Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, oktober 30, 2008

Klassereise

Deltar i en debatt om klasser i Norge på Dattera til Hagen i kveld og tenkte jeg skulle ta med noen definisjoner som kunne hjelpe meg å si noe fornuftig. Jeg føler at Wikipedias oppklaring om forskjellene mellom klassereise og klassetur i så måte var svært hjelpsomt... (klikk på bildet).

Totalitært rødgrønt elevregister

--
Nasjonale prøver og kartlegging av kunnskap ville de ikke ha, men tvungen registrering av sosiale og helsemessige forhold, religiøs oppfatning, seksuell legning og etnisk tilhørighet, er ikke bare i orden. Det skal visstnok bidra til "utvikling av lærerens tilrettelegging av opplæringen for den enkelte elev, skolens tilrettelegging av opplæringen for den enkelte elevgruppe og skoleeieres tilrettelegging for den enkelte skole."

"Det mest personinngripende register vi noen gang har sett i norsk historie", sier Datatilsynet i sin høringsuttalelse og advarer sterkt mot å opprette et slikt elevregister.

En av fem går ut av den norske enhetsskolen som funksjonelle analfabeter - det vil si at de ikke kan lese og forstå en middels krevende tekst, men kan skrive navnet sitt. Hver tiende elev sier at de føler seg mobbet av læreren.

Å legge til rette for individuell læring er ikke det samme som å kartlegge barn og ungdoms seksualitet og religiøse oppfatning. Spesielt ikke i et register som skal oppbevare dataene i flere tiår for å kunne se dem i "et livslangt perspektiv". På en annen side - i regimer som har funnet lignende registre nyttige, så har "livslangt" vært betydelig kortere enn forventet naturlig levetid.

Les høringsnotatet.
Les Bent Høies reaksjon. Meld deg inn i Facebook-gruppen mot elevovervåking.
--

onsdag, oktober 29, 2008

VamPus for President?

Ikke helt. Men nå er katta ute av sekken. Her er listen over kandidater som "har stilt seg til disposisjon" (som det så fint heter) til å stå på stortingslisten for Høyre ved neste valg. Og VamPus har sagt ja.

Nominasjonsmøtet er ikke før 23. februar og mange sterke navn kjemper om plassene, blant annet mine personlige favoritter Michael Tetzschner og Nikolai Astrup - i tillegg til de tre som som har takket ja til gjenvalg.

Men først skal de femten bydelslagene legge frem sine listeforslag, og deretter skal det gjennomføres en prøvenominasjon der alle Oslo Høyres medlemmer kan stemme frem sine kandidater. Ingenting er med andre ord gitt.

Jeg har som personlig målsetting å verve 100 nye medlemmer til Høyre før valgdagen - og jeg vil gjerne verve DEG. Send meg mail på vampus [a] gmail.com - så melder jeg deg inn.

Blir jeg nominert, så inviterer jeg alle på nominasjonsfest fredag 27. februar 2009.

Og da kan Høyre forberede seg på en rock'n'roll valgkamp!

Overraskelse

Melding fra annonseoperatøren:

Unfortunately, we must inform you today that your partnership with
the "vampus.blogspot.com" ad space to the partner program

- Sterling NO -

was terminated by the program operator

- effective immediately -

No shit!

Norske kunstnere i klimadebatten

Steinar Lem i Framtiden i våre hender og Rasmus Hansson i WWF vil ha flere kompetente klimaforskere på banen for å fremme klimasaken.

Ooops. Sorry. My bad.

Det var norske KUNSTNERE de ville ha med på global dugnad. Hvorfor forstyrre debatten med fagkompetanse, lissom.

Det norske vitenskapsakademi inviterer for øvrig til debatt om klimadebattens faginnhold:

"Forskningssamfunnet har et hovedansvar for å finne frem til årsakene for de klimavariasjonene vi nå er inne i. Dette forutsetter imidlertid at alle tilgjengelige data og hypoteser publiseres og etterprøves i henhold til den praksis som er vanlig for forskningsresultater. Den vitenskapelige debatten må kunne føres på et fritt grunnlag der enkeltforskere eller hele forskningsmiljøer ikke mistenkeliggjøres eller utsettes for sosiale og andre straffetiltak."

Men for all del. Et klimapanel bestående av SUV-eieren Jahn Teigen, komikeren Jon Schou og dikteren Morten Øen ble jo brukt på Protestfestivalen i fjor sommer, så hvorfor ikke supplere med for eksempel Marianne Aulie, Sverre Anker Ousdal og Marit Larsen.

For syk til å fengsles?

Dersom du er "godt kjent" av politiet for vold, narkotika og bråk, så burde man kanskje forvente en rettsak og fengsling?

