Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, juli 11, 2012

Folk er folk, men ikke folk flest

Organisasjonen Folk er folk er ikke helt som folk flest. Da ville de nemlig blitt utsatt for harmdirrende kritikk fra hele venstresida for å drive privat arbeidsformidling gjennom smutthull i lovverket.

Folk er folk er registrert som en organisasjon i Brønnøysundsregisteret, men formidler arbeid til tilreisende romfolk. Alle som driver med utleie av arbeidskraft i Norge (bemanningsforetak) skal være registrert hos Arbeidstilsynet, i tillegg til å være registrert som aksje- eller allmennaksjeselskap. Folk for folk omgår dette ved å utnytte smutthull, som venstresida ville kalt det, i lovgivningen, der arbeid for under kr 4000,- per person kan utbetales uten melding til myndighetene. Ved større oppdrag sender Folk er Folk faktura. I tillegg fakturerer Folk er folk for strøjobber til bedrifter.

Spørsmålet er jo om Folk er folk har lov til å drive slik de gjør. De er ikke registrert som bemanningsforetak, og slipper dermed unna krav til arbeidsavtale, yrkesskadeforsikringer, OTP-sparing, arbeidsgiveravgift, tariffavtaler for renhold og byggoppdrag, og alt annet som bidrar til ordnede arbeidsforhold.

Jeg kan levende se for meg partiet Rødt gå i fistel dersom, si, Adecco, forsøkte seg på det samme. Partiet Rødt vil jo som kjent totalforby privat arbeidsformidling, og regjeringspartiet SV er egentlig enige, men holder klokelig kjeft.

Men Folk er folk kaller seg en demokratisk medlemsorganisasjon. Har de vedtekter for organisasjonen? Medlemstall? Revisor for regnskap? Hvordan kan man bli valgt? Hvordan er de organisatoriske leddene? Har de generalforsamling eller representantskap?

Talsperson Bjønnulv Evenrud har tidligere startet Fellesaksjonen mot fattigdom sammen med Rødt-politiker Ben Borgen, hvor han blant annet deltok på høringer om fattigdom på vegne av organisasjonen. Nå er han arbeidsledig, eller med NRK Østlandssendingens ord - har satt sin egen karriere på vent for å hjelpe romfolket. Med seg har han Silje Helen Malm Martin som styreleder, Gorm Eirik Svendsen og Marte Elise Granlund er styremedlemmer. De fire har egentlig den litt merkelige fellesnevneren for aktive folk i dag - det er så godt som ingen informasjon om dem på nettet. De finnes, altså, det er ikke det. Marte Elise Granlund har for eksempel vært styremedlem av et lokallag i SOS Rasisme (du vet, den organisasjonen som ble dømt til å betale 10 millioner tilbake til staten etter omfattende medlemsjuks).

Jeg tenkte omkring her å finne ut av om bankkontonummeret er en korrekt organisasjonskonto eller en privatkonto, men tenker at de har nok sysakene i orden. Med den bakgrunnen vet de hvordan de setter opp organisasjon og konto som frontorganisasjon, så jeg gadd ikke gå videre på det.

Men se for dere en privat arbeidsformidler som har folk i styret som har vært (om enn perifert) involvert i et annet foretak som er dømt for juks og bedrag. NRK kunne gjemt en mygg av en mikrofon i nordmarka, og venstresidas harme ville likevel kommet godt frem.

Men Folk er folk er ikke som folk flest. Og det burde flere kanskje stille spørsmål ved.


Har du tips om hvordan Folk er folk opererer? Send meg gjerne mail på vampus (a) gmail.com .

Kommentarfeltet nedenfor er moderert. Av meg. Og jeg er streng. Oppfør deg.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Er Bjørnulv Evenrud arbeidsledig? Hvor har du det ifra? På LinkedIn står det daglig leder.

