Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, oktober 22, 2013

Første innlegg

Omtrent slik gikk første innlegg fra Stortingets talerstol (måtte hoppe over noe for å holde meg innenfor tre minutter):

President (for alle innlegg stiles til Stortingets president, ikke forsamlingen. Like greit, store deler av forsamlingen er jo for det meste ute av salen... nok om det). Altså:

President

Jeg har med stigende undring hørt flere av talerne i dag muligens forveksle år 2013 med 2005. For det var i 2005 at Dagsavisens Arne Strand skrev at de rødgrønne kom til dekket bord. Arbeidsledigheten var på vei ned, renta på vei ned, økonomien på vei opp etter kræsjet i 2002.

I dag er situasjonen litt annerledes.  DnBs administrerende direktør, Rune Bjerke, sier økonomien er på vei fra full gass til halv fart. Ledigheten har steget siste året og er på vei oppover. Det er et rekordhøyt gjeldsnivå i kommunene. Todelingen av økonomien har økt - det investeres 200 milliarder årlig i petroleumsnæringen mot 20 milliarder på fastlandet. Og det er 15.000 flere fattige barn i Norge i dag enn da de rødgrønne tok over i 2005.

Dette skjer samtidig som at Perspektivmelding anno 2013 fastslår at den norske velferdsstaten ikke er bærekraftig på sikt grunnet blant annet bortfall av oljeinntekter og pensjonsforpliktelser og andre utgifter knyttet til den kommende eldrebølgen. Underdekningen av velferdsstaten vil øke enda mer om vi vedtar flere velferdsgoder til oss selv. I Norge ligger lønningene 60% over - ikke Kina - men gjennomsnittet i OECD. Vi har høy sysselsetting, men ligger nær bunnen i OECD målt i antall timer arbeidet per person i arbeidsfør alder.

(Dette ble tatt ut, men les likevel: Valutaanalytiker Magne Østnor sa nylig til DN at «Det store bildet er at Norge har gått fra å være annerledeslandet med positivt fortegn til annerledeslandet med negativt fortegn. Den endringen skjedde i februar.» Videre påpekte han at selv om norsk økonomi fortsatt har høyere vekst enn de aller fleste land rundt oss, er veksten på vei ned i Norge, mens den er på vei opp i mange andre land. )

Arbeiderpartiet mente i valgkampen at skattelette ikke var forenelig med offentlig velferd. Dette er selvsagt ikke riktig. Det visste de da, og det viste i statsbudsjettet 2014. I statsbudsjettet for 2014 har den avgående regjeringen foreslått å øke fribeløpet for arveavgiften og bunnfradraget for formuesskatten.

President - Ingen er uenige i at alle skal betale skatt for å finansiere offentlige tjenester som komme hele befolkningen til gode. Men det er ikke helt uvesentlig hvordan skattesystemet er utformet, og hvilke offentlige tjenester disse finansierer, dersom den norske velferdsstaten skal være bærekraftig.

Flere har i dag sagt at det er godt å bo i Norge. Men det er et øyblikksbilde, et Kodak-moment. Og som vi alle vet, søkte Kodak om konkursbeskyttelse i fjor. Manglende innovasjon, manglende prioriteringer, manglende nytenking og feil investeringer gjorde at denne bransjekjempen ikke overlevde. Det var en beslutning tredve år tidligere som førte Kodak ut i uføret, da de valgte vekk digitalkamera til fordel for papirfilm. Det samme er det med velferdsstaten Norge. Uten nødvendige justeringer vil den ikke være bærekraftig i en ikke altfor fjern fremtid.

Derfor er jeg utrolig glad for at vi har fått en ny regjering, som har ambisjoner for norske elever, ambisjoner for norske arbeidsplasser, for innovasjon, forskning og nyskaping. Skattelette og velferd er ikke motsetninger. Forrige gang Høyre satt i regjering, satt vi ned skattene for vanlige folk, samtidig som vi reduserte helsekøene. Høyre har gjort dette før, og vil nå gjøre det igjen.
------------
(Sorry - glemte nye idèer og bedre løsninger, men tror jeg fikk med muligheter for alle...)

Så da var det gjort. Sånn ser det ut på skjermen når du trykker for å få innlegg, og får det.

7 kommentarer:

Livet i Casa Didriksen sa...

Igjen, takk for at du skriver disse innleggene. Så moro å se stortinget fra innsiden :)

Pleym sa...

Fint innlegg. Angående at det ikke er noen motsetning mellom å la folk beholde mer av egen inntekt (husk den formuleringen!) og øket velstand, kunne du ha minnet om lafferkurven:

http://no.wikipedia.org/wiki/Lafferkurven

VamPus sa...

Livet: Vel, så lenge det er litt moro å være på innsiden, så er det jo greit :-)

Pleym: Takk - og jeg burde jo, som gammal FpUer husket Lafferkurven!

ninanord sa...

Spennende å lese, bra start! Håper du fortsetter å dele =)

Anonym sa...

Det er litt skremmende at det er en representant som ikke har noe form for sosiale antenner å som ikke bryr seg om sin egen familie kan stå på de stortinges tale stol å si hva hun vil

Pleym sa...

En liten bønn; si aldri "skattelette" - si alltid, alltid "la folk beholde mer av egen inntekt".

Da understreker du at det ikke er statens eller politikernes penger - men andres penger, de bruker på Tinget..

IvarE sa...

Vel talt!

For øvrig hjertens enig med Pleym. ;-)

Det er uhyre viktig å bryte den perverterte retoriske definisjonsmakten de røde gjennom år har tilrevet seg.
Sørg for å få frem ved absolutt alle anledninger at det å la være å ta fra folk noe er ikke synonymt med å gi dem noe. Og vice versa.