Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, mars 03, 2016

Stortingsbygningen 150 år


På scenen med Anne Grosvold som samtalevertinne. Foto: Gubben
I dag har vi feiret 150 års jubileet for stortingsbygningen, som sto ferdig etter tredve års debatt og to års bygging i 1866. Hadde gleden av å få lov til å være med i et panel om livet i bygningen, ledet av Anne Grosvold, med arkitekt og forfatter Peter Butenschøn, tidligere stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl, tidligere ansatt Leif Jacob Knutsen og politisk kommentator Kjetil Alstadheim.

Butenschøn har laget et praktverk av en bok i forbindelse med jubileet, som heter "Stortinget" utgitt av Forlaget Press. Den anbefales virkelig for alle med litt interesse for norsk politikk. Han er en fantastisk historieforteller og det er virkelig en fornøyelse å lese og bla i boka.

I tillegg til språklige gullkorn som at "begrepet restaurant lyder kanskje villedende ambisiøst" om Stortings-restauranten, så er den spekket med historie og historier. Jeg lo så jeg gråt da jeg leste om den gang noen slapp ut en hvit due - som skulle symbolisere fredsdue - under en nedrustningsdebatt i 1983 fra galleriet. Jeg siterer fra boka:

"Den flakset rundt og slo seg ned i den store lysekronen. Neste dag, før landbruksdebatten, skulle den fjernes av betjentene, men det var ikke lett. En skarpskytter traff den med en kule med bedøvelsesmiddel, en såkalt daktaripil. Men uheldigvis falt ikke fuglen ned, den ble liggende oppe i lysekronen. Under et innlegg om slakterisamvirket avbrøt presidenten landbruksministerens innlegg med følgende: "Selv om det lyder makabert, må presidenten gjøre oppmerksom på at det dryooer blod fra lysekrona. Duen som satte seg der i går, er skutt. De som går under lysekrona, må være forsiktige slik at de ikke får ødelagte klær. Vi skal forsøke å rydde opp i dette litt senere."

Da fuglen til slutt ble hentet ned, var den død."

Jeg holder fortsatt på å flire meg fordervet. Men altså - kjøp boka. Virkelig.

De 111 stortingsrepresentantene i 1866 skal visstnok hatt en feststemt middag for å feire innvielsen av bygget. Vi fikk buffet "inspirert" av menyen fra den gang. Det var like greit at det var "inspirert" av, da de hadde østersposteier, skilpaddesuppe og "høns a la Mayonnaise" på menyen. Drikkemenyen fra den gang var det dog lite å si på - Chateau d'Yquem, Chateau Margot, Grand Vin Royal, Hermitage, Superior old Sherry, Cliquot champagne, sherry og portvin, og nok en omgang med Cliquot champagne. Vi fikk eplesaft fra Ringerike. Sånn har'e blitt.


Ingen kommentarer: