Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, november 17, 2011

Spiller det noen rolle?

Kle dere i kort skjørt og dyp utringning, drikk dere fulle og sett dere i pirattaxi. Er du ute etter mørkets frembrudd er det per definisjon risikoadferd. Alternativet er selvsagt å holde seg hjemme. Og bli voldtatt der også. I verdens mest likestilte land.

NRK Østlandssendingen har et konsept de kaller "Terapitelefonen", der lytterne kan ringe inn og dele av sine mange meninger og få noen i studio til å diskutere saken. Jeg var der i dag for å svare en mann som hadde ringt inn og stilt spørsmål om hvorfor jenter setter seg i en pirattaxi i disse dager - med referanse til voldtekten på St. Hanshaugen forrige helg. 

Mitt svar er: spiller det noen rolle?

Tar vi "vanlig" taxi hjem, blir vi voldtatt av taxisjåførene. Tar vi bussen hjem på en hverdag, blir vi voldtatt av medpassasjer, tar vi nattbussen hjem i helgen blir vi voldtatt av en nabo. Områder vi blir voldtatt på er alt fra bussholdeplassen på Tjuvholmen, Sofienbergparken, Mandallsgate, sidegate av Brugata, til Alexander Kiellands plassSlottsparken, regjeringskvartalet, Vaterland, Sinsen, på utesteder, på fest hjemme hos venner og kjente

I stedet for å gi meg gode råd om hva jeg ikke kan gjøre, fortell meg heller hvordan jeg kommer meg hjem fra Oslo sentrum etter mørkets frembrudd? Siden jeg verken kan ta taxi, pirattaxi, buss, nattbuss eller gå hjem fra byen. Fordi hvis vi kommuniserer at jenter ikke bør ta pirattaxi, gå hjem, gå kledd på den ene eller andre måten - hva sier vi egentlig til voldtektsmannen? Hei, hun brisen. Alle vet jo at man ikke er det dersom man ikke vil bli voldtatt. Så da vil hun bli voldtatt. Er hun full? Voldta. Er hun lettkledd? Bare forsyn deg. Sitter hun i bilen din? Kjør på. Tatt nattbussen hjem? Enkelt offer. I det hele tatt - er hun ute på byen? Hey - chickelacke - la oss bom bom bom.

Og når du har voldtatt. Møt henne på fest etterpå. Si til vennene hennes at hun behandler deg dårlig. Si at du har veldig dårlig samvittighet for det som skjedde, men hun sov jo for pokker, ærlig talt. For at hennes adferd er et uttrykk for risikoadferd er viktigere å påpeke enn at dine holdninger og adferd er et uttrykk for et helt for jævlig norsk kvinnesyn.

Så det spiller i grunn ingen rolle, jenter. Kle dere i kort skjørt og dyp utringning, drikk dere fulle og sett dere i pirattaxi. Er du ute etter mørkets frembrudd er det per definisjon risikoadferd. Alternativet er selvsagt å holde seg hjemme. Og bli voldtatt der også. I verdens mest likestilte land.

Oppdatert: Aftenposten ringte for å følge opp nettopp "hvorfor tar jenter fortsatt pirattaxi" etter saken de har i Aften Aften i dag om at de har vært på byen i helgen og sett fulle jenter overalt. Virkelig. Har vi enda ikke lært vi jenter. Åpenbart ikke. Så da stikker jeg og tar en øl på tweetup. Er det rart man drikker?

40 kommentarer:

Anonym sa...

Kom over innlegget ditt på twitter, og lurte på om du hadde lest lederen i Morgenbladet (er ikke helt sikker på om det var denne uka eller forrige uke). Jeg har selv vært ganske sterk i troen på at det er helt forferdelig å påstå at jenter har noen som helst skyld i det som skjer, men det betyr jo ikke for det at vi jenter ikke kan ta noen forbehold selv også?

Vi kan ikke forutse en hver situasjon og kanskje har det ikke noe å si hva enn vi velger å gjøre, men det er urealistisk å tro at vi vil få kamera og politi på hvert hjørne, så lenge vi ikke ønsker en politistat. Kanskje det er på tide for oss jenter å ta noen forhåndsregler. Å leve med den holdningen "at det spiller ikke noen rolle uansett" blir vel feil, for vi må jo ta inn over oss at overfallsvoldtektene rammer som regel ikke jenter i grupper, som har mobilen i hånda og ikke er helt hinsides dritings.

