Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, mars 03, 2010

Små menn i store bakker

Allerede før Anette Sagen fikk æren av å innvie den nye Holmenkollbakken gikk kritikken på at man ikke skulle lage "kvinnesak" ut av dette. Symbolpolitikk hadde han lite sans for, lederen av Kollenhopp. Roar Gaustad sa til Aftenposten at man ikke kunne ta hensyn til den store støtten Sagen hadde blant folk som har engasjert seg i saken:

– Da spør jeg – hvem er det som sitter på Facebook? Kjenner de til sporten? Jeg mener det er viktig at en slik avgjørelse ikke avgjøres på den måten.

Det ble den ikke heller. Avgjørelsen ble tatt i fellesskap av Oslo-ordfører Fabian Stang, byrådsleder Stian Berger Røsland og hopplandslagets sportssjef Clas Brede Bråten, som lyttet til den overveldende støtten Sagen hadde fått fra befolkningen. Ordføreren og byrådslederen representerer for øvrig de skattebetalerne som har betalt for det fantastiske nye idrettsanlegget.

Bjørn Einar Romøren har satt verdensrekord i skiflyging, vært med å ta bronsemedaljer i laghopp i VM tre ganger, vinne lagkonkurransen i VM i skiflyging to ganger og har intet mindre enn åtte seire i verdenscupen. Det er selvsagt et resultat av hardt arbeid og egeninnsats. Men ikke minst at han har fått sjansen. Uten å bli motarbeidet.

Anette Sagen har vært en pioner og et symbol på at jenter og kvinneidrett stadig trenger inn på tradisjonelle mannsområder. Valget på henne som første hopper i den nye Holmenkollbakken var, eller skulle være, en anerkjennelse av hennes prestasjoner som utøver og et signal til verden rundt at vi ønsker kvinner velkommen på alle arenaer.

I motsetning til statministeren så mener ikke jeg at det er et tegn på likestilling når gutta uten skam tar seg til rette. Det understreker nettopp behovet for vår støtte til pionerer som tør å gå foran. Det nemlig sjeldent at de motarbeides og fornærmes i full flombelysning med VG og Dagbladet på slep. Som regel skjer det i stillhet og gjennom hersketeknikker som er ment å forminske prestasjoner og få mottaker til å føle seg liten.

Prestasjoner kan måles i medaljer. Det kan ikke storhet. Skulle Anette Sagen havne på kulen i kveld så er hun fortsatt en stor utøver. Fordi det er ikke alltid nedslaget som teller, men å hoppe ut i noe når andre sier at du ikke kan. Når Anette Sagen hopper i kveld så inspirerer hun også oss som aldri turte.

Og det er stort.

14 kommentarer:

Anders Brenna sa...

Jeg vil ikke akkurat beskrive meg selv som en feminist, og frem til Holmenkollen-kuppet brydde jeg meg ærlig talt ikke om hvem som hopper først.

Når det gjøres på denne måten reagerer imidlertid også jeg. Dette er pinlig for både hoppsporten og menn generelt.

Signe Karin sa...

Arven etter Yggeseth lever...
Det er virkelig så jeg vurderer å ta turen i Holmenkollen i kveld for å istemme kollenbrølet når Anette Sagen hopper. (Blir i tilfelle også min første opptreden i bakken.)

Stig Ove Voll sa...

Jeg vurderer også å ta turen til Kollen i kveld, i ren protest og forbannelse. Og håper mange flere gjør det samme. La oss også kreve at herr Gaustad setter utfor på en hoppeball og ikledd klovnebukser.

Håkon sa...

Det burde være ganske enkelt. Sagen får det første kollenbrølet i nye bakken. La det bli et godt brøl som gir skikkelig løft. :o)

VamPus sa...

Stig Ove - du mener han bør sette utfor med en curlingsten og buksene til en fra curlinglandslaget?

Anonym sa...

Godt skrevet. Hr Gaustad og Kollenhopp ender opp med å virke så utrolig smålige, og dessverre greier førstnevnte å dra Romøren ned med seg. Trist at Romøren ikke hadde noen bedre rådgivere ...

Vince Casa sa...

Problemet er jo ikke at det var hoppere som hoppet før henne, men problemet er hvilken hopper som hoppet først og Roar Gausdals uttalelser i forbindelse med hvem han ville ha som den første hopperen.

Også er vel Gaustad såpass gammel at han kan stå for det han sier og ikke komme å si at han vet ikke hvem som var først.

Mathias2 sa...

Det er ikke hver dag jeg er enig med deg Vampus, men nå er jeg mer en enig. Dette stuntet fra Kollenhopp og Romøren var, for å si det pent, smålig. Støtter forøvrig A. Brennas kommntar i tillegg til at jeg stemte på Sagen.

Harald Hansen sa...

Kjenner jeg blir litt sint av hele greia. Likestilling handler om menneskeverd - og det starter i de små ting som dette. Både de som autoriserte prøvehoppet og de som begjærlig grep sjansen til å hoppe "først" burde gå litt i seg selv. De har i alle fall ikke annet enn forakt fra meg.

VamPus sa...

Likestillingen har i hvert fall kommet litt på vei når jeg ser på reaksjonene fra dere, gutter :-)

Johan Salvesen jr. sa...

Når det først var en pike som skulle innvie bakken, var det like greit at Romøren satte utfor...man lager som kjent ikke mannfolk lenger.

Alles gut,

Big Jay

Anonym sa...

Sitat Vampus:
"Når Anette Sagen hopper i kveld så inspirerer hun også oss som aldri turte."

Mener Vampus at hun faktisk har vurdert å hoppe i kollen? (ikke forveksle med høyet) ?

Ellers synes jeg at J. Salvesens kommentar traff godt :)

Hva blir det neste fra Romøren ? En puppeglipp kanskje. ;)

Torilpia sa...

Jeg blir flau over å være norsk når man lar dette bli til en så stor sak. Spesielt med tanke på alt annet som skjer rundt om i verden. Hvem som hoppet først i Holmenkollen???? Who cares?? Hvordan har de det i Chile og på Haiti? Det bryr i alle fall fint lite nordmenn seg om. De fleste av oss har det for godt når vi klarer å lage slik drama ut av en filleting. Kvinnediskriminering? Har vi ikke kommet lengre????

Så lenge det var prøvehoppere - ville det aldri vært AS som hoppet først .. offisielt eller uoffisielt - punktum!! Så enkelt - så vanskelig! Var det så viktig burde hun vært første prøvehopper også ....

Anonym sa...

Torilpa- jeg kan ikke være mer enig. Hvem pokker bryr seg med hvem som hoppet først i "Holmenkollen" enn kunn møteplagere!!

Og dette har strengt tatt ikke en pøkk med likestilling å gjøre - enn så lenge det er en marginal del av hoppmiljøet som består av kvinner...