Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, juni 07, 2011

Drit i parkene

DET ER ALLTID EN DEBATT om hvordan våre felles områder, som parkene og andre friluftsområder er, skal forvaltes. Det skal være gratis å bruke parken, mener noen. Ingen arrangementer, ingen inntekter til opprusting og bevaring av grøntarealer, men fritt leide for alle. Som i Sofienbergparken, som altså føles uhyggelig og ser ut som en søppelhaug når solen senker seg etter en fin sommerdag. Parknaboene klager da også. På fyll, hasjrøyking, søppel og bråk. Men da er det i hvert fall for alle. Eller i hvert fall for de som tør å ta med barn eller venner for å bruke parken.

Så er det de av oss som mener at det er helt greit å av og til leie ut parker til kulturelle og kommersielle formål, der arrangør er ansvarlig for vakthold, toaletter og opprydding. I tillegg til at utleieinntektene kan gå til vedlikehold og oppgradering. Parknaboer vil fortsatt være irriterte. Men en levende parkkultur er da mer enn grønt gress og fuglekvitter?

Les hele innlegget hos Aktiv i Oslos blogg Bypatrioten!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Amerikansk ide, så den bør nok forkastes:

http://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City_Parks_Enforcement_Patrol

kjell

IvarE sa...

Grattis med ny status (?)
:-)

VamPus sa...

Kjell: Jeg er for!
IvarE: Takk :-)

Jakob Arvola sa...

For tiden bor jeg i en by med rundt 2 millioner mennesker med stort og smått, fordelt over flere kommuner og kryssende renholdsruter. Ganske tidlig la jeg merke til svenskenes selvdisiplin i parkanlegg og offentlige hager: Det kastes ikke en eneste serviett utenom søppelkassene. Er søppelkassene fulle, tar vi med oss skrotet hjem. Det er velholdt, rent og det er ordning och reda, fra Greta Garbos Torg i sørøst til Solna centrum i nord: Parkarbeiderne jobber målrettet, raskt og motivert.

Med andre ord: Et samarbeid mellom privat initiativ (les: selvdisiplin blant oss brukere) og offentlig satsing på at fellesområder er god investering.

Mepy sa...

Nå gjør jo ikke akkurat partiet ditt noe spesielt for parkene da. Hvor er toalettene og benkene? Hvor er vannet i drikkefontenene? Hvor er drikkefontene? Hvor kommer søppelet og fyllet fra om ikke dine partikamerater?

VamPus sa...

Jakob: Yes, I want it. Og søppelkassene må gjerne være reklamefinansiert.

Mepy: Dersom du gidder å lese innlegget før du kritiserer med partipolitikken som grunnlag, så har jeg flere forslag til løsninger. Samtlige kan løses også med privat ansvar.

Men du er kanskje en av dem som mener at ditt søppel er andres ansvar uansett, så da trenger ikke du bry deg om at andre må betale for det?