Vi skal ikke behøve å måtte gjøre det, men vi må vel i hvertfall ikke leve i den bobla om at ett fett, vi vil bli voldtatt uansett?

Anonym sa...

Hvorfor skal det ikke være lov til å ta forholdsregler uten at det impliserer i at man selv har skyld? Det er selvfølgelig aldri en jentes skyld at hun blir voldtatt, Akkurat som det aldri er en gutt sin feil at han blir utsatt for blind vold eller ran. Jeg unngår likevel mørke bakgater og andre risikosoner når jeg er på byen. Er det min feil om jeg blir ranet hvis jeg går med tusenlapper stikkende opp av jakkelommen på tøyen? Nei, det er selvfølgelig fyren som tar pengene mine som har all skyld, men for min egen del tar jeg forholdsregler like vel. Er det for mye å forvente at jenter gjør det samme? Jeg sier ikke at det ikke er en viss fare for at jeg ikke blir ranet likevel. Selvfølgelig skjer det ran selv om folk ikke går med tusenlapper stikkende ut av lomma. Desverre er det også mulig å bli voldtatt selv om man ikke sjangler i miniskjørt alene, men risikoen er betydelig større. Er det ikke da bare sunn fornuft å unngå det da? Fra et mannlig perspektiv virker det veldig rart å ikke få lov til å snakke om risikominimering uten å samtidig bli beskyldt for å implisere skyld? Eller mener du jeg bare kan ha det så godt hvis jeg går med tusenlappene mine ut av lomma på Tøyen?

Henrik sa...

OK Heidi.

La meg ta deg på ordet, og snu problemstillingen slik at den IKKE "står på hodet":
- Hvordan skal jeg som mann unngå å voldta?

For hvis man prøver å orientere seg utfra media, er sannerlig ikke det heller så lett å vite!

Jeg forstår riktignok at jeg ikke skal ligge på lur i busker/bakgater nattestid og kaste meg over tilfeldige forbipasserende, men sånn bortsett fra det?

* Jeg må tydeligvis ikke gå på byen og sjekke opp noen, for enkelte er ikke så flinke til å si nei. Så det KAN være voldtekt selv om hun ble med meg hjem og kledde av seg på mitt forslag.

* Jeg må heller ikke innlate meg med noen på fest hos venner og kjente, for der kan det være en sosial pressituasjon som gjør at hun føler seg truet til å "være med på det".

* Heller ikke må jeg få meg kjæreste eller gifte meg, for de fleste voldtekter skjer tross alt i ekteskap eller andre nære relasjoner - og da er det jo ekstra ille . . .

Så det tryggeste er nok å leve i sølibat, men da risikerer man jo å bli en psykopatisk jævel a`la J. Edgar Hover p.g.a. egne undertrykte følelser.
Så det er tydeligvis heller ikke noen gangbar strategi :-(

Men hva fanden skal jeg gjøre da???

Katla sa...

Og det ramlet inne anonym inn at (en av ) forskjellen mellom tusenlapper stikkende ut av lomma og kvinner er at det ikke hemmelig av en kvinne er en kvinne.

Og at ikke alle voldtekter er overfallsvoldtekter.

at tusen forhåndsregler bare fører til at du tar forhåndsregler og blir redd, ikke at du slipper unna noe som helst.

Kirsten sa...

Fint om Oslo Kommune (styrt av Høyre) kunne reparert gatelyset i Hellerudveien, ved solbergliveien bussholdeplass. Det har vært mørkt der i ukevis. Meldt fra flere ganger på kommunens hjemmeside. Minner om at det skjedde en voldtekt like ved. Vi som bor her føler oss ikke trygge. Høyre tar ikke ansvar i Oslo for trygge opplyste gater.

Anonym sa...

Katla: Så dersom jeg ikke holder det hemmelig at jeg har tusenlapper i lommen er det delvis min egen feil dersom noen bryter loven og raner meg. Da syntes jeg du beveger deg på farlig grunn. Hva er den prinsippielle forskjellen i skyldfordelingen mellom offer og gjerningsmann her i forhold til i et voldtektstilfelle i så fall?