Å være styremedlem kan bety så lite ansvar som mulig i et styre. Som f.eks. at det ikke er obligatorisk å møte opp på alle møter, i like stor grad som det er for andre, med faktiske regulerte forpliktelser/ansvar. Dette varierer fra styre til styre.
Synes du skal avstå fra å anklage et styremedlem for delansvar i juks, med mindre du er 100% sikker på at hun/han var fullt klar over det som foregikk.

james sa...

Anonym har et merkelig forhold til styrer!! Logikken må være at hvis man ikke møter så er man ikke ansvarlig!! videre at hvis man ikke vet hva som foregår så er man heller ikke ansvarlig!! hva er da vitsen med et styre?? Det er jo nettop at ansvarlige mennesker skal ta ansvar, følge med og sørge for at bedriften drives på forsvarlig måte, som er en av hovedgrunnene til å ha et styre.

VamPus sa...

Anonym: Da har han endret profilen sin etter at jeg la den ut - for den var ganske klar som "Unemployed". Må si jeg var faktisk var overrasket over ærligheten, de færreste skriver det og jeg tenkte så forfriskende.

Jeg har ikke anklaget et styremedlem for delansvar for juks, da vil jeg anta at hun hadde blitt dømt. Jeg skriver at hun var en del av en organisasjon som har null troverdighet what.so.ever på organisatorisk arbeid.

Som styremedlem, som James skriver, så har du et ansvar for den organisasjonen du påtar deg plikter for. Hvis du har tenkt å sitte og sove under møtene, la være og delta og i det hele tatt gi blaffen i hvordan organisasjen styres, så kan du jo la være. Men da bør du kanskje ikke sitte som styremedlem andre steder heller, kanskje?

IvarE sa...

Ser absolutt ut som om det er SOS rassis som har gjenoppstått, ja.

Håvard sa...

Jeg vil vel si meg enig i at det er litt drøyt å insinuere at Folk er Folk farer med juks basert på at ett av styremedlemmene også har vært styremedlem av en lokal underorganisasjon av SOS Rasisme. Man kan utmerket godt være styremedlem i en underorganisasjonen uten å kjenne til alt som foregår på høyere nivå, og når det gjelder en så grov sak som SOS Rasisme så finner jeg det vanskelig å tro at konspirasjonen kan ha involvert alle styremedlemmene i hvert minste lille lokallag.

Det sagt, så ser jeg gjerne at noen gransker Folk er Folk litt nøye. Selv kjenner jeg dem bare gjennom plakater på lyktestolper, og jeg sitter vel igjen med et inntrykk av en idealistisk gjeng som ikke har allverdens kunnskap om hvordan man bør presentere seg for å vekke tillit. Det at de i tillegg kanskje/muligens bryter loven når det gjelder arbeidsformidling gjør meg litt skeptisk, og jeg ser gjerne at noen sjekker dem opp litt, noe jeg så langt ikke helt har funnet ork til.

Richard Paulsen sa...

Merkelig at debatten skled ut til å dreie seg om styrearbeid, men jeg tillater meg uansett å belyse et par ting.

Styret er ansvarlig for bedriften, strafferettslig, og kan bli dømt hvis de ikke f.eks vet om ulovligheter, dekker over ulovligheter, driver selskapet videre for kreditors regning osv.

Derfor er styreforsikring populært, slik at man kan forsvare seg mot et utall av private søksmål et selskap kan pådra seg. Kreditorer som blir skrudd? da kan du saksøke styret som er ansvarlig.

Morsomt at Anonym og Bjørnulv tydeligvis tror at hvis man stikker hodet i sanden, så går man klar av straffeansvar. Fortsett med det.. blir underholdende overskrifter for oss på tilskuertribunen.

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Unknown sa...

Hun var styremedlem i et studentlag under SOS Rasisme. Et styreverv, uansett organisasjon, medfører med få unntak ikke en 100%-stilling - langt mindre en fulltidsstilling i et studentlag av en organisasjon som først og fremst drives av frivillighet, som gir innsikt i gehalten i det som blir sagt fra sentralleddet.

Hvis en på død og liv skal trekke likheter mellom styrearbeid i privat sektor og aksjeselskap, med frivillig sektor, så blir dette som om montasjeleder for entreprenøravdelingen til Troms Kraft, skal stilles til ansvar og stå i like dårlig lys, som de som har håndtert eierskapet til Kraft og Kultur - altså AS-styret i Troms Kraft. Makes sense?

Og når dette er nivået en legger seg på for å fremme et poeng og fiske frem opplysninger, så virker det som om en legger seg på samme nivået som "Chem Trails"-folket.

SOS Rasisme har kanskje klart å rasere tilliten folk har hatt til dem - men dette medfører ikke en automatisk kvalifikasjon til å bli mistenkeliggjort dersom en noen sinne har hatt et verv i organisasjonen. I så måte så er det vel ingen organisasjoner som er fritatt fra generell mistanke... AUF har hatt medlemsjuks, AP og SV har fått smell grunnet feile tildelinger, FrP trenger en bare å Google kjapt for å finne nok av ulumskheter, Høyre har hatt en representant som har fått narkopolitiet på døra, Adecco... osv osv osv osv osv osv... Så lenge sammenhengene er så søkte, så er vi alle skyldige, og kan bare gi opp - eller vente til en slik oppfordring som det her endelig når frem, og en må stå til svars for noe en har gjort, eller noe noen vi kjenner har gjort.

Ja til et kritisk blikk - men det bør være mer som legges til grunn for mistanke.

Kenneth Dreyer sa...

Han står fortsatt som arbeidsledig på LinkedIn. Her er skjermbildet jeg nettopp tok: http://filer.crenia.no/I2cY

krikkert sa...

I Brønnøysundregistrene er "Folk er folk" (org.nr. 993 178 673) registrert som en ideell forening med næringskode 94.991 (Andre aktiviteter ikke nevnt annet sted).

Bemanningsforetak er regulert av arbeidsmarkedsloven § 27 og forskrift om bemanningsforetak. Forskriften definerer bemanningsforetak som "virksomhet som har til formål å drive utleie av arbeidskraft", og arbeidsmarkedsloven § 25 definerer utleie av arbeidstakere som "leie av arbeidstakere fra en arbeidsgiver (utleier) til en oppdragsgiver (innleier) der de innleide er underlagt oppdragsgivers ledelse".

Dette er noe annet enn privat arbeidsformidling, som er regulert av arbeidsmarkedsloven § 26. Bestemmelsen har hjemmel som lar departementet kreve registrering av foretak som driver arbeidsformidling i forskrift, men slik forskrift er ikke gitt såvidt jeg kan se.

Det sentrale er derfor om "Folk er folk" bedriver arbeidsformidling (kobling av arbeidstakere og arbeidsgivere) eller utleie av (egne) ansatte. At organisasjonen fakturerer arbeidet som arbeidstakerne gjør tyder på at organisasjonen oppfatter seg selv som arbeidsgiver, og at det dermed foreligger utleie.

VamPus sa...

krikkert: du er inne på det jeg lurer mest på. Dette er da regulert næringsvirksomhet. Bemanning og privat arbeidsformidling spesielt for arbeidskraft fra øst-europa, Polen, Romania etc har da skjedd i årevis. De må for all del starte en til, det er ingenting i reguleringene som hindrer dem i å være non-profit. Men hvor kommer da pengene fra?

Tutta sa...

Denne organisajone virker lite gjennomsiktig. Er det virkelig noen som vet hva de driver med? Da jeg leste deres hjmmeside og så bildet av utsultete mennesker der ble jeg kvalm. http://oslo.folkerfolk.no/about/

Hvem vet hvor dette bildet kommer fra, og hvem vet om disse menneskene er romafolk, armenere eller jøder. Hva vil Folk for folk poengtere med dette bildet, medlidenhet med romafolket? Hvis det er hensikten, er den etter min mening feilslått, det hele virker infantilt og opportunistisk.

