Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, april 07, 2011

Kvinners ansvar

De siste årene har debatten rundt kvinners ansvar i forhold til voldtekter blusset opp hver eneste sommer. Hvert eneste år må kvinner ta til motmæle mot de som legger ansvaret på kvinnene selv. Selvsagt har jeg et ansvar for mitt liv, min helse, min trygghet. Men kvinner blir voldtatt på tross av sine forholdsregler, på tross av at vi tar ansvar, på tross av at vi er forsiktige. Som jeg har skrevet tidligere:

For kvinner tar forholdsregler. Vi tar taxi hjem. Og blir utsatt for voldtekt fra sjåførene. Vi tar følge hjem. Og blir utsatt for voldtekt av en vi kjenner. Syv av ti voldtektsofre er selv ruspåvirket, men fortsatt er det tre av ti som ikke har drukket og allikevel blir voldtatt. Kort skjørt, langt skjørt, dyp utringning, høyhalset, bare skuldre, boblejakke. Det spiller ingen rolle hvordan vi kler oss. Utsatt for voldtekt er vi, og ofre blir vi.

I rapporten fra Riksadvokatens arbeidsgruppe, som skulle se på etterforskning av voldtektssaker og behandlingen av disse sakene i rettssystemet, avslørte mangler i etterforskningen, utilstrekkelig avhør av mistenkte, manglende åstedsgranskning og høyst varierende kvalitet på rettsmedisinsk undersøkelse av offeret.

Kanskje kunne politiet forsøkt en ny tilnærming? Kanskje politiet kunne forsøkt å skremme overgripere med å si

- fra nå av tar vi alle anmeldelser på alvor
- vi skal foreta en åstedsundersøkelse. Ved. Hver. Eneste. Anmeldelse.
- vi skal sørge for at kvaliteten på den rettsmedisinske undersøkelsen er god nok
- vi skal ikke la mulig gjerningsmann få legge frem sin versjon uten å bli konfrontert med opplysninger fra offerets forklaring
- dømte voldtektsforbrytere som ikke er norske statsborgere blir kasta ut etter endt soning og oppholdstillatelse kan inndras

Kanskje rettsvesenet kunne tatt sakene på alvor og hevet minimumsstraffen for voldtekt og overgrep?

Kanskje man rett og slett skulle skremme overgripere ved å øke sjansen for at de blir tatt og øke straffen for et ødelagt liv? Kanskje?

24 kommentarer:

Anonym sa...

Vel, menn blir da også utsatt for særdeles grov kriminalitet. Halvt ihjelslått, lemlestet, invalidisert. Når menn er ofre for slik grov kriminalitet, er det ikke fordi de ikke var forsiktige. Mye er resultat av blind vold. En blir tatt fordi man(n) møter på en voldelig gjerningsperson.

Det er kanskje på tide at en bekjemper all vold, uansett om den rammer menn eller kvinner?

Nomen N.

VamPus sa...

Godt poeng og helt enig. Voldtekt er jo nettopp det - grov vold.

Mike A. sa...

Enig i at Anonym over her har et godt poeng.

Jeg tar selv forholdsregler når jeg er ute, er hele tiden oppmerksom på folk omkring meg og unngår steder hvor jeg føler meg utrygg. Som mann (de lærde strides kanskje her) er det blind vold og ran jeg bekymrer meg for.

Man må bruke sunn fornuft når man beveger seg ute, men det er ikke det samme som at vold er akseptabelt om "offeret" ikke bruker sunn fornuft.

SondreB sa...

"Kanskje politiet kunne forsøkt å skremme overgripere" ... Du er nesten inne på noe bra her, men det er ikke nok at politiet skremmer. Politiet har ikke kapasitet eller mulighet til å sikre oss mot overgripere. Det er det kun vi selv som kan gjøre. Hvordan skremmer man en overgriper? Med å skape en risiko for vold. En kvinne på 160cm og 50kg har ikke mye kapasitet for vold mot en kraftig bygd mann. Hvis derimot norske kvinner hadde hatt rettighet til å forsvare seg selv, da ville terskelen for overgripe blitt høyere. Det vi må, er å legalisere selvforsvar i landet: http://utenstat.no/legaliser-selvforsvar

Pål H sa...

