Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

lørdag, april 16, 2011

Smak deres egen medisin

Jeg har fått flere henvendelser ulike steder om å støtte en kampanje mot et EU-direktiv om naturmedisin. Direktivet krever at naturmedisin må være produsert i henhold til et kvalitetssystem som i dag regulerer bl.a. produksjon av farmasøytiske produkter, ingredienser og medisinsk utstyr. Naturlig nok protesterer naturmedisinindustrien på dette, for da må de jo faktisk bevise produktene deres gjør det de sier de skal gjøre.

Naturmedisinindustrien lyver og sier at dette handler om et forbud, ikke at det faktisk handler om at de ikke får markedsføre tynn te med at den har magiske medisinske effekter som verken kan bevises eller etterprøves. Det handler altså ikke om å forby produkter, men at ikke de kyniske drittsekkene i naturmedisinindustrien skal få lov å markedsføre produktene sine med medisinske kvaliteter som verken kan bevises og etterprøves. Alternativindustrien omsetter for rundt 2 milliarder i året i Norge. Det er utenom den "alternative økonomien" der de leser deg i hånden eller analyserer auraen din mott skattefrie kontanter.

Så. Kommer jeg til å underskrive en slik kampanje? Nei. Ikke med mindre jeg skulle miste alle mine kognitive evner, og noen misbrukte muligheten til å få meg til å skrive under med påholden penn.

Jeg er ikke for å forby idiotien, dette er jo en god måte å rydder opp i genpoolen til de som mener kreft kan og bør kureres av urter uten andre bivirkninger enn døden. Men jeg mener at alternativindustrien er dyp umoralsk og skor seg på andre menneskers håp og fortvilelse. Min Høyre-kollega Bengt Eidem fikk i 2005 akutt blodkreft, med 0-5% sjanse for å overleve. Jeg hørte han fortelle på radio om hvordan han fikk telefoner fra møkkafolk som mente at hvis han bare drakk seks doser av en av disse naturmedisinene om dagen så ville han bli frisk. Hver dose kostet et rundt seks hundre kroner, og dette måtte nok gjøres over en viss tid. Kjekt for den naturmedisinske industrien at pasientene deres sjelden lever lenge nok til å saksøke dem. Les Bengts eget blogginnlegg hos Kreftforeningen. Samtlige av de han kom i kontakt med, burde saksøkes og etterforskes for drapsforsøk. 

Jeg har en formening om hva disse folka burde bli utsatt for, og forbud er ikke i nærheten en gang. Men jeg vil at de skal få smake egen medisin, og ingenting annet enn egen medisin, den dagen de selv blir alvorlig syke. 

Møkkafolk. Og det er sagt på min mest innbitte, inderlige måte og med all den forakt jeg evner å mønstre. M.ø.k.k.a.f.o.l.k.

Les også min kommentar: Alternativ helg - VamPus i nærkontakt med alternativmessen.

Innlegget er noe språklig redigert etter publisering.

24 kommentarer:

Tiqui sa...

Jeg fikk også denne oppfordringen og så gjennom videoen om hvorfor man burde skrive under, og jeg fikk også inntrykket av at direktivet skal regulere kvaliteten på prosessen frem til et produkt, ikke forby planter og naturlige ingredienser. Så da tenkte jeg at jeg kjøper jo rosmarin mye billigere som krydder på grønnsakshandlern, enn å kjøpe en dyr helsekost-rosmarin-te på spesialbutikker, så jeg skjønte heller ikke poenget med protesten...

Hadde det derimot vært et forbud mot naturlige planter hadde det jo vært noe annet, for slik oppfattet jeg skremselspropagandaen til dem som oppfordret til underskrifter. Men jeg fortsetter å kjøpe krydderet mitt billigere og minst like bra hos grønnsakshandleren, jeg.

anne - moseplassen sa...

Utfordingen med medisin basert på "naturlige" bestanddeler (dvs ikke syntetisk fremstilt) er at det er vanskelig å få innholdet helt jevnt fra gang til gang. Organisk materie er rett og slett ikke identisk fra kilde til kilde og sesong og utvinning osv.

Dette stopper i dag enkelte produkt fra å kunne bli klassifisert som legemiddel, selv med gyldig forskning som tilsier at produktet fungerer.

