Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, april 11, 2011

Får borgerne den informasjonen de har krav på?

I forbindelse med overfallsvoldektene i Oslo ga VG leserne mulighet til å merke av på et kart over Oslo sentrum hvor de mente man trengte mer politi i gatene. Kartet ble presentert under vignetten ”Her er folk mest redde i Oslo” og var basert på de til sammen 65.000 punktene som 16.000 VG Nett-lesere hadde avmerket. Kartet viste at frykten er størst i områdene rundt Oslo S, på Grønland, på Nedre Grünerløkka, i Sofienbergparken og i Slottsparken.

Sist Oslo-politiet så grundig på voldtektsstatistikken var i 2007. Da skjedde majoriteten av overfallsvoldtektene i sentrum eller sentrumsnære strøk. 51 prosent skjedde i områder som tilhører Grønland politistasjon, mens 30 prosent var i kretsen til Sentrum politistasjon.

Mer interessant enn å få leserne til å plotte inn hvor de føler seg utrygge, kunne vært å få et kart over hvor man har grunn til å føle seg utrygg. Selv om VGs lesere neppe er langt unna sannheten, så liker jeg best å forholde meg til faktiske forhold og hvilken innsats som blir gjort i særlige utsatte områder.

Til tross for at skattebetalerne allerede har betalt for innhenting av data til det offentlige, blir ikke disse gitt tilbake til befolkningen. Det betyr for eksempel at kartdata ikke er fritt tilgjengelig for de som vil visualisere – si hendelsesdata fra politiet – i et kart. Ikke det, hadde de først villet visualisere hendelsesdata fra politiet, ville dette også være et tidkrevende manuelt arbeid. Du kan ringe politiet og skrive for hånd ned hva de har registrert de siste timene, og så kan du manuelt legge dette inn i et kart.

I USA gir tjenester som SpotCrime deg mulighet til å sjekke kriminalitetsbildet i nabolaget ditt ved å taste inn adressen din. SpotCrime aggregerer data fra politistasjoner, nyhetsrapporter og brukergenererte rapporter, og merker disse av i Google Maps. Uten å levere så detaljerte beskrivelser av hendelsene som SpotCrime av og til gjør, ville dette vært mulig i Oslo ved å sammenstille politilogg og kart. Men det går ikke. I stedet får vi gjette oss til hvor det er mest kriminalitet og forsøke å unngå områdene. VGs lesere er nok ikke langt unna sannheten.

La oss si at en gravende journalist så kunne sett på hvor politiet la inn mest ressurser, patruljerte og var synlige? Eller hva med å kartlegge utesteder som hadde fått merknader på skjenking og manglende innlevering av regnskap opp mot narkodealing og voldsepisoder? Hva med å sammenstille informasjon om hvor det er meldt inn dårlig belysning og manglende vedlikehold med ran, voldtekt og annen vold? Eller informasjon om bevilgninger fra kommune og bydelsvalg i forhold til å gjøre sine kjerneoppgaver?

Alt dette burde vært tilgjengelig som offentlig informasjon og mulig å sammenstille for å se om politi(kere) faktisk gjør jobben sin. Dette er ikke bare den rødgrønne regjeringens ansvar, men mine egne i Høyre-byrådet i Oslo kunne gått foran og vist vei gjennom å tilgjengeliggjøre statistikker og data slik at disse kan brukes til å lage gode, informative tjenester til innbyggerne av byen.

Åpenhet er utfordrende, men ikke desto mindre burde det være et demokratisk prinsipp at dersom det ikke er en god begrunnelse for å holde informasjon tilbake - som personvern eller rikets sikkerhet - burde det offentlige gjøre informasjon lett tilgjengelig for de som faktisk har betalt for den - nemlig borgerne.

8 kommentarer:

Odd Roar Lange sa...

Dette er jeg helt enig i. Godt at det er mange av oss som slåss for åpenhet. Det er av det gode:-)

seilern sa...