Videre er jeg fullt klar over at ikke alle voldtekter er overfallsvoldtekter? Leste du i det hele tatt det jeg skrev, eller bare antok du at du var uenig? Jeg oppfatter ikke at jeg på noe tidspunkt hevdet at alle voldtekter var overfallsvoldtekter. Det må imidlertid være mulig å snakke om overfallsvoldtekter isolert sett, og jeg mener bestemt at det er mindre sannsynlig at du blir overfallsvoldtatt dersom du tar flere forholdsregler. Er du uenig i denne påstanden, eller er du bare uenig i at dette er riktig tiltak på tross av at man blir tryggere fordi man ofrer sin egen frihet? Det er litt vanskelig å forstå den kreative setningsoppbyggingen din.

VamPus sa...

Begge anonym: hele poenget er at kvinner flest faktisk tar forholdsregler, og at vi ikke trenger flere moraliserende pekefingre. Nei, jeg mener ikke at man SKAL drikke seg dritings og så sette seg inn i en pirattaxi, men når en av voldtektene skjer 200 meter fra inngangsdøra mi på en hverdag når jenta har tatt bussen hjem på kvelden, så stiller jeg spørsmålet om hvordan JEG skal komme meg hjem om kvelden?

Jeg bor på Alexander Kiellands plass, kan åpenbart ikke gå hjem på hverdag eller i helgene, ikke kan jeg ta vanlig rutebuss, ikke nattbuss (som voldtekten på Sinsen), ikke taxi og ikke pirattaxi - for uansett kan jeg bli voldtatt og uansett kommer det noen a la mannen på linja hos Østlandssendingen som da stiller spørsmålstegn ved hvordan jeg kan være så dum i disse tider å bevege meg ute uten følge av venner som bor så nærme hverandre at alle kan se hverandre til døra og komme seg innenfor.

Ja, Aftenposten har rett når de skriver at på tross av overfallsvoldtektene kan man se unge jenter i korte skjørt så dritings at de knapt kan gjøre rede for seg på Karl Johan. Tenker ikke disse jentene seg om? Det er ingen av dem som ønsker å bli voldtatt, det er helt sikkert. Men igjen - voldtekten på Sinsen, Alexander Kiellands plass, i Slottsparken, på Tjuvholmen m.fl. høres ut som jenter som er i stand til å bevege seg, om ikke annet. Da er det rimelig å anta at de ikke er helt bevisstløst dritings. Så slutt å moralisere - og svar meg på: hvordan skal jeg komme meg hjem til Alexander Kiellands plass om jeg har tatt et glass vin eller to med venner i byen uten å bli voldtatt etter å ha gått av bussen eller på vei hjem. Hvordan?

Er det risikoadferd å ta buss en hverdag til Alexander Kiellands plass?

Henrik: Ja, hvis det er så vanskelig for deg å skille mellom et menneske som vil ha sex med deg frivillig, og en som f.eks. har sovnet på festen dere er på , så foreslår jeg at du forsøker å begrense eget alkoholinntak og/eller kontakt med kvinner generelt. De aller fleste anmeldte voldtekter skjer gjennom at jenta enten er dopet/bevisttløs/sover og/eller gjennom grove trusler om vold. Føler du at du fort kan havne i en av disse kategoriene så bli hjemme.

Henrik sa...

Ja, selvfølgelig blir jeg hjemme!
Jeg ønsker jo ikke å voldta noen.

Problemet er imidlertid fortsatt at det ifølge media er DER de fleste mørketallsvoldtektene foregår. Flertallet av alle de som IKKE anmeldes. Og som i følge retorikken er like ille som overfallsvoldtektene - eller kanskje egentlig værre, siden det jo må være en grunn til at man ikke tør å anmelde dem . . .

Anonym sa...

