Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, august 31, 2016

Til mine (gutte)venner

Når jeg leser det du skriver og deler på Facebook skjønner jeg at du forakter jenter som oppfører seg som meg. Da lurer jeg jo selvsagt litt på hva du egentlig tenker om meg. For hadde jeg fulgt dine råd i voldtektsdebatten, hadde vi antakeligvis ikke kjent hverandre så godt i dag. 

Vi hadde ikke danset alene på nachspiel som idioter (ja, dere er flere), vi hadde ikke sunget til Depeche, Spice Girls eller Pet Shop Boys (ja, tro det eller ei - dere er flere), vi hadde ikke røret over rødvin til tidlig om morgenen, for å spise frokost sammen dagen etter før den som overnattet dro hjem. Ja. Åpenbart. Dere er flere.

Jeg burde åpenbart aldri vært alene med deg, eller gud forby, være eneste jente på fest blant dere. Jeg burde visst bedre.

Det jeg vet, er at samtlige av dere har syntes det var gøy å feste med jenter, og gjerne vil ha jenter med på nachspiel. Vi har vært bare oss to, eller flere, med rødvin til tidlig morgen og samtaler som vi sikkert syntes var dypsindige og gode, men garantert bare var fylletøv. Det du sier er at alt jeg har gjort med deg, burde jeg aldri ha gjort. Jeg burde har visst bedre enn å stole på deg, jeg burde dratt hjem eller bedt deg pelle deg ut. For min egen sikkerhets skyld. For ellers er det litt min skyld. Om jeg ikke hadde kunnet stole på deg likevel.

Jeg kan åpenbart skrive til jeg blir blå i trynet om at kvinner faktisk tar ansvar og forholdsregler hver eneste dag, og at det selvsagt er greit å gi råd om dette. Likevel så velger du altså å tolke oss som mener at det både er merkelig og ikke minst forkastelig at det kun er kvinner som får disse rådene og kun i voldtektssaker. Unge menn, som er mer voldsutsatt enn kvinner på byen, får aldri høre at de bør drikke mindre og gå tidligere hjem, eller la være å oppføre seg på en måte som kan virke provoserende eller oppmuntre til bråk. Rart det der.

Selv har jeg havnet på nachspiel med deg. Uttallelige ganger. Også før vi ble godt nok kjent, men det er kanskje like greit, siden de fleste unge jenter som blir voldtatt på fest, blir voldtatt av noen de kjenner. Jeg har kanskje sovet på sofaen hos deg, du har muligens fått sove i sengen min. Fordi jeg følte meg trygg, og stolte på deg. Slik mange jenter gjør med relativt nye og gamle venner. Og jeg har heldigvis hatt god grunn til det. Du har på mange måter vært min #kjernekar.

Jeg har også vært på fest og nachspiel med folk jeg ikke kjenner så godt. Særlig med jobben, på konferanser og i politikken, på landsmøter. Det har også gått bra, men det har vært episoder.

Jeg har selvsagt tatt taxi eller gått hjem. Det har vært dyrere for meg å komme meg trygt hjem enn for deg. Og bare et fåtall av gangene har jeg hatt dårlige opplevelser med taxisjåførene. Men jeg har faktisk tenkt tanken på at jeg like gjerne kunne ha gått, så hadde jeg sluppet den kontakten eller den berøringen. Hvis jeg har gått, må jeg ofte gå lengere enn deg. For mens du kan gå korteste vei hjem, så må jeg velge den "trygge" veien hjem, ikke snarveien. Du vet, den godt belyste gata der det er mest sannsynlig at det er mange folk. Ikke langs eller over elva, som ville kortet ned gåtiden med opp til en halvtime.

Når jeg går, er jeg som regel (men ikke alltid) oppmerksom på hvem som er i gata sammen med meg. Ser jeg enslige menn som står og skuler, eller flere gutter som går sammen, forsøker jeg å henge meg på andre gående, slik at jeg aldri går helt alene.

Når jeg har vært ute og reist alene så har jeg ofte, ikke alltid, valgt vekk opplevelser med folk jeg i utgangspunktet syntes virket kule, fordi jeg likevel ikke tok sjansen. Enten det har vært å dra på en ulovlig bar i Havana på Cuba eller privat fest i London eller Köln. De jeg kjente som dro dit, hadde gode historier dagen etter, mens jeg ved å legge meg kanskje bare unngikk en potensiell dårlig historie.

Hvorfor skriver jeg dette?

