Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, juli 14, 2009

Si nei til datalagringsdirektivet!

En mulig norsk implementering av Datalagringsdirektivet (direktiv 2006/24/EF), som pålegger tele- og nettselskap å lagre trafikkdata om borgernes elektroniske kommunikasjon (e-post, sms, telefon, internett) i inntil to år, vil nordmenns personvern bli krenket på det groveste.

Datalagringsdirektivet ble vedtatt av EU 15.mars 2006, men fremdeles har den norske regjeringen ikke offisielt tatt stilling til om direktivet skal gjøre til norsk lov eller ikke. Gjennom EØS-avtalen har Norge en reservasjonsrett. Denne har aldri før blitt brukt, men så har man heller aldri stått overfor et direktiv som representerer en så stor trussel mot demokratiets grunnleggende verdier som det datalagringsdirektivet gjør.

Vi krever at regjeringen sier ifra nå før valget om de vil gjøre datalagringsdirektivet til norsk lov eller ikke. Å ikke ta stilling, slik regjeringen har gjort i over tre år, er det samme som stilltiende aksept.

Ifølge Liberaleren ga regjeringen i juni ifjor uttrykk for at den ville vente til saken Irland har bragt inn for EU-domstolen var avklart i Stortinget. De har oppsummert regjeringens holdning her. Dommen var klar i februar iår, så regjeringen har ingen unnskyldning for å vente lenger.

Statssekretær Wenche Lyngholm hadde et innlegg i Dagsavisen fredag, der hun skriver at det er mye som må utredes vedrørende direktivet. Men de har altså visst dette siden februar iår. Saken er ikke engang på høring.

Regjeringen må ta stilling – si nei til datalagringsdirektivet!

Initiativtaker: CarlChristian.net

Følgende støtter saken og har samme eller et lignende innlegg på sin blogg - gjør det du også!

Lars-Henrik Paarup Michelsen, 2.kandidat - Hordaland Venstre
Mads Munthe-Kaas, Bergen Venstre
Carl Christian Grøndahl, Bergen Venstre
Vox Populi; Blogger Knut Johannessen
Virrvarr; Blogger Ida Jackson
Per Aage Pleym Christensen, Liberaleren
Even Sandvold Roland, evensr/#drittunge
Torstein Dahle, Partileder Rødt
Robert Sørensen, www.teknonytt.com
Boye Bjerkholt, Leder Skedsmo Venstre
Runar Mæland, ungdomskandidat Hordaland Venstre
Jonas Eilertsen, 1. nestleder Unge Venstre
Tanketom, Andreas H. Opsvik
Jon Lien, master på Politisk Økonomi
Svein Ølnes, It-forsker & bonde
Stian Skår Ludvigsen, Statistiker - valgprognose
Bjørn Magne Solvik, høyremann i Nordkapp
Erlend Sand, Leder Europeisk Ungdom
Bjørn Stærk, Blogger
Bjørge Solli, Blogger
Bjørn Smestad, Lærer
Odd Bovim, Blogger & advokat

Du kan bli med ved å bruke denne teksten eller en variant av den på egen nettside. Du kan også støtte saken ved å spre budskapet på twitter, facebook, origo eller andre nettsteder du anser som relevante. Du kan også snakke med folk du møter på jobben, hjemme, på kafe og i ferien. Du bør også signere oppropet mot EUs datalagringsdirektiv, melde deg inn i facebookgruppa mot direktivet og støtte liberalerens epostkampanje. Dersom du vil lære mer kan du starte med EMK artikkel 8 og Reservasjonsrett EØS

“Regjeringa må ta stilling nå – si nei til datalagringsdirektivet!” er publisert med lisensen Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Norway License. I korthet betyr det at du fritt kan bruke denne teksten (til og med gjøre endringer) på egne sider, så lenge du bruker samme lisens og lenker tilbake til denne siden.


12 kommentarer:

George sa...

