26-åringen som har erkjent at han drepte Elin Laursen er på full vei til å bli omfavnet av de siste 40-årenes rett(ferdighet)sforståelse i Norge. VG kan i dag fortelle at han etter å ha blitt mobbet i oppveksten har, forsåvidt forståelig nok, vært i psykisk ubalanse. De siste månedene har han gått rundt med en grønnsakskniv "for å føle seg trygg". Var løsningen å gi en voldsalarm til hans nærmeste?
En logisk fortsettelse av Nils Christies påvirkning i forhold til behandlingen av voldsmenn i Norge?
9 kommentarer:
Man får vel anta at ingen i politiet visste om den kniven før nå, fordi slikt skal beslaglegges og formålsløs bæring av slikt skal bøtelegges.
Hva var galt med voldsalarmtiltaket? Kun 1600 kvinner her til lands har voldsalarm. Er man blant dem som har det, så er det rimelig anerkjent at man er utsatt for en viss fare.
Du kan ikke hive elektronisk fotlenke på alle du ikke liker, vet du, VamPus. Ikke før de faktisk har gjort noe galt. Det er sånn den liberale rettstaten fungerer. Er du uenig i dette, burde du kanskje finne deg et mer formyndersk parti, eller finne tilbake til gamle lov og orden-partiet ditt, FrP. (De har jo matchende Israel syn med deg også - tilsvarende overforenklet, sort/hvitt osv).
Du må gjerne synes det er et sort/hvitt syn at jeg mener noen burde ha grepet inn på en som er i psykisk ubalanse og har gått med kniv i et par måneder. Regner med at det siste ikke er gjetning fra VGs side.
Jeg støtter voldsalarm, men det hadde kanskje vært en idè å fokusere vel så mye på den potensielle overgriperen. Men det er vel brutalisering av samfunnet og å være slem med folk som ikke kan noe for at de dreper..
Er det med vilje at du vrir på poenget mitt?
Så du ikke at jeg skrev at det nok ikke var noen i politiet som var klar over den kniven?
Det ser ut til å være tydelig at du ikke takler nyanserte argumenter, ei heller de som kommer fra kriminologhold, men prøv nå å holde deg til saken.
Man kan forresten ikke sperre inne alle som oppgir å være i litt psykisk ubalanse heller. Bl.a. ditt eget parti er jo med på å undergrave det offentliges ansvar her, ikke minst med tanke på budsjettoverføringer til denne delen av velferdsstaten.
Dette kan du selv gjøre noe med, om du vil, VamPus.
Om jeg skal bli drept, håper jeg det skjer i et land der den skyldige får en fornuftig straff.
På en annen side er Norge et attraktivt land å drepe i, og om Christies drømmesamfunn skulle oppstå, vil likvidering bli enda mer lukrativt.
I Norge er det vel slik at gatevold med døden til følge er det som gir lavest straff. Ingen vits å måtte sone 21 år (dvs 14) når man kan klare seg med to...
"I Norge er det vel slik at gatevold med døden til følge er det som gir lavest straff."
Dette medfører nok riktighet. Men resten av det du skrev virker lite knyttet til virkeligheten. Straffenivået skiller seg ikke vesentlig fra andre vestlige, europeiske land. Vi ligger høyere på enkelte områder, og litt under på andre. Sykkeltyveri er et eksempel på sistnevnte.
Hovedpoenget til Christie, og til fornuftige jurister, kriminologer og andre ellers, er at straff faktisk ikke hjelper, og medfører tvert imot en ekstra herding av forbryteren. "Prisoniseringseffekten" er et begrep som anvendes for å illustrere at fengsel snarere virker som en forbryterskole.