Vold er selve nøkkelordet her. Fremdeles er det noen som tror voldtekt har noe med seksualitet å gjøre - mer eller mindre frivillig.

Voldtekt er som ordet mer enn antyder: vold. Og det har med makt å gjøre, ikke sex.

Og jeg er enig med deg Vampus, det hadde vært befriende om politiet i det minste kunne prioritere saker hvor offeret står i fare for å ødelegges for resten av livet - enten det er kvinner eller menn vi snakker om.

Anonym sa...

Hvorfor går alle rundt grøten?

Den langsiktige løsningen på problemene er hverken flere lyspærer, eller å redusere kvinners frihet.

Når realiteten er at så og si alle overfallsvoldtekter begås av ikke-vestlige, og fengslene er fulle av utlendinger, så er det vel rimelig tydelig at masseinnvandring ikke fungerer.

Løsingen er enkel: stopp masseinnvandringen før det blir så utrygt i Oslo at etniske nordmenn flytter ut og hovedstaden blir ghetto.

Trenden har allerede begynt - etniske nordmenn flytter ut, vekk fra det multikulturelle.

Anonym sa...

Her var det faktisk to konstruktive forslag, begge er dessverre i motstrid med hva gode høireborgere vil mene:


1) stans i innvandring og familiegjenforening
2) bevæpning av lovlydige borgere

Begge forslagene vil gjennomføres, men ikke før om 20 år når samfunnet er ødelagt. Håper jeg tar feil.

Anonym sa...

@anonym 14.30

Enig med deg. Men- diskusjonen i dagens Dagblad (og det er vel den VamPus følger opp),gjelder overgrep på kvinner.

Om jeg er beruser, "lettkledd" eller tildekket, gir det ingen rett til å voldta meg.

Sitat fra Chaudharys uttalelser i Dagbladet:
"Overfallsvoldtekter skjer helt tilfeldig. Offeret kan være en 8 åring, en 18 åring eller en 80 åring......."
"... norske jenter handler i uvitenhethet og bør ta mer ansvar selv....."
videre "en del overfallsvoldtekter kunne vært unngått dersom jentene hadde oppført seg annerledes".

Hallo 8 åringer og 80 årige kvinner, (og øvrige aldre); Slutt å rave beruset rundt i lettkledde klær. Ta ansvar.

Gud hjelpe meg for et budskap til overgriperne. Står det 2011 på kalenderen???

Anonym sa...

Viser til mitt innlegg ovenfor.

Beklager, leste artikkelen i VG nå
-etter å ha lest Dagbladets papirutgave tidligere i dag, "Legger ansvaret på kvinnene".

dagfinn sa...

Forslagene til politiet høres stort sett fornuftige ut, hvis de faktisk gjennomføres, ikke bare sies. Tomme trusler er verre enn ingen trusler i lengden.

Å heve minimumsstraffene kan være mer komplisert. Det som har vært sagt før er at det vil føre til at flere frikjennes. Det er jo visstnok slik at folk flest er tilhengere av høyere straffenivå i teorien, men har en tendens til å gå inn for mildere straff når de havner i en jury.

Daffe sa...

Enig med det du skriver, men jeg ville sagt voldsforbrytere i siste strekpunkt.

norskgoy sa...

@Anon 07 april, 2011 19:30

Kanskje være litt seriøs? Ja, eldre mennesker blir overfalt og voldtatt. Barn blir også overfalt og voldtatt. Ofte med stump vold i tillegg til det seksuelle aspektet.

Voldsmann søker etter offer som de mener er lette å voldta. En del bryr seg svært lite om hva slags offer de måtte finne.
....

Dessuten er dette en kopi av 2007, da dette var oppe i lyset. Hilde Haugsgjerd sa eksakt det samme som legen sier nå i 2011.

Javadama sa...

Synes nok overskriften "Rieber-Mohn tar ikke ansvar" er litt.. vel, hva skal vi si - malplassert? For å si det mildt? Så vidt meg bekjent, er det helt andre partier enn Rieber-Mohn sitt AP som har hatt ansvaret for politikken i denne byen i 30 av de siste 35 årene. Bare så det er sagt.

