Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, oktober 22, 2013

Awesome trontaledebatt

Debuterte på talerstolen - som dagens siste taler. Gøy, gøy, gøy!
I dag var dagen for trontaledebatten. Det betyr debatten som følger av Kongens tale ved åpningen av Stortinget, der han legger frem regjeringens ambisjoner og planer for neste periode. Litt spesielt denne gang, siden han presenterte avgående regjerings planer. Fredag la statsminister Erna Solberg frem sin tiltredelseserklæring. Debatten i dag handlet - vel, forsøksvis - om begge.

Her er det som skjer i kulissene. På forhånd er det flere inntegnede talere, og taletid fordelt til partiene. Jeg har ikke skjønt hele forretningsordenen enda (noen har fjernet den lille manualen som skulle ligget i pulten min...grrrr) - men de som var tegnet inn for fem minutters innlegg så ut til å kunne få inntil fire replikker, mens vi som holdt treminutters innlegg slapp det. I motsetning til hva man skulle tro, trenger ikke replikken forholde seg til hva representanten faktisk snakket om. Flere ganger lurte jeg faktisk på om de var forplikta til å snakke om noe helt annet.

Uansett. Trontaledebatten er jo da også første gang de nye stortingsrepresentantene får anledning til å gå på Stortingets talerstol. Dette håndteres jo på ulike måter, fra borderline nervesammenbrudd til de som ikke ser ut til å ha gjort annet. Jeg liker best de første, en kategori jeg kjenner meg igjen i.

Dagen startet egentlig ganske bra - mye humor i replikkutvekslingene fra de erfarne representantene, og ikke så få spydigheter. Som da Rigmor Aaserud tok replikk på Knut Arild Hareide, og gratulerte han som fortsatt parlamentarisk leder. Som hun sa: Det føles trygt at du er her.

Ellers hadde vi Telemarksrunden - da FrPs nye stortingsrepresentant (og gammel fridemokrat) Kristian Norheim fikk sine fem minutter om utenriks, og fikk replikk om bompenger fra Aps telemarksrepresentant Lene Vågslid og KrFs telemarksrepresentant Geir Bekkevold. Bekkevold og Aps nye telemarksrepresentant Christian Tynning Bjørnø (slektning av forloveren til Gubben, gitt) satt og fniste bak meg da Norheim kalte bompenger for en viktig hjertesak for FrP. De har vel andre tanker om hjertesaker. Etter runden sto Norheim og Vågslid og gratulerte hverandre med vel overstått replikkutveksling. Nye stortingsrepresentanter som debuterte på talerstolen i dag fikk mye støtte fra med- og motdebattanter. Tommel opp og støttemeldinger - særlig for de yngste representantene. Motgang og tøffe debatter kommer tidsnok, veldig greit å bli litt husvarm først.

Og apropos husvarm - det er vel ikke en kanal eller avis jeg ikke har kommunisert med i dag om reservasjonsmulighet for leger mot henvisning til blant annet abort. Inntil videre avventer jeg hvordan departementet ser for seg at dette skal implementeres. Det er ikke så mye partipisk som skal til, stortingsgruppa aksepterte avtalen med KrF på Sundvollen. Men der var ikke jeg. Noen av mine innspill til implementering har jeg blogget om før. Kan hende vi klarer å kombinere reservasjonsmulighet med å sørge for likt helsetilbud til alle. Så jeg har altså sagt min første - ingen kommentar i dag. En gang må jo være den første.

Ikke nok med det - både intervjuet av Nettavisen i forbindelse med aktiviteten som #nypåstortinget i sosiale medier, og også i den meningsbærende blekka "Saker & Ting", de stortingsansattes internavis. Håper på rykter og skandaler der.

Og til slutt - etter å ha misunt de andre for å ha debutert på Stortingets talerstol og derfor være ferdig med det, så tok jeg siste ordet i kveldens sesjon. Som Lillebror tekstet da jeg sendte sms til han om det "Awesome"!

Her er innlegget jeg holdt (sånn cirka).

2 kommentarer:

FruGreve sa...

Gratulerer Heidi! Gleder meg til fortsettelsen :-)

V Bell sa...

Spennende!