Så fordi voldtekter også foregår andre steder enn i Sofienbergparken, og til andre tidspunkter enn kl. 03:00 natt til søndag, kan man ikke moralisere over dem som snøvler hjem kl. 03:00 i Sofienbergparken natt til søndag? Det hadde vært et godt poeng om sannsynligheten for å bli voldtatt var like stor over alt og til alle tidspunkt, men det er den ikke. Altså blir det bare anekdotisk bevisførsel til forsvar for moralske pekefingre som tydeligvis treffer for bredt. Menns moraliseringer over enkelte kvinners adferd er mest sannsynlig ikke rettet mot deg, eller kvinner som deler dine holdninger og adferd. Like vel er det forståelig at det kan føles slik. Like forståelig som at skikkelige menn føler det ubehagelig å skulle bli plassert i samme gruppe med utskudd som voldtar, og bli utsatt for en moraliserende pekefinger som påstår vi ikke klarer å ta nei for et nei. Det er like vel en liten pris for meg og deg å betale, dersom denne moraliseringen kan bidra til å hindre en voldtekt.

Henrik sa...

-> siste Anonym

Litt vanskelig å vite hvem som er 2. person i innlegget ditt - jeg, Heidi eller begge?

Ane sa...

Jeg synes alle skal fortsette livene sine og gjøre det dem selv føler for. Men jeg synes jenter med kjolene opp under armene fordi den har rullet seg opp mens de har drukket seg drita fulle er usjarmerende. Uavhengig av menn som tror de kan ta til seg så lenge skjørtene er korte og alkoholen gjør dem bevisstløs.

Ansvar for egen helse og egen atferd er viktig, uansett.

Noen ganger synes jeg mennesker er utrolig idioter når det kommer til å motsette seg råd og regler. Sier noen til meg at jeg ikke bør ha så lav kløft så blotter jeg ikke puppa for å vise at jeg gjør hva pokker jeg vil. Er du kvinne i Oslo nå så drikker du deg ikke drita full. Enkelt og greit!

Anonym sa...

Fantastisk hvordan flere her skriker ut om hvordan kvinner må ta ansvar men ingen av dem klarer å gi et svar på hvordan Heidi skal komme seg hjem uten å bli rammet av "men hun burde jo tatt litt ansvar selv også, da" om hun skulle blitt voldtatt.

Henrik: du er litt usikker på hvordan du skal unngå å voldta? Sikker på at du ikke burde levere en DNA-prøve i disse dager? Sånn just in case? Jeg for min del er helt sikker på at jeg aldri har voldtatt noen. Burde ikke være rom for tvil der, sir..

Ninive sa...

Det er så godt å se at det finnes noen fornuftige mennesker igjen her i verden. Selv blir jeg bare frustrert av å lese diskusjonene i avisa, så jeg prøver å holde meg unna. Takk for at du orker, Heidi.

Til hvem nå det var som sammenlignet "risikoatferd" med å vifte med tusenlapper - voldtekt og ran/tyveri er ikke sammenlignbart. En person er ikke en vare som blir stjålet. Og kvinner blir voldtatt uansett hva de gjør, som så mange påpeker.

Ane: Jeg kan være så "usjarmerende" jeg bare vil; det gir fremdeles ingen rett til å voldta meg, og det betyr heller ikke at jeg fortjener det.

Til Henrik. Jeg foreslår at du leser deg opp på "enthusiastic consent". Dersom personen du ønsker å ha sex med ikke aktivt gir uttrykk for at han/hun ønsker å ha sex med deg, er det ikke like greit å la være?

Anonym sa...

Det er ikke kinesere, indere, vietnamesere, tyskere, portugisere, brasilianere eller nordmenn som overfaller ukjente kvinner i det offentlige rom i Norge. Det er så og si bare MUSLIMER av ulike opprinnelser.

Hvis taket lekker så stiller man ikke opp bøtter eller gir råd om hvor i huset man ikke skal gå. Man tetter taket. Så også med muslimer. Man unngår å importere dem, sender dem ut og unngår å skape et stort og voldtektslikegyldig muslimsk parallellsamfunn i Norge.

Men når man hører de alltid urepresentative snakkedamene i den norske offentligheten får man inntrykk av at overfallsvoldtekter er et spennende og berikende innslag i bybildet som man blabla.... selvsagt er imot, men..... æh.... egentlig ikke så veldig.

Anonym sa...

Det er da ingen som trenger å fortelle deg hva du skal gjøre for ikke å bli voldtatt. Såvidt jeg skjønner har du aldri blitt voldtatt, og da kan du jo bare fortsette din fornuftige atferd du alltid har hatt. Din egen atferd kjenner du jo til selv. Du trenger altså ikke noe råd i hele tatt, forstår ikke problemstillingen din her Vampus.

Anonym sa...

@anonym ovenfor:
"såvidt jeg skjønner har du aldri blitt voldtatt..............
Du trenger altså ikke noe råd i det hele tatt. Jeg skjønner ikke problemstillingen......."

Mener du at det er de samme personene som blir voldtatt gjentatte ganger? Aldri voldatt= Blir ikke voldtatt i fremtiden heller.
For det er det du egentlig sier. Oslo har vart/er rammet av voldtekter -og det uansett adferd hos det enkelte offer

Nils Svendsen sa...

Bra innlegg. Vanlig ferdsel i norsk offentlighet skal ikke karakteriseres som risikoadferd. Fokus må være på hva som har skapt grunnlaget for at kvinner ikke lenger kan gå trygt ute, hva som må gjøres på kort sikt, og hva som må gjøres på lang sikt for å motarbeide trenden.

Er det ikke en naturlig reaksjon når man ser en person som ikke klarer å ta vare på seg selv, å hjelpe vedkommende? Når ble dette grunnlag for misbruk og tyveri? Hva skjedde med samfunnet siden vi ikke lenger føler ansvar for hverandre?

Anonym sa...

Nils Svendsen, det som skjedde er bare to ting: import av muslimer og Schengen. Det blir aldri tillit og trygghet i eget hus når ubedte fremmede er påtvunget i alle rom, og de kommer og går med egne nøkler. Da har du faktisk ikke lenger noe hus. Eller samfunn. Eller land.

Anonym sa...

Kommentar til kommentar til: "Du trenger altså ikke noe råd i det hele tatt,jeg skjønner ikke problemstillingen" som svarte på mitt innlegg.

Dersom man låser døren sin når man går fra hjemmet og ikke lar vindu/vinduer stå oppe,minskes risiko for innbrudd. Det er naivitet å ikke forutsette at det er "voldtektsmenn" der ute også. Dette må man forholde seg til, akkurat som det er tyver og ranere. Man minimerer altså sannsynligheten for voldtekt ved å unngå risiko atferd. Dette er ikke et innlegg i voldtekts debatten, det er et faktum. Dette betyr altså ikke at man ikke kan bli voldtatt allikevel, med risiko reduseres.
Så til de som sier at kvinner bør kunne ferdes trygt i gatene. Ja, selvsagt bør de kunne det, akkurat som jeg som mann bør kunne det samme uten å bli rammet av blind vold. Men hva hjelper det kvinnen som er blitt voldtatt og skadet for livet å si og som ligger med brukket nakke å si: Dette hadde gjerningsmannen ikke rett til å gjøre. Man må da som et fornuftig menneske prøve å forholde seg til den virkeligheten man til enhver tid lever i ved å se seg litt for. Så må det selvsagt jobbes forebyggende parallelt. Her er det da ingen motsetning.

Felicia sa...

Til siste anonym (22/11 kl 13.04)
Klart man kan unngå risikoadferd, men problemet for meg som kvinne kommer når helt normal adferd blir betegnet som risikoadferd.

For eksempel: Jeg trenger ikke gå alene langs Akerselven på kveldstid, men det er helt urimelig at jeg ikke kan gå alene til Oslo S og ta toget hjem.

Eller i dine ord - jeg låser dører og vinduer når jeg går hjemmefra, men jeg synes det er urimelig å ikke kunne lufte når jeg er hjemme. (Det skjer nemlig innbrudd når folk er hjemme også.)

Og som jeg leser Vampus er det dette hun poengterer. Uansett hvordan man oppfører seg, så er det noen som mener man ikke burde gjort akkurat det.

Anonym sa...

@ anonym 22. nov kl 13.04

Vi er vel alle enige om at vi kan redusere risikoen for å bli voldtatt. -Jeg presiserte imidlertid i siste setning av mitt innlegg at det dessverre skjer voldtekter/voldtektsforsøk uansett adferd.

For ca 1 mnd siden ble en voksen, edru, tekkelig kledd kvinne over 30 forsøkt voldtatt i mitt nærområde. Dette skjedde like før midnatt -etter at kvinnen gikk av trikken -og ikke langt fra holdeplassen.

Uansett adferd: Det er kun èn skyldig: Gjerningsmannen.

