Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, august 06, 2013

Let's tango!


Moi - utenfor oldefars hus på Sjursnes. Fotograf er tante Harriet, men hun skal ikke lastes for bildekvaliteten...
Til tross for at jeg har et ytterst nostalgisk forhold til den humpete Sjursnesveien, som går foran huset oldefar bygget til sin familie med kone og seks barn, så liker også jeg lukten av nylagt asfalt. Gode veier og infrastruktur er en forutsetning for økonomisk vekst og menneskelig mobilitet. Derfor kalte jeg også Høyres transportplan for Høyre-porno på Twitter under landsmøtet i våres. Men jeg vil ikke investere 35 milliarder mer enn de rødgrønne på vei i vårt alternative statsbudsjett og opprette et infrastrukturfond på 50 milliarder for at vi skal bruke veiene til hest og kjerre. Bil er fortsatt det viktigste transportmiddelet for mange, men enda viktigere - å få varetransport fra hele landet effektivt frem!

Selv om jeg helt alvorlig mener at vi i byen bør bruke bil mindre (og forsøker å få Gubben til å melde seg inn i et bilkollektiv i stedet for å kjøpe bil), så vet jeg at bil er helt nødvendig i resten av landet. Som når vi skal inn til oldefars hus på Sjursnes, verdens vakreste sted rundt halvannen times kjøretur fra Tromsø. Dit går bussen fra Tromsø to ganger i uka. Så når FrPs vararepresentant til Stortinget, Anne June Iversen, fra Sogn & Fjordane spør meg om jeg vil "avfolke Norge nord for Sinsenkrysset" i bladet Tromsø (ikke på nett), så har jeg lyst til å påpeke at min familie ER i hovedsak fra nord for Sinsenkrysset, altså nærmere bestemt Sjursnes - der veien er kåret til Norges dårligste vei!

Bakgrunnen er at FrP nå har funnet det konstruktivt og nyttig å bruke et sitat fra Dagsnytt 18 i februar i år, der jeg sier at dersom vi virkelig ønsker at folk skal kjøre mindre bil, må minst en dobling av bensinavgiften til for å endre forbrukeradferd. At dette ikke er Høyres politikk ble understreket flere ganger, og det var i en samtale om engasjement og løsninger med Jostein Gaarder at dette kom opp. Prinsippet om at forurenseren skal betale var for øvrig et mantra jeg lærte meg da jeg selv var med i FrP. Men du vet. FrP og prinsipper.

Ja, kall meg en idiot. Tenk å være så dum å snakke høyt om ting som partiet ikke er for og som du kan bli tatt på. Og det i et valgår *klask i pannen*. Så jeg legger meg flat og innrømmer at jeg er en idiot (hvis opprinnelige betydning er en person som ikke er interessert i politikk, men ok). Og konstruktive folk i miljøbevegelsen gjorde meg oppmerksom på at forslaget antakeligvis betyr at transportselskaper med varetransport og tungtrafikk vil være villig til å kjøre langt, og lengre enn langt, for å fylle bensin f.eks. over grensa, for å spare penger. Hele miljøgevinsten ville blitt borte, i tillegg til at det for folk flest hadde blitt dyrere. Dette skjønte jeg allerede etter hyggelige møter med folk i miljøbevegelsen allerede i februar. Nettopp derfor viser det at når politikere foreslår økonomiske incentiver så vi kunne nok til å se helheten, og lytte når noen viser til utilsiktede konsekvenser og lære av det. Jeg lytter og lærer gjerne av både miljøbevegelsen. Og FrP, for den saks skyld.

Men FrP har altså brukt seks måneder for å komme opp med argumentasjon om at barn vil "nektes å delta på aktiviteter fordi mor og far ikke kan finansiere all kjøring som en konsekvens av høye bensinpriser". Når alt annet svikter, bruk argumentasjonen om "kan vi bare redde ett barn".

Dette har de begynt å spre som leserinnlegg i aviser, FrPere plukker opp og sprer saken videre og argumentere mot bedre vitende i og med at det i artikkelen står at selv om Høyre og FrP ønsker å vri røde skatter og avgifter til grønne, så er ikke dette vedtatt politikk og det forholder jeg meg 100% til.

Da får man utslag som dette - i en lukket gruppe på Facebook, hvor bare tanken om høyere bensinavgift gjør at jeg burde få "ei kule i hue".


Nei - jeg anonymiserer ikke navnet på folk som mener "ei kule i hue" er en relevant reaksjon denne eller andre saker. For å sitere Gerd Liv Valla - æ e ingen pusekatt. Kødder du med meg, så tar jeg igjen. Stortingskandidat eller ikke.

It takes two to tango, sier de på utenlandsk når de skal beskrive at det tar (minst) to parter for å begynne å krangle. Selv om jeg forsøker å bli et bedre menneske, så er jeg fortsatt klar til dans når FrP byr opp. Er virkelig en debatt på sviktende grunnlag mot en potensiell regjeringspartner riktig fokus i valgkampen?

I så fall:

Alle FrP-kommuner har maksskatt. "- Eiendomsskatt er som narkotika, man får et avhengighetsforhold til den, sier Sven Olsen (Frp), varaordfører i Haugesund."

FrP går inn for bompenger. Som for eksempel i Bergen. Og enda mer nord for Sinsenkrysset - i Tromsø. Tenk på barna. Kommer de til å nektes å delta på aktiviteter fordi foreldrene ikke har nok til bompengene?

Er dette partiet mot skatter, avgifter og offentlige inngrep?

Skal jeg fortsette? Om ikke annet viser vel dette egentlig at også FrP er et pragmatisk parti, som mange steder samarbeider med både Ap og SV lokalt - og at det fryktbildet som males av dem fra venstresida i det store og det hele er ubegrunna.

Så - skal vi være venner og drive valgkamp sammen og sikre en ny regjering med nye ideer og bedre løsninger, som gjør hverdagen enklere for folk flest? Eller vil dere helt seriøst bli uvenner med ei som for bare dager siden sto foran FpUs sommerleir og ønsket dere av hele hjertet god valgkamp med ønsket om et godt, konstruktivt samarbeid i regjering de neste fire årene?

(Og når det gjelder Sjursnes - jeg regner med at lukten av nyasfaltert vei er i ferd med å legge seg fra krysset og bortover hele Lavangen over tverrbakken og til Rottenvika og utover. Gratulerer - det var på tide!)

Følg meg på Facebook!

1 kommentar:

Anonym sa...

Frp med ordfører Per Arne Olsen fikset vel bomring i Tønsberg også...