Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, november 30, 2006

Mann med skjegg

Mulla Krekars forsvarer, advokat Arvid Sjødin, sier regjeringens planer om å se på mulige begrensninger i Krekars bevegelsesfrihet i Norge, ikke er gjennomførbart.

- Forslaget går ut på å lage en lov for muslimer med skjegg, som man er politisk forpliktet til ikke å like, sier Sjødin til Dagbladet.no.

Eventuelt en spesifikk muslimsk mann med skjegg som man ikke liker fordi han er mistenkt for terrorisme og utgjør en sikkerhetstrussel mot Norge. Muslimer neppe pris på å bli generalisert inn i samme bås som det kreket.

Men ærlig talt - sa ikke Krekar at han ville hjem i sommer? Hva venter han på?

Moralske organisasjon

179 FN-soldater tatt for sexovergrep. Jenter forteller at soldater krever sex i bytte med mat og penger. I FNs administrasjon er de visstnok ikke overrasket.

"- Vi har hatt dette problemet siden arbeidet med fredsbevaring begynte, sier Jane Holl Lute, assisterende generalsekretær for FNs fredsbevarende operasjoner."

Allikevel er mange enige i tidligere statsråd i Tony Blairs regjering, Claire Short, sin kommentar om FN som den eneste sammenslutningen som kan ta et moralsk ansvar for internasjonalt arbeid. Dette føyer seg jo pent i rekken over andre situasjoner der FNs moral har vært uklanderlig. I følge tidligere rapporter var noen av jentene i Liberia så unge som 8 år.

mandag, november 27, 2006

Skilsmissebarn feitest?

Logisk slutning av dagens overskrifter?

VG: Hver ekstra time barnet tilbringer foran TV, øker de inntaket med 167 kilokalorier (..).

Aftenposten: Barn av skilte ser mest TV.

I krystallkulen ser hablog morgendagens overskrift i Dagbladet.

James Bond på 25 ord

Fritt etter filmanmeldelser som er så Typisk Tor Andre:

Daniel Craig er uimotståelig sexy i rollen som James Bond. Endelig en som ser ut som en ordentlig Mann! Filmen var heller ikke så verst.

fredag, november 24, 2006

Gode nyheter

Via BBC:

"Muslim scholars from around the world have called for female genital mutilation to be banned and those who carry it out to face punishment. (...) The Muslim scholars said female circumcision was an aggression against women and should be stopped. (..) The scholars stressed that Islam forbid people from inflicting harm on others, explaining that those who circumcise their daughters were doing exactly that."

Bush redder ett liv


Hva sies her?

tirsdag, november 21, 2006

Orgasme for fred

"Min missil er større en din", tenkte George W. Bush da han angrep Irak. Han hadde hatt et godt øye til den mørke, mystiske Saddam Hussein lenge.

Dette er i hvertfall en mulig forklaring om man skal tro fredsaktivistene Donna Sheenan og Paul Reffel. De har studert evolusjonspsykologi og mener at krig er ett resultat av at man forsøker å imponere potensielle sexpartnere.

Den 22. desember ønsker de at vi alle skal få orgasme for fred - The Global Orgasm for Peace. De mener at flere orgasmer skaper et fredeligere samfunn. De har til og med et hemmelig tegn (se bildet). De er jo litt...erm.. morsomme da, disse treklemmende hippiene.

mandag, november 20, 2006

Fremtiden i deres hender

Noen beskylder høyresida for intellektuell latskap i forsvaret av våre idèer og jeg tror langt på vei de har rett. Det kan ha noe med at vi rett og slett ikke klarer å ta motstanderne våre alvorlig. Kapitalismens nemesis er her personifisert med alternativet. Legg merke til den grønne maraccasen OG krystallen på toppen staven (fra G20-møtet - via Tim Blair):


Be afraid. Be very, very afraid.

Handlingslammelsens ansikt

Den fremste produsenten av varm luft går hardt ut på toppmøte om klimaendringer. Kofi Annan kritiserer manglende engasjement i klimaspørsmål blant mange av verdens ledende politikere:

- Det hersker en skremmende mangel på ledervilje, framholdt Annan i sin tale på det internasjonale klimatoppmøtet i Kenyas hovedstad Nairobi.