Samme anonym som 22 nov. kl 00.23

Remi Moen sa...

Blir litt lei av stakkars jenter som ikke skal måtte ta forholdsregler. Det ER skrudde menn der ute, farlige menn. Da må man ta forholdsregler.
En annen sak er jo at det ikke bare er kvinner som må ta forholdsregler, det gjelder absolutt også unge menn. Nesten 400 personer har blitt brutalt ranet i Oslo hittil i år, de fleste er unge menn. Menn må også ta forholdsregler. Ikke dulte borti noen i barkøen, ikke komme med en vits i taxikøen, ikke ta pirattaxi, ikke bli for full, ikke snakke til ukjente damer eller menn, ikke se fremmede med flerkulturell bakgrunn i øynene osv.
Ferdes du på Svalbard må man ha med gevær, man må ta forholdsregler. Sånn er det!

Anonym sa...

Til Felicia: Jeg vet utmerket at det kan skje innbrudd nå du er hjemme også med åpent vindu. Mitt hovedpoeng er fortsatt at det gjelder å redusere! risiko og derved vil det skje færre! voldtekter i byen. Kan ikke på noen måte forstå at det ikke er positivt for samfunnet og den enkelte person som ikke blir offer. Selvsagt vil ikke mindre/ingen risikabel atferd fjerne alla forbrytelsene, det har jeg da ikke hevdet. Et slikt samfunn får vi aldri. Så rådet som Vampus ber om bør altså være å fortsette sin nåværende antakelig risiko reduserende atferd. Fra anonym 22 nov 13.04

Anonym sa...

Til Anonym ovenfor:
Du har tydeligvis ikke forstått ironien i Vampus' innlegg.

Remi Moore:
Denne diskusjonen dreier seg om voldtekt av kvinner -hvis man skal holde seg til saken. Teamet unge menn/menn er en annen diskusjon....

VamPus sa...

Da jeg som kvinne bodde alene i første etasje sov jeg med vinduene lukket selv i 30 varmegrader. Jeg hadde kun etternavn på ringeklokke og postkasse, så ingen kunne se at det var en singel jente som bodde der og dermed forsøke seg på noe. Ikke snakk til meg om forholdsregler.

Jeg spør dere igjen da - fortell meg hvordan jeg som kvinne skal komme meg hjem fra Oslo sentrum etter kl 23 til Alexander Kiellands plass.

Jeg kan ikke ta rutebuss en hverdag (voldtekten på..nettopp, Alexander Kiellands plass), jeg kan ikke ta nattbuss (voldtekten på Sinsen), jeg kan ikke gå hjem (av åpenbare grunner), jeg kan ikke ta pirattaxi (voldtekten på St Hanshaugen), jeg kan ikke ta vanlig taxi (se både Stavanger og Oslo). I helgen var en voldtekt på Hard Rock Cafe, så jeg kan åpenbart ikke være på et utested, og tidligere var det en voldtekt ved siden av Evergreen.

Inne, ute, taxi, gå, buss, hverdag, helg, alkohol eller ikke.

Så kom igjen da - jeg tar alle forholdsreglene - svar meg: hvordan kommer jeg meg hjem fra Oslo sentrum til Alexander Kiellands plass?

Ove Kristian Furelid sa...

Når det gjelder voldtekt så finnes det eldre ikke-vakre kvinner som blir voldtatt av innbruddstyver i sitt eget hjem eller i alder og sykehjem. Jeg har lest om at det kan skje sånt i statene. Fortell Heidi og andre jenter hvorfor dette skjer med kvinner som gjerne tar forholdsregler, men som likevel blir voldtatt?

Anonym sa...

Oslo kommune får sette opp busser med politi som stopper på sentrale
punkter, tar med kvinner, kjører de helt fram og venter til de er trygt innenfor døren.
Alternativt:
Vi utdanner oss til hekser på Galtvort og flyr rundt på sopelimer.

Noen bedre?

VamPus sa...

Ove Kristian: jeg sov med vinduet lukket fordi menn har også krøpet inn vinduer her i Oslo... og voldtatt.

Anonym: En venninne av meg var alltid påpasselig med å be drosjen vente til hun hadde låst seg inn porten til bakgården. For så å bli overfalt i oppgangen. Vet ikke hva hun hadde på seg eller hvor full hun var, men hun burde sikkert ta flere forholdsregler. Akkurat på samme måte som at vi lukker vinduene for å unngå innbrudd. Heldigvis klarte hun å kjempe seg fri...