Jeg må si meg nokså uenig med hvordan dette har blitt fremstilt, og fremdeles fremstilles.

Norges regjering burde gå inn for å adoptere en bedre versjon av EU-direktivet, heller enn å forkaste hele greia.

Trafikkdata over 6 md til 2 år gammelt burde f.eks. lagres av mobilnettleverandøren - ikke av den enkelte mobiloperatøren. Dette gjør at det er langt færre som sitter på dataene, i tillegg til at det blir langt enklere å kontrollere og regulere.

Per dags dato har vi kun 3 mobilnettleverandører i Norge (Telenor, Netcom, og NWN) og jeg kan ikke se noe i veien med at det er disse store som skal forvalte disse dataene fremfor det som skjer idag - at Ludo Mobil sitter på hvem du har sendt SMS til, osv.

Det beste med å innføre en variant av EU-direktivet er å få en lov som skal gjelde alle operatørene ift. hva de får lov å lagre, hvor lenge, osv. Per idag finnes det ingen slik lov, som gjør at hver operatør velger selv hvordan de vil gjøre ting.

Hele delen av EU-direktivet som handler om e-post kan glatt ignoreres og er fullstendig meningsløs å innføre, mest fordi den ikke tar hensikt til hvordan e-post brukes idag. EU-direktivet pålegger internettleverandører å holde styr på metadata om mailer sendt gjennom deres egne systemer, men det er svært få som faktisk bruker sin ISPs mailtjenester. De fleste bruker Gmail, Hotmail, osv. og disse er ikke en del av EU-direktivets bestemmelser.

Det er merkelig for meg at folk som ellers er veldig bestemt på at politiet skal kunne gjøre en god jobb, fange "the bad guys", og få dømt dem iht. det de har gjort, plutselig velger å se mellom fingrene på et direktiv som nettopp gjør dette mye lettere.

Spesielt når EU-direktivet egentlig bare gjør det som allerede skjer idag mer formelt, regulert, og forutsigbart.

Jeg har alltid gått inn for en kompromissløsning med dette direktivet, og jeg syns det er direkte uansvarlig å bare ta en "with us or against us" holdning til det - som er mest basert på ufornuftig og overdreven frykt over personvernet.

Pleym sa...

Å være for at politiet skal gjøre en god jobb betyr ikke at man er tilhenger av å innføre politistat, og oppheve rettsstatslige prinsipper

George sa...

Pleym, en politistat innebærer at det er myndighetene selv som sitter på data om borgerene - ikke at private aktører sitter på dem inntil de er rettslig påkrevd av myndighetene. Som er tilfellet idag, og som er måten datalagringsdirektivet legger opp til.

Eller mener du vi allerede har en politistat? Datalagringsdirektivet vil ikke utgjøre noen vesentlig forskjell på det som allerede skjer idag, slik som den er skrevet, bortsett fra å gjøre det hele mer formelt og regulert.

Din mobiloperatør sitter trolig på trafikkdataene dine lenger enn du tror, selv om de er lille YoMama Mobil som har nettopp startet opp, og kan være en useriøs bedrift.

Kompromissforslaget mitt innebærer faktisk et bedre personvern enn det man har idag, siden man ikke vil måtte stole på det som kan være lugubre aktører på mobilmarkedet.

Hvis du mener at datalagringsdirektivet innebærer å bli en politistat, da sier du de facto at vi allerede har en politistat.

George sa...

Apropos dette med personvern og lagring av data - går dere også inn for avskaffelse av BBS, eller? De sitter jo på alle transaksjoner du har gjort med banken din, kortet ditt, osv. i tilsynelatende opp til 2 år.

Jeg kan jo søke i arkivene i nettbanken min og få frem ting jeg kjøpte for opptil to år siden. Denne dataen ligger jo et sted. Er ikke det minst like farlig som dere gjør datalagringsdirektivet til?

Where's the outrage?