Dersom vi nå kan stole på at Annan viser samme type ledervilje som han gjorde i forhold til Rwanda, og seinere i Kongo, Darfur, Uganda m.fl. så er vel kloden nok en gang i trygge hender.

torsdag, november 16, 2006

Støtte til en god sak

Som beryktet ond blåblogger som mest sannsynlig ville spist små søte barn til frokost (hadde det ikke vært for at jeg ikke spiser kjøtt), kjørt dieseltroll (hadde jeg hatt lappen) og kuttet ned regnskog (hadde jeg hatt anledning) så føler jeg at jeg av og til må gjøre gode gjerninger for at folk skal like meg allikevel.

Det gjelder å plukke sine hjertesaker med omhu. Man bør velge noe som umiddelbart gir positive assosiasjoner til verdensfred, blomster, barn som ler, vannfarger, pandaer og steine koalabjørner (du tror ikke de spiser eukalyptus for åndens skyld?) - og alt annet dere treehuggers, commies og hippier setter pris på.

Valget falt på S.N.A.U.L - et prisverdig initiativ fra Tine og Kristin. Jeg oppfordrer alle andre til å støtte opp om denne humanitære aksjonen.

Djupedalskolen


Kommentar overflødig. Via Lille Blå.

På en annen side er det mulig at dette er den beste kommentaren mot fagforeninger.

Don't mention the war

Fra BBC:

"Spain, Italy and France are to launch a new Middle East peace initiative, Spain's prime minister has said."


Da var jo den delen av verden i trygge hender...

Gi barna kunst før kunsten tar dem...

Dersom skolen dreper leselyst hos barn så lurer jeg på hva offentlig finansierte (eller ligger det implisitt?) kunstprosjektene rettet mot den samme gruppen gjør for kunsten:

•- I Ålesund vil gruppen BOA scenekunst filme intervjuer med barn og unge mellom 9 og 14 år, blant annet fra Palestina, som snakker om lykke. Filmopptakene skal mikses sammen med to klovner på en scene omgitt av musikkformen stomp. Prosjektet heter "Klapp!".

•- Møte mellom to ulike kulturer, norsk og brasiliansk, gjennom to ulike dansestiler - laus og capoeira - skal formidles i danseprosjektet "Jamsis". 'Jamsis' er et valdresuttrykk som betyr parallelt.

•- I "Konsert med animasjon om universet" av Grimfilm i Oslo skal 7-10 åringer få et møte med universet gjennom animasjon og fortelling. Elin Grimstad vil samarbeide med aktører innenfor scenekunst og rådføre seg med eksperter på universet.

•- I prosjektet FP2#halt/haut skal scenekunstaktør Goro Tronsmo fra Oslo utstyrer skuespillerne med kameraer som gjengir deres point of view projisert.

•- The Priest and his servant Balda fra Sandnes Mediaproduksjoner i Larvik skal gjøre et tverrestetisk scenisk arbeid med opera, figurteater og animasjon basert på en norsk rekonstruksjon av Dmitri Shostakovichs opera.


VamPus tok med en venninne (sosialdemokrat med naturfaglig bakgrunn) på en moderne oppsetning av "Maria Stuart" på Nationalteateret og hun påstår at hun fortsatt våkner skrikende om natten..

onsdag, november 15, 2006

Opsjoner til besvær

Gjett hvem som innførte opsjonsprogrammet som nå får de rødgrønne til å fråde av indignasjon og raseri, hvor selv statsminister Stoltenberg refser Telenor-toppene?

Eh. Jo. Det var visst Stoltenberg det. Fra Stortingets spørretime:

- Stoltenberg sier at han har opptrådt ryddig. Men han har opptrådt som en som gir godteposer til barna, for så å skjelle dem ut etterpå for å spise godteriet. Er ikke det dobbeltmoral, spurte finanspolitisk talsmann, Jan Tore Sanner (H).

- For det første er det styrene som vedtar opsjonsprogrammene. Nå har vi sett at programmene har utviklet seg i gal retning. Å endre reglene når verden forandrer seg er ikke et utrykk for dobbeltmoral. Det er et uttrykk for handlekraft, svarte Stoltenberg.


At vi har en handlekraftig regjering har vi fått bevist mange ganger.

Rørende tiltro

Denne kommentaren sto under hablogs "avsløring" om at Dagbladet farer med sprøyt når de skriver at Neil Armstrong påsto at han så den kinesiske mur fra månen.

"Husker jeg leste dette og trodde en stund at det var jeg som kjente historien feil. En slik opplagt usannhet ville ikke funnet sted i en stor norsk avis, liksom."

