Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, mars 31, 2008

Fra astronaut til bare naut

VamPus skulle som kjent bli astronaut da hun var liten, men har bare delvis lykkes. Men som naut har hun allikevel fått grint seg til et intervju med astronauten Christer Fuglesang i forbindelse med lansering av boka "13 dager i rommet".

Noe du lurer på? Forslag til spørsmål? Målet er selvsagt å virke litt mindre naut enn vanlig, og da må jeg .. erm.. som vanlig.. dra på noen andres kompetanse...

11 kommentarer:

Anonym sa...

Dette burde jo være ekstremt pinlig - for Dagbladet...

Ghost of Goldwater sa...

Kurt Olsons klassiker passer til alle formål: "Hur bredt har du hoppat?" (beklager evt usvensk ortografi)

Bjørnar sa...

Unngå for all del å spørre om hvordan dassen funker i vektløs tilstand. Mener det var hos Skavlan at det spørsmålet ble diskutert fullstendig i hjel.

En interessant ting å finne ut kunne være hva som rører seg i hodet på folk som gjør at de er villige til å legge ned så mye tid og arbeid og ofre så mye som skal til for muligens å få bli astronaut. Det har vel blitt spurt om før det også, men mer interessant er det likevel...

Ellers kan du spørre om hvordan han ser på politiske spørsmål (særlig ang utnyttelse av verdensrommet) når han har sett det hele utenfra. Mener å ha lest noe om at han har savnet den type spørsmål i mestparten av de intervjuene han har vært utsatt for.

Marius sa...

Du kan jo spørre ham hva han mener om alt søppelet som er i verdensrommet, hvorvidt det utgjør en reell trussel for satelitter, og hva som evt bør gjøres med det.

Ellers er jeg enig med Bjørnar i at det politiske aspektet med utnyttelse av rommet er et interessant spørsmål. Hvilke lover og regler gjelder? Hva skjer hvis noen skyter ned en satelitt fra en annen nasjon? Hvem har ansvaret hvis det skjer en ulykke på en internasjonal romstasjon? Hva skjer hvis to nasjoners satelitter krasjer?

Mer av kuriositet kan du jo spørre ham hvor mye lengre man blir etter 13 dager i rommet. Kroppen strekker på seg i vektløs tilstand, men jeg vet ikke hvor mye.

Programsekretariatet sa...

Det som faktisk er litt spennende - og seriøst - er visjonene som enkelte har om "rom-heiser". Knut Jørgen Røed Ødegaard er blant dem som levende kan fortelle om dagens teknologi og muligeter og hva som trengs i fremtiden.

Mulig dette er et stykke unna i tid mht realisering, men tanken er spennende. Og når heisen er på plass - trenger vi da astronauter? Holder det da ikke bare med "heisførere" :-)

Strå sa...

Til Programsekretariatet: Vel, heisførerne får folk, skip, varer o.a. opp til toppen av heisen. Det skal være rimelig langt ute, men ikke så langt som til månen. Astronauter tar seg av biten fra heistoppen og ut i rommet. De får en enklere jobb og halv lønn :)

Programsekretariatet sa...

strå:
neida, heisen skal gå hele veien:-)

...visjonene om romheis er ganske utrolige..har du sett på det?

Strå sa...

Jepp, jeg har sett flere versjoner av romheisen opp gjennom tidene. Har den passert månen må det ha skjedd noe siden sist gang, da var den omtent halvveis. (Men dette er vel å stjele oppmerksomhet fra hovedinnlegget til VamPus så jeg gir meg her).

Man kan jo hente noen intervjuspørsmål fra OL 1994 mellom skøytegutta. Slik som "Hvordan føler du det nå?" og lignende. Det hadde vært gøy.

VamPus sa...

Mange gode innspill her, takker og bukker. Fikk akkurat boka tilsendt fra forlaget - rene VamPus-porno.

Romheisen tror jeg at jeg skal overlate til noen andre, jeg har bare en knapp halvtime på meg :-)

IvarE sa...

Marius:
Det er vel snarere tvert om (?).
Kroppen vokser ikke i vektløs tilstand.

VamPus sa...

Marius har rett: Kroppen vokser i rommet og derfor plages ofte astronautene med ryggsmerter. Men da Fuglesang skulle bli målt, så viste det seg at han hadde vokst maks en cm. På en annen siden så er det vanskelig å måle høyden i vektløs tilstand.. Ref. boka hans.