Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, februar 19, 2010

Hjelpeløst?

I debatten om datalagringsdirektivet det dukker opp underlige påstander og eksempler om hvor hjelpeløse politiet er uten å kunne samle inn og lagre data om all elektronisk kommunikasjon mellom samtlige borgere i Norge. På Høyre og Redd Barnas høring om direktivet på stortinget i går brukte politijurist Curt A. Lier følgende eksempel:

- Sett at en mann blir stoppet i en bil på grensen mellom Norge og Sverige med en kilo heroin og mobiltelefon. Målet er å ta bakmennene, og derfor ønsker vi ikke å gripe han der og da. Dersom vi tar mobiltelefonen ut av ligningen når han kjører videre (altså tar ut muligheten for å registrere og lagre kommunikasjonsdata fra mobilen), lar vi han slippe unna. Da står vi bare igjen med en mann og en kilo heroin.

Jaha. Hva med å sjekke mannens id-kort for å identifisere han, og hva skjedde med bilen - registreringsnummer og mulighet for å spane? Eller sagt på en annen måte - siden vi enda ikke har direktivet - hva i alle dager gjør politiet av arbeid i dag? Siden de åpenbart står helt hjelpeløse i kampen mot kriminalitet dersom de ikke får tagget mobiltelefonene til oss alle?

Den samme diskusjonen og kritikken har vært på nettet. Via twitter, Facebook og en rekke andre medier forteller mange omverdenen om sin gjøren og laden. Eller forteller tyvene når de er på ferie om du vil. Ikke trenger de statuslinja på Facebook heller, en litt nettsavvy banditt med tilgang til en pc og mobiltelefon har minst tyve måter å sjekke om folk er hjemme eller ikke.

Hva i alle dager gjorde de kriminelle før sosiale medier kom? Var de også helt hjelpeløse?

Vel, som Mashable skriver, den enkleste måten å sjekke om noen er hjemme på er fortsatt å ringe fastnummeret, ringe på døra eller rett og slett sjekke om lyset står på. Det er jo derfor man anbefaler at man skal få naboen til å ta inn avisen, hente posten og av og til skru av og på lys dersom man skal være lenge borte.

Kriminalitet kom ikke med internett. De gamle metodene funker fortsatt. Bare fordi spikermaskinen ble oppfunnet så sluttet man ikke å bruke hammer.

1 kommentar:

Daffe sa...

Som du sier det ingen grunn til å hoppe over "low-tech" løsninger selv om man har mer "high-tech" kriminalitet, men det ene utelukker ikke det andre. Litt av problemet i disse ressurstider er at det faktisk ikke holder å etterforske på bare en måte. Man må etterforske på flere måter, både på de tradisjonelle måtene med spaning o.l. og ved bruk av ny teknologi. Det er et evig kappløp mellom påtalemyndigheten og forsvarersiden om bl.a. sansynlighetsovervekt i den enkelte sak. Det kreves rett og slett mer for å få dømt folk nå enn tidligere. Er det bra? Kanskje. Er det ikke bra? Kanskje det også. Kommer an på hvem du spør. Man kan uansett ikke lukke øynene for at elektroniske måter å kommunisere på har gitt også kriminelle en helt annen hverdag nå enn de hadde for 20 år siden.