Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, november 20, 2012

De er ikke noe bedre sjøl...

Det eneste som kan matche selvtilfredsheten til en sosialist som får bekreftet at "alle" FrPere er rasister når en tillitsvalgt hos dem har driti seg ut, er FrPere og andre på høyresida når de får bekreftet at sosialister er minst like ille gjennom at en tillitsvalgt hos dem gjør det samme.

Du har sett det mange ganger. En eller annen mer eller mindre perifer tillitsvalgt eller lokalpolitiker fra ett parti sier noe komplett idiotisk, og det tar ikke lang tid før frådende mer eller mindre perifere tillitsvalgte fra politiske motstandere hoverer over det. Det skjedde før sosiale medier, og det ble ikke mindre med sosiale medier. Dermed tror begge parter at det er greit. Terrorbalansen er i orden. De er ikke noe bedre sjøl.

Da jeg var liten og prøvde å unnskylde dårlig oppførsel eller dårlige karakterer med at "NN" også hadde gjort noe eller fikk dårlig på prøven, så var svaret alltid: Du skal ikke sammenligne deg med de som er dårligere enn deg. Innenforstått - du skal strekke deg mot noe bedre.

Ikke vanskelig å være enig i det. Heller ikke vanskelig å forstå at noen ganger så blir man så eitrandes forbanna, frustret og engasjert at hodet koker over og det er vanskelig å uttrykke seg i logiske, empatiske og dannede setninger. Selv kokte jeg over da Aps Liebe Rieber Mohn mente at byrådet i Oslo ikke gjorde noe mot voldtektsbølgen, fordi jeg - som er en enkel sjel - trodde det var regjeringen som hadde ansvaret for politi, rettsvesen og justisdepartementet. Og jeg var vel ikke så snill mot Hanne Nabintu Herland heller, når jeg tenker meg om. Så ja, jeg kan forstå at man kan bli CAPS LOCK FORBANNA og jeg kan forsvare at det kommer til uttrykk, selv om jeg selvsagt mener at vi alle og jeg selv skal og må tilstrebe en mer dannet debattform.

Men de sier jo gjerne at det hjertet er fullt av, renner munnen over med. Når rasisme kommer til uttrykk er det altså ikke fordi det er et problem å snakke i hele logiske setninger, men at det som menes i utgangspunktet til daglig er undertrykt og her kommer til overflaten. Uansett hva som er beveggrunnen - pent er det ikke.

Statusmeldingen på Facebook fra et ungt tidligere AUF-medlem (oppdatert: korrigert fra "uten tillitsverv" til "tidligere") på Hamar som mente at "Hitler skulle komme tilbake og dusjet dere litt mer ... jævla jøder" er helt uakseptabel. Den er ikke bare rasistisk, den er komplett historieløs og mangler fullstendig empati. Måten den blir møtt på av en ledende lokalpolitiker er også kritikkverdig. Men er det representativt?

AUFs Eskil Pedersen skrev da han anmeldte FrPs Tybring-Gjedde "Tenk bare hvordan vi instinktiv ville ha reagert dersom ordet “muslim” og “innvandrer” hadde vært byttet ut med ordet “jøde” i disse utspillene." Synd da, at når rasismen viser sitt stygge ansikt på venstresida så trenger vi ikke bytte ut noe - fordi det er jøder det går utover.

Begge deler er uakseptabelt. Rasismen finnes på begge sider. Den beste måten å håndtere det på er å faktisk håndtere det, ikke hovere over at "dere er minst like ille". For at de andre ikke er noe bedre, er ikke et argument, det er en unnskyldning for å la være å gjøre noe for å bli bedre selv. Det holder ikke.

Så. Forsøk å snakk i hele, logiske setninger, UTEN CAPS LOCK, med empati og vilje til å forstå motpartens intensjoner. En som gjør det, er Øyvind Strømmen. Kudos.

....og da tenker jeg at jeg må overvåke kommentarfeltet. Alle som ikke snakker i hele, logiske setninger, bruker caps lock, med vilje misforstår motparten eller generelt oppfører seg som rasstapper blir slettet. Vil du ha ytringsfrihet - lag din egen blogg.

