Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, november 06, 2012

Svette og tårer


Mormor kom til Oslo i 1949. Hun forlot gården hun vokste opp på, sine fem søsken og sine foreldre. Tøffe tider betydde at man måtte flytte på seg for å arbeid. På Hurtigruten hadde hun, i likhet med svært mange andre, ikke råd til lugar, men snek seg til å sove i en stol på gangen i første klasse. Hun tror hun slapp å bli jaget fordi betjeningen skjønte at hun ikke ville lage bråk. Det er hun fortsatt takknemlig for i dag.

Hennes første stilling i Oslo var som tjenestepike hos en legefamilie på Grünerløkka. I nabolaget kunne hun ofte se lysluggen Rune Gerhardsen, og hun er stolt av at hun av og til kunne støte på både Einar og Werna Gerhardsen.

Som nordlending i Oslo på 50- og 60-tallet lærte hun fort å slipe ned dialekten. Nordlendinger fikk ikke jobb, fikk ikke leid steder å bo. Men hun var et arbeidsjern, og da hun begynte som stuepike på hotell skjønte de fort at det lønnet seg å ha sånne som henne i arbeid, så de spurte om hun kunne anbefale noen til stillinger hos dem. Snart jobbet både kusine og en søster sammen som stuepiker, og ble senere oppgradert til serveringen i frokostsalen. Deretter fulgte jobb som servitør på Continental, der mormors søster klarte å få autografen til alle i Rolling Stones unntatt Mick Jagger, for han "tok frokosten på rommet". Jeg har de autografene et eller annet sted.

Der hun selv sier hun tjente mest var som servitør på The Scotsman. Jepp. Jeg har også vanskelig for å se for meg søte, gamle mormor skyfle øl til tørste gjester. Men hun forteller at sjefen hennes var veldig fornøyd, for hun taklet fulle nordlendinger som bare det. Den gamle vitsen om å vise frem knokene når du bestiller øl til "gutta på saga" blir enda morsommere når hun forteller om stamgjesten som bare holdt opp den halve fingeren (mistet resten i saga) når han bestilte et snitt (liten øl) til dama.

Det var også i den røykfylte støyen på The Scotsman hun fikk problemer med hørselen, og hun hadde knapt fylt seksti da de oppdaget en kul i venstre skulder. Etter operasjonen var det ikke så lett å bære tunge brett med øl lenger, så jeg mener å huske at hun pensjonerte seg før fylte 67, men ikke helt når.

Mormor er i dag 86, og bor i den samme treroms leiligheten som hun kjøpte på Veitvet for 30 år siden, for å komme nærmere oss barnebarna. Hvert år kjøper jeg flybilletter til henne for å dra nordover for å besøke familien, og hun skal ha den billigste billetten hjem. Over tusen kroner er hårreisende mye, så da finner vi et annet tidspunkt. Hun lever nøkternt. Det har hun gjort hele livet. Men det er hovedsakelig pensjonen hun har spart som gjør at hun vel bikker 750 000 på bok.

Det er faktisk min mormor vi snakker om når vi snakker om "de som bygget landet", om enn ikke mutters alene. Med blod, svette og ganske mange tårer - særlig da hun måtte sende sin eneste datter hjem til familien i nordnorge for å vokse opp der, mens hun selv jobbet døgnet rundt for å tjene nok penger til å få henne ned til Oslo igjen.

Ja. Hun har bedre råd enn de fleste. Men hun har pokker meg skutt inn til fellesskapet så det holder. Fordi hun har jobbet hardt hele livet og levd nøkternt så straffes hun for dette fordi noen vil ta "rikingene". Vel. Denne "rikingen" er min mormor. Og jeg synes hun fortjener hver. eneste. krone. Jeg mener faktisk at den store, stygge staten kan la hennes hardt oppsparte midler være i fred. Hun kan komme til å trenge dem. Skal vi kjøpe ny leilighet til henne når hun selv ikke er sterk nok til å håndtere den hun har, så kan disse pengene være greie å ha. Jeg kan faktisk ikke tenke meg ett eneste bedre formål å bruke de pengene på, enn på mormor selv. Ikke et eneste.

Denne nydelige damen
slekter jeg på!
Nå utgjør vel ikke formuesskatten for henne mer enn i underkant av 10 000 kroner. Det har hun sikkert råd til, men jeg ser overhodet ingen grunn til at hun skal "tas" uansett sum. Og når fire av seks som betaler formuesskatt betaler under 10 000 kroner, så kan jo det tyde på at mange er i samme situasjon.

Mormor har betalt sin skatt i alle år. Om det er med glede vet jeg ikke, men det Arbeiderpartiet som Einar Gerhardsen ledet var hennes parti. Nå har hun sluttet å stemme. Hun mener hun er for gammel til å bestemme hvordan landet skal ledes, og at fremtiden hører ungdommen til. Men i den nære fremtid som hun har igjen, skal jeg ha meg frabedt ironisering over det hun har ytt av svette, tårer og innskudd til fellesskapet. For det er mer enn nok.