Anonym sa...

Politiet som er med i bussen må følge deg til du befinner deg innelåst bak din egen dør. Sett på kyskhetsbelte og lever nøkkelen til politiet. Utstyr deg i tilegg med vernedrakt.
Du bør helst bo fra 3 etg. og oppover -men ikke i øverste etasje.
Utstyr deg med alarm.
Mindre risiko -men uansett ikke helt risikofritt.
Alternativt:
Oslo kommune bygger "hotell" med små rom for kvinner som skal alene "hjem". Busser m/politi kjører sentrum på kryss og tvers, plukker opp kvinner og kjører de til hotellet som bevoktet med politi.

Anonym sa...

Vampus, du spør påny hvordan du kan komme deg hjem fra sentrum til Aleksander Kiellands Plass trygt, etter en oppramsing av alle alternativene du ikke har. Vel, svaret er åpenbart, det finnes ingen 100% sikker måte. I den verden vi alle lever i er det en viss risiko for å bli voldtatt, ranet, slått ned, påkjørt av buss, bil, knivstukket, skutt etc etc. I den verden vi lever finnes det altså ikke en 100%! sikker løsning på ditt problem. Slike løsninger finnes kun i eventyrbøker. Igjen er den eneste muligheten du har å redusere risiko for at en voldtekt/overfall skjer akkurat deg.

Tror du virkelig i fullt alvor fortsatt at det i det hele tatt finnes en 100% sikker måte å komme deg hjem trygt på, eller for den saks skyld unngå å bli overfalt i eget hjem. I og med at du stiller dette spørsmålet påny må det bety at spørsmålet ditt ikke er ironisk ment som anonym 22/11 kl 21.42 hevder i sin kommentar til mitt innlegg kl 17.29

Kan du gi et konkret svar på det, Vampus? Finnes det en slikt alternativ i vår verden?

VamPus sa...

Siste anonym: som igjen er poenget mitt når velmenende råd kommer til enkeltsaker - det siste halve året har vist oss at voldtektene skjer også når jentene tar forholdsregler - og da blir jeg lei av å høre disse velmenende rådene. Er de så velmenende som de høres ut, når kvinner blir voldtatt på tross av alle forholdsregler de fleste av oss tross alt tar - eller er det et forsøk på ansvarliggjøring av offre for kanskje den største krenkelsen av et enkeltindivid utenom å ta livet av det? For jeg må si at jeg hører sjelden de samme velmenende rådene til unge menn utsatt for blind vold om at de burde ha drukket mindre, tatt taxi hjem tidligere, gått sammen med venner for å beskytte seg, etc.

Som sagt, jeg er åpen for råd - men vær så snill å slutt å moralisere over kvinner som blir voldtatt. "Ikke gå hjem, ta taxi". Fint det. Sjekket rullebladet til taxisjåførene i det siste: http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/blir-ikke-kvitt-kriminelle-1773280.html ?

VamPus sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Vampus: Det er veldig mange kvinner som tar forholdsregler og/eller har risiko minimerende atferd. Dette medfører færre voldtekter. Uten disse forholdsreglene hadde det selvsagt vært enda flere forbrytelser enn statistikken viser idag. Hvis ikke det hadde vært tilfelle, ville det jo ikke vært noen hensikt i å drive forebyggende arbeid generelt! Så er det heller ikke å moralisere å gi råd om å minimere risikoatferd, det er snarere å være konstruktiv, fordi ingen er uenig i at gjerningsmannen er forbryteren. Jeg tror du må betrakte voldtektene som en grov forbrytelse på linje med andre grove forbrytelser. Når det gjelder blind vold, kan man aldri gardere seg mot den heller 100%. Det kan man ikke mot noen forbrytelse. Men det samme prinsippet gjelder her, i tillegg til mer politi, forebyggende og holdnings skapende arbeid naturligvis, samt andre mer eller mindre gode tiltak polikerne burde iverksette.

Anonym sa...

