Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

søndag, mai 29, 2011

Straff og rettferdighet

Når straff og rettferdighet diskuteres i Norge virker det som om det er helt umenneskelig at noen skal straffes skikkelig for det de har gjort. Hablogg skriver om NRKs intervju med 21 år gamle Monica Kørra, som ble gruppevoldtatt i USA. Hun det var viktig for henne at gjerningsmennene ble straffet: 

Alle tre ble dømt, og det var svært viktig for Monika. To fikk livstid, den siste fikk 25 år.
- Jeg tror ikke jeg hadde hatt sjans til å gå videre uten at de ble funnet og dømt. Det er noe med å føle at rettferdigheten seirer til slutt.

I Norge ville hovedmannen mest sannsynlig bli dømt til 15 måneder, og de to andre til ti måneder. Og dette er, utrolig nok, en bevegelse i positiv retning. Da en klassevenninne ble holdt fanget i flere timer og voldtatt flere ganger av tre personer, fikk en av overgriperne 12 måneder og de to andre 6 måneders straff, med beskjed til offeret fra politiet om at når de slipper ut så kan ikke politiet beskytte henne.Så de siste tyve årene har vi altså klart å øke straffen med noen måneder.

Jeg tror ikke jeg er den eneste som ønsker amerikanske tilstander innen kriminalitetsbekjempelse i Norge.

10 kommentarer:

Jorunn sa...

Aller verst er seksuelle overgrep overfor små barn. De må ofte slite enormt resten av livet.
Hvis jeg fikk bestemme,ville jeg innføre denne ordningen:

Ved alle bekymringsmeldinger - også anonyme,skulle barnevernet være forpliktet til å komme på uanmeldt besøk. Overfor små barn ville det være mest skånsomt å spille rollen som en venn av familien. Barnevernet har med seg en gave med nytt undertøy til barnet,og tar med seg det gamle f.eks.under påskudd av at det skal brukes i en innsamlingsaksjon. Undertøyet analyseres så for genetiske spor av sædceller. Hvis slike finnes i tøyet,har de bevis på at det er begått et overgrep. De genestiske sporene kan også lede til overgriperen.
Mennesker som er så fullstendig psykisk forkvaklet at de kan begå slike overgrep,passer ikke i fengsel. De bør sikres i husarrest resten av livet.

PoPSiCLe sa...

@Vampus: strengere straffer er nå en ting. Det er ikke til å komme unna at vi i Norge har en av de laveste ratene av alvorlig kriminalitet i verden, og mange mener at det norske straffesystemet og tilbudene i fengselet mm. bidrar til dette. At enkelte dessverre slipper for lett unna er nok en av de store ulempene med vårt rettssystem.

@Jorunn: jeg håper virkelig du troller. Seriøst. Barnevernet? Bruke unnskyldninger for å ta med seg barnets undertøy? *himler med øynene*.

La oss heller få en noe mer nyansert diskusjon, og gjerne også en mer veldefinert lovgiving når det gjelder overgrep mot barn, så skal jeg heller begynne å diskutere seriøst. Pr. i dag er vi fullstendig på jordet når det gjelder barns og ungdoms seksualitet, og hva som defineres som overgrep, pedofili og barneporno.

Jorunn sa...

PoPSiCl Hva går motargumentene dine ut på? Det å himle med øynene er vel ikke akkurat noe argument?
Hensikten med fremgangsmåten var selvsagt å skåne barnet mest mulig.

norskgoy sa...

For de som husker Epcotvoldtekten i 2006, siden vi er i "uniten".

http://www.wesh.com/news/7630418/detail.html

Den dagen det blir lik straff. Da kan man snakke om vesentlig høyere straffer.

dabide sa...

Har inntrykk av at det i norsk rettspraksis handler om to ting: Beskyttelse av samfunnet og rehabilitering av forbryteren. Rettferdighet og dermed straff er tilsynelatende av underordnet betydning.

Rettferdighet burde vært nr. 1 på lista, både fordi det setter ofrene på førsteplass, og fordi det behandler forbryteren som et ansvarlig menneske, ikke som en syk person samfunnet skal "helbrede".

C. S. Lewis, best kjent for Narniabøkene, har et utrolig bra essay om dette: "The Humanitarian Theory of Punishment". Her er noen smakebiter: http://sullivanfiles.net/fantasy/lewis/lewis_crime.htm Anbefales!

Anonym sa...

@dabide: Jeg gjør en enda strengere vurdering av det norske rettsvesen. Det er KUN rehabilitering som prioriteres. Ikke bare rettferdigheten, men også sikkerheten i samfunnet ofres:

Forvaringsfanger slipper typisk fri når psykiaterne sier at det ikke er mulig å bli bedre, dvs. når de har tatt ut sitt maksimale rehabiliteringspotensial. Man hopper bukk over vurderingen av hvor farlig fangen er med en versjon av argumentet ”en dag må han uansett ut, så det kan like gjerne være i dag som om tjue år, for han blir ikke mindre psykopat uansett”.

Ove Kristian Furelid sa...

Angående straff så bør det bli slik at man blir hardere straffet hvis det virkelig FINNES gode nok bevis på at gjerningsmannen eller mennene virkelig ha gjort den stygge udåden. For hvis ikke så får vi et system hvor uskyldige mennesker blir straffet for noe de ikke har gjort. Og der hvor gjerningsmannen har utøvd voldtekt før så bør han bli hardere straffet for andre gangen han har voldtatt. Et sånt system burde lett nok ha fantes her i Norge.

I statene så er det skyhøye straffer og det er toppers når det kommer frem solide dna-bevis slik at man er hundre prosent sikker på at rett man er tatt og at han ikke er uskyldig. Og det må ikke finnes noe tvil om at han virkelig har voldtatt ellers kan det bli lett sånn at kvinnen bare finner på noe for å få erstatning og for å sende en kjæreste som hun ikke liker noe særlig, i fengsel for å bli kvitt ham. Men slike tilfeller er relativ sjeldne sammenlignet med antall volktekter som utøves i verden.

Og tilbake til USA igjen så er det slik at det å sende en person i fengsel for lang tid ikke er forebyggende for både folk som vet om strenge straffer og som bedriver kriminaltet i stor stil. Og forbrytere som slippes fri etter mange år i fengsel begår nye gjerninger etterpå fordi ham eller henne ikke har vært med i fengselet sitt forebyggende arbeid for at kriminelle skal lære og oppføre seg bedre når de slippes fri. I tillegg så er utdanning også viktig da fanger får en mer meningsfylt tilværelse samt er bedre utrustet til å få seg jobb når de kommer ut. Men nå mener jeg da heller ikke at fengsler skal være luksusinstitusjoner for fanger som rett og slett er forpliktet til å være borte fra samfunnet i en lang periode, men jeg vil heller at de skal stå bedre rustet til å få seg et mer normalt liv utenfor fengselet enn at eks-fangene skal fortsette med sine kriminelle ugjerninger.

VamPus sa...

Ove Kristian: Jeg kjenner ingen som debatterer straff uten å forutsetter et fungerende rettsvesen der man dømmes på bevist skyld. Derfor litt merkelig å poengtere dette.

Når det gjelder kvinner som "finner på" voldtekter, så eksisterer nok de, men med tanke på at kun 16 prosent av anmeldte voldtekter i havner rettssak, og retten frifinner 25-30 prosent av de tiltalte (mot 7-8 prosent av tiltalte i andre straffesaker) er det helt meningsløst å alltid komme trekkende med det.

Dernest blir halvparten av voldtektsdømte som anker frifunnet av juryen i lagmannsretten. En arbeidsgruppen satt ned av riksadvokat Tor Aksel Busch viste at det som regel skyldtes mangler i etterforskningen, utilstrekkelig avhør av mistenkte og høyst varierende kvalitet på rettsmedisinsk undersøkelse av offeret.

Og det er når politiet ikke har henlagt saken uten etterforskning.

Det skal godt gjøres å bli dømt for voldtekt i Norge i dag i utgangspunktet. Å bli uskyldig dømt er ikke problemet.

Se lenker til rapporter og statistikk her:

http://vampus.blogspot.com/2010/03/saken-henlagt.html

Ove Kristian Furelid sa...

Vampus. Synes at politiet bør få økte ressurser til å etterforske voldtekssaker mer slik at de blir effektive og kan fortere arrestere voldteksutøveren. Det er helt sykt at i mange saker at politiet ofte nøler og dermed går bevis tapt slik at gjernngsmannen ikke straffes og går fri eller rett og slett saken blir henlagt etter bevisets stilling. Det har jeg lest en del i avisene. Dette er ikke bare flaut for politiet men også ganske så ille for de kvinner som blir voldtatt og som er nødt til å lide på grunn av dette.

Regjeringen/staten er dermed nødt til å øke bevilginen til politet og øke antall polititjenestemenn og kvinner slik at vi virkelig får fart på sakene. Norge skal egentlig være blant verdens rikeste land men det skyldes kun at vi sparer oljepengene vi har til senere bruk isteden for å ta ibruk midler slik at vi får et land hvor innbyggerene virkelig får beskyttelse av politiet og et bra rettsvern.

Geirronimo sa...

Furelid: vi har plenty av eksempler på at uskyldige er dømt i Norge - for svært grove ting...
og det er ikke slik at hvis man hever straffene så minsker eller øker risikoen for justismord - for det er ikke sammenheng mellom disse to tingene..