17 kommentarer:

Lolsaurus sa...

750K på bok er ikke rare greiene. Min mamma (69, enke) har vel kanskje 2 mill i totalt oppsamlet jordisk gods og gull. Det holder fortsatt ikke til ny leilighet i en liten småby nordpå, hun må selge hus & eiendom og ta opp lån. Det er DYRT å leve i Norge.

Jeg har ikke noe imot formueskatt, men dagens grense er mildt sagt utdatert.

Stian Oen sa...

Jeg får vel nesten følge opp, siden det var jeg som var inspirasjonen til blogginnlegget: Dette handler jo ikke om din eller andres mormor, men hvor mye vi skal betale i skatt her til lands. Der er det jo velkjent at både du og Høyre vil ha nivået ned, og formuesskatten bort. Det er jo et helt greit standpunkt, selvsagt. Men om vi nå skal ha en formuesskatt, må det jo nesten være de som har en del penger i banken eller andre former for verdier som betaler den. Da blir det snodig å nærmest fremstille det som hjerterå behandling av eldre at det betales skatt her til lands, likeså å fremstille det som "ironisering" å mene at folk med formue bør betale skatt av denne.

Bunnfradraget på 750.000 tror jeg forøvrig ikke er hellig for noen; det økes jo til 870.000 allerede neste år, og da vil jo enda færre av de som har relativt lite i formue unngå formuesskatt overhodet.

Anonym sa...

Hun har altså 750 000 kr. Og bunnfradraget er 750 000 ...
Neste år blir det 870 000..

Men hvordan får du 10 000 i formueskatt av 0, Vampus?

Bjørn Jarle sa...

Bunnfradraget har økt voldsomt under de rødgrønne, Vampus. Mormoren din måtte betalt formuesskatt om reglene fra Høyre & co sin regjerinngstid hadde vært videreført i dag, men det er de ikke. Din mormor er blant de over 400.000 menneskene som ikke lenger betaler formuesskatt, rett og slett fordi bunnfradraget har økt.

Bjørn Jarle sa...

For å utdype litt mer, Vampus:

Fra 2005 til 2011 har antallet skatteytere som betaler formuesskatt blitt redusert fra 1,18 millioner (33 %) til 625 000 (17 %). Det er omtrent en halvering av antall formuesskatteytere.

Dette skyldes først og fremst at regjeringen har økt bunnfradraget fra 151 000 som det var under de blå, til 750 000 nå.

Neste år øker bunnfradraget med ytterligere 120 000 kroner, så da blir det enda færre "vanlige folk" som betaler denne skatten.

Anonym sa...

Til Anonym nr. 1: Verdien av leiligheten på Veitvet er også en del av formuen. Den kommer i tillegg til bankinnskuddet. Og da blir det formueskatt.

Helge B.

Bente Jørgensen sa...

Hei. Jeg har en mor - i same alder og i nesten samme situasjon. Min far var i luftforsvaret og hun mått følge ham i alle år grunnet beordringssystemet som innebar at hele familien mått flytte hvert tredje år. Hun fikk aldri jobbet opp pensjonspoeng, men har spart og spart i alle år. Nå har hun litt penger i banken - har vært enke i 25 år og bor i egen leilighet så lenge hun klarer. Men- hun liker å ha litt i "bakhånd" som hun sier. Har aldri brukt mye på seg selv, har sjelden vært på ferie i syden (en gang) - Ja Vampus - vi skal huske på alle de eldre som var nøkterne og ærlige og som var med å bygge landet. Takk for ditt innlegg! mvh. Bente

Pål Julius Skogholt sa...

Dersom ho betaler 10 000 i formuesskatt så betyr det ein skattbar formue på nesten 10 millionar kroner. Det får du ikkje av 750 000 på bok og ein treroms på Veitvedt

Gamer sa...

Pål Julius: Jeg tror du må sjekke tallene dine. Formuesskatten er på 1,1% - la oss si akkurat 1% for å gjøre det enkelt. Bunnfradraget er på 750.000. 10.000 i skatt tilsvarer dermed en skattbar formue på 1.750.000, som er langt fra de 10 mill du anslår.

Merk også at i disse 1.75 mill inngår ligningsverdien til egen bolig, slik at dette ikke tilsvarer 1.75 mill "på bok".

IvarE sa...

@Bjørn Jarle:
Din frekkhet og omtrentlighet når det gjelder å forsvare alt Ap måtte finne på savner som vanlig grenser.

