Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, desember 15, 2008

Et spørsmål om verdier

I 1949 dro en ung kvinne fra gården i nord-norge der hun hadde vokst opp for å søke lykken i storbyen. Som eldste i en søskenflokk på seks var hun vant til å ta sin del av ansvaret, og hun hadde også jobbet som tjenestepike hos en storbonde et stykke unna barndomshjemmet. Med det hun eide i en koffert begynte hun reisen mot hovedstaden.

Hun fikk arbeid som tjenestepike hos en legefamilie i Helgesensgate på Grünerløkka. Senere ble hun stuepike på hotell og servitør. Alltid like pliktoppfyllende. Alltid like hardtarbeidende. Da Kåre Willoch kom til makten i 1981 jobbet hun som servitør på et utested i Oslo. Godt over tyve år senere kunne hun si til barnebarnet at hun faktisk merket forskjell da Willoch-regjeringen kom.

Det min mormor merket var nemlig at hun satt igjen med mer penger i måneden. Uten at hun hadde gått opp i lønn. Plutselig var det mulig å unne seg en varm vinterkåpe etter å ha betalt strøm, husleie, mat og andre faste utgifter. Dereguleringen av boligmarkedet på begynnelsen av 80-tallet gjorde også at hun, som enslig kvinne, for første gang fikk kjøpt sin egen leilighet på Trosterud i Groruddalen. Det var sikkert mange rikinger som også nøt godt av dette. Men for å være helt ærlig så er jeg ikke så opptatt av de rike. De klarer seg.

Jeg er mer opptatt av alle de som jobber og sliter for å betale de faste regningene, unne ungene varme vinterkåper og kanskje ta med familien til Syden til sommeren. For meg er det viktigere å sørge for at flest mulig kan leve av egen inntekt, enn ”å ta de rike”.

Skatt er ikke et økonomisk spørsmål, men et verdispørsmål. Vi jobber ikke for staten, men for oss selv. For å kunne skape et godt liv for oss selv og vår familie. Får barnefamiliene beholde mer av pengene sine selv, har de flere muligheter til å prioritere hva som er viktigst for familien nå – betale ned mer av lånet, kjøpe vinterklær eller betale for fritidsaktivitetene til ungene. Jo mer av lønnen mor og far betaler til staten, jo mindre mulighet har de til å velge selv. Det kan godt hende at skattepengene gir flere og billigere fritidsaktiviteter til ungene, men hva hjelper vel det dersom de egentlig trengte varme vinterklær?

Det sies at penger er makt. Jeg overraskes stadig av hvor villige nordmenn er til å gi fra seg makten over egne valg og prioriteringer. Det sies også at politikerforakten er stor hos nordmenn. Allikevel ser mange ut til å mene at beslutningene om deres egne liv tas best av folk de forakter. Skatt er faktisk også et spørsmål om maktfordelingen i samfunnet. Dersom politikerne bestemmer mer, bestemmer befolkningen mindre.

Når staten tar over halvparten av lønnen vår så er det for eksempel de færreste av oss som kan velge andre alternativer enn det offentlige tilbudet. Med litt flaks slipper man å bli korridorpasient eller bli stuet vekk inne på et ubrukt kott om man skulle bli syk. Men man er altså prisgitt flaks for å få igjen noe for det man har betalt inn. Jeg tror dette er mulig å gjøre noe med. Ikke gjennom å øke skattene, men gjennom å organisere samfunnet på en annen måte.

Ofte glemmer man de små menneskene når man snakker om de store linjene. Det var nok ikke min mormor Willoch hadde i tankene da han satte i gang skattereformer og dereguleringer. Men det han gjorde betydde en forskjell. Fordi hun fikk beholde mer av inntekten sin selv. Det ga henne mer frihet og flere muligheter.

Politikk burde handle om nettopp det.

Fra gjestespalten i månedens medlemsblad fra Skattebetalerforeningen - hvor et medlemsskap anbefales!

13 kommentarer:

Skjegg sa...

Tenk om Høyre kunne fremført dette budskapet i en valgkamp. Da hadde det gått bra.
Evnen til å kommunisere har ikke vært imponerende, så vi kan bare håpe at the powers that be lærer litt av VamPus.
(Håper du kommer inn på Tinget, forøvrig.)