Jeg forstår godt din avsky mot den naturmedisin som bare er tull, men jeg er altså skeptisk til at et kvalitetssystem tilsvarende det som regulerer farmasøytiske produkt er veien å gå. Nå har jeg ikke satt meg inn i dette mer enn hva jeg har lest hos deg, så det kan hende at dett nye direktivet tar høyde for det jeg nevner. Jeg håper det.

Det blir dårlig medisin om vi ender med et system som forbyr alt annet enn det som er syntetisk fremstilt. Det er nemlig ikke alt som lar seg fremstille syntetisk. (og ja, jeg hører deg, det er ikke et forbud. men basert på egne erfaringer så er det vesentlig hvordan ting klassifiseres både for at leger skal kunne foreskrive det, og for at det skal la seg importere).

CiViX sa...

"Jeg har en formening om hva disse folka burde bli utsatt for, og forbud er ikke i nærheten en gang. Men jeg vil at de skal få smake egen medisin, og ingenting annet enn egen medisin, den dagen de selv blir alvorlig syke."

Dette er den samme formulering som Trine Grung gikk på NRK Trygdekontoret og hevdet var en drapstrussel som hun vurderte å anmelde til politiet.
http://blog.tjomlid.com/?p=3771

Uansett, fin bloggpost med gode poenger. Jeg deler din avsky.

PoPSiCLe sa...

Civix: jepp... men det er jo ikke så lett å være alternativ og samtidig beholde et minimum av IQ, virker det som. I alle fall ikke om man tar utgangspunkt i enkelte nevnte personers tirader og kommentarfelt ;)

Ellers, Vampus - +1, støttes, flott post, enig, etc. etc.

:D

kvinnen sa...

Hmmm... SYnd... Man har kvakksalvere innen alternativ medisin, uten at alle bør definieres slik. På samme måte har man fastleger som skriver ut resepter på fjerning av symptomene, uten å ane hva de legger lokk på.
Og derfor digger du nok en lovparagraf - eller 100, med henvisning til et eller to eksempler og ideen om manglende IQ...?
Er ikke det relativt snevert? - UTEN å sette spørsmål ved IQ-en, selvsagt :)
Bare sånn helt på tampen: Hvor mange føler seg friskere etter medisinering etter et ordinært legebesøk? Svaret er under 35%. Så hva er så himla bra med det? Og hvorfor i all verden en slik tiltro til skolemdisinen?

Anonym sa...

Faktisk er det Vampus som her er på jordet, ikke uvanlig fra den leiren der. EU-direktivet vil helst fjerne alle urter fra markedet, inkl. vanlig peppermynte. Peppermynte? Det man drikker som te. Du bør gå gjennom den informasjonen AN før du uttaler deg. For dette her har du tydeligvis ikke greie på. At du også trekker frem en kreftsyk bekjent som ett skrekk-eksempel på hvordan alternative behandlere oppfører seg, er som å påstå at alle muslimer er terrorister. Du har tydeligvis ingen sperrer ang. stigmatisering. At jeg aldri har greid dine meninger før, og ikke greier å fordøye de nå, har jeg forlengst slått meg til ro med. Men at du ønsker død over alternative behandlere, hadde jeg nok ikke forventet av deg. Du skriker ut forbannelser, og taper ansikt. Men det blir ditt problem.

Anonym sa...

Du bør gå gjennom den informasjonen ANH utgir før du uttaler deg. Som jeg skrev i tidligere innlegg, dette har du tydeligvis ikke kunnskaper om.

At du også henviser til en blogg som er flere år gammel, hvor vedk. selv tok kontakt med alternative behandlere både i inn- og utland var ett valg han tok, og som han i ettertid tok avstand fra. Nå dreide dette seg om urter, og ikke så mye om alternativ medisin, om gamle tradisjoner hvor retten til å velge selv er den retten denne underskriftskampanjen ønsker å forsvare. Husk at du selv kan bli tatt for lovbrudd, om direktivet går gjennom, om du planter noe som kan ligner urter i hagen, før du skriker ut dine forbannelser over alle alternative behandlere.

Gullstandard sa...

Bør EU regulere natur"medisin" ? Bør likestillingsloven gjelde i statskirken ? Bør de smale utgivelsene betale mva ? Er det sant at over 60% av alien abductees are on welfare ?

Meningsløse spørsmål alt sammen, fordi premissene er feil ! Svaret er hverken eller.