Fordi jeg kan ikke understreke nok at jenter tar ansvar. Også. For hvert ufornuftige valg, tar jeg  hundrevis av fornuftige valg som er basert på de rådene du påstår at jeg ikke er villige til å lytte til. Det hender jeg går hjem tidlig (!), jeg tar alltid tryggeste vei hjem, taxi hvis nødvendig. Men jeg har utvist såkalt risikoadferd - gjort de tingene som blir advart mot - hovedsakelig med deg.

Når jeg leser det du skriver og deler på Facebook skjønner jeg at du forakter jenter som oppfører seg som meg. Da lurer jeg jo selvsagt litt på hva du egentlig tenker om meg. Og det gjør meg litt trist, men også ganske forbanna. For da mener du at engasjement mot voldtekt og overgrep baserer seg på et så utopisk forhold til enkeltindividets ukrenkelighet og trygghet at vi som er engasjerte nekter å snakke om andres eller ta ansvar for egen sikkerhet. Og det er - for å si det forsiktig - pisspreik. Og det tror jeg du vet.

Føler du deg truffet av dette, så er det garantert riktig. Da sitter du med samme følelsen nå, som jeg gjør hver gang du deler saker på Facebook om varianter av at vi må tørre å ta debatten om kvinners ansvar. Men hvis du har rett, og jeg tar feil, så er det vel ingen grunn til å føle seg truffet. Er det?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Mange gode poenger her. Jeg har en kommentar til versjonen i Dagbladet: Om du faktisk tror at gutter eller menn som utsettes for vold på byen ikke blir fordømt for å ha vært full på feil sted til feil tid, så har du ikke sjekket det godt nok.

Jeg ble slått og sparket i Oslo etter å ha svart en fyr som snek i minibankkø. Politiet ville ikke ta i mot anmeldelse fordi jeg var åpenbart beruset. Legen ville ikke gi sykemelding på tross av knekt nese og 1 1/2 øye helt gjenklistret. Fordi det var min egen dumme feil. Kollegaer som traff meg senere lo og syntes jeg hadde vært en idiot, omtrent som kompisene og venninnene mine.

Så der tar du feil.

Anonym sa...

Skjønner ingenting av dette her, hva er det du snakker om?

Unknown sa...

Dette er jo bare rør..
Snakker du om dine såkalte "venner" - som tydeligvis ikke er det hvis de oppfører seg slik. Hvis det er navngitte menn du sikter til bør du kanskje ta det direkte med de det gjelder


Hvis det Ikke er det - men gutter / menn du snakker om så skyter du langt over mål. 99,9% av Menn er faktisk Kjærnekarer som du snakker så foraktfult om. Som ville fulgt deg hjem i Taxi, holdt håret ditt når du spydde og hjulpet deg i seng - gått hjem - og ringt deg morgenen etter for å høre hvordan det går med deg.

Jeg er dog sikkert dobbelt så gammel som deg - og en Gentlemen - men håper og tror at de som kommer etter meg også oppfører seg som Gentlemen...
Naivt ?
Kanskje de.. - men så er jeg også en håpløs romantiker.. ;-)1

Klem Ø

Anonym sa...

Blogger VamPus Du pisser på voldtektsofre både menn og kvinner..... du underbygger andre mennesker sannhet.

Biggus D sa...

Folk som voldtar eller på andre måter skader eller truer andre mennesker, uten å føle skyld, anger eller medfølelse med dem, er psykopater.

Omtrent 5% av alle mennesker har flere psykologiske personlighetstrekk innenfor det som kalles "The Dark Triad" (psykopati, narsissisme og machiavellianisme).

Altså er 1 av 20 menn du møter i stand til å benytte seg av anledningen at du er for full til å gjøre motstand, hvis de tror de slipper unna med det. Det har ingen ting med kjønn, kjønnsroller eller fordommer å gjøre. 1 av 20 menn er drittsekker, og 1 av 20 kvinner er også drittsekker (men deres "drittsekkeri" får utslag på andre måter).

Kampanjer med skyldsfordeling har eksakt 0% effekt på voldtektsstatistikkene - det har aldri vært akseptert i noen "mannskulturer" å voldta. De som voldtar er ikke i stand til å forstå hvorfor de ikke skal benytte anledningen når den byr seg.

Det eneste som virker er å sørge for at man ikke havner i en situasjon hvor man er hjelpesløs, og dette gjelder både for kvinner og for menn.

Jørgen sa...

