Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

lørdag, mars 05, 2016

Fremgang i revers

Aftenpoften fant frem det fineste bildet av regjeringen da de skrev saken...

Aftenpostens likestillingsregnskap etter 2 år med Høyre og FrP i regjering, viser fremgang på de fleste fronter. Og det er verre en Arbeiderpartiet hadde forestilt seg.

Alle tall tyder på at likestillingen går fremover. Men selv når verden går fremover, blir verden verre. Hilsen Arbeiderpartiet. Som jo ifølge Arne Strand ikke driver med ”negativ valgkamp”, til tross for at tidligere nestleder HelgaPedersen oppfordret alle til å bidra til å sverte regjeringen.

En av de som har tatt den oppfordringen på alvor er Arbeiderpartiets likestillingspolitiske talsperson Anette Trettebergstuen.
Selv om jeg var en av dem som advarte mot hva en Høyre/Frp-regjering ville bety for likestillingen i valgkampen i 2013, hadde jeg ikke i mine villeste drømmer trodd at de ville foreslå reservasjonsrett for leger eller å avvikle likestillingsloven. På mange områder er det faktisk blitt verre enn vi hadde forestilt oss, sier hun i Aftenposten.
En samling av de fire diskrimineringslovene i en felles, oppdatert antidiskrimineringslov, er altså å "avvikle likestillingsloven". Og mens Høyres helseminister Bent Høie til slutt faktisk løste striden om legers reservasjonsrett ved å avvikle behovet for å henvise ved abort, presiserte faktisk Arbeiderpartiets helseminister i 2009 at fastlegerkunne reservere seg, både mot å henvise til abort, men også mot å henvise lesbiske til assistert befruktning. Aps Lene Vågslid var i hvert fall ærlig nok til å innrømme ovenfor TV2 at tidligere forsøk på å rydde opp hadde vært mislykket. Vi fortjente å få reservasjonsretten i trynet, for all del, men det var et kompromiss mellom KrF og regjeringen som ryddet opp i regelverket - etter at Arbeiderpartiet i regjering ikke gjorde det. 

Det å lyve om regjeringas politikk ligger så naturlig for Arbeiderparti-folk at jeg tror faktisk ikke de tenker over det selv. 

Men Aftenposten har gått gjennom hvor jævlig likestillings-Norge har blitt med Høyre og FrP:

- Det er en lavere andel kvinner som jobber deltid i dag enn det var da de blåblå overtok regjeringsmakten i 2013. 

- Andelen kontantstøttebarn pr. utgangen av desember 2015 var litt lavere enn året før og bittelitt lavere enn i  2013.

- Andelen barn i barnehage øker.

- Høyre innførte (dessverre, spør du meg) kvotering av kvinner i ASA-styrer, og viderefører dette. Antallet kvinner med styreverv har ligget svært stabilt på rundt 40 prosent siden 2009, viser Statistisk sentralbyrås tall.

- Andelen minoritetsspråklige med barnehageplass i alderen 1-5 år var på 75 prosent i 2014, 2 prosentpoeng høyere enn i 2013.

- Regjeringen har prisjustert maksprisen i barnehage noe mer enn prisstigningen, men samtidig har mange lavtlønnede fått billigere barnehage, og flere har fått gratis kjernetid.

- Helseminister Bent Høie (H) ryddet opp i reglene slik at fastleger ikke lenger skal henvise. Nå kan kvinner gå direkte til sykehus og søke abort. Dette var etter at Arbeiderpartiet holdt på legenes reservasjonsrett i åtte år i regjering.

- Etter at regjeringa reverserte den siste økningen av dedikerte uker til barselpermisjon for far, viser tall at antall dager med foreldrepenger som fedre i gjennomsnitt tok ut sank med to dager fra 2014 til 2015. Det kan komme større utslag på dette neste år, og det mener jeg er synd.

Jeg begriper ikke at fedre faktisk ikke tilbringer mer tid med ungene sine, selv om det koster familien en Syden-tur eller to. Men det er hovedsakelig økonomiske grunner til at familiene velger den fordelingen. Skal dette endres, er det ikke bare å øke permisjonstiden basert på mors lønn og rettigheter. Da må selvstendig opptjeningsrett for far innføres uten aktivitetskrav til mor, for å gi menn og kvinner like rettigheter tilknyttet det å få barn, og styrke fars rett til å ta permisjon. Hadde jeg vært arbeidsgiveren til mor hadde jeg dessuten krevd å få vite om far kan ta mer enn de ti dedikerte ukene, ikke akseptert å bli sittende med mors fravær - verken i forbindelse med barsel eller syke barn senere.

Men altså - fremgang på alle fronter, og det er verre en Arbeiderpartiet hadde forestilt seg. Ja, ja.

Foreslår at vi gjenoppretter "skremmeveggen" - utspill fra Arbeidpartiet om forventet brutalisering og forjævligsering av Norge.

Ingen kommentarer: