Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, august 12, 2010

Skremme hvem?

Seksjonsleder Hanne Kristin Rohde i vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet advarer kvinner om voldtektsfare i hovedstaden og er ikke redd for at hun skremmer kvinner unødig med utspillet sitt.
Vi monterer alarm i husene våre og legger ikke mobiltelefoner synlig i bilvinduet. Da må det gå an å tenke preventivt også når det gjelder voldtekter.
Å sammenligne irritasjonen det er å bli frastjålet en mobil med den redsel, smerte og frykt en voldtekt betyr, er rett og slett useriøst. Det legitimerer holdningen om at man kan skylde seg sjøl om det går galt (led Fløyelspikens "Hvem legger skylden på offeret". Dog er det helt legitimt å be kvinner ta forholdsregler mot vold og overgrep, men når man først skal advare om voldtektsfare, kunne man ikke, for en gangs skyld, forsøke på skremme voldtektsforbrytere og ikke bare ofrene?

For kvinner tar forholdsregler. Vi tar taxi hjem. Og blir utsatt for voldtekt fra sjåførene. Vi tar følge hjem. Og blir utsatt for voldtekt av en vi kjenner. Syv av ti voldtektsofre er selv ruspåvirket, men fortsatt er det tre av ti som ikke har drukket og allikevel blir voldtatt. Kort skjørt, langt skjørt, dyp utringning, høyhalset, bare skuldre, boblejakke. Det spiller ingen rolle hvordan vi kler oss. Utsatt for voldtekt er vi, og ofre blir vi.

I rapporten fra Riksadvokatens arbeidsgruppe, som skulle se på etterforskning av voldtektssaker og behandlingen av disse sakene i rettssystemet, avslørte mangler i etterforskningen, utilstrekkelig avhør av mistenkte, manglende åstedsgranskning og høyst varierende kvalitet på rettsmedisinsk undersøkelse av offeret.

Kanskje kunne politiet forsøkt en ny tilnærming? Kanskje politiet kunne forsøkt å skremme overgripere med å si

- fra nå av tar vi alle anmeldelser på alvor
- vi skal foreta en åstedsundersøkelse. Ved. Hver. Eneste. Anmeldelse.
- vi skal sørge for at kvaliteten på den rettsmedisinske undersøkelsen er god nok
- vi skal ikke la mulig gjerningsmann få legge frem sin versjon uten å bli konfrontert med opplysninger fra offerets forklaring
- dømte voldtektsforbrytere som ikke er norske statsborgere blir kasta ut etter endt soning og oppholdstillatelse kan inndras

Kanskje rettsvesenet kunne tatt sakene på alvor og hevet minimumsstraffen for voldtekt og overgrep?

Kanskje man rett og slett skulle skremme overgripere ved å øke sjansen for at de blir tatt og øke straffen for et ødelagt liv? Kanskje?

Les også: Udekket kjøtt

Kanskje politiet også kunne begynne å skremme unge menn som skal på byen. Det er de som er mest utsatt for vold på offentlig sted og såkalt "uprovosert vold". Hvorfor får de aldri beskjed om å ta forholdsregler, drikke mindre, unngå steder der man kan blir utsatt for bråk?

For vi kvinner er sørgelig klar over at vi er potensielle ofre når vi går ut. Vi vet også at voldtektssaker ikke blir etterforsket og at overgriperen som regel går fri. Det er en av grunnene til at vi ofte lar være å anmelde sakene.

Vi er allerede skremt.

Heidi Helene Sveen skriver også utmerket om saken, det gjør også Cracked actor...

Oppdatert: Skal i debatt om saken mot sluggeren Curt A. Lier på Radio Norge mellom 18 og 18:30 i dag.

7 kommentarer:

~SerendipityCat~ sa...

Håper det går bra i debatten, du skriver som vanlig meget godt om et interessant og veldig viktig tema. Det er friheten vår til å leve i det offentlige rom det handler om.

verdier sa...

Kanskje det hadde vært en idé med mer undervisning om verdier i skolen? Fremme integrering?

Nei, stemmer det staten skal ikke blande seg inn der. Dumme dumme staten!

Jorunn sa...

Dette er en miniutgave av hijabdebatten. Jenter skal ikke opptre slik at de er attraktive for gutter. Da har de seg selv å takke.Gutter er seksualdyr uten egen kontroll,så det er ikke annet å vente enn at de følger driftene.

Et problem er også at de fleste av oss ikke forstår hvor fryktelig ødeleggende voldtekter er. Det burde være pensum på polithøyskolene å f.eks. lese blogger til jenter med slike erfaringer.De skremmende opplevelsene kjører i reprise i hodet på nytt og på nytt med full styrke og gjør livet til et helvete.

RHJ sa...

Ikke lenge etter at Israel ble etablert, var det en diskusjon i regjeringen om portforbud for kvinner.

- Hvorfor det? spurte arbeids(?)minister Golda Meir.

- For å hindre kvinner å bli overfalt av menn, var svaret.

Tørt spørsmål tilbake fra Golda:

- Hadde det ikke vært bedre med portforbud for menn?

Og det var slutten på den diskusjonen.

Epicurus sa...

Det stemmer ikke at menn ikke blir bedt om å ta forhåndsregler for å ungå blind vold på samme måter som jenter bør ta forhåndsregler mot voldtekt. Det har vært oppe i mediene ganske ofte og at du ikke har fått med deg dette er litt merkelig.

Pj sa...

Hei.
Er helt enig i det du skriver!

En liten ting jeg har begynnt å tenke de siste årene, er at de(politiet, og rettsvesenet) har en holdning som jeg oppfatter slik at de er "bare" voldtektsofre. At det er jo tross alt ikke verdens undergang for "offeret", at i løpet av en periode, så vil livet til "offeret" normalisere seg igjen.

Er dog en ting jeg er litt enig i, og det er forhåndsregler.
De gangene jeg kjører om kvelden/natta, så syntes jeg det er altfor mange jenter som går alene, kontra gutter, som er flinkere til å gå to, eller flere sammen. Dette er kun en observasjon her i oslo, og jeg har ingen statistikk på dette altså.

børge / forteller sa...

Takk for enda et godt innlegg i denne saken!

"Syv av ti voldtektsofre er selv ruspåvirket, men fortsatt er det tre av ti som ikke har drukket og allikevel blir voldtatt."

Jeg synes dette høres ut som overfallsvoldtekter, ikke voldtekter generelt. Gjelder det faktisk voldtekter generelt, eller var det en skrivefeil?