Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, januar 08, 2013

Guddommelig hykleri?

Er det ikke litt hyklersk å insistere på å gi en guddommelig velsignelse til folk som ellers gir faen i Gud og den norske kirke?

Tros- og livssynspolitisk utvalg har levert en innstilling der flertallet går inn for at de som ønsker å inngå ekteskap skal vies borgerlig. En naturlig følge av kirkeforliket, et økende skille mellom kirke og stat, at flertallet av den norske befolkning ikke er kristne. Eller som Knut Arild Hareide sa det "kanskje ikke har det tetteste forholdet til kirken". Denne praksisen er vanlig i resten av Europa og USA. Alle som ønsker det kan deretter fritt velge om de vil ha en seremoni utført av et religiøst trossamfunn, en seremoni etter eget hode eller som Gubben og jeg - droppe seremonien og gå rett til planlegging av festen.

KrFs leder, Knut Arild Hareide, sa til NRK Dagsnytt at å ta fra kirken vigselsretten kan føre til at "mange som kanskje ikke har det tetteste forholdet til kirken" ikke velger å dra dit når de skal gifte seg. Derfor er han mot forslaget. Burde det ikke heller være omvendt? Burde ikke kirken og KrF jobbe for at de som ikke har det tetteste forholdet til kirken tar et aktivt valg når det gjelder tilknytning? Er det ikke hyklersk å gi en guddommelig velsignelse til folk som ellers gir faen?

Det er åpenbare grunner til at de ikke ønsker det. Hvis vi hadde latt handling følge ord om viktigheten av den kristne kulturarven så er jeg ikke sikker på om det store flertall i ”folkekirken” for eksempel ville betalt medlemsavgift. Eller hva om vi erstattet de kristne helligdagene med en ekstra ferieuke. Ville folk flest brukt de nye fridagene til å faktisk ta fri til julefeiring, påske, pinse og Himmelfartsdag? Eller ville de tatt ferie når de selv ønsket eller trengte det. For eksempel tilpasset barnas skoleferie heller enn religiøse høytidsdager flertallet neppe heller har ”det tetteste forholdet til”. Dessuten - dersom de som skal gifte seg synes det er så himla mye bry å stikke innom et offentlig kontor en halvtimes tid for å få det juridiske i orden oppi all bryllupsplanleggingen, så er det kanskje ikke liv laga. En god måte å få ned skilsmissestatistikken på?

Høyres programkomite har foreslått det samme som tros- og livssynspolitisk utvalg, som jeg selvsagt varmt vil støtte på landsmøtet i mai. Konservatisme handler ikke om å bevare for å bevare, men endre i takt med samtiden. Det kler et moderne konservativt parti.

Jeg hadde selv gleden av å være forlover da min barndomsvenninne giftet seg i Sveits, med høytidelig borgerlig vielse den av en sveitsisk dommer den ene dagen, og en nydelig seremoni med en dansk prest i en sveitsisk alpelandsby den neste. Da kunne vi virkelig feste tre dager til ende. Det er kanskje det KrF er redd for?

Apropos tro som privatsak: Utvalgets forslag om å tillate religiøse hodeplagg i politiet ble raskt slått ned, men ikke uten å ha rystet Siv Jensen først. Moro det at religion og tro er så instenst en privatsak når muligheten for islam er involvert, samtidig som kristen kulturarv nå skal definere oss mer enn tidligere. En kulturarv som for øvrig ble innført gjennom å kappe huene av de som ikke ønsket å bli omvendt til kristne. Født i en annen tid ville jeg altså enten blitt et hode kortere, eller senere blitt brent på bålet. Det er kulturarven sin, det!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Personlig kristne eller ei, setter fremdeles mange av oss pris på trøst og støtte fra kirken når det kommer til dødsfall og begravelse. For min og manges del er det godt med et sted for tro både i glede og sorg.

Om kristendom for deg er løgn, bedrag, hyklers, bakstreversk og noe som bør fjernes fra jordens overflate fra godt, finnes kanskje mennesker som opplever ord om nestekjærlighet, tilgivelse, raushet og toleranse som oppbyggende og godt.

Jeg er glad jeg allerede er gift og at kirkelig vielse ikke lenger er "nok" er etter min mening bare tragisk.

Angående valgfrihet: Det er INGEN som tvinger noen til å gifte seg. Verken her eller der eller på den ene eller den andre måten. At du og din mann hoppet over alt som hadde med kristendom å gjøre: flott! Men er det noe argument for å fjerne dagens velfungerende ordning??

Anonym sa...

"... opplever ord om nestekjærlighet, tilgivelse, raushet og toleranse som oppbyggende og godt".
80% av de jeg møter og som kaller seg personlig kristne, oppleves som alt annet enn rause, tolerante osv. Men derimot som fordømmende, intolerante og hyklerske.
Hvilken rolle spiller det at det brukes "fine ord" når ordene nettopp er... løgn og hykleri?

Sanna

Ove Kristian Furelid sa...

Til Sanna. Nå vet jeg ikke hva slags kristne du har møtt, men de jeg kjenner er gode mennesker. Og er man fordømmende om man siterer fra bibelen og synd? Og er man en hykler om man ikke klarer å leve som man predikerer? Årsaken til at kristne har tatt imot Jesus er at det er umulig å være syndefri.

Konrad sa...

Sanna:
Min personlige erfaring med mange "strenge" kristne i visse deler av landet er at de er "intolerante" mht bestemte typer atferd (alkohol, sex utenfor ekteskap, dans, kortspill, homosex etc), men at de er rause overfor medmenneskene (selv om de har en tendens til å bli sosialt segregert i hht religion, dvs "bedehusfolk" omgås mest andre bedehusfolk). De fordømmer synden, men ikke synderen. Dette er forøvrig også min erfaring med moralsk konservative muslimer.

Anonym sa...

Sanna: Synes du at du selv skrev et innlegg som var preget av raushet og toleranse?

Vampus: At folk trykker kjerka til sitt bryst når islam kommer på bordet, er da aldeles ikke underlig: den har vært særdeles tolerant overfor frafalne.

For den som vil være hedning, og som slåss for retten til å slippe å ta hensyn til andres tro, så er faktisk ikke islam noe pluss.

Heller forby kors på arbeidsplasser enn å tillate muslimske symboler.

Knut Rage sa...

ALLE nordmenn er kristne, fordi vi lever i en kristen kultur. Europas historie kan ikke skilles fra kritendommen. Det blir på en måte feil å gjøre det til et spørsmål om en personlig tro eller ikke