Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, januar 20, 2014

Til valg på økt skatt


Arbeiderpartiet skal gå til valg på økte skatter i 2017. Jeg gleder meg til valgkampen allerede.

Selv om finanspolitisk talsperson for Ap, Jonas Gahr Støre, sier at det ikke er gitt at det er de samme skattene som skal gjeninnføres eller heves. Men etter å ha hørt gnålet om "skattelette til de rike" eller "de som har mest fra før" i tre måneder i Stortinget forventer jeg at både arveavgift og formuesskatten skal gjeninnføres av Arbeiderpartiet. De sier jo selv at disse to innretningene har den beste fordelingseffekten, og dessuten er det ikke bare usosialt å å fjerne formuesskatten - det er til og med dobbelt usosialt. Så da må det jo være dobbelt så sosialt å gjeninnføre den.

 
Dessuten vet vi jo hvorfor Høyre vil fjerne den. Det er jo kun for å gi noe tilbake til sine rike onkler.
 

Dessuten ser formuesskatten ut til å være eneste måten å forhindre nullskatteytere på.


 
 
Kjært barn har som kjent mange navn. Arveavgiften, også kjent som dødsskatt, er et viktig bidrag til fellesskapet. Å fjerne denne er å gi mye til de som har mest fra før, og de burde jo betale sin skatt med glede.
 
 
Argumentet om at formuesskatt og arveavgift skader norsk eierskap og norske arbeidsplasser er visstnok bare oppspinn (ettertrykkelig bevist av to studenter), så dermed burde det ikke stå noe i veien for å gjeninnføre disse. 

 
Med de utfallene Arbeiderpartiets representanter har hatt mot Høyre og FrP i Stortinget kan det ikke være noen tvil om at de vil gå på valg for å gjeninnføre formuesskatten og arveavgiften i 2017. Noe annet ville vært veldig merkelig. For ikke å snakke om usosialt. Jens Stoltenberg gledet seg til å diskutere formuesskatt i fjorårets valgkamp. Jeg gleder meg til å diskutere den i 2017.
 
 
5 kommentarer:

Konrad sa...

Bra at Støre sier det rett ut. Høyre tapper Oljefondet for å gi de rikeste skattelette, det er sannheten.

Anonym sa...

Det blir et valgløfte AP sannsynligvis klarer å holde....for en gangs skyld.

Anonym sa...

Spiller vel ingen rolle. De kommer uansett ikke til makten. Erna er stjerna. Slik er det bare...

Anonym sa...

Ja, Konrad

Innmari irriterende med disse hærsens rikingene. Det værste er at flertallet av disse sørger for arbeidsplasser til deg og meg. Irriterende. Mye kulere å sitte på cafè og drikke cafè latte med venninner og shoppe for dagpenger utbetalt fra NAV. F.. ta de blå blå asså

Andy O. sa...

Hei.

Er du enig i at man skal kunne ha rett til demokratisk innflytelse over de tingene man blir påvirket av og er en del av? Hvis ja, burde det da ikke også være demokrati i økonomien og på arbeidsplassen?

Det finnes mange svært velfungerende kooperativer/samvirker der bedriften styres demokratisk og eies av arbeiderne som jobber der (Mondragon i Spania feks). Hvis man mener demokrati er en god idé, at folk skal kunne være med å bestemme over de tingene som påvirker deres liv, burde man ikke da implementere mange av disse kooperativenes løsninger inn i norsk arbeidsliv, slik at folk flest fikk være med å bestemme mer på arbeidsplassen sin?

Mange steder har mer og mer av ressursene blitt overført til private. Gjennom privatisering og skattelettelser til finanseliten har altså rike eiere og finanstopper fått mer makt og innflytelse. Dette er mennesker som aldri har blitt demokratisk valgt. Synes du ikke dette er et demokratisk problem? Svekkes ikke demokratiet når enorm rikdom er samlet i hendene til en mektig ikke-valgt finanselite? Burde ikke vi prøve å reversere denne trenden, og i stedet gjøre samfunnet mer demokratisk, gjennom å innføre mer demokrati i arbeidslivet og økonomien?
AndyO