Dette var da et merkelig innlegg... Hva er det egentlig du mener, og prøver å få frem her? At det er feil å gi kvinner råd? At menn ikke får råd om hvordan de bør oppføre seg? Begge deler er i hvert fall feil. Huseiere gis råd om hvordan unngå tyveri. Bilførere gis råd om hvordan unngå ulykker. Arbeidstagere har en helt egen gruppe mennesker som har som jobb å gi sine kolleger råd om hvordan de skal unngå ulykker på arbeidsplassen, denne egne gruppen mennesker kalles HMS. Jeg har selv drevet med kampsport og selvforsvar i flere tiår, og gir jevnt over de samme rådene til elever både av hankjønn og hunkjønn. Mennesker gir andre mennesker råd, det er en av grunnene til at vi faktisk har kommet såpass langt som art som vi har, at vi evner å lære av andres feil, og ikke nødvendigvis må begå dem selv. Men så snart en mann gir råd til en kvinne, så skal det umiddelbart føre til at hun da på en eller annen måte skal føle ansvar for en handling hun selv ikke har ansvaret for. Hvor er logikken i det? Det er nemlig logikken i hele innlegget ditt, og jeg forstår ikke premisset. Legger vi skylden på en huseier som glemmer å ta inn posten når han reiser på ferie, og så får huset sitt robbet? Eller er det innbruddstyven sitt hele og fulle ansvar?

Som mann godt oppe i førtiåra, og som en person som sist var beruset en gang på nittitallet, så er det svært sjelden jeg trenger å tenke på hva jeg bør gjøre eller hvor jeg bør være for å unngå vold. Da jeg var yngre var dette imidlertid overhode ikke tilfellet, og jeg har flere ganger valgt andre veier hjem av trygghetshensyn. Jeg har valgt bort å være på visse steder, gå på visse plasser, av hensyn til egen sikkerhet, selv om det sikkert hadde gått bra, og jeg sannsynligvis kun hadde kommet hjem med et ekstra minne. Jeg prøver også alltid (fremdeles) å være observant på hvem jeg har rundt meg, slik du selv skriver at du har gjort. Så når du prøver å male et bilde om at kvinner er de eneste som må tenke på, og faktisk tenker på, denne type problemstillinger, så tar du rett og slett feil. Alt i alt synes jeg du tar ganske mye feil i veldig mye av dette innlegget ditt.

Det går faktisk an å ha to tanker i hodet samtidig, selv om jeg ofte har på følelsen av at dette kan være vanskelig for politikere som skal spissformulere seg... At enkelte ønsker å gi råd gjør ikke at man ønsker å legge skyld, snarere tvert imot. Jeg har hatt egen selvforsvarstrening for kvinner i en årrekke, slik at jeg nok er blant de mannfolka i dette landet som har gitt flest og oftest råd til kvinner om hvordan de bør oppføre seg for å minske sjansen for at de blir et offer. Jeg er vel dermed en av de mest forkastelige som finnes, hvis jeg skal tolke innlegget ditt som fanden tolker en viss bok. Allikevel så har mine kvinnelige elever merkelig nok vært svært imøtekommende og takknemlige. Selv om dette også sannsynligvis var kvinner som "faktisk tar ansvar og forholdsregler hver eneste dag".

Knut Solberg sa...

Jeg er særdeles uenig i din setning "Unge menn, som er mer voldsutsatt enn kvinner på byen, får aldri høre at de bør drikke mindre og gå tidligere hjem, eller la være å oppføre seg på en måte som kan virke provoserende eller oppmuntre til bråk.". Tvert imot vil jeg hevde at unge menn langt oftere får høre advarsler, gode råd og formaninger enn kvinner gjør. Å påstå at råd bare gis til kvinner og at det dermed er et uttrykk for sjåvinisme eller "mansplaining" eller hva nå du mener, virker søkt. Uansett så har vi ikke statistikk på dette.

Det virker som om du hevder at det beste er det godes fiende. Å diskutere forsiktighet og oppførsel er et gode som kan hindre noen voldtekter. Å stadig vekk herse med de som tar opp dette temaet, er rett og slett en skitten hersketeknikk.

Anonym sa...

Du skriver som om alle gutter er potensielle voldtektsforbrytere. Det mener du egentlig ikke, ellers hadde du ikke utvist den "risikoadferd" du beskriver.

Kvinnebevegelsen har ikke skjønt at likestilling også medfører at det ansvaret menn tradisjonelt har hatt for kvinner, dermed overføres til kvinnen selv. Kvinner forventer fortsatt at menn skal passe på og beskytte dem, selv om de tar alle valg selv. Det er som om foreldre ikke skulle hatt noe å si på barnets valg, men være fullt ut ansvarlig. Det lar seg selvfølgelig ikke gjøre. Så lenge andre har ansvar, så er du ikke selvstendig.

K sa...

Takk for dette. Tusen tusen takk. Akkurat sånn føles det.