Liksom. Det var jo litt søtt, da. Tenkte jeg bare ville si det.

Forresten - apropos morsomt.

tirsdag, november 14, 2006

Homoplan

Pynteministeren bedt tretten byer om å lage en plan for å forbedre homofiles situasjon. Vet ikke helt hva det skulle være? Flere blomstertorg? Male alle offentlige bygninger i pastellfarger?

"- Jeg er ikke så sikker på at det er de store byene som trenger dette mest, sier ordfører i Hamar, Einar Busterud, til Hamar Arbeiderblad. Han utdyper det med at han tror det er enklere å leve som homofil i Oslo enn mange andre steder i landet. Han er ikke sikker på at behovet for en handlingsplan for homofile er tilstede, men vil se på saken."

I følge bekjente som vanker på London ville en betydelig forbedring være å arrestere guttegjenger med minoritetsbakgrunn som morer seg med å banke opp homofile på vei fra byen. Siden politi og rettsvesen ligger under staten og ikke kommunen, så hadde det kanskje vært en idè å ta dette opp med kollega justisminister Knut Storberget. Men så er jo Karita Bortevekkimellom mer kjent for å ville gjøre noe, enn å gjøre noe fornuftig.

Ingen tatt for homovold - Voldsbølge mot homofile i Oslo

Tronsmo tiltredes!

Det er en uvant glede å være enig med en marxist-leninist som Ivar Tronsmo, men når han skriver dette om politisk regulering av bokbransjen i Dagbladet blir jo en liberalist litt varm om hjertet:

"AT GAMLE marxist-leninister som meg er mer glade i markedets makt enn i politisk makt bør heller ikke overraske - noen av oss ble vaksinert mot politisk styring. Selv om Trond Giske ikke er en Stalin, må jeg innrømme at jeg ikke ønsker at han skal ha makt over norsk litteratur.

Marked og deregulering er et fyord på venstresida, men jeg synes man bør se hva som ligger bak ordene og ikke bare reagere instinktivt. Mitt poeng er at den politiske reguleringen av bokbransjen for lenge siden sluttet å være progressiv. Det har ført til svært høye bokpriser, monopolisering og enfold."

Stakkars kvinner

Dagbladets minileder:

"Deltidsarbeidende kvinner er i realiteten dobbeltarbeidende - de fleste velger deltid for å klare å få livet til å gå opp, med hus- og omsorgsarbeid i tillegg til lønnsarbeidet. Disse kvinnene fortjener en behagelig og økonomisk romslig alderdom. I stedet skal de nå straffes fordi de har gjort ubetalt arbeid som vårt samfunn er avhengig av."

De har altså intet ansvar for planleggingen av sin egen økonomiske situasjon? Kanskje dette er incentivet som skal til for at kvinner nettopp velger annerledes fordi det ikke lønner seg for dem å vaske sokkene til mannen i 30 år selv om han tjener noe mer enn dem. En god del kvinner ønsker faktisk også å være hjemmeværende uten at det betyr at de har rett på mine penger for å sikre seg en "økonomisk romslig" alderdom. Har de levd av mannen sin hele livet ser jeg ingen grunn til at de ikke kan fortsette å gjøre det når de blir gamle. Det kan da umulig være verre når du er 70 enn når du er 35.

mandag, november 13, 2006

Hvit uke

Det var en stund siden. Hvit uke. Og det har ingen ting med et nytt liv å gjøre (i dag: stor salat med to egg, to knekkebrød med nøkkeløst, mandler og rosiner, grønnsaksalat med sojapucker.. og masse kaffe, ingen sigaretter.. så langt). Nope. Var hos legen. Urinprøve. Blærekatarr.

- Og så må du huske på å drikke mye.....
- Fett - det skal je...
- ....vann! *strengt blikk*

En ukes pillekur. Drikke mye vann. Ingen alkohol. Det er vel godt for noe.

Lokal nedkjøling

Ikke et vondt ord om Al Gore og hans heroiske kampanje mot global oppvarming. Ikke et vondt ord. Men kan man få si noe om ironien i dette? Ikke? Synd. Det hadde vært morsomt. Hva med ironien i dette da?

"[..] 6000 delegates and observers began arriving in jumbo jets in Nairobi for the annual global summit on fighting climate change [..]"

Ikke det heller? Grmf.

Craig vs. Beckham

Er det en liste hvor man kan protestere mot dette?