Ja, bunnfradraget har økt i løpet av de siste to periodene. Etter at primært AP hadde sittet ved makten "siden Abrahams dager" og holdt bunnfradraget kunstig lavt.
Da utbytteskatten ble vedtatt under H var det som kjent en forutsetning at formuesskatten samtidig skulle fjernes. Men da dine tyvaktige venner Jens & Co overtok, sa de i steden bare som Ole Brum "Ja, takk, begge deler", og beholdt begge!

Å gi Ap honnør for at formueskatten består samtidig som bunnfradraget etterhvert er hevet og utbytteskatten består, blir som å takke ransmannen for at han "bare" stjeler pengene og ikke livet fra offeret.

Pål Julius Skogholt sa...

Gamer, du har heilt rett, eg må ha tøva med ein null ein eller annan stad

Sparringmamma sa...

Fin historie om din bestemor!

Hun har slitt og fortjener det beste!

Min historie i forrige innlegg (motstand mot kontantstøtten) er også en fin historie. Riktignok om mine barn som fortjener en bedre omsorg enn det den rødgrønne regjeringens barnehagepolitikk ser ut til å ha å tilby.

Formueskatten rammer mennesker som har slitt og strevd og blir straffet hardt, men er vel strengt tatt TENKT å ramme styrtrike mennesker som velter seg i luksus...

På samme måte rammer kontantstøttefjerningen ettåringer og toåringer som fortjener det beste, selv om du vel strengt tatt har TENKT å forsøke å ramme slubedusker og andre latsabber som ønsker å være hjemme for å "gjøre ingenting".

Poltikk handler om enkeltpersoner, enkeltfamilier og enkeltskjebner. Det handler også om de store linjer og hvordan vi ønsker å legge til rette for mangfoldet.

Ditt forsvar for gamle smårike damer stemmer dårlig med din motstand mot små forsvarsløse barn.

Beklager å dra en annen debatt inn i denne, men jeg likte veldig godt dette innlegget og dine varme følelser for bestemor!

Kunne tenke meg å lese et like varmt og rørende innlegg om den stakkars ettåringen som tvinges til barnehagen fordi alle subsidierte midler fra staten går dit og ikke til mødre som ønsker å ta seg av egne barn.

Anonym sa...

Dette er en test

Anonym sa...

Helt enig som nesten alltid, med deg Vampus. Så debatten om formuesskatten på tv igår. Håpløst å se på hvordan de rødgrønne bløffer for å skaffe seg stemmer. Det er liksom formuesskatten som betaler for samtlige gode formål i dette landet. Det som forundrer meg er at ingen av debattantene tar opp det som antagelig er formuesskattens antagelige værste side. Den strider mot grunnloven, som sier at vi har eiendomsrett i Norge. Altså rett til å eie vår egen ærlige opptjente eiendom/formue, som vi jo har skattet av en gang før da vi tjente den. Staten tar 1,1% av det du har i formue. De samme midlene blir beskattet/beslaglagt hvert år. Dette betyr i praksis at du blir fraranet din eiendom over tid. Hvis eiendom skal kunne beskattes som i Norge må grunnloven efter min mening endres først. Det bør stå helt klart i grunnloven at vi ikke har eiendomsrett til vår egen formue og at staten kan konfiskere/beslaglegge din personlige formue som den lyster.
Da er vi virkelig på ville veier. Det er av stor betydning at vi har en sikker eiendomsrett. Dette er jo en kjennetegnene på mange av de statene i verden som gjør det dårligst økonomisk, synet på menneskerettigheter, fattigdomsproblemer osv, nemlig at de ikke har en sikker eiendomsrett. De aller fleste land har avskaffet formuesskatten nettopp av denne grunn, i tillegg er den jo direkte amoralsk og uetisk.
For meg er det et fett om jeg blir ranet av staten eller en hvilken som helst annen forbryter.

Mvh. Morten Seyfarth Oslo

Konrad sa...

Jeg er usikker på hva som er poenget her. Ja, formueskatten er på et vis en anakronisme, muligens en tullete skatteform. Men nå er den engang den skatteformen som det er vanskeligst å snike seg unna for landets rikeste.

Dessuten: Boligkapital er for privatpersoner skattefri i Norge, med unntak av formuesskatten. Og boliger takseres lavt (slik at gjelden ofte er langt høyere enn ligningstakst). Siste men ikke minst er bunnfradraget stort og økende.

Dersom mormors leilighet har en markedsverdi på 3 mill, takseres den til bare 1 mill. Med noe bankinnskudd i tillegg blir det kanskje noen tusenlapper i formueskatt.

Dersom mormor i stedet måtte betale inntektsskatt for leiligheten, la oss si 5 % inntekt av 3 mill = 150.000, med 28% skatt = 42.000,-

Anonym sa...

Fin historie om min tante Haldis

Stål Hermo sa...

Syns det er... interessant at du taler for din mormor som stemmer på Arbeiderpartiet, altså de som beskatter "de rike".