Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, oktober 29, 2009

Personvern til besvær

Samtidig som Norge ligger på Europatoppen i antall dødsfall som skyldes svineinfluensa, og helsemyndighetene nå leter etter en "norsk" variant av viruset, nektes norske leger å dele svineinfluensa-erfaringer med europeiske kolleger.

Ifølge VG så inneholder det europeiske registeret anonyme opplysninger om smitte, medisinske opplysninger rundt pasientens tilstand, behandling, forløp og kortsiktig utfall av sykdommen. Informasjon fra registeret kan bare hentes ut av en liten styringsgruppe.

Skattelister er ok, men redde liv - nei, se det kan vi ikke.

3 kommentarer:

~SerendipityCat~ sa...

Nemlig. Dette er et veldig godt poeng! Skulle ønske flere så dette.

Anonym sa...

Du kan åpenbart ikke vite mye om saken. Hvis opplysningene hadde vært anonyme hadde ikke personopplysningsloven, som eventuelt skulle hindre dette, vært relevant. Livredningen skjer hos fastlegen eller på sykehuset - ikke hos datasultne forskere rundt om i Europa. Forresten - bort med skattelistene om det skulle være et argument.

VamPus sa...

Du kunne jo gjort et forsøk på å opplyse oss, kjære anonym. Poenget er ikke å redde den som allerede er syk gjennom å registrere sykdomsforholdet anonymt til forskere, men å hindre at flere blir syke gjennom tiltak basert på data fra tidligere syke.

Den britiske legen John Snow mente i 1854 å kunne påvise at tilfeller av kolera i London kunne tilbakeføres til vannet som ble drukket fra en bestemt brønn. I løpet av de tre første dagene døde 127, etter ti dager var det 500 døde. Snow hadde mistanke om at drikkevannet var smittekilden. For å vise dette laget
han et kart (se illustrasjonen) der både dødsfallene (streker) og brønnene (”pump”) var tegnet inn.
Da ble det klart at smittekilden var brønnen i Broad Street.

Poenget er ikke at han klarte å gjøre de som allerede var syke friske, men ved å finne smittekilden kunne hindre flere å bli syke.

Under SARS-epidemien delte forskere data fra hele verden for å finne frem til en effektiv vaksine. De hjalp heller ikke de som allerede var smittet.

Men for all del. Hva vet vel kunnskapsløse lille meg om saken.