- Vi har pågrepet en 36 år gammel somalier som er godt kjent av politiet fra før i forbindelse med vold, narkotika og bråk, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad ved Oslo politidistrikt til VG Nett.

Kanskje han var en av de femti navnene som politiet hadde på sin liste over mulige gjerningsmenn etter knivstikkingen på 17-trikken i 2004, der en døde og fem ble skadet? Aftenposten skrev (ikke på nett) at en rekke av dem hadde hatt betydelige psykiske problemer og begått kriminelle handlinger.

Dersom samtlige er for syke for å fengsles, men for friske til å tvangsbehandles, så burde man kanskje vurdere andre tiltak utover det å la det skure og gå?

Oppdatert: Det kan jo hende at vi faktisk nå er nede i bare 46 potensielle drapsmenn på frifot i Oslo.

søndag, oktober 26, 2008

Statlig subsidierte millionærbonuser?

Det måtte en uttalelse fra FrP til for at Dagbladet skulle innta en markedsliberalistisk holdning til næringslivet - og be om at de må få være i fred. På lederplass søndag kritiseres FrP for å kreve at toppledere innen bank og finans som nå redder skinnet gjennom statlig intervensjon bør ha anstendighet nok til å avstå fra eventuelle millionbonuser. Dette er populistisk må vite. Det er interessant å se at når FrP for en gangs skyld utviser gode konservative holdninger til moderasjon, så er Dagbladet for første gang for at lønninger og bonuser må være helt utenfor kritikk og opp til næringslivet selv:

Styremedlemmer i kriserammede finansinstitusjoner er i ferd med sitt livs voksenopplæringsprosjekt og bør forhåpentlig selv være i stand til å se hvordan ledere og nøkkelmedarbeidere bør avlønnes de nærmeste åra.

Er det virkelig urimelig å be næringslivstopper som må reddes med skattebetalernes penger om å ikke bruke disse til å belønne seg selv etter at de selv har bidratt til en finanskrise som rammer hele Norges befolkning? 

Det synes ikke jeg.

fredag, oktober 24, 2008

Ubalansert valgdekning

-
Ingen overraskelse for McCain-supportere her, men greit å få det bekreftet. En fersk undersøkelse viser at majoriteten av nyhetene som omhandler John McCain er negativ, ifølge Nettavisen.

57 prosent av dekningen i TV og aviser var negativ ladet, mens kun 14 prosent var positiv, skriver Washington Post.

Dekningen av den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama har derimot vært langt mer balansert. 36 prosent av dekningen har vært positiv, 35 prosent nøytral eller blandet og 29 prosent negativ.

Siden norske medier ukritisk siterer de amerikanske avisene, og i tillegg til at de fleste kommentatorene ikke en gang forsøker å legge skjul på sin begeistring for Obama, så kan man bare anta at den norske dekningen har en enda sterkere slagside.

Med andre ord - alt er som det pleier.
-

torsdag, oktober 23, 2008

Brennhet debatt?

- Jeg hører det brenner i en peis. Det er vel ikke noe uvanlig ved det.

Visstnok fra brannsjefen i Volda da brannalarmen ble utløst mot slutten av første del av debatten på Landstinget som ble avholdt på Høgskulen i Volda i går. Den totale mangelen på dramatikk da debatten ikke ble avbrutt fordi man umiddelbart så at det var en vifte som ikke virket og førte røyken fra peisen ut, er selvsagt dokumentert av VG og Dagbladet (som ikke hadde folk på stedet):

DB.no: "Først etter flere minutter med glohet debatt gikk programmet ut i reklame".

Ja, flammene formelig slikket oss opp etter ryggen der vi satt, men hva gjør man ikke for en åpen, demokratisk debatt.

*note to self: slutte å smugrøyke under tv-debatter*

Litt lei meg for at jeg ikke fikk spørsmål om finanskrisen som gjorde at jeg kunne si at dette hadde jeg briefet Carsten O. Five på, så det skal jeg overlate til han. 

onsdag, oktober 22, 2008

Takk for alt!

Dette kom akkurat inn i mailboksen:

Håper ellers det går bra å komme deg hit til Volda. Været har vært helt forferdelig, og Widerøe forfulgt av tekniske feil.

Det har vært hyggelig å blogge for dere, ønsker dere alt godt!

Seminar for bloggere og borgerjournalister

Lørdag 25. oktober er detseminar på Håndverkeren for journalister, bloggere og borgerjournalister.

Fokus for seminaret er skjæringspunktet mellom tradisjonelle og sosiale medier og hvordan journalister og bloggere kan dra nytte av det sosiale nettet i sitt daglige virke. En av de tingene vi er mest stolt av å ha fått på programmet er engelskmannen Colin Meek, ekspert på internett research og sosiale medier, som skal gi en innføring om hvordan journalister kan bruke web 2.0 og web 3.0 verktøy til å drive undersøkende research.

