Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, januar 07, 2011

Vel fortjent dom

De to tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp) er i dag dømt til henholdsvis 6 måneders og 60 dagers fengsel for grovt uaktsomt bedrageri i pensjonssaken. Det er vel fortjent.

Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot blant annet de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF) på grunn av foreldelsesfristen, men Riksadvokaten besluttet å ta ut tiltale mot Magnus Stangeland (Sp) og Anders Talleraas (H) for urettmessige pensjonsutbetalinger. Brundtland og Bondevik burde ha en vond smak i munnen nå, med landsmoderen har jo tidligere ettertrykkelig vist at lover og regler ikke gjelder henne.

Tidligere miljøvernminister og AP-politiker Thorbjørn Berntsen sa da han ble gransket i 2008 at ingen hadde gjort han oppmerksom på at han har fått for mye og at han har tatt imot sin pensjon i god tro. Han mente at de som utbetaler pensjoner må ha et ansvar for at det blir riktig.

Samtidig har han selv og hans kollegaer på Stortinget vedtatt lover som gjør at vanlige folk kan bli dømt for bedrageri om man mottar arbeidsledighetstrygd og ikke oppgir arbeidsinntekt. Ved utfyllelse av selvangivelsen så er det den enkeltes plikt å sørge for at alle poster er riktige, også ved ferdig utfylt selvangivelse basert på arbeidsgivers innrapportering av lønn og goder. Selv minstepensjonister må betale tilbake for mye i mottatt pensjon dersom det oppdages feil.

Det er ikke urimelig å forvente at våre fremste folkevalgte tar seg bryderiet med å følge de lover og regler som de forventer at norske minstepensjonister skal følge. Dette burde også være en kraftig påminnelse om at når man lager et komplisert system for skatt og pensjoner, så blir det vanskeligere for folk flest å forholde seg til.

Dagbladet skriver
at Anders Talleraas kjempet mot tårene etter at dommen falt. Åpenbart er det tøft, og noen vil nok mene det er å legge sten til byrden, men siden jeg er aktiv i Høyre selv så blir jeg spesielt opprørt når det er noen fra mitt eget parti som bryter reglene. Det er faktisk våre medlemmer som må svare for dette fra kollegaer, venner og familie. Det hjelper ikke på fordommene mot partiet at en som har millionlønn i utgangspunktet jukser seg til mer penger - og det fra et tillitsverv fra partiet og velgerne.

Når det er sagt, så er det bra at ikke norske politikere slipper unna. Det kan jo tyde på at vi har et rettsvesen som fungerer. Og dommen er vel fortjent.

6 kommentarer:

@MANNmedGREIP sa...

Eit døme på det ansvarslause byråkrati-samfunnet: eit samfunn der dei ein ofte er tvuge til å stole på innanfor forvaltninga ikkje har noko som helst ansvar for feil dei gjer, medan pensjonistar, uføre, sjuke osv. blir behandla som forbrytarar dersom dei er uheldige og fylgjer råd frå t.d. NAV-sakshandsamarar som gir feil informasjon. Innanfor eit slikt system har du rett i at straffa er rett. Eg likar ikkje dette systemet.

GalskapIsystem sa...

"Det er ikke urimelig å forvente at våre fremste folkevalgte tar seg bryderiet med å følge de lover og regler som de forventer at norske minstepensjonister skal følge.

Når det er sagt, så er det bra at ikke norske politikere slipper unna. Det kan jo tyde på at vi har et rettsvesen som fungerer"

Det er akkurat det som er problemet, de slipper unna med det meste.

Jeg tror ærlig talt grunnen til at de ikke slapp unna i dette tilfellet var pga oppmerksomheten saken har fått, og at det er noe som "vanlig" folk virkelig bryr seg om.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=535640

Der er vel det klareste eksemplet på at Stortingspolitikere ikke bryr seg om lovene de selv lager.

Og hva skjer?

Eller hva med jagerflysaken, som takket være wikileaks er bevist å ha vært alt annet enn en anbudskonkurranse, men heller et spill for galleriet når de i virkeligheten på forhånd hadde bestemt seg for Lockheed Martin, JSF og USA.

Dessverre la media saken død når norske politikere og Barth Eide tilbakeviste påstandene.

Det ER forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker og denne dommen forandrer veldig lite, spesielt med tanke på at våre tidligere statsministre slapp unna på grunn av teknikaliteter.

Anonym sa...

Vår alles Gro fikk i det minste enda dypere riper i lakken når vi vet at det bare var flaks med tidspunktet som reddet henne fra å får sprinkler foran vinduet.

Jonas sa...

Når vi først skal ha politikere til å unnagjøre papirarbeidet vårt, så er det godt å vite at det i Norge finnes folk som holder dem i øra når de prøver å være litt lure.

Men samtidig er jo dette for bagateller å regne sammenlignet med hva politikere bedriver andre steder i verden.

Geirronimo sa...

Dette er jo ikke ukjent, ærlig talt, og jeg er helt sikker på at mange av topp-politikerne har diskutert dette i flere år. Og det er bevist at de som slapp unna, slapp unna pga foreldelsesfristen, ikke fordi de er uskyldige.

Det er greit at de blir tatt, men siden loven skal være lik for alle, ønsker jeg dom på Gro og Bondevik og alle de andre som også ble undersøkt i saken.

LarsEske sa...

Likhet for en lov de hadde skrevet selv. Med generøse friheter ingen andre hadde. Alltid er vi blitt fortalt at dette var et sikkerhetsnett. Når får vi oversikt over tidligere politikere som forlot gode stillinger og valgte sikkerhetsnettet fremfor 'å bidra til fellesskapet'. For meg er det her tilliten glipper. At det hver gang politikerene går for langt blir uptpekt noen utenfor maktsentrum som 'sonoffer' er vi vant med.