“If rappers like Ice Cube and wrestlers such as the Rock can be turned into action heroes, then a blond chap like Beckham should be a lot easier to market, especially with the ladies,” said a Hollywood executive. “If Daniel Craig does not work out as 007, Beckham could be ready to step into his shoes, the next blond Bond,” the executive joked."


Daniel Craig. Mmmmm....

fredag, november 10, 2006

Semantikk schmemantikk

Darfur trenger ett ord for at FN skal gripe inn og gjøre noe med konflikten som herjer landet. Folkemord.

I juli 2004 vedtok den amerikanske kongressen
en felles resolusjon som erklærte den væpnede konflikten i Darfur for å være folkemord og oppfordret Bush-administrasjonen om å lede en internasjonal innsats for å sette en stopper for det. I september 2004 erklærte daværende utenriksminister Colin Powell at folkemord fant sted, hvilket ble kraftig avvist av den sudanesiske utenriksministeren. FN har ikke erklært Darfurkonflikten for å være et folkemord. Dersom den skulle vise seg å være et folkemord tillater folkeretten inngripen fra andre land. Og det betyr jo at FN må gjøre noe annet enn å telle binderser og flytte papirer. Nå trekker Flyktningehjelpen seg ut av området.

Det tok FNs sikkerhetsråd seks år å erkjenne at de hadde feilhåndtert situasjonen i Rwanda da de satt handlingslammet under folkemordet i 1994. Fire år etter beklaget Kofi Annan sin inkompetente håndtering av folkemordet. I forbindelse med 10-års markeringen for Rwanda, Bill Graham, at det internasjonale samfunn ikke hadde lært noe av nedslaktingen av 800 000 mennesker:

"We lack the political will to achieve the necessary agreement on how to put in place the type of measures that will prevent a future Rwanda from happening," he said.


Åpenbart. Når Jonas Gahr Støre er ferdig med dialogen med undertrykkende regimer, Erik Solheim slutter å lyve om Høyres støtte til Irak-krigen og Jens Stoltenberg er ferdig med komitèmøtet om reformer i FN, så kan de kanskje sende et sint brev til Kofi og be han få huet ut av r*va. Folkemord i Darfur. Gjør noe. Nå!

Et nytt liv

Altså. DER gikk grensen (fra kommentarene):

"den var under beltestedet ebl. heidi nordby lunde er ikke stygg, hun er bare litt smålubben."

Mandag begynner jeg et nytt og bedre liv. Medlemsskap på treningssenter 100 meter fra jobben er bestilt og skapet er fylt opp med riskaker (mmm... *urk*).

Men i kveld? ØL!

torsdag, november 09, 2006

Hvorfor prester kjøper sex av menn

For de som lurer på hvorfor pastor Ted Haggard kjøpte sex av en mannlige prostituert kaster hans kollega Marc Driscoll lys over prestegjerningen i sin blogg. Og ikke overraskende så er det kona som kan ha skylda fordi at hun ikke er seksuelt tilgjengelig for mannen sin og fordi hun ikke tar vare på utseendet sitt:

"It is not uncommon to meet pastors’ wives who really let themselves go; they sometimes feel that because their husband is a pastor, he is therefore trapped into fidelity, which gives them cause for laziness. A wife who lets herself go and is not sexually available to her husband in the ways that the Song of Songs is so frank about is not responsible for her husband’s sin, but she may not be helping him either."

Jada.

Full ytringsfrihet i Nord-Korea

Hvorfor er man ikke egentlig overrasket over at nordmenn stiller opp på propagandabilder for Nord-Korea og varmt forsvarer det kommunistiske diktaturet?

Bjørnar Simonsen er ikke bare "venn" av regimet og leverer en ukritisk hyllest Kim Jong Il, men administrerer også FAQ sider med spørsmål og svar om Nord-Korea hvor han beskriver diktaturet som et fritt demokrati med full ytringsfrihet. Eventuelle sultkatastrofer er selvsagt USAs feil siden de ikke vil handle med Nord-Korea (er det ikke litt merkelig at de som er mest mot frihandel alltid mener at USA skal tvinges til å handle med dem?). For et lite fnis kan du trykke her for å se på hva som ligger under informasjon om landet -> leaders -> overview. Fnis.

Undres på om Bjørnar ser ironien i at diktaturet har sin egen kapitalistiske webshop?

VG Nett som betaltjeneste?

