Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, april 29, 2010

Virker politiarbeid forebyggende?

Det er ikke alle deler av politiet som står hjelpeløse i kampen mot hardkokte kriminelle siden Norge ikke har innført datalagringsdirektivet. Neida. I dag har trafikkpolitiet i Oslo gjennomført beinharde aksjoner mot borgere som sykler på rødt. Politiførstebetjent Glenn Berg, som leder aksjonen, sier til Aftenposten:

– Jeg tror at mange syklister ikke er klar over at de anses som kjørende, akkurat som bilister. Og så er det noen som tror at politiet ikke bryr seg.

Hvordan folk kan ha fått oppfatning om at politiet ikke bryr seg er et mysterium. At kun 15% av anmeldte saker i Oslo blir oppklart og at politiet ikke etterforsker innbrudd og tap av verdier under 100 000 har sikkert ikke noe som helst med saken å gjøre.

- Derfor er det viktig å ha disse aksjonene. Syklister er ofte den tapende part i trafikkulykker. Med slike aksjoner kan vi også forebygge ulykker, påpeker Bergh.

Vet ikke jeg, men kanskje politiaksjoner rundt Jernbanetorget, Akerselva og Grønland - der narkotika omsettes fritt og organiserte tyver herjer - kanskje kunne forebygge for eksempel , tja, kriminalitet?

Det låter kanskje dumt for de som kan dette her - politiet og sånn - men funker det på samfunnsborgere som sykler på rødt, så kan det jo hende det funker på andre også. Bare en tanke...

13 kommentarer:

Milton Marx sa...

Det var da voldsomt så syrlig damen var i dag... men helt på sin plass.

Anonym sa...

Så prinsippet ditt innebærer at før vi har løst alle drap skal vi ikke etterforske voldtekter? Eller fins det en liste med lovbrudd (eksempelvis de Vampus begår selv) som vi skal nedprioritere=

Anonym sa...

DU har selvsagt rett. Jeg sykler mye men jeg føler meg sjelden som en forbryter selv om jeg lurer meg på rødt lys. Men politiet har begynt å ta "low hanging fruit" så din observasjon er god Heidi. Hilsen Svein-Tore

VamPus sa...

Anonym: Morsomt at du spør meg om hva som bør nedprioriteres - det var nemlig det justisminister Storberget (Ap) spurte publikum om selv. Spennende innfallsvinkel fra en justisminister. Stille spørsmål tilbake - synes du det er relevant å sammenligne drap og voldtekt med å sykle på rødt lys? Eller mener du det er enkelte ting som er mer alvorlig enn andre og derfor bør prioriteres høyere?

liberalist sa...

Har Vampus startet en ny forening:
Narkotikabrukere mot omsetning av narkotika?

kritisk_borger sa...

Politiets opptreden i norge i dag er jo som hentet rett ut av en Espen Eckbo sketsj.

Kansje man burde revurdere opptakskravene til politihøgskolen, og ikke bare fokusere på skoleflinkhet? Kansje man heller burde skjekke om studentene er skikket til yrket.

Ledelsen i politiet burde man vel aller helst bare byttet ut med engang. Politikerne som styrer hele greia nytter det jo ikke å kvitte seg med, de er man jo tvunget til å fø på.

Thomas R sa...

Der er hjemmel i lovverket i dag til å lagre og bruke såkalte trafikkdata (telefoni, internett) i etterforskning hvis der foreligger mistanke om kriminelle handlinger.

De 250 millioner som DLD vil koste pr. år burde heller brukes til å styrke Politiets datakrim-enhet, og til å sørge for at lovbrudd etterforskes og følges opp skikkelig.

Anonym sa...

Forebygge?
Dette er ren business.

Det er ikke småpenger staten håver inn hvert år i form av fartsbøter. Politiet må vel for syns skyld ta noen syklister også, for å skape et inntrykk av rettferdighet.

smartass

Ragnhild sa...

At politiet en gang i året bruker tid på syklister som ikke har tenkt over at trafikkreglene også gjelder for trampjern er da ikke moe å ta på vei for?
Kan være bra for politiet å komme seg ut og snakke med vanlige folk òg. Ikke bare sitte inne og flytte papirer fra A til B.

krs sa...

Vampus: kan vi ikke la victimless crimes komme i samme kategori som sykling på rødt lys? Heller be dem ta seg av vold og tyveri/innbrudd?

Thomas_R: Jeg kan bekrefte at de kan overvåke internett ved konkrete mistanker, jeg har selv hjulpet dem med dette i jobbsammenheng. Jeg er dog ikke enig i at de trenger de pengene datalagringsdirektivet eventuelt vil koste. De får mer enn nok som det er.

Ragnhild: Hva hjelper det i så fall om de er ute en dag i året og tar syklister? Tror de de klarer å sjekke alle selv denne dagen? Tror du en gang i året er forebyggende? :D
Jeg tror ikke dette er den ene dagen i året de er ute blant vanlige folk heller, det sies jo at de aller fleste nyansatte i politiet er sivilt ansatte, nettopp for at politiet skal kunne gjøre politiarbeid istedet for papirarbeid.

Anonym sa...

Den prosentvise andelen av syklister som stopper for fotgjengere ved gangfelt (ja, de SKAL faktisk stoppe) tilsier at en viss form for oppstramming av trafikkregler overfor syklister i aller høyeste grad er på sin plass.

Når det er sagt er jeg enig i de generelle betraktningene om politiets tidsbruk og prioriteringer.

Daffe sa...

Nå begynner du snart å nærme deg argumentasjonen til dem som mener at politifolk ikke skal få gå hjem fra jobb før det er slutt på kriminaliteten.
Hvis du har hørt kriminologer forelese om forebyggende arbeid ville du visst at det nesten ikke er noe som virker forebyggende (i følge dem).
Ellers merker jeg meg at du ikke svarte på spørsmålet om hva politiet bør nedprioritere. Det kunne vært interessant å få vite. En annen ting som kunne vært interessant å få svar på fra en som åpenbart vet mye om, eller i hvert fall mener mye om hvordan politiet jobber, er hvor mye politi du mener Norge trenger.

Anonym sa...

Hei Vampus! Bra innlegg. Jørgen og Riksrevisjonen er med deg (dvs alle gode krefter) - de mener også at politiet prioriterer feil!

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3646945.ece