Aliaa Elmahdy fra Egypt tar det ultimate oppgjør hykleriet og patriarkatet,voldtekter og andre terrorhandlinger mot eget kjønn ved å springe ut av "jern-burkaen" på bloggen sin. Fotograferte seg naken for all verden å se,fullstendig klar over reaksjonene: Kraftigere enn en H-bombe. Du må gjøre noe tilsvarende og treffsikkert VamPus i stedet for sutregnålet ditt om risikoadferd, samme hvordan du kler deg eller ikke etter mørkets frembrudd, ute eller inne her i kongeriket Gnore. Kom deg ut av den fjonge, men så norske "jern-burkaen" din,det spiller forsatt en rolle forstår du.

Bård sa...

Finnes det noen forskning som viser at ettervirkningene av voldtekt reelt er verre enn ettervirkningene av andre voldelige integritetskrenkelser? Vi har 50 pverfallsvoldtekter og 350 overfallsran.

Anonym sa...

@Bård

Det er i hvert fall gjort studier som tyder på høyere forekomst av PTSD (PostTreumatic Stress Disorder) hos kvinner når en kontrollerer for type stress.
http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/abstract/55/7/626

Her er en annen, noe nyere studie:
http://www.springerlink.com/content/b6r2515324p9387q/

Cassanders
In Cod we trust

Nils Svendsen sa...

Vampus skriver:
"Så kom igjen da - jeg tar alle forholdsreglene - svar meg: hvordan kommer jeg meg hjem fra Oslo sentrum til Alexander Kiellands plass?"

Som politiker er vel dette noe du må stå frem om og kjempe for at skal bli tatt på alvor av partiet ditt Høyre. Det er en åpenbar sammenheng mellom innvandringspolitikk, integreringspolitikk, utemiljøpolitikk, kriminalpolitikk og politistyring.

Jeg sier ikke at om noen av disse problemkompleksene tenkes bort/løses, så oppstår ikke de aktuelle problemer, men de er av vesentlig betydning. Men Høyre vil ikke ta tak i dem, for de "vil ikke løpe Frps ærend". En holdning som er meningsløs.

I Frps kritikk ligger en ubestridelig rasjonell kjærne av realiteter som Høyre må forholde seg til. De må ta folk på alvor, og Vampus må få partiet til å ta sine egne opplevelser på alvor.

Det skal ikke være slik. Jeg vil ikke at min kone eller datter skal ferdes i et slikt utrykt samfunn, men de skal likevel ikke begrense sin bevegelsesfrihet. Da må samfunnet endres. Sikkerheten og gatene må tas tilbake. Hvis politiet opplever at gatene er tapt, og politikerne ikke gjør noe med det, brytes samfunnskontrakten. Da vil jeg heller bruke skattepengene mine på egen families sikkerhet. Deres velferd er langt viktigere for meg, enn å subsidiere trygd til folk som ikke kan arbeide, eller legehjelp til syke jeg ikke kjenner. Velferdsstaten er sekundær til samfunnssikkerhet og statens grunnleggende oppgaver. Ingen stat = ingen velferdsstat.

Bård sa...

@cassanders Takk!

Anonym sa...

@ Bård,
og denne:
http://www.familiestiftelsen.no/book/export/html/6918
...var særdeles intererssant, selv om det er litt på siden av denne problemstillingen.

@Vampus
Det er sikkert til liten trøst (Jeg er fullstendig enig med den anonyme 23:17), men jeg vil selvfølgelig gi råd til de mannlige "voldsofrene" (som dataene ovenfor gir interessante opplysninger om) på samme måte som til kvinnlige potensielle voldtektsofre.
Dette handler om hvilke faktorer som reduserer relativ risiko, ikke moralisering.

Skal du fjerne risikoen(100%) må du flytte til La La land.

Cassanders
In Cod we trust

Anonym sa...

@Nils Svendsen
"Høyre vil ikke løpe FrP's ærend"

Bl.a. Oslo's Høyre-ordfører, Fabian Stang har tatt opp saken og kommet med konkrete forslag. Dette ble omtalt med store oppslag i media,-TV-debatter inkludert.

Forøvrig er vel dette en vanskelig sak å løse -uten å sette politi på hvert gatehjørne. Jeg mener selvfølgelig dermed ikke at vi skal la være å sette inn tiltak/virkemidler. Kritiske røster er det nok av -men hva med konkrete forslag fra de samme røstene?