Også på programmet - "Borgerjournalistikken er død! Leve Borgerjournalistikken" - i tillegg til at Kristine Løwe, journalist og medieblogger, forteller om distribuert journalistikk og hvordan journalister kan dra nytte av nettets distribuerte samtaler.

Vi avslutter med debatt om hvordan skal mediene forholde seg samtalene som ikke forgår på egen plattform?

Mer informasjon og påmelding finner du her.

Hektisk, ja!

Digital sporhund-kurs, super kveld med det lesbiske "dukketeateret" The Bitch Songclub, debatt i forbindelse med RadiOrakels bursdag, redaksjonsseminar med jobben, innspilling Studio 5, forberedelse av debatt på Landstinget i TV2 i Volda i kveld, foredrag i morgen, debatt om interkulturell hverdag hos Anti-rasistisk senter på fredag, med seminar om nye medier på Håndverkeren på lørdag. Det var et ukesprogram akkurat nå... Så:

I kveld: VamPus paneldeltaker i Landstinget på TV2.

Fredag: Debatt hos Anti-Rasistisk senter kl. 12 - møt opp!

Lørdag: Seminar åpent for alle interesserte bloggere og borgerjournalister.

torsdag, oktober 16, 2008

Skattelistene - grafsende eller gravende

DERSOM MEDIENE er interesserte i hemmelige nettverk og skumle forbindelser, så er det for øvrig ikke skattelistene det lønner seg å snoke i, men i årsrapportene som selskaper er forpliktet til å sende inn til Brønnøysundsregisteret. Her rapporteres det både om eierstruktur og administrerende direktørs lønn og frynsegoder. Her kan det også nøstes i hvem som sitter i hvilke styrer, sjekke ut mulige nettverk og få en oversikt over gutteklubben Grei. Årsrapportene for 2007 har vært tilgjengelige lenge, men er noe mer krevende å gå gjennom enn å kunne stave navnet på en finanskjendis riktig i søkefeltet hos skattemyndighetene. Kritisk søkelys?

Les hele kommentaren hos ABC Nyheter.

onsdag, oktober 15, 2008

Hva Aftenpoften ikke kan..

..om USA

eller

..om finanskrise og skattelister (se kommentar 6 timer siden av Knut Johannessen)

Narkoman i dress

Olaf Olsvik er den vellykkede lederen som i 15 år var avhengig av både kokain, rohypnol, beroligende piller og amfetamin. Han gikk alltid med to pastillesker i lommen - én for å kunne spise sine uppers & downers, og en med vanlige pastiller i tilfelle en kollega spurte om å få en.

Han har vært rusfri i snart 8 år, og driver nå behandlingssenteret Mestringshuset sammen med kona Margit, og holder i tillegg foredrag for blant annet oljeindustrien.

Olaf har en utrolig sterk historie som både rørte og provoserte oss i panelet.

Du møter han i kveld i Studio 5 kl. 21.30.

Fremsynt?

- Jeg vil ikke legge hele skylden på banken, men jeg etterlyser mer kontroll. At de ikke klarte å se lenger inn i fremtiden enn som så er utrolig.

Sier Rune (42) til VG etter at han søkte om, og fikk tilslag, på et lån fra DnBNOR på tre millioner kroner og nå er redd for å miste huset fordi han ikke tenkte tanken om at kanskje renta kom til å øke.

Definisjonen av rasisme

Hvordan vet du at republikanerne er rasistiske? Jo, hvis de kaller Obama ved hans fulle navn, viser til at han er bekjent av den gamle Weather Underground-terroristen Bill Ayers og ved å ta han i forsvar og kalle han en "decent guy" dersom noen kaller han araber. På det siste er man selvsagt ikke rasistiske mot Obama, men mot alle arabere ved å insinuere at de ikke er "decent guys".

Uansett - det viktigste er tross alt å bekrefte at uansett hvordan du vrir og vender på det, så er republikanere - og har som kjent alltid vært - rasister.

Og skittkasting er det som kjent kun republikanerne som driver med - "Palin is a cunt"-t-skjorter og tegninger av krigsveteranen McCain som blodtørstig krigshisser må de jo bare regne med, for det er jo faktisk det de er. Så det kan du jo, som hablog sier, se helt bort fra.

tirsdag, oktober 14, 2008

Gutten med gullbuksene

Det ser ut til at svært mange, kanskje de fleste, på venstresida faktisk tror at den norske stat er litt sånn.. gutten med gullbuksene. Pengene bare triller inn i statskassen på mystisk vis. Det er kanskje derfor så mange mener at når det offentlige betaler rundt 45 000 kroner for helse per voksne nordmann, så er dette det samme som "gratis helsevesen". Det kan jo være grunnen til at teatersjef Anderz Døving ved Nord-Trøndelag teater tror at de faktisk kun betaler 260 kroner for en forestilling som er subsidiert med 1369 kroner per sete.