Gullstandard sa...

http://www.coxandforkum.com/archives/000145.html

VamPus sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
VamPus sa...

Tiqui: det er min forståelse også, av det jeg kan lese av både omtalen på Wikipedia og i direktivet.

Anne: Ser poenget med at organisk materiale er vanskelig å få helt jevnt, men i så fall kan uansett ikke da produktet gi samme resultater og heller ikke markedsføre seg med det. At noe ikke blir klassifisert som legemiddel er jo heller ikke det samme som å forby det, som kampanjen påstår.

CiViX; Det er jeg helt klar over, men at enkelte virkelig ikke har noen logisk forståelse av sine egne holdninger kan jeg rett og slett ikke forholde meg til. "Følg dine egne råd" = drapstrusler? Jeg lo godt, for å si det sånn, men egentlig er det bare tragisk.

kvinnen: Vel, jeg føler meg stort sett alltid friskere dersom jeg har fått behandling av lege. Men vi kan jo se bort fra hvordan folk føler seg i forhold til om behandling virker. Jeg for min del er glad for at jeg får Marevan (blodfortynnende) etter en blodpropp og ikke grønn te eller et urtetilskudd...

Anonym: I og med at direktivet kom i 2004 og jeg fortsatt får kjøpt peppermynte i butikken så er du herved motbevist. Jeg klarer ikke helt å ta kritikk om manglende kunnskap fra en som både er anonym og deretter serverer åpenbare usannheter. I tillegg - dersom Bengt tar avstand fra blogginnlegget i dag (det er jo lett etterprøvbart - men siden han fortsatt gjentar dette i media så tror jeg på HANS ord, ikke på en anonyms) så kan han jo lett få det fjernet fra Kreftforeningens hjemmesider - i og med at han sitter i styret.

Men dere andre kan jo gå ut og sjekke om dere fortsatt får kjøpt urter som peppermynte. Jeg får peppermyntete i butikken over gata, og kan ikke huske at Norge la ned veto mot dette direktivet - men for all del - sjekk selv.

Gullstandard: Jeg synes det er helt legitimt å regulere markedsføringen av såkalt naturmedisin for å skille mellom vås og vitenskap. Men som sagt, jeg er ikke for å forby det, og håper tilhengerne kun forholder seg til naturmedisin og ikke forpester kroppen sin med vitenskapelig baserte medikamenter - så får vi som sagt ryddet litt i genpoolen. Jeg tror mer på Darwin enn på anonym over her...

Stigmatisering sa...

"Du har tydeligvis ingen sperrer ang. stigmatisering. At jeg aldri har greid dine meninger før, og ikke greier å fordøye de nå, har jeg forlengst slått meg til ro med."

Jeg syns også at Vampus går for hardt ut til tider. Vampus har f.eks. gang på gang gått ut med hvor ille Storberget er.

Nå skryter politiet av hvordan de har knekt innbruddsbølgen pga økte bevilgninger fra Storberget:
http://www.dagbladet.no/2011/04/13/nyheter/innbrudd/hverdagskriminalitet/innenriks/16171298/

Jeg venter i spenning på at Vampus kan komme med et balansert innlegg - kanskje Vampus nå til og med kunne klare å gi Storberget skryt?

Anonym sa...

Stigmatisering: Hvorfor i all verden skal Storberget og politiet ha skryt for å omsider somle seg til å gjøre jobben sin?

IvarE sa...

Hør, hør!

Men i motsetning til deg synes jeg faktisk kvakksalverne skulle - om ikke forbys - så tiltales for overlagt drap. Omtrent som jeg mener de som smugler og / eller pusher stoff burde tiltales for overlagt drap!

kvinnen sa...

Ehhh... Å kjimse av hvordan folk føler seg er vel å ta hardt i, i det det er når folk føler seg dårlige at de oppsøker lege!?
Det bør med andre ord være et poeng at folk føler seg bedre etter behandling, nettopp fordi det i de fleste tilfeller indikerer bedring på allmenntilstanden. JA? :)

At du føler deg bedre etter et ordinært legebesøk er jo supert! Men hvorfor riste på hodet over dem som føler seg bedre hos en som ordinerer alternativt?

Hva er det med denne saken som er prisnippielt annerledes, siden du påberoper et ønske om å frata folket alternativene og egne valg i forhold til egen helse?