Vold, voldtekter og annen kriminalitet er først og fremst en menneskelig tragedie. Man kan ikke lovgi seg bort fra noe sånt. Det er dette Storberget m.fl. nå har begynt å forstå. Vi kan kun forebygge, og dele ut raus voldsoffererstatning. En markert økning i liberalistisk Høyre-politikk, med ytterligere nedbygging av velferdsstat og lavere skatter for øvre middelklasse og de rike, vil skape mer misunnelse og mer kriminalitet. Dette er bevist gang på gang. Ønsker man å forebygge, bør man styrke mulighetene for de ressurssvake til å komme på linje med de mest priviligerte, og man må ha trygge, sikre fellesløsninger på bunn hvor det gjelder som mest: Livsopphold, bolig, sykdom og skole/utdanning. Dette er beste bøtemiddelet mot kriminalitet.
Samt, skal vi tro dette tilfellet, en bekjempelse av mobbing. Noe jeg ikke tror er realistisk å ha noen forhåpninger om at en skal kunne fjerne helt, noensinne..
Det verste av alt er i alle fall FrP, partiet som vil ha et samfunn med lavere skatter, radikalt økt privatisering, større velferdsstat og mindre skatteinngang til staten. Sammen med radikalt høyere straffer, vesentlig fengselsutbygging etc, er dette et sammensurium av paradokser og selvmotsigelser som ingen kan forklare seg logisk og ryddig ut av. Og skal vi tro siste dagers nyheter, så ville jo også FrP i sin tid frigi oljefeltene våre (ved salg til utenlandske oljeselskaper m.m.) og kutte i oljeskatter (78% - langt høyere enn Venezuela ETTER at Chavez - ifølge Økonomisk Rapport - økte skattene der "noe sinnsykt") og royalties.
Men tross alt; er det noe FrP burde ha greie på, så er det nettopp kriminalitet og kriminelle. Ingen partier i Norge har vel noensinne hatt et så stort antall drapsdømte, konebankere, voldtektsmenn og konedrapsmenn blant sine høyere tillitvsalgte, så som ordførerkandidater, lokallagsledere osv. Så kanskje de vet hva de snakker om likevel.. ?
Ps. Vi må ha et visst straffenivå, for samfunnets del. Når man skriver at straff ikke hjelper, så er det med tanke på den økte effekten av forlengede fengselsstraffer. Nivået vi har allerede gjenspeiler en rekke rasjonalitetshensyn. Lengden på straffer må avpasses etter forbrytelsens alvorlighet, samfunnets behov for hevn og beskyttelse mot gjentagelser, samt utsiktene til å rehabilitere forbryteren ytterligere ved forlenget straff.
Ikke glem at fengselsdøgn er svært dyre, og at forlengede straffer samt flere fengsler, vil legge nok en stor budsjettpost til FrPs utopiske lov og orden og oljepenge-prosjekt...
Når jeg leser innlegget ditt pontifex blir jeg mer og mer overbevist om at jeg skal stemme FRP neste gang...
anonym: Ikke sant?
Pontifex: Selvsagt vrir jeg på poengene dine, så vrange som de er.
Unnskyld meg, jeg bare gjentar de gjengse argumentene i denne debatten.
Hva er poenget med å klampe gasspedalen i bånn, slik som dere to ser ut til å ville gjøre? Greit at dere føler for å reagere, men en slik tilnærming blir jo bare nettopp det - regelrett reaksjonær.
Har dere noen fornuftige motargumenter, som kan forsvare vesentlig høyere straffer og flere fengsler, ut i fra et samfunnsøkonomisk perspektiv? Eller er det en rent emosjonell ryggmargsrefleks dere opererer etter?
Og betyr dette at VamPus stemmer FrP ved neste valg? Du svarte forresten ikke på det med penger til psykiatrien, VamPus. Forståelig nok, vil jeg tro, siden ingen av partiene dine vel er kjent for å styrke den, akkurat?
Jeg vil gjerne ha mer kjøtt på benet fra dere to. Dette var magert. Men at FrP scorer billige poeng på emosjonelt, populistisk velgerflesk er jo absolutt ingen overraskelse.
Legg inn en kommentar