Forøvrig kan det være verdt å referere til det nylige debattprogrammet på NRK2 - Aktuelt, 6-4-11 (http://www.nrk.no/nett-tv/prosjekt/1370/), hvor bl.a. Oslopolitiet v/Hanne Kristin Rohde peker på at det hjelper ikke å bare skrike på mer ressurser til politiet (selv om det også sikkert ville være fint). Man må jo primært gå løs på de egentlige årsakene til problemene - og stoppe hendelsene FØR de skjer. Men det krever satsning også på andre områder enn politibevilgninger alene. Andre etater må også settes i sving for å få til den nødvendige holdningsendring hos menn - de menn som voldtar. Og så må man få en riktig forståelse av hvilke menn dette er.

Jeg gleder meg til å høre Høyre/FrP målbære den type fokus fremfor mas om skatteletter og billigere bensin og/eller pølser.

Anonym sa...

Dette har bl.a. Fremskrittspartiet advart mot lenge.
Nå er det ikke lenger levelig for etniske nordmenn mange steder i Norge!

Det er nå mest gutter og menn som kommer hit, og jeg fatter ikke hvordan man kunne tro at de skulle passe inn her i Norge. Dette er mennesker med helt annet grunnlag, de har en helt annen oppfattelse av mennesker og kvinner. Dette kan ikkje det NOrske samfunnet endre på!! Dette er noe de har lært i barndommen. Vi i Norge må være ganske dumme, ikke alle, vi er mange som har sett galskapen, men desverre har våre politikere sviktet oss og tatt imot alt dette jævelskapet. JEg sier, kast dem ut... Og berg vårt samfunn.

Nina.

Anonym sa...

Det multikulturelle har vært en motesak! Dette fungerer ikkje i det hele tatt. Norge bør slippe å oppleve dette. Mennesker kommer til å flykte fra steder der de bor. Hvis vi ikkje stopper dette vil det i fremtiden bli krig.

Redd for landet sitt!!!

Anonym sa...

Akk ja. Problemet ligger først og fremst i rettsvesenet dog, som ikke evner å sperre inne voldsmenn lenge nok til at det beskytter noen.

Jeg forstår og begriper ikke hvofor man ikke innser at man kan trygge samfunnet ved å idømme strengere straffer: Mer fengsel etterfulgt av fotlenker og strenge innetider (eller utsendelse) for de voldsdømte hadde hjulpet mye.

(Bare for å avklare: Jeg tror ikke på noen avskrekkende effekt, forskning viser at selv ikke dødsstraff skremmer kriminelle. Jeg tror derimot på en separeringseffekt: Er du luket ut fra samfunnet kan du heller ikke fordrive tiden med å ødelegge andres liv.)

Er forøvrig helt uenig med SondreB ang selvforsvar, en kjapp titt på statistikkene tilsier at våpen på den ene siden av bordet kun tilsier at det dukker opp våpen på den andre siden også.

ASDF sa...

Jeg ser fra VG at vår alles Gahr Støre har kommentert det hjelpesløse forslaget om psykologiske undersøkelser av asylsøkere:

- Mange asylsøkere har store psykiske helseproblemer. De kan ha opplevd krig og andre traumer. Helsetilbudet som møter dem i Norge, må gjenspeile dette, både for deres skyld og samfunnets skyld, sier han.

Jeg blir varm om hjertet, kjenner jeg. Hvilken omsorg!

Anonym sa...

Alle overfallsvoldtekter utføres av ikke-vestlige innvandrere, og Høyre har vært MINST like innvandringskåte som Arbeiderpartiet. Så Vampus bør nok ta en god titt i speilet.

Anonym sa...

Det du tar til orde for er at enhver mann som blir beskyldt for voldtekt skal dømmes

Jorunn sa...