Chris Joyce sa...

George,

Det kan være at det ikke er et motsetningsforhold mellom å være for at BBS lagrer info og være for at mobilselskaper ikke gjør det.

Det er nemlig svært enkelt å forhindre at SSB vet hva en har handlet ved å ta ut hele månedslønninga og betale kontakt.

Skal en være lovlydig har en ikke den samme mulighet for dette hva angår mobil, om en skal være lovlydig. For å foreta samtaler (ikke SMS) må nummeret registreres til personen som benytter kontantkortet.

Således er det demonstrert at din analogi er svært lite passende.

George sa...

Chris,

For å bruke eksempelet ditt angående BBS (ikke SSB), så kan jeg jo si at du ikke behøver å bruke mobil, men kan bruke telefonkiosk, fasttelefoni, MSN, IP-telefoni, osv, osv.

Således er det demonstrert at forsøket ditt på å bortforklare problemstillingen med BBS er feilaktig.

krs sa...

George:
Tror ikke du har dekning for å si at de færreste bruker sin ISPs mailsystemer. Jeg jobber selv hos en relativt liten leverandør, og her renner det millioner av mail gjennom hver dag.

Tror du er litt for opphengt i privatbrukere, det meste av mail som sendes kommer nok fra bedrifter, og de bruker _ikke_ hotmail.

Chris Joyce sa...

George Den mentalt tilbakestående må mene det å ta ut hele lønninga si for så å forbruke denne ved kontante varekjøp fremfor å betale med kort, innebærer en omtrentlig like stor ulempe som å lete opp en telefonkiosk fremfor å ta mobilen opp av lommen.

Hvor dyrkes dumme mennesker som George tro? Kan vi være helt sikre på at han ikke tilhører planteriket?

Chris Joyce sa...

krs, om så alle bedriftene (og private) så begynte å benytte eposttjenester utenfor Norges (og EU's) grenser så er ikke dette en metode som går klar av den foreslåtte lovgivningen for overvåking. Denne inkluderer nemlig all nettrafikk. Også eposttrafikk. Det spiller ingen rolle hvilken leverandør du benytter.

George sa...

Chris,

Jeg undrer over hvordan det er mentalt tilbakestående å si at å lagre hele lønnen din hjemme i kontanter og aldri bruke bankens tjenester for noen ting vil være i samme klasse ulempe som å unngå bruk av mobil.

Om ikke jeg tar helt feil, er det kortere vei til et slags kommunikasjonsverktøy annet enn din egen mobil enn det er til, la oss si, kontoret til Lånekassen eller nettbutikken du vil kjøpe produkter av.

Du synes kanskje det er uproblematisk å reise ned til Sandefjord og betale kontant hver gang du skal bestille noe fra Komplett?

"Denne inkluderer nemlig all nettrafikk. Også eposttrafikk. Det spiller ingen rolle hvilken leverandør du benytter."

Se der, enda en som har slukt propaganda-agnet rått. Kanskje du bør lese datalagringsdirektivet før du uttaler deg ytterligere feil?

Det er ikke rart det er så mange som er fullstendig imot dette direktivet, når de fleste ikke har anelse av hva som faktisk står der. Som med de fleste ting...

Knowledge is power, get some.

George sa...

Og Chris, av alle de du overfører penger til og betaler regninger til, hvor mange av dem tror du hadde satt pris på å få besøk av deg på døren med en neve med sedler?

Hvor mange hadde ikke sendt deg på dør og bedt om at du betale med giro fremfor en usporbar og luguber kontantbetaling?

Mange?

Her sitter jeg og chatter på Skype, fullstendig usporbart for datalagringsdirektivets "lange" armer. Oi så mye ulempe.

Anonym sa...

Dette er et meget bra direktiv som regulerer et til nå banditt-marked. Ingen regler om lagring og oppbevaring av data før. transparent og tilgjeglig nå.

Støtt direktivet!