Jeg håper at noen våkner og tar en god titt på hva Folk for folk driver med.

Anonym sa...

Forøvrig ingenting som heter Romafolket da, Roma er en by i Italia... bildet skal sikkert være/er fra 2.verdenskrig, ser ut som et bilde fra en konsentrasjonsleir?

krikkert sa...

Vel, de er ganske bevisst erklært at de ønsker å være en del av Frivillighetsregisteret (for å kunne få grasrotandel), men de har samtidig krysset av på at de hverken ønsker å registrere sine vedtekter eller sende inn regnskapene sine, jfr. opplysningene registrert om dem i Frivillighetsregisteret.

Nå kan man selvsagt anta at de rett og slett ikke har kapasitet til å sende inn hverken regnskap eller vedtekter. Men når man utøver regulert virksomhet, som arbeidsformidling eller utleie, så kommer før eller siden noen til å banke på døra di og stille spørsmål. Noen med store røde bøker i kontorhyllene sine.

(Tidligere organisasjoner med rød tilknytning som har gjort dette er jo bl.a. Bot (som betalte fartsbøter for medlemmene) og Planka Oslo (som betaler kollektivsnikegebyr for medlemmer), begge drev/driver forbudt forsikringsvirksomhet. Bot ble pålagt nedleggelse av Finanstilsynet, Planka Oslo har fått noen skarpe brev fra samme hold uten at jeg kjenner til om det er fattet avgjørelse i saken.)

Atle Rothstein sa...

Bruker selv purehelp, her får man frem nettverkene; http://purehelp.no/role/viewBoardMember/18115261/bjoennulvevenrud

Det Folk er folk driver på med, er bare behov for oppmerksomhet rundt seg selv. Realityshow for sosialister som er for gode for Paradise. Alltid moro når "stjernene" viser seg å være like grådige og uærlige som de på tv, dog :). Keep on digging.

Anonym sa...

Jeg ante ikke at høstjakta på krypto-kommunister hadde startet juli, tydeligvis har vampus forlest seg på Håkon Lie sin "Kaderpartiet" som sommerlektyre.

Hvis jeg skjønner argumentasjonen riktig så er:

1) "Folk er folk" driver ulovlig arbeidsformdling
2) "Folk er folk" er en ikke transparent organisasjon, som med ikke-legitime virkemidler egentlig operer som en kommunistisk dekkorganisasjon
3) I tillegg er styret i "Folk er folk" besatt med "svindlere" eller folk med nær tilknytning til svindlere..

Punkt 1) For meg synes det ikke åpenbart at "Folk er Folk" driver ulovlig ( uten at jeg har arbeidsrettslig kompetanse til å vurdere det ) men når man leser så skriver tilsynet at " Om en virksomhet har til formål å drive utleie avhenger av en helhetsvurdering. Type virksomhet, omfang og hyppighet av utleie må vurderes. Man må også se på hvor stor andel av virksomheten utleie utgjør."

Jeg vil tro at det IKKE er arbeidsrettslig åpenbart at en Aktivist-organisasjon faller inn under forskriftene. Uansett hvis dette er så graverende så hadde vel en anmeldelse til tilsynet vært maktpåliggende. Jeg antar at den ikke er levert ?

Vedr. pkt 2 & 3 synes jeg at din argumentasjon er uredelig. Jeg skal gjerne være med på å jakte på både sosialister og kommunister for de feil de faktisk gjør, men dette synes jeg ligner en retorikk som går Joseph McCarthy i næringen.

Retorisk slenger du sammen svindel-påstandene i pkt. 3, med påståtte mangler i pkt.2. Du impliserer at "Folk er folk"-styrets"svindel-tilknytning" underbygger organisasjonens ikke-legitime hensikter.

Journalistisk ville det være på tryne å slenge ut slike påstander uten å underbygge det med fakta. Dette er en type fakta du ikke har, men som du likevel velger å insunere for å få fram et politisk poeng.