- Uten offentlig støtte, er det prisen på kroner 1629 de besøkende ville måtte betale dersom det skulle gått rundt, sier Døving til Dagbladet.

Døving har laget en elegant løsning for oss som faktisk skjønner at vi betaler 1629 kroner for billetten okke som; en egen prisklasse for oss som ønsker å redusere det skattebetaleroverførte bidraget slik at de som faktisk ser forestillingen betaler mer for opplevelsen i stedet for å sende regningen til andre. Nemlig at vi - dersom vi er interessert - både skal betale skatt, men også det prisen ville vært uten at vi hadde betalt skatt.

Jeg begynner å skjønne hvor gutten med gullbuksene fikk pengene sine fra. Han rett og slett stjal fra de han ikke likte rundt seg, for å gi til formål han selv støttet og fikk glede av.

mandag, oktober 13, 2008

Minky Minarki

Minky har vært i London og kjører nå både både videoblogg og tekst. På Minarki.com kommer Mina Hadjan til å fortsette der hun slapp - med video, tekst, bilder og radio. Go check it out!

Og VamPus har fått låne kamera av Canon, med planer om å filme backstage fra Studio 5, ta noen intervjuer og leke litt med kameraet. Har aldri satt mine ben i et filmredigeringsverktøy, så når Stoffer sier at det skal være så enkelt at "de fleste idioter uten grunnskole kan mestre det" - så må jeg kanskje svinge innom Smuget og sjekke opp en sånn for å få det til...

Noen videoblogg-ønsker?

Nei til kikking

Skriv under her om du mener at skattelistene ikke skal være tilgjengelig via nettet.

Under dekke av at grafsingen i folks privatliv er til felleskapets beste å få innsyn i hva hele Norges befolkning tjener. Eller som Dagbladet skrev det:

«Offentliggjøring og generell åpenhet rundt skattelister og økonomiske forhold, er vesentlig for at vi skal kunne sette et kritisk søkelys på og holde en offentlig debatt om virkningene av skattesystemet og ulike regjeringers politikk.»

Dette kritiske søkelyset har så langt resultert i at du har fått artikler om hvem som er Norges rikeste musiker, hva innvandrerprofilene og kjendisadvokatene tjente ifjor. Kritisk søkelys og offentlig debatt om regjeringens politikk? Eller som Vox Populi skriver:

"Det er ikke først og fremst for å finne ut om de rike bidrar til fellesskapet listene offentliggjøres. Det er ikke for å finne de «skumle» forbindelsene. Det er rett og slett fordi det tilfredsstiller lesernes kikkermentalitet. Inkludert litt misunnelse og ispedd en dose skadefryd. Oppslaget på Dagbladet.no akkurat nå er: Her er Norges unge rike. Fulgt opp av alle kjendisene. Virkelig en samfunnsorientert vinkling som vanlig."

Les også min kommentar fra i fjor hos ABC Nyheter.

onsdag, oktober 08, 2008

Gir bort Madonna-cd'er

Det fantes en tid da jeg syntes Madonna både var et stilig forbilde og lagde kul musikk. Den tid er definivt forbi.

I valget mellom en kristen fembarnsmor med tæl og ei vulgær tøyte, velger jeg fembarnsmoren.

Husker ikke hvilke cd'er jeg har i hylla, men de gis herved bort til den første som sender mail med adresse til vampus [a] gmail.com.

mandag, oktober 06, 2008

Fra barnemunn

-
Gutt (7) - med programmet over kampene til Vålerenga - leser:

Vålerenga mot rasisme

og spør - hvem vant?

Ting kan tyde på at Vålerenga vant når gutt ikke skjønner problemstillingen når far forklarer hva rasisme er, for sånt har de jo ikke på laget hans.

onsdag, oktober 01, 2008

Katastrofesosialisme

Den sentrale tesen i Naomi Kleins kontroversielle bok «Sjokkdoktrinen», er at markedsliberalistiske krefter bruker kriser og kriger for å presse gjennom ekstreme kapitalistiske systemer; en slags katastrofekapitalisme. Men de siste dagene er det finansminister Kristin Halvorsen som har prøvd å bruke finanskrisen i USA for å trumfe gjennom flere reguleringer.

FpUs leder Ove Vanebo skriver i Dagbladet.

Her er lenker til flere slakt av oppspinnet til Naomi Klein.