabelen ikke var rettferdige. De kalte faktisk saken oppsiktsvekkende, og mente også at PFUs etikk var på feil spor.

Oppsiktsvekkende er det også at den sammen politioverkonstabelen igjen er under etterforskning. Denne gang for en pågripelse som endte med at Eugene Ejike Obiora døde. Utfordringen er at det er politiets særskilte etterforskningsorgan, SEFO, som står for etterforskningen. Som de skriver på NRKs humorsider - å bruke ansatte fra egne rekker til dette har vist seg uvanlig effektivt. Hele 93 prosent av alle anmeldelser i 2005 førte til henleggelse, og bare to av totalt 591 saker førte til tiltale mot vedkommende politi. Det har tatt SEFO syv måneder å etterforske saken. Granskningsrapporten viser at det er motstridende vitneutsagn, men det mangler ikke på sjokkerte vitner. Det er enda ikke tatt avgjørelse om de skal ta ut tiltale.

Politiet burde etterforskes av et uavhengig organ, ikke av sine egne kollegaer. Når bukken passer havresekken er det ikke rart at folk reagerer. En av reaksjonene er Samvirkelagets (Hopalong Knut og Gatas Parlament) sang, Stopp volden, der de har outet politioverkonstabelen. Man må gjerne synes det er drøyt å navngi en person som ikke er dømt i en sak. Men syv måneder på en granskningsrapport og ingen avgjørelse om tiltale er også ganske drøyt. Det er tillatt å feile, også som politimann, men loven skal tross alt gjelde for alle. Hvis ikke mister folk tillitt til de som tross alt er der for å beskytte dem.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Nå er det vel ikke slik at samme politimann er mistenkt for selve handlingen, men som mulig medvirker. Det betyr han var til stede når det skjedde. Det er hvertfall slik jeg har forstått det.

Anonym sa...

"Politites særskilte etterforskningsorgan", som du kaller det, ble nedlagt for noen år siden og erstattet med nyopprettede "Spesialenheten for politisaker" (SEFO).

Spesialenheten er ikke en del av politiet eller påtalemyndigheten. "Enheten" er et eget organ, med sentral base på Hamar, og som ligger administrativt under Justisdepartementet og faglig under riksadvokaten.

Det var nettopp kritikken mot den manglende uavhengigheten "organet" som gjorde at Stortinget vedtok opprettelsen av "enheten" i 2004.

Viking3-3 sa...

Good stuff.

Jeg er svært kritisk til at organisasjoner med utilbørlig makt skal etterforskes av sine egne.
Jeg derfor også vi burde få et uavhengig organ for å etterforske pressen ;)

Gjerne et statseid organ med evne og vilje til å kaste blekkskvettere i spjælet :D Eventuelt mulighet til å landsforvise de til et sted langt, langt borte. Dronning Mauds land, for eksempel. Yup. Dronning Mauds land: Nå feriekoloni for slemme blekkskvettere.

Jeg liker måten du tenker på, Vamp. Nevner du forslaget vårt på jobb?

K

Anonym sa...

knut sparhell: og nøyaktig hvor mange tiltaler og dommer har de i den tida? Hele SEFO er en stor vits, overdreven bruk av kvelnings-grep og overdreven bruk av vold ved arrestasjon er i praksis akseptert som en politimetode man vet bryter loven, men av korpsånd holder munn om.

Man kan si det samme om politiets fremferd ved demonstrasjoner her i hovedstaden, folk hisser seg opp over noen nedmalte biler men leer ikke på øyelokkene over synet av 4 voksne menn i rustning som sitter med en 15 år gammel gutt i arm og beinlås. Politikulturen i Oslo har i den siste perioden utviklet seg i en retning hvor mye mer er akseptabelt en det var for tre år siden. Om man ikke passer seg, ender vi opp tilbake til 80-tallet.

Brage sa...

Vampus: Jøss! Jeg er imponert! Dette får du stor (blå) stjerne i boka for!

Jokhak: Du tar feil. Trond Volden er sammen med de tre andre mistenkt for drap. Men han er bare mistenkt, ikke tiltalt. Det sjuke er at mannen fortsatt tjenestegjør i Trondheim. Jeg syns det er svært spesielt at han og kollegene hans ikke er suspendert.

Anonym sa...

Knut Sparhell har rett, men roter det til litt med begrepene; Den nåværende "spesialenheten for politisaker" forkortes ikke SEFO.
Og tanken bak nedleggelsen av de 12 gamle SEFO-enhetene og opprettelsen av den nye spesialenheten var god; nemlig å frigjøre den fra politiet, slik at man skulle oppnå mest mulig uhildet etterforskning av aktuelle saker.
Men selvstendighet på papiret er ikke ensbetydende med reell selvstendighet. For fra hvor har man rekruttert etterforskerne?
Om man gir bukken nytt navn, vil den fortsatt være lite egnet til å passe havresekken....

Anonym sa...

mk: ja, politiet i Oslo er kanskje på vei "tilbake" til en mer "håndfast" lovhåndhevelse.
Uten å bikke over i det kjønnsdiskriminernde, så er det åpenbart at politikorpset ikke lenger preges av å ha en politimester som mangler baller i mer enn en forstand.
Håndteringen av både a-gjeng, b-gjeng og blitz er gode eksempler, og det bør byens borgere være glade for.

Anonym sa...

Man må gjerne synes det er drøyt å navngi en person som ikke er dømt i en sak. Men syv måneder på en granskningsrapport og ingen avgjørelse om tiltale er også ganske drøyt

Vampus, her har vi vel en aldri så liten logisk kortslutning. Det er vel ikke den nevnte politimannes feil at granskningen har tatt lang tid, og at ingen tilltale blir tatt ut. I en rettsstat er man uskyldig inntil det motsatte er bevist. Det er hinsides enhver fornuft å rettferdigjøre gapestokk pga av andres unnfallenhet.

Anonym sa...

Heidi, dette var et slett innlegg fra din side. Men normalt er du god! :-)

Anonym sa...

Etterforskingsavdeling Øst-Norge, Hamar

(Østfold, Hedmark, Oppland, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold og Telemark)

Avdelingen består av en leder, etterforskingsleder (påtale), åtte spesialetterforskere og seks privatpraktiserende advokater på verv.

Anonym sa...

Etterforskingsavdeling Midt-Norge, Trondheim

(Møre- og Romsdal, Trøndelagsfylkene

Avdelingen består av en leder (advokat på verv), en spesialetterforsker og fire privatpraktiserende advokater på verv.

Esquil sa...

Støtter Brage, uenig med jokhak. Slik jeg har forstått det er det samme politimann som kalte Baidoo "svarte f**n" og som holdt kveletak rundt halsen på Obiora mens han døde.

Og som fortsatt er i tjeneste.

Det er noe som skurrer veldig i denne saken, og selv om man ikke skal forhåndsdømme er det bra at den får oppmerksomhet.

Billcat sa...

Jeg skjønner ikke hvordan man kan være overrasket over at SEFO henlegger de aller fleste anmeldelser, og at det er få dommer. Politiet har jo av naturlige grunner ekstremt få fornøyde 'kunder', og ganske mange av dem er utrivelige mennesker med store mengder fritid i noen måneder eller år.

"Sjokkerende statistikk: 99.9% av dømte kriminelle syntes det var utrivelig å bli arrestert!"

Man kan ikke bare se seg blind på statistikk, man må forstå hvilke faktorer som kan ligge bak.

Anonym sa...

Man skal så inderlig vel ikke tåle den urett som blir andre til del -
Vampus: du har et viktig poeng..

SEFO, ser det ut som, har som oppgave å sjekke (skjule) om gale ting har skjedd i politi-arbeid. Jeg kan ikke huske å se en eneste dom-fellelse av politi-vold, men det er dommer der politi-kontor har fått beskjed om ikke å være i nærheten av personer som er utsatt for "politi-behandlingen" - ofte er dette personer som har blitt skikkelig motarbeidet, og der dom ( heradsretten) som regel er "konstruert"..

VamPus sa...

todolan: Det står vel noe der samtidig også - nemlig at man ikke kan bli overrasket over at folk reagerer når man oppfatter noe som urettferdig. Da vil det ikke nødvendigvis gå utover riktig adressat - noe som i dette tilfelle ville være politiets etterforskningsorgan.

Viking -3-3: Jeg skal holde foredrag på et møte med redaktørforeningen. Ditt innspill skal bli formidlet videre. Er ikke uenig med deg, men synes kanskje det er en bitteliten forskjell på en offisiell myndighet som skal ivareta folks sikkerhet og en avis...

Viking3-3 sa...

Good show :)

Nemo sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Nemo sa...

Forrige innlegg slettet pga særdeles dårlig norsk fra min side. Mandag.

Prøver igjen:

Nå må man jo også huske på at årsaken til lang etteforskningstid i slike saker kanskje også henger sammen med at byråkratiet må ha noe å gjøre og budsjetter å bruke ;O)

Anonym sa...

Det virkelig merkelige i denne saken, var når dette rulla på nyhetene på tv2. Først er det navngitt 6 blitzere som har spilt trommer (?) og vært på demonstrasjon. Bilde og navn, med etterfølgende advarsler til foreldre fra onkel P. Dette uten at de var sikta for noe ulovlig.

Så to innslag senere er det onkel P som anmelder et band fordi dem sier navnet til noen som har vært involvert i et dødsfall, mistenkt for muligens å ha drept noen. Da er det plutselig galt å navngi folk.

Det virker for en utenforstående som om det skal være to forskjellige standarder som gjelder, og det kan virke som tilhørighet til onkel P skal være avgjørende for hvordan du skal behandles.

Anonym sa...

VpXz1L Hello! Great blog you have! My greetings!