Voldtekt er verre enn fysisk vold fordi det har en sterkere og mer langvarig innvirkning på menneskers psyke.Flere psykologer bekrefter at voldtekt ikke har noe å gjøre med seksualitet. Da ville disse mennene gå til prostituerte. Det dreier seg om kvinnehat, voldsinstinkter,makt og nedverdigelse.
Kanskje burde hele befolkningen avgi sin genetiske kode. Dette er -i motsetning til DLD, en bekreftelse på hvem vi er, ikke hva vi gjør. Da ville voldtektsmenn umiddelbart avsløres.De fryktelige pedofilgjengene som eksisterer rundt omkring i landet og som har enda mer ødeleggende innflytelse, ville også kunne bli tatt på genetiske spor på barnas klær. Sædceller kan som kjent skilles fra andre celler.

ken_guru sa...

Kan dere ikke heller sjekke litt ut om temaet istedenfor å bare hive seg over deres spontane følelser og løsninger.

Ta heller å sjekk ut Dr. James Gilligan som har forsket i 25 år på de mest voldelig menneskene samfunnet har produsert, istedenfor for å lene dere til bloggere med politiskengasjement, politiet og politikere som egentlig ikke veit hva de snakker om.

http://www.psychalive.org/category/video-self/?tubepress_page=4

Ove Kristian Furelid sa...

Til ASDF. Var det du skrev ironisk? Det er en sannhet at de som voldtar har opplevd og sett grove overgrep som har forstyrret tanke og følelsesbalansen deres. De er nemlig vant til at kvinnen er forbruksvare som bare er til å brukes samme hva. Og det er ikke folk av pakistansk oppfrinnelse som står for voldtektene, men heller de som har kommet til landet grunnet krig og grusomheter. Enten er vi nødt til å ha full innvandringsstopp fra slike land, eller ta godt vare på de psykisk psyke av dem slik at det ikke klikker for dem. Vi trenger ikke noen tikkendes bomber i Norge, men mennesker som kan oppføre seg normalt og som ser hva som er rett og hva som er galt.

Anonym sa...

Jeg synes henvisningen til rettsvesenet er urettferdig. Grunnen til at jeg reagerer er ikke bare deg, men måten rettsvesenet blir skyteskive hver gang det er uenighet om straffeutmålingen ift ulike overtredelser.

(Heldigvis) har vi blant verdens mest lovgiverlojale domstoler i dette landet, og sånn skal det være. Når det er sagt skal det ikke legges skjul på at mange innen rettsvesenet også spør seg hvorfor f.eks straffenivået for narkotikaforbrytelser er høyere enn for seksualforbrytelser.

Det er mange aspekter ved dette, et av dem er at mange blir dømt i tingrett og lagmannsrett, helt unntaksvis i HR. Felles for disse to instansene er at man følger HR-praksis mtp straffeutmåling .

Jeg er fullstendig klar over at et relativt unisont politisk miljø ønsker høyere straffer for seksualforbrytelser.

Riktignok sier forarbeidene til ny straffelov mye om dette spørsmålet. Det kommer også klare uttalelser fra et relativt unisont politisk miljø. Problemet er at det ikke har noen vekt når dommere skal avgjøre straffutmålingen. Det er banal rettskildelære. Igjen, det handler om lovgiverlojalitet. Folket skal bestemme hva som er straffbart, på hvilke vilkår, og hvilken straff som skal utmåles - på vegne av folket. Men det må gjøres skikkelig. Det kan ikke være slik at domstolen straffer utifra stemningen folket, det politiske miljøet, eller en lov som det politiske miljøet ennå ikke har villet at skal tre i kraft. Da er vi alvorlig ute å sykle ift forutberegnligheten, som er en av grunnpilarene i en rettstat.

Uten ny straffelov, eller nærmest direkte instruksjoner fra Stortinget er det dermed fint lite domstolen kan gjøre for å fravike sine prejudikater.

Jeg er altså ikke uenig. På ingen som helst måte. Spørsmålet er bare om du retter skytset mot feil instans.

Anonym sa...

"(Heldigvis) har vi blant verdens mest lovgiverlojale domstoler i dette landet, og sånn skal det være."

Nuvel, mitt inntrykk er heller a domstolene er blindt opptatt av "gjeldende praksis" og blåser en lang marsj i lovens intensjon. For det å tenke sjæl (innenfor lovens strafferammer) hadde jo vært helt kriminelt virker det som...