Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, juni 06, 2011

Naturlig seleksjon

Etter at en 61 år gammel kvinne fra Østerriket døde etter at hun snublet og falt i Vøringsfossen fredag ettermiddag, mener politiet at turistforeningene må ta grep. Det kommer stadig meldinger om at turister går utenfor områder som er inngjerdet ved utsiktspunkter og poserer på farlige punkter for å ta bilder. Nei, nei, nei.

Hvis ikke dette er naturlig seleksjon på sitt beste, så vet ikke jeg.

I Sør-Afrika spises nederlendere hver sommer fordi de på død og liv, vel, kanskje mest det første, skal ut av bilen i naturreservatene for å plukke blomster. Eller kose med løveunger. Det de ser først.

I Norge forsvinner turister, ofte nederlendere (hva er det med dem?), i fjellet eller i djupe daler og viker. Dersom du faktisk trenger et skilt med "farlig" før du plasserer kone og barn nær steinkanter og bratte stup for å ta bilde, så kan du antakeligvis ikke lese. Langt mindre operere et kamera eller spise med kniv og gaffel for den saks skyld.

Når medisinsk forskning og teknologiske nyvinninger gjør at vi lever lenger, er det bare fint at naturen ordner opp i andre enden.

Les gjerne også Jan Arild Snoens Bomullslandet. Same, same, but different.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Bravo!! Nöyaktig min tanke; det samme gjelder jo overallt i naturen og i omgang med teknikk (biler og sånt). Det er jo dessverre ikke bare nederlendere heller, svensker og nordmenn er ikke helt borte, de (eller det er kanske det de er).
Hjerteligst
Curt Jansson

Anonym sa...

Bra skrevet.... ler enda .....

Hans Magnus Borge sa...

Du har jo rett - men det er ganske krast skrevet.

VamPus sa...

Krasst, men sant. Personlig ansvar er i ferd med å drukne i advarselmerking og skilt fra myndighetene. Man burde ikke være fryktelig glup for å vurdere hvorvidt det er lurt å stå på kanten av en avgrunn med ryggen til.

Men på en annen side er jeg en av de som håper at barn blir hektet fast og sugd inn av rullebåndene på flyplasser. Når foreldre for det første insisterer på å stå med hele familien og sperre muligheten for andre til å hente ut sine kofferter, og for det andre lar barna leke ved og på rullebåndet til tross for skiltet om at dette ikke er lov OG streken som er tegnet opp for at folk skal stå BAK, så kan jeg ikke annet enn håpe. Samt at både mor og far hiver seg etter ungen og blir sugd ned de også. Trippel Darwin, og 3-0 til genpoolen.

Anonym sa...

Strålende!
:-)
Snoen er for øvrig inne på noe liknende:
http://www.minervanett.no/2011/06/06/bomullslandet/

VamPus sa...

Snoen og jeg er i grunn ofte enige. Takk for tipset - lenket den inn i bloggen :-)

Anonym sa...

Tror dere skal lese litt nøyere neste gang hva Darwin mente med naturlig seleksjon.

Jeg lurer da på hvordan dere kan si at "genpoolen" vinner osv. Under et system som er en barnevakt er altså alle som ikke følger systemet, svake og har dårlige gener?

La oss dra tilbake til de primitive tider, så skal vi se hvem som egentlig er fittest for survival. Spesielt ikke de som lever av å sleike systemet langt opp i rasstutten.

VamPus sa...

Anonym: Innlegget ditt gir ingen mening.

"Under et system som er en barnevakt er altså alle som ikke følger systemet, svake og har dårlige gener?"

Problemet er ifølge politiet mangelfull skilting og dermed mangel på "system". Det turistene eventuelt ikke følger er naturlovene, f.eks tyngdeloven. Jeg kaller dem ikke svake, jeg kaller dem dumme.

Jeg krever heller ikke at noen skal sleike naturlovene langt opp i rasstutten. Jeg sier at det er en idè å ha en minimum av forståelse for dem.

Naturlig seleksjon og Darwin peker for de mer eleverte lesere til den fantastiske prisen Darwin Awards som deles ut årlig til folk som har dødd eller mistet sin evne til reproduksjon som en direkte følge av sin egen "dumhet", og samtidig fjernet seg fra genpoolen og er kun løselig knyttet til teorien om de best tilpassede individene innen en populasjon til enhver tid har en større sjanse for å etterlate seg mye avkom enn et gjennomsnittlig individ og dermed at en slik seleksjonsprosess fører til tilpasninger i arten over tid.

Det kan jo dog argumenteres for at det kan skje en naturlig seleksjon dersom mennesker som dør fordi de balanserer på kanten av et stup, fjerner seg selv fra genpoolen og dermed at vi som forstår at det er farlig å balanserer på et stup overlever.

Men alt dette krever en form for humor. En dårlig form er fortsatt en form. Du, min herre, har ingen.

Liv-Inger sa...

Godt skrevet! Tenkte samme tanken da jeg leste saken - for ikke å snakke om så bildet av denne småbarnsfamilien - i dag. Det som er tragisk, syns jeg da, er at noen er så korttenkte at de utsetter barn for fare. Den lille jenta som krabber rundt nærmest på kanten av stupet er jo i livsfare! Argh, nesten så man skulle ønske man var der, sånn at man kunnet tatt jenta med bak sperringen og samtidig tuppet dama på kanten utfor! Makan til idioti!

Anonym sa...

Supert. Bare så synd at slikt ikke trykkes i pressen i Norge.

Anonym sa...

Dette var fantastisk bra skrevet bloggeier!!! :-)Lina

Anonym sa...

Nydelig kommentert!!!!

dagfinn sa...

Men støtter du ideen om å lagre atomavfall ute i det fri og så sette opp et gjerde rundt og skilt hvor det står "går du innenfor, så dør du?" Mer fart på seleksjonen.

;-)

VamPus sa...

Dagfinn: hva med å bare grave ned under barnehager, ferdig inngjerda?

Ove Kristian Furelid sa...

Toppers galgenhumor her inne. Minner mye om det å pisse på et elektrisk gjerde, alle vet det kommer til å svin, men en eller annen modig skøyer kommer til å gjøre det foran sine venner. Og resultatet? - Tilbake til topic igjen.

Mange mennesker (altfor mange) tar ikke ansvar og nekter liksom å lese bruksanvisninger og annet grunnet at de skal være så modige/kule (velg selv) å gjøre det meste selv, selv om andre kunne lett ha gjort det bedre. Les folk som innstalerer rør og elektriske kontakter i leiligheten sin selv isteden for å få kvalifiserte fagarbeidere til å gjøre jobben. De tenker nok på det å spare penger og få selvtillit og lærdom av å gjøre arbeidet sjøl. Men resultatet kan ofte bli skade enten på innbo eller den som gjør jobben.

Moralen må bare bli at man må sitte seg ned å tålmodig lese både bruksanvisninger, lover og fjellvettregler før man stuper inn i galskapen. Det er ingen skam å snu.

Anonym sa...

Hvor jeg kommer fra, da er det tyskere som er spist av krokodiller. Har det ennå noen som ikke har sett Crocodile Dundee??