Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, mai 21, 2012

Høyresiden har hatt rett

Selv sosialister har brukt det kinesiske ordtaket "Gi en mann en fisk og han vil spise hele dagen, lær ham å fiske og han vil alltid kunne spise," når de har snakket om bistand og u-hjelp. At det tar seks og et halvt år som bistandsminister å forstå hva setningen betyr er ikke et kompliment til verken sosialister eller den norsk enhetsskolen.

Erik Solheim har nå innsett det de fleste 16-åringer på høyresida forstår intuitivt, nemlig at økonomisk vekst må til for å bekjempe fattigdom, ikke bare gi penger for å være snill.
- Høyresiden har hatt rett når de snakket om økonomisk vekst, og det måtte en sosialist til for å si det, smiler Solheim skjevt til Aftenposten
Det måtte en hva-for-noe-til? Har ikke ord en betydning før en sosialist sier det? Det gir jo en ny og dypere mening til begrepet "definisjonsmakt".

Det måtte ikke en sosialist til for å si det. Høyresida har sagt det i årevis. Men det måtte årevis til for at en sosialist skulle forstå det. 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Leste du oppfølgingsartikkelen? Kalle Moene er ikke dum :-)

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Holmas-og-Hoyre-heier-pa-Solheim-6831881.html

VamPus sa...

Så har vel høyresiden stort sett også fremholdt at sterke institusjoner, som en faktisk rettsstat, fungerende bankvesen og et effektivt byråkrati er viktig. Det beskytter mot oligarkisk prevertert kapitalisme a la Russland.

@Randafh sa...

Men det har da aldri venstre siden vært uenig i? Det blir jo rett og slett for dumt å insinuere at venstresiden ikke forstår at det må økonomisk vekst til for at man skal komme seg ut av fattigdom. Men som Holmås sier "eg er enig i at økonomisk vekst er helt nødvendig i fattige land, men samtidig blir det tydeligere og tydeligere at økonomisk vekst uten rettferdig fordeling ikke avskaffer fattigdom"

Anonym sa...

Joda, venstresiden er uenig, både innelands og utenlands.

Venstresiden, og sentrum med, har vært mer opptatt av bistand enn av global handel. Venstresiden ønsker å opprettholde tollmurer og kjemper mot globalsering. Å si noe annet blir for dumt.

Og Kalle Moene er kanskje ikke dum, men han fremstår slik i artikkelen Anonym linker til.

"Høyresiden mener jo man må produsere mer aluminium for å få flere sykepleiere. Det blir helt feil, understreker Moene."

Nei, det er helt riktig. Ikke nødvendigvis aluminium, men noe som skaper skattbare inntekter. Og alumunium er et godt eksempel på verdiskapning som gir skattbare inntekter.

"- Det er viktig at veksten tjener store befolkningsgrupper, og det er ikke nødvendig at noen blir søkkrike før massene heves."

Nei, det er ikke det at noen blir søkkrike som kreves. Men det som kreves er en liberal økonomisk politikk, som også har som konsekvens at noen blir søkkrike. Denne sammehengen overser Moene.

Men Solheim ser ut til å ha innsett dette: "Den tidligere utviklingsministeren etterlyser mer kapitalisme for å skape arbeidsplasser, og sier at vi da må tåle at noen blir rike, før massene kan komme seg ut av fattigdom."

Men det er jo slettes ikke overraskende at folk på venstresiden ikke ser noe nytt her. Bare fordi Solheim har innsett dette, så går ikke lyset automatisk opp for alle andre på venstresiden.