VG Nett vurderer å tilby nye tjenester som vil inneholde eksklusivt materiale i form av artikler, bilder, tilbud og annet. Det ser ut til at det er snakk om en månedlig betaling for å få tilgang til tjenestene, som vil dreie seg om alt fra livsstil til dybdeanalyser av fotballigaen. Akkurat hva verden trengte.

Det vil bli interessant å se om det er mulig å tjene penger på nettavisabonnement, til forskjell fra å ha spesialfelter som f.eks. vektklubben.no, når mye av det samme stoffet kan hentes gratis fra nettet ellers.

onsdag, november 08, 2006

Bush-kritikk


Det er vanskelig å være uenig i Bush-kritikken som fremkommer her:

"These are the shoes of a Cub Scout leader, not a world leader, and in them Bush looks like the kindly old trustee of the village-hall keys, not someone who holds the keys to the Oval office.

(..) Any footwear that uses "comfort" as its prime selling point should be avoided because of the doddering and senescent effect it has on men of a certain age. It has never been stylish to look "comfortable".


Takk til SOD for tips!

Mja..skeptisk!

Er det lov å være skeptisk når det i invitasjonen til årets julebord hos min nye arbeidsgiver står at "det blir dusj-/badstumuligheter som i fjor"?

Skeptisk. Definitivt.

Hvordan voldta en blogg

Prinsesse Lea spør seg om hun er hore, madonna eller bare en litt sliten prinsesse etter at bloggen hennes ble omtalt i Dagbladet.no etter farsotten "Hvordan knulle en kvinne".

Grunnen til at VamPus må smile litt av kommentarene på artikkelen i Dagbladet er at hun vet så inderlig vel hvordan det er å få bloggen sin lest av noen tusen lesere som overhodet ikke ønsker å se bloggen for hva den er eller forstå hva en blogg egentlig er. I økende grad vil bloggere også finne seg selv i søkelyset, spesielt når de skriver om ting som er eller kan være tabloide nok til å bryte gjennom lydmuren hos mainstream. Jenter som skriver om sex i en eller annen form er som å sette ut en fjøslykt i høstmørke for journalister med skrivetørke. Det samme er når bloggere publiserer saker der mainstream må nøye seg med faksimiler og moralsk indignasjon for å få noe på trykk. Symbiosen blogger/media vil bli sterkere, og bloggere - erfarne eller ikke - vil måtte ta i mot den usensurerte kritikken internett byr på. Blogger vil bli sitert, tatt ut av sin sammenheng, få en ensidig oppmerksomhet - slik prinsessa opplevde det nå.

Såkalte sitatsaker er dagligdags i mediesammenheng, der man tar en uttalelse og blåser den ut av alle proporsjoner. Var det pave Benedikt XVI eller mediene som forårsaket demonstrasjoner da paven siterte et skrift med Muhammed-kritikk fra 1300-tallet i et lengre foredrag?

Bloggere har hittil diskutert hvordan mediene må passe seg for deres hittils manglende avsløringer. Spørsmålet er om ikke det er bloggerne som nå må passe seg for en presse som mer enn gjerne gjør én fjær til fem høns. Legger du ut bilder av barna i gata som leker i vannsprederen? Barneporno. Skriver du feministiske artikler som av og til handler som seksualitet? Sexblogger. Fylleturer på byen? Bloggende rusmisbruker. Ett innlegg om spiseproblemer? Pro ana-blogg.

Det vil i sannhet bli interessant å følge reaksjonene etterhvert som bloggerne får sitt ønske om oppmerksomhet oppfylt og må håndtere reaksjonene, samtidig som de selvhøytidelige seriøse vrir seg i frustrasjon over at de blir satt i samme kategori. For det som kan være morsomt å skrive om på nettet tykkes ikke nødvendigvis gildt og gjevt med mindre det er sett med medienes venstre øye.

tirsdag, november 07, 2006

Vi håper så inderlig at ikke Republikanerne vinner

Enig med hablog - etter ukesvis med overskrifter som

Demokratene kan vinne kontroll over Kongressen
Demokratene mot valgseier
USA er lei av menn i dress (Derfor kan kvinnene gi demokratene seieren.)
Derfor skyr republikanerne Bush

ser det ut til at Republikanerne tar noe innpå foran Kongressvalget. Og da ser overskriftene slik ut

Går det an å stjele valget i USA
Republikanerne tar i bruk telefonterror (eller automatisert oppringning som det vel også heter på norsk)
Stemmekluss på valgdagen
Demokratene kan bli slått på målstreken

VG skriver at "forventningene om et valgskred i favør av demokratene kan ha vært blåst opp kunstig". Er det ikke dette som kalles "hedging" i finansverdenen? De gutta som kan mest om amerikansk politikk i Norge spår dog at Kongressen faller i hendene på Demokratene og de pleier dessverre å ha rett. Men kanskje det er like greit i forhold til at Demokratene da må stå til ansvar for det de gjør og ikke gjør med dette flertallet foran neste presidentvalg?