Anonym sa...

Du får skynde deg å hamstre peppermynte før 30 april i år da, for det er da direktivet trår i kraft. Les linken du fikk en gang til.

Anonym sa...

Tipper du vil elske Tim Minchin’s Storm the Animated Movie.

Link for de lite søkelystne:
http://nicolaialexander.wordpress.com/2011/04/11/tim-minchins-storm-the-animated-movie/

Øyvind Strømmen sa...

Selv Association of the European Self Medication Industry sier:

"We have heard that among some of the smaller companies that manufacture these remedies there may be some difficulties with the new rules. However there has been a very long transitional period pending the introduction of the full directive and we do not disagree fundamentally with the directive itself."

Og nei. Selv om Anonym så gjerne vil tro det, rammer dette ikke peppermyntete. For det første faller slik te ganske naturlig under regelverket for matvarer. For det andre er urter som er tradisjonelt brukt i EU - noe peppermynte i aller høyeste grad er - underlagt et forenklet regelverk som faktisk kan slå ut andre veien; ved at man får et tilsynelatende "offisielt" stempel for tvilsomme helsepåstander. For det tredje er et av poengene med direktivet faktisk å -lette- handelen med naturmidler på tvers av landegrensene, ved at de i mindre grad skal være gjenstand for ulikt regelverk fra land til land. Med en overgangsperiode som har vart siden 2004 har man hatt god tid på å omstille seg, og en av de ledende produsentene av slike midler i Storbritannia, Holland og Barrett, har så langt sagt at det eneste de vet vil forsvinne fra deres sortiment er et preparat laget av bispelue. Prøv å skaffe deg det i Norge.

Når det er sagt: Heidi gjør det litt for enkelt for seg selv ved å referere til luguber kreftbehandling. Og regelverket er muligens i overkant rigid, og dessuten uklart ifht. ting som faller mellom to stoler (når går hvitløk fra å være mat til å være ment som medisin?). Seriøs kritikk av direktivet er det imidlertid omtrent umulig å komme med, fordi det skrikes veldig høyt fra enkelte om ting som rett og slett ikke er sant.

Jorunn sa...

Jeg husker for mange år siden at askeavkok skulle redde oss fra de fleste plager. "Verden vil bedras".

Anonym sa...

Vampus skrev:

Gullstandard: Jeg synes det er helt legitimt å regulere markedsføringen av såkalt naturmedisin for å skille mellom vås og vitenskap. Men som sagt, jeg er ikke for å forby det, og håper tilhengerne kun forholder seg til naturmedisin og ikke forpester kroppen sin med vitenskapelig baserte medikamenter - så får vi som sagt ryddet litt i genpoolen. Jeg tror mer på Darwin enn på anonym over her...

Så da regner jeg med at du også er for å regulere salg av narkotika? Og ikke vil forby det.

Tross alt, tilhengere burde jo kunne forholde seg til naturmedisin, ikke sant?

For å liste noen narkotiske stoffer som har (VITENSKAPLIG) beviste effekter:

- Opium
- Cannabis
- Psilocybin
- MDMA
- LSD
- DMT
- Ibogain
- Amfetamin

Alle som en er de forbudt.

Så hva mener Vampus om dette? Burde folk få lov til åvelge selv eller er hun faktisk tilhenger av forbud allikevel?

Dessuten tror jeg ikke Vampus har satt seg inn i hva dette direktivet vil føre til, hun har heller ikke fulgt med på EU's historie, siden de allerede på 90-tallet prøvde å få kosttilskudd regulert slik at man måtte kreve respet for å få kjøpt de.

Ei heller har hun fulgt med på det som har skjedd i USA, hvor det i praksis snart blir forbudt for private borgere å ha egne grønnsakshager såfremt de ikke har kjøpt frø hos Monsanto, sprøyter de med gift ifra Monsanto osv.

Jeg tror det vi ser er fascisme i praksis. Sterke markedskrefter bruker lovens lange arm til å sikre egne interesser på bekostning av frihet og rettferdighet.

Hurra, hurra, hurra? Nei, ikke akkurat.

Det hele er en kamp mot personlig valgfrihet. Samt at en del sterke krefter helst vil skaffe seg monopol på sine bedriftsområder.

Velsignet av politikere som for lengst er kjøpt og betalt selvsagt.