Selvfølgelig er det fullt ut legitimt å undersøke "Folk er folk" metodikk og argumentasjon, men da synes jeg retorikken bør tilpasses de faktiske funn. /geirb

Anonym sa...

Etter hva man leser i Aftenposten i dag
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/--Folk-er-folk-er-en-lite-tillitvekkende-organisasjon-6943239.html

blir vel denne organisasjonen gransket av myndighetene snart skulle man tro. Og det kan man tildels takke bloggere og kommentatorere i mediene for.

Anonym sa...

Etter hva man leser i Aftenposten i dag
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/--Folk-er-folk-er-en-lite-tillitvekkende-organisasjon-6943239.html

blir vel denne organisasjonen gransket av myndighetene snart skulle man tro. Og det kan man tildels takke bloggere og kommentatorere i mediene for.

15 juli, 2012 06:36Høres ut som du synes det er en dum ting

Anonym sa...

Jeg ser at jeg uttrykte meg litt galt, jeg mente at det burde vi takke bloggerer og kommentatorer for. Jeg mener naturligvis at denne organisasjonen burde bli gransket, og det så fort som mulig.

fri innvandring sa...

Hvorfor disser Heidi venstresiden og Folk er folk? Hun burde jo være glad til, det er jo hun som er for fri innvandring :-)

Anonym sa...

Det var det jeg trodde. Det var Rødt og kommunistene som stod bak i sitt evig samfunnsnedbyggene arbeid.

Anonym sa...

Folk er Folk har valgt å registrere seg i Brønnøysundreg. under kategorien "Ideelle organisasjoner". På sin hjemmeside oppfordres folk til å tegne medlemskap. M.a.o. bidra med penger til organisasjonen. Videre oppfordres folk og bedrifter til å melde inn oppdrag. Folk er Folk reklamerer med "at alle pengene du gir går til folk som trenger det". Med bakgrunn i det som fremgår over, tillot jeg meg å stille noen kritiske spørsmål til FerF på deres hjemmeside. Mitt kritiske innlegg er (hittil) ikke tatt inn. Mye tyder derfor på at FerF ikke ønsker noe kritisk søkelys på sin virksomhet. En kan spørre seg hvorfor det er slik? Som eksempel kan nevnes at FerF har bestemt at regnskapet ikke skal offentliggjøres. Jeg mener det er all mulig grunn til å advare folk mot å yte bidrag til en organisasjon som ikke er åpen om sin pengebruk. Se hva som skjedde med SOS Rasisme.

Trude sa...

Jeg forstår ikke egentlig hvorfor det skal være så farlig å følge sin samvittighet og hjelpe der man kan. Må man være siviløkonom for å gjøre noe i dette landet?
Jeg synes at dersom Folk er Folk ikke skulle vise seg å være så veldig seriøse, så forstår jeg likevel ikke hvorfor det er noe å fokusere på. De gjør da ingen skade?
Jeg synes det er trist at folk ikke skal kunne gi en hjelpende hånd uten å risikere å bli tråkket på. Da vil ikke mange risikere å hjelpe noen.

Geirronimo sa...

Folk er folk er nok en organisasjon som skal provosere. Det som er umenneskelig er at de manipulerer en type gruppe og lar de ta "støyten" for seg. Det minner meg om gamle dager da "venstre"-siden brukte "alle midler for å nå sine mål", og jeg tror faktisk organisasjonen driter lodrett i rom-folk og sigøynere.

Stig sa...

Det er heller ikke slik at romfolket som tar oppdrag kan ta ubegrenset antall oppdrag uten å betale skatt. Beløpsgrensen på 4.000 kroner gjelder for strøjobber, og dersom du utfører mange slike jobber kan det bli vurdert som næringsvirksomhet.

Se også Skatteetatens informasjon om dette: http://www.skatteetaten.no/no/Brosjyrer-og-boker/Lonnsarbeid-i-hjemmet

OPP sa...

Hans profil på linkedin beskriver ham som værende arbejdsløs, men det kan være, at han ikke lige har opdateret den.