Les også hvordan NRK lever i håpet om at amerikanerne skal bli mer som dem.

Følg valget her.

Blogg i plateform

Av anmeldelsene kan det se ut som om Unni Wilhelmsens nye plate er en blogg i plateform: platt, kjedelig og monoton. Ingenting er så morsomt som å lese en skikkelig god kulturslakt og det kan virke vel fortjent med tekster som dette;

Jeg fikk en nøtt/hvorfor kommer trøbbel støtt?
Gåte uten svar/nøtta var hard


På en annen side, når man leser anmeldelsene i nesteklikk og spirit så får man den samme kalkunopplevelsen som med Aune Sands "Dis" - du må nesten bare kjøpe plata for å sjekke om den faktisk er så dårlig. Dagbladet gir forøvrig terningkast 5, og beskriver låta «Prinsessesangen» som en "poetisk kjærlighetssang - der ord som «luskende», «eplekjekk», «dings» og «gliser» tar brodden av det som fort kunne blitt klisjeer."

”Over buskene/kommer morgenlyset luskende”

Siden en klisjè er basert på noe som en gang var genialt orginalt, men har blitt gjenbrukt til det kjedsommelige, kan vi vel trygt fastslå at det er lite som tyder på at tekstene her vil utvikle seg til å bli "klisjèer". Men morsomt er det.

24-timers demo mot nettsensur

Reportere uten grenser arrangerer en 24-timers demonstrasjon mot sensur på internett. De mener at over 60 dissidenter er fengslet verden over for å ha uttrykt sine meninger på internett. De har blant annet fulgt saker i Kina, Cuba, Tunisia og Egypt. Kampanjen tar spesielt for seg Yahoo! som ga informasjon til kinesiske myndigheter som ledet til fengslingen av journalisten Shi Tao.

Demonstrasjonen skjer via Reportere uten grensers nettside fra kl. 11 i dag, 7. november, til kl. 11. i morgen. Gå inn og klikk på kartet med svarte hull for ytringsfrihet.

mandag, november 06, 2006

El Piñatin

Gro Wold Strømsheim i Dagbladet legger ikke skjul på hvilken side hun står på i dekningen av valget i Nicaragua. I følge henne vinner sandinistenes Daniel Ortega presidentvalget "16 år etter at USA kastet ham."

Så konservative Violeta Barrios Chamorro ble altså president etter et amerikansk kupp, eller hvordan var nå dette med frie valg igjen? Daniel Ortega er på folkemunne kjent som "El Piñatin", etter den sør-amerikanske leken "Piñata" - en figur som er fylt med godterier og leker. Leken går ut på at barna får bind for øynene og skal forsøke å slå på leken til den går i stykker og alle godsakene lander ut. Ortega eksproprierte privat eiendom til en verdi av milliarder og delte friskt ut verdiene til egne partikadre. Han påstår at han har kommet på bedre tanker, men strengt tatt var det vel ikke så mye mer å stjele etter sandinistenes elleve år ved makta.

Rødgrønn forjævligsering

Som kjent er jo privatisering synonymt med forjævligsering og i Soria Moria-erklæringen står det "at omfang av avtaler mellom regionale helseforetak og private kommersielle sykehus må begrenses." Dette har blitt satt ut i praksis det siste året, med økte sykehuskøer og dårligere tilbud som resultat.

Derfor er det gledelig at regjeringen nå snur og går inn for forjævliseringa av samfunnet ved å sette av 600 millioner kroner til å kjøpe ledig kapasitet av private helseforetak for å kjøpe syke ut av køene.

Men ett spørsmål: Hva er logikken bak å kreve økt arbeidsgiveravgift for eldre arbeidstakere når det er et skrikende behov etter arbeidskraft og at folk står lenger i arbeid? Burde ikke avgiften vært senket?

