Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

lørdag, januar 09, 2016

Truende taushet

Stort sett fredelig, rapporterte politiet fra nyttårsaften i Köln.
Tausheten fra medier og myndigheter om overgrepene i Köln er ikke bare et svik mot ofrene, men en trussel mot utsatte grupper som i stedet blir utsatt for massiv ryktespredning som skaper mer fordommer og usikkerhet enn nødvendig.

Innlegg publisert på papir i VG lørdag 9. januar 2016 

Nyttårsaften ble rundt 90 kvinner utsatt for seksuelle overgrep og ran i den tyske byen Köln. Politiet beskrev kvelden som ”stort sett fredelig” i sine rapporter og mediene unnlot å rapportere på masseovergrepene. Når først saken ble kjent, kom i tillegg byens borgermester ut med en oppfordring til kvinner om å ta forholdsregler når de er på offentlig sted. Sviket mot ofrene er total, og mest sannsynlig begrunnet med at gjerningsmennene blir beskrevet som tradisjonelt arabisk eller nordafrikansk utseende. Redselen for reaksjoner mot en utsatt gruppe fører til at faktiske ofre for seksuelle overgrep blir forsøkt tiet i hjel, og enda verre – bedt om å oppføre seg.  

La meg tolke borgermesteren i beste mening. Det er helt legitimt å be folk flest ta forholdsregler for å sikre egen trygghet i offentlig rom. Det hadde bare vært så forfriskende om myndigheter for en gangs skyld fortelle kriminelle gjenger at hvis ikke de holder en armlengdes avstand til ukjente, så vil det få konsekvenser. At de vil bli lagt i bakken, bøtelagt eller fengslet dersom de begår seksuelle overgrep. 

I stedet bes altså kvinner holde armlengdes avstand til ukjente, holde seg til egne grupper eller be tilskuere om hjelp dersom de blir overfalt. Parodien er jo total, når ofrene beskriver hendelsen som at det var et hundretalls menn som sto utenfor t-banestasjonen og omringet ofrene når de kom ut. Flere av dem skal ha blåmerker på brystene og andre steder på kroppen etter overgrepene, og en voldtekt er anmeldt. En kvinne sier hun febrilsk forsøkte å forsvare seg, men at det var så mange at hun ikke klarte å komme seg unna. En annen sier at politiet ikke var der da hun forsøkte å varsle om hendelsene. En oppvakt journalist kunne jo spurt borgermesteren om hvordan hun mener ”holde en armlengdes avstand til fremmende” kunne hjulpet disse kvinnene.

Politiet har satt ned en etterforskningsgruppe for å finne gjerningsmennene som sto bak overgrepene. De bør også gå i seg selv for å finne begrunnelsen for å rapportere en ”stort sett fredelig” kveld. Det samme bør mediene, som når de unnlater å rapportere på faktiske hendelser overlater dette til ryktespredning og uverifisert informasjon som skaper mer fordommer enn faktiske forhold. Og dersom overgrepene er begått av nyankomne asylsøkere og skyldes faktiske kulturelle forskjeller, så er det faktisk en del av samfunnsoppdraget å adressere akkurat det – både for medier og myndigheter. Ikke nok en gang be kvinner ta forholdsregler i offentlig rom. Vi gjør faktisk det. Men vi forventer at myndighetene da også gjør jobben sin for å trygge det rommet.

Oppdatert: Politimesteren i Köln avsatt 

Innlegg publisert på papir i VG lørdag 9. januar 2016

3 kommentarer:

John sa...

Det beste myndighetene kan gjøre for å sikre innbyggernes sikkerhet, er å stenge grensene for fremmedkulturell innvandring. Hvorfor skriver du ikke det?

Lene Johansen sa...

Man ødelegger et åpent samfunn ved å stenge grensene John. Vi taper turistinntekter, næringsinntekter og ikke minst, vi taper et viktig aspekt av det samfunnet vi har skapt.
Dette handler om å sette grenser og krav til folk som vil være en del av samfunnet vårt, og ikke minst, det handler om godt og realistisk politiarbeid. Det var nemlig et annet land i nabolaget som forhindret en slik situasjon på nyttårsaften, Finland. Og fordi politiet satte i gang tiltak når de fikk informasjon om hva som var på gang, så ble hele situasjonen forhindret: http://bit.ly/1RAJodp

André sa...

Vi taper turistinntekter, næringsinntekter og ikke minst, vi taper et viktig aspekt av det samfunnet vi har skapt ?
Hvilke summer legger disse muslimene som ankommer Europa igjen i turistnæringen ?
Vi taper et viktig aspekt av det samfunnet vi har skapt ?
Taper vi ikke tryggheten og freden vi har skapt ved å la millioner av muslimske menn ankomme Europa ?
Vil mange pengesterke turister komme til et land med mye voldtekter - vold og kriminalitet, og hva er inntjeningen av turisme vs innvandringskostnadene ?
Har folket skapt det aspektet du snakker om, eller er det makteliten som trosset folket ved og underskrive EU/EØS avtalen ? Ca 80 % av folket er fortsatt mot EU og åpne grenser.