Det er mange data som kunne være interessant å få tak i knyttet til kart. Men det er ikke alltid at frislipp av data alltid kun kan ha positive effekter. Et tenkt eksempel:

Du går på gaten og føler deg utrygg, kanskje at noen følger etter deg. Da ville det vært fint å ha en App på mobiltelefon som kan vise deg hvor nærmeste politipatrulje er, slik at du kan gå i retning denne. Dette er informasjon som helt sikkert kunne hentes ut fra politiets datasystemer ganske enkelt, og App'en er heller ikke så vanskelig å lage.

MEN, hvis du er en person med skumle hensikter (ran, innbrudd, overfall eller voldtekt) vil den samme informasjonen også være veldig nyttig, for da kan du vite at det IKKE er politi i nærheten...

Unknown sa...

Mja, men jeg tenker mer på data som er noe mer statiske - og det kan være informasjon om gjennomsnittkarakter på din lokale skole, hvor mange som bytter skole (i dag kun hos skolene selv, ikke i sentralt register) - til saksbehandling - hvor man ikke trenger detaljer, men hvor mange saker har blitt meldt inn for å bytte vinduer, hvor mange er løst, hvor mange er under behandling, hva er saksbehandlingstiden.

Vi kunne solgt mye Remedy i dag...

børge / forteller sa...

God illustrasjon av hvorfor det er viktig med åpne offentlige data!

Vil tipse deg om TargetMap som lar deg laste opp data du måtte ha liggende i data-lesbare formater og sammenstille dem på et kart slik du nevner. Du kan også bruke de dataene andre har lastet opp, eller åpne data som TM har samlet.

Jeg har laget en liste over forskjellige andre interessante kart+data-løsninger her.

Bente Kalsnes sa...

Veldig godt poeng, Heidi: "Mer interessant enn å få leserne til å plotte inn hvor de føler seg utrygge, kunne vært å få et kart over hvor man har grunn til å føle seg utrygg"

Magefølelse kan si mye, men i dette tilfellet hadde det vært mye mer nyttig med konkrete data. Altså oversikt over hvilke områder i Oslo hvor flest voldtekter har skjedd.

Dersom vi hadde fått flere fakta på bordet (altså data), og ikke minst raskere oppdatert (de siste tallene er fra 2007?), så hadde det vært mulig å satt et mye sterkere lys på de grusomme voldtektsakene.

børge / forteller sa...

Her er forresten litt harde fakta om voldtekt, som er veldig viktig å huske på, fra Amnesty:

"I følge det offentlig oppnevnte Voldtektsutvalget blir mellom 8.000 og 16.000 kvinner utsatt for voldtekt og voldtektsforsøk hvert eneste år. Det betyr at det skjer mellom 20 og 40 voldtekter og voldtektsforsøk i Norge hver eneste dag.

Et mindretall av disse er imidlertid overfallsvoldtekter. Oslo-politiets siste voldtektsrapport fra 2009 viser at overfallsvoldtektene utgjorde i underkant av 17 prosent av alle anmeldte voldtektssaker. Dette bekreftes også av andre internasjonale undersøkelser som viser at rundt 80 prosent av voldtektene blir begått av en person kvinnen kjenner. Det kan være en partner, en kjæreste, en venn eller en bekjent."

Og litt på siden (men relevant og morsom): "And then if you go "The numbers are going down," they go, "but the fear of crime is rising.""

Jorunn sa...

Jeg går ut fra at det er istallert overvåkningskameraer som dekker områdene.Problemet er at de ikke er noen som fortløpende følger med på hva som skjer ved hjelp av disse kameraene slik at de straks kan tilkalle politiet f.eks. ved voldtekter. La pensjonerte politifolk få denne jobben. Da gjør de en meget viktig jobb, og får dessuten en god tilleggsytelse til pensjonen.

Jorunn sa...

Jeg går ut fra at det er istallert overvåkningskameraer som dekker områdene.Problemet er at de ikke er noen som fortløpende følger med på hva som skjer ved hjelp av disse kameraene slik at de straks kan tilkalle politiet f.eks. ved voldtekter. La pensjonerte politifolk få denne jobben. Da gjør de en meget viktig jobb, og får dessuten en god tilleggsytelse til pensjonen.