Håp for kåte menn?

I forrige uke skrev VamPus om at en risikofri p-pille kan stå foran et gjennombrudd. Det var interessant å se hvordan massemediene dekket saken:

Dagbladet.no: P-pille for menn endelig på vei?

VG.no: Spermstopper gir nytt håp?

Nettavisen: Håp for kåte menn?

En av sakene var illustrert med bilde av p-pillebrett, en med et relativt uskyldig bilde av et par i en seng og en med et bilde av en naken dame i dusjen. Gjett hvilket bilde som hører til hvilken overskrift...

lørdag, november 04, 2006

Hamas brukte kvinner som levende skjold..

... ville vært min overskrift på denne saken i Dagbladet.no:

"Militante palestinere gjemte seg inne i en moské da israelske tropper omringet Beit Hanoun i det nordlige Gaza. Mennene gjemte seg i moskéen, mens israelske stridsvonger og soldater omringet bygningen. (..) I morges skal så Hamas, via egen radiokanal, ha bedt landsbyens kvinner om å møte opp utenfor moskéen i Beit Hanoun for å være skjold for de militante. (..)
- Vi risikerte livene for å befri våre sønner, forteller Um Mohammed, en kvinne i 40-åra, til nyhetsbyrået Afp."

Da var det vel greit at en av kvinnene ble drept mens de 12 palestinske militante rømte da? Håper de følte det var verdt det.

torsdag, november 02, 2006

Landsbyidiotenes årsmøte?

Debatten og reaksjonene i kjølvannet av publiseringen av en sladdet versjon av et av bildene fra mobilen som Kåre Conradi hadde mistet har om ikke annet bevist en ting; man kan faktisk ikke gjøre hva man vil på nettet uten å bli straffet for det. Paal Leveraas stilte i vinter spørsmålstegn ved om den etterlengtede bloggrevolusjonen hadde stagnert i «Opp som en blogger, ned som en landsbyorginal». Selv har jeg skrevet om bloggingens urealiserte potensiale både som bidragsyter i den offentlige menings- utvekslingen og som en korrigering til eksisterende medier. Men vi må huske at bloggsfæren er mangfoldig og blogger varierer i både kvalitet og ambisjon.

Det har lenge vært en debatt om hvorvidt nettet utgjør et fristed for anonyme aktører som kun sprer injurier, usannheter og rykter. Dette skjer utvilsomt. Men det er også mange eksempler på at internett gir flere mulighet til å delta i den offentlige meningsutvekslingen og at blogger kan bidra som et korrektiv til eksisterende medier. En av de største utfordringene i Norge er at få bloggere kommer med egne saker i nyhetsbildet. Derfor får man et skjevt bilde av hva bloggsfæren egentlig har å bidra med. Til tross for at mange bidrar til gode debatter, nyanserte bilder og ettertenksomhet i sfæren er det gjerne de negative sakene som bryter gjennom lydmuren hos etablert media.

Det var galt å publisere bildene som Kåre Conradi mistet på sin mobil. Manglende dømmekraft, uetisk, kynisk, ondskapsfult – kall det hva du vil. Det er forskjell på den private sfære og hva man gjør i offentlig rom. Disse grensene utfordres jevnlig med publisering av paparazzibilder fra fotografer som henger i trær med telelinser for å ta bilder av kongelige i bikini på private strender. De utfordres definitivt av etablerte medier som mer enn gjerne påberoper seg moralsk indignasjon på andres vegne ved siden av faksimiler av bilder og artikler. Mangler de faksimiler går de så langt de kan i å beskrive bildene og finne andre måter å holde liv i saken på. Men VamPus' kritikere har helt rett: Vi trenger ikke være sånn.

Mange holder bloggsfæren frem som de rene og ranke som skal utfordre useriøsitet og uetterettelighet i etablert media. Disse blir nok desto mer opprørte når grensene brytes. De av oss med et noe mer realistisk forhold til bloggsfæren vet at overtramp vil skje her som i mainstream. Og som i etablerte medier er indignasjonen større når det er en «stor» aktør enn en liten lokalavis på vestlandet som gjør noe galt. Joda. Man ville synes det var like dumt om en ukjent blogger publiserte bildene, men man reagerer ekstra når det er noen man forventet mer av. Det tar jeg som et kompliment.

Jeg er veldig glad for debatten og reaksjonene. Det bidrar, om ikke annet, til en langt mer