Anonym sa...

Takk for en sjeldent konservativ tese i norges land

Anonym sa...

Kåre Willock?
Trodde han het Willoch?

Anonym sa...

Da er det vel bare å melde seg inn i Høyre og dermed få medbestemmelsesrett. Dvs. også rett til å nominere en som kan kommunisere -og få fram budskapet.

Anonym nr 2: Beklager hvis også jeg har skrivefeil i mitt innlegg, men håper du oppfatter budskapet uten å henge deg opp i skrivefeil. Ha en fin dag.

Sutrekopp sa...

Mange takk!

Selv har jeg nå rett og slett sluttet å jobbe. Det lønner seg ikke :-(

Anonym sa...

hø hø - Willoch er kul han! - heldigvis har han flere og andre verdier enn Vampus. Når Vampus blir så gammel som Willoch vil hun begynne å tenke på fellesskapsverdier, hun også

Det går an å ha flere tanker i hodet på en gang

s sa...

"Men det han gjorde betydde en forskjell."

I motsetning til hvordan Støre gjør'e.

Amundsen Adventure sa...

ahhhhh......forfriskende godt å finne bloggen din. Her skal det leses!

Anonym sa...

Joda, kanskje man merket en forskjell da Willoch ble statsminister. Det ble så lett å få lån at boligmarkedet steg raskt fram til boblen sprakk få år seinere. Mange satt igjen med en skikkelig svarteper og privat tragedie. For rask økning av det private forbruk bidro til økonomisk falitt for mange. Denne høsten ser vi det samme igjen, under den såkalte finanskrisa. Det frie markedet viser seg å ha store samfunnsmessige kostnader - særlig for vanlige folk. Hurra for Høyre!

TorAa sa...

Ja, og så ble alskens køer avskaffet sammen med den statiske planøkonomien. Og ikke minst radio og TV-monopolene.

VamPus sa...

siste anonym: Det var de samme årsakene til den forrige boligboblen som i dag - unaturlig lav rente som gjør at flere tar mer enn de bør i lån.

Derfor er det merkelig at de rødgrønne presser på for å få renten ned. Da oppfordrer man jo nettopp til overforbruk og at folk tar mer i lån enn det de egentlig klarer å betale.

Så det der er nok ikke høyrepolitikk, nei.

andersbjorkhaug sa...

Så vidt meg bekjent er heller ikke Høyre motstandere av lavere rente i disse tider.. Og renta under Bondevik II var nettopp historisk lav, som nettopp daværende regjeringspartier tok "æren" for. Argumentet faller derfor litt på sin egen urimelighet. Vi må også huske at det er Norges Bank som fastsetter styringsrenta, og private lånegivere som bestemmer hvem som faktisk får lån, tilsynelatende uavhengig av konsekvensene i tilfellet dårligere tider.

Anonym sa...

Hei Vampus,

Jeg er selverklært liberalist og Høyremedlem, men det er mulig skinnet bedrar og at jeg egentelig hører hjemme et helt annet sted. men jeg har en generell kommentar i forhold til dette med begrepet politikk.

Uttrykket "politikerne bør bestemmer mindre", bør i tilfelle erstattes med "Politikken bør bestemme mindre". Det er heller ikke helt presist fordi det er politikk i alt (pr. def. Politikk er vilje og gjennomføring av vilje)

Det korrekte er å hevde at ikke fellesviljen (flertallsviljen, flertalls politikken , flertall politikerne osv.) bør bestemme så mye over enkeltviljen.

Men, det som er litt vanskelig er som følger;

For å begrense fellesviljen er man avhengig av fellesviljen slik forholdene har utviklet seg, og det tragiske er at enhver konsentrasjon av makt (fellesviljen i dette tilfelle) har en tendens til å ønske å konservere sin egen posisjon og makt.

Så det er et stykke vei å gå, men den kommer aldri frem som ikke starter.

Nå forutsetter hele resonmentet at veien at rettningen er korrekt og at flertallsviljen er et onde.

Man kan resonnere som følger;

Fellesviljen er bedre en mindretallsviljen, men muligens verre en enkeltviljen. Spørsmålet er om enkeltviljen vil kunne hamle opp med mindretallsviljen.

:)