Død over det passive demokratiet, velsigne det aktive demokrati, aka anarkisme.

Anonym sa...

Det kommer mange stygge ord fra din kant, ikke er du god til å lytte heller.

Anonym sa...

Jeg synes det er rart at Vampus går så voldsomt ut mot naturmedisin her. Det er mulig det ikke virker, men vanligvis er det i hvert fall ikke skadelig. Vampus burde heller fokusere på skolemedisin.

En artikkel fra Journal of the American Medical Association (JAMA) publisert 26 juli år 2000 dokumenterte at leger og skolemedisin dreper 225,000 mennesker hvert eneste år i USA. Bare for ordens skyld, så er JAMA et av de største og mest respekterte medisinske tidsskrifter i verden.

Forfatteren er Dr. Barbara Starfield fra Johns Hopkins School of Hygiene and Public Health, og hun dokumenterer følgende (alle tallene er dødfall per år i USA som følge av feilaktig eller unødvendig medisinsk behandling):

12,000 – unødvendige kirurgiske inngrep
7,000 – medisineringsfeil på sykehus
20,000 – andre feil ved sykehusbehandling
80,000 -- sykehusinfeksjoner
106,000 – bivirkninger av medikamenter
Totalt 225,000 dødsfall per år, alt på grunn av medisinske feil.

Det er verd å merke seg at studien bare tar for seg dødsfall, og ikke registrerer medisinske feil som ”bare” fører til invaliditet eller andre plager.

Andre studier gir høyere tall, helt opp til 284,000 dødsfall pr år på grunn av medisinske feil. Uansett så representerer 225,000 dødsfall den tredje viktigste dødsårsaken i USA, etter hjerte-kar sykdommer og kreft.

I en reportasje på TV2 nylig ble det opplyst at lege- og sykehus tabber er ansvarlige for minst 400 dødsfall årlig i Norge. Noen setter tallet så høyt som 2 000. Jeg tror at det siste tallet også er for lavt. Lege- og sykehustabber har lenge vært underrapportert i Norge, og folk flest er ikke klar over den gigantiske risikoen de tar dersom de går til lege eller lar seg legge inn på et sykehus.

Anonym sa...

Jorunn skrev:

Jeg husker for mange år siden at askeavkok skulle redde oss fra de fleste plager. "Verden vil bedras".

---------------------------

Og for ikke så altfor lenge siden fikk man høyt kolestrol av å spise egg, og man skulle iallefall ikke spise mer enn 1 egg om dagen.

Så kan vi også nevne at for ikke så altfor mange tiår siden, så var feit mat usunt. Javel, vi vet at det ikke stemmer lengre.

For 70 år siden var cannabis og annen narkotika medisiner, nå er det djevelens verk.

Verden vil nok ikke bedras, men folk flest er generelt sett dumme og evner ikke å sette seg inn i ting på egen hånd.

Derfor er de som Vampus, FOR reguleringer og lover som hindrer alt mulig rart.

Folk vil heller at alle skal lide og ikke få tak i noe, enn at en idiot eller to skal ødelegge seg selv fordi han stolte på en selger av et slag.

Faktum er at det burde være opp til folk selv å sjekke opp i hva man kjøper, putter i seg osv.

Istedenfor har vi en lat befolkning som med glede roper på politikere og forbud i hytt og kattepine slik at de skal slippe å måtte tenke eller gjøre en ærlig dags jobb for å styre sine liv.

Øyvind sa...

Det er mulig at du, "Anonym", har de ressurser og kunnskaper som skal til for å finne ut om en gitt behandling er bra for deg eller ikke. Men problemet er at resten av oss har ikke det. Jeg vet i hvert fall at jeg ikke vitenskapelig kan undersøke virkninger og bivirkninger til et gitt stoff jeg vurderer å utsette meg for. Jeg har ikke utdanningen, jeg har ikke pengene, jeg har ikke testpersoner, og jeg har for den saks skyld i utgangspunktet ingen som kan etterprøve studiene mine.

Jeg er glad på dine vegne for at du kan sette igang studier som skiller hvete fra kli. Men resten av oss er faktisk avhengige av at andre gjør det for oss. Det handler ikke om å skulle "regulere og forby alt mulig", det handler om å vite hva vi putter i kroppene våre. Det handler om at "alternative/økologiske/naturlige" produkter skal reguleres som alle andre industriers produkter.