7 kommentarer:

Frank Møllerop sa...

Gode kommentarer dette Vampus. Rasisme er en styggedom man må komme til livs. Hadde jeg hadd oppskriften på hvordan, ja da hadde jeg nok vært en rik mann.

VamPus sa...

Tja, si ikke det. Oppskriften er jo ganske enkel - møt hvert enkelt individ med respekt og forståelse, og du kommer ganske langt. Men det forutsetter at alle gjør det. Siden det ikke er tilfelle, holder jeg fast ved en rettsstat som beskytter hvert enkelt individ mot overgrep fra andre individer og fra staten selv. Og der er dessverre det siste det største problemet. De største rasistiske overgrepene skjer i stater som mangler nettopp en rettsstat som ryggrad i demokratiet. Merk at jeg her ikke en gang bruker begrepet "liberal rettsstat". Vi kommer langt med å bare respektere retten til liv, frihet og søken etter lykke :-)

Anonym sa...

Rasisme må en komme til livs. Å møte hvert enkelt individ med forståelse og respekt er en god regel som det er vanskelig å få alle til å følge ja. Det er samtidig litt uheldig hvis vi ender opp med å straffeforfølge masse folk på grunnlag av ytringer i sosiale medier som er gjort uten å tenke seg godt nok om, som er gjort med forsøk på humor ol.

Jeg tror holdningsskapende undervisning om ytringer på Internett i skolen, ganske klar og kraftig sensurering i nettavisenes debattsider og en klar vær varsom plakat som retningslinje i felt for innlogging til nettdebattene kunne vært lurt. Holdningsskapende informasjon i skolene er vel allerede på timeplanen.

Jeg for min del er litt usikker på om anonym nettdebatt er en bra ting. På den ene siden kan noen i nettdebattens litt fiktive verden lettere miste noen naturlige filtre som er viktige når en konverserer. På den andre siden kan anonym nettdebatt være demokratisk fordi en kan ytre seg om ting en ellers ikke ville ytre seg om fordi det kan slå tilbake på en selv senere i livet, som det står skrevet litt om det her: http://www.forskning.no/artikler/2012/november/339222

Arild Pedersen har skrevet en god artikkel om nettdebatt på Minervanett der han konkluderte med et forslag om å droppe anonym nettdebatt og et forslag om en forsinkelse på publiseringen av innlegget slik at en får en angremulighet på innlegget:
http://www.minervanett.no/usakelig-nettdebatt

Unknown sa...

Så ... "tillitsvalgte sosialister" ble til "ung tidligere AUFer". Ja, det er selvsagt akkurat det samme som Høyresidas stortingsrepresentanter.

Anonym sa...

Det virker unektelig en smule komisk at en person som går inn for aktiv sensur og forbud mot anonymitet- benytter nicket anonym. Vel, noen dyr er likere enn andre.

kjell

Anonym sa...

20:40 her

Til kjell

Det er sikkert en smule komisk ja :)

Jeg vet ikke om jeg er mot anonym nettdebatt. Som nevnt så er anonym nettdebatt demokratisk fordi en kan ytre seg mye friere om ting en ikke vil spre for hele verden, spesielt ikke i et langsiktig perspektiv.

Jeg tror at nettet vil reguleres mer i fremtiden og det er riktig tror jeg. Vi får se :)

Ove Kristian Furelid sa...

Sandra Borch har blitt hetset fordi hun velger å si sine meninger og det er dumt. Og det er ikke snakk om svært negative meninger fra hennes side, det er bare det at folk som går løs på henne gjør det fordi de enten er i idiotisk humør eller blåser i det å komme med konstruktiv kritikk.

Når man bruker fullt navn er det ikke alltid en garanti for å være saklig. Jeg har selv kommet med følelsesutbrudd på nettet med fullt navn to eller tre ganger og det er ikke pent. Og jeg var klin edru de gangene jeg lot kjeften renne over.