Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, juli 11, 2012

Brutalisert turistliv

Dersom EØS-borgere kan konkurrere på lønn eller at det blir lettere å få midlertidig arbeid i Norge, så er det brutalisering av arbeidslivet og sosial dumping. Dersom du tigger for hundre kroner dagen, men får tilgang til do og dusj, så er det et mer verdig liv.

Ingen kommer til Norge fordi de må på do, sier Bjørnar Moxnes i Rødt om romfolket som nå har slått leir ved Sofienberg kirke i Oslo. Han mener kommunen snarest må bruke ressurser på å sørge for at turister som ikke har råd til å være turister får tilgang til både do og dusj for å forbedre de sanitære forholdene og skape mer verdighet for turistene.

For de er vel turister?

EØS-avtalen, som åpner grensene våre mot Europa og europas grenser for oss, krever at du kan sørge for eget opphold dersom du er arbeidssøkende i annet land. Kan du ikke dette, skal du dra hjem. Reiser du innenfor tremånedersregelen som turist er det også forventet at du kan betale for reise og opphold. Lite poeng å være turist ellers. På Bogstad camping koster det 270 kroner for et døgn med en karavan og fire personer. Det er 67,50 kroner per person for å få lovlig leirplass og tilgang til både do og dusj. Dersom dette er uoverkommelig burde du kanskje også ha blitt hjemme.

Igjen - det er hvis du er turist. Dersom du likevel er arbeidssøkende skal du altså kunne sørge for eget opphold mens du søker arbeid. Og dersom du søker arbeid i Norge måtte gud forby at du forsøkte å konkurrere på lønn eller at det var lettere å få midlertidig arbeid. Det er brutalisering og sosial dumping, skal vi tro venstresida. Å tigge for hundre kroner dagen, men å ha tilgang til dusj og do, derimot, er mer verdig. Jeg ville kanskje sagt at det er et brutalisert turistliv.

EØS-avtalen er for øvrig venstresida mot. Der kunne vi løst problemet bare der. Meld oss ut av EØS og snu ryggen til, så skaper vi internasjonal solidaritet. Men EØS-motstanden er ikke så viktig når det gjelder romfolket. Det er heller ikke kampen mot privat arbeidsformidling, som Rødt mener må totalforbys - noe regjeringspartiet SV også mener, men holder pent kjeft om. Unntaket er altså fortsatt romfolket - der organisasjonen Folk er folk driver privat arbeidsformidling for å få tilreisende romfolk (altså ikke norske) i arbeid - og med bekreftet arbeid - inn i NAV-systemet.

Vi trenger ikke ny politikk for å gjøre noe med tilreisende som sover i parker. Vi har regelverk både gjennom EØS for arbeidssøkende, internasjonalt for turistvisum og lokalt for ordensforstyrrelser. Det vi trenger er noen som faktisk mener brudd på lover og regler skal ha en konsekvens og gjør noe med det.

En ny regjering for eksempel.

I mellomtiden kan jo den rumenske ambassadøren, som har kronikk i Dagbladet i dag, kanskje åpne dørene til ambassaden og sin bolig for sine trengende landsmenn - eller i hvert fall la dem låne toalettet, om de skulle trenge det. Adressen er Oscars gate 54 og ambassaden ser romslig ut den.

Oppdatert: Min venninne Legen minnet meg om at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm allerede i januar i år oppfordret blakke arbeidsledige sør-europeere i Norge til å reise hjem. Burde hun kanskje gå ut med en ny oppfordring til øst-europeere?

8 kommentarer:

@Brinchern sa...

Supert blogginnlegg! Vet du om romfolket er velkommen på campingplassene? Det hadde ikke forundret meg om de ble avvist her også, det er dog ren gjetning fra min side, men jeg håper jeg tar feil!
Fint du peker på at vi har et lovverk, på tide å bruke det, hva hindrer oss egentlig?!

VamPus sa...

Jeg vet at romfolk ble nektet adgang til bl.a. Bogstad camping for noen år siden etter gjentatt hærverk, bråk og forsøpling. Men før dette var de velkomne.

Synd at noen (i dette tilfellet, ganske mange) ødelegger for gruppen. Man burde ha lov til å nekte enkeltpersoner som har brutt vilkårene for bruk, ikke alle. Men talspersonen for Folk er folk bor i naturskjønne omgivelser på Nesodden. Kanskje noen har plass i hagen hans? Parkene i Oslo er tross alt det nærmeste vi som bor i sentrum har hage og er anlagt som rekreasjonsplasser for alle.

torben.brand sa...

Hva med en praktisk løsning:
Selvregistreringsportal for turister i Norge.
Der kan man betale et depositum på la oss si 150 kr dagen (som man minimum trenger for å klare seg i landet) man tenker og oppholde seg i landet. Pengene blir satt på norsk konto myndighetene har tilgang på ( i tilfelle bøter).
Det blir utstedt et bevis/registrert ett navn på perioden som må fremvises/dokumenteres ved ordensforstyrrelse el. Ved å sende inn beviset/løse inn navnet får man (de resterende) pengene tilbake.
De som mener dette er usosialt kan gjerne bidra med penger til en veldedig organisasjon som sponser fattige turister.

Hagemor sa...

Flott og viktig innlegg i debatten
Eva Cathrin

Atle Magnus Søderlund sa...

Brude det ikke være mulig å stoppe de fleste allerede på grensen? Der kan man sjekke om personene har nok penger til å ta vare på seg selv som turist i Norge. Dersom de er så og si blakke bør de nektes innreise.

Camulen sa...

Det tenkte jeg også på - hvis alle de som støtter camping i parker eller som mener Oslo kommune bør stille med sanitære forhold og arbeid for denne gruppen tilreisende, i det minste kunne innlosjere en eller to hjemme hos seg selv, hadde alle kanskje vært fornøyde?

Linda Emilie Treider sa...

Hei, Ser i ambassadens kronikk at "Jeg må også tydelig understreke at det store flertallet av rumenere som bor i Norge er ekstremt velintegrerte og bidrar til velferdsstaten. Jeg tror også at de er gode ambassadører for landet mitt her, med sine bidrag til IT-sektoren, forskning og utvikling, verftsindustrien, medisin og utdanningssystem i Norge." Samtidig som de sier at de ikke vet hvor mange rumenere som er i Norge. Så 2000 nevnt et sted. Dvs at det er mer enn 2000 velintegrerte rumenere i Norge. Tviler. Har du sett noen tall?

Hanen i kurven sa...

Før i tiden - helt inn på slutten av 1950-tallet - reiste sigøynerne rundt i Norge i flokk og følge. Men da slo de seg ofte til på faste plasser som lå utenfor de vanlige campingplassene. De ble gjerne noen få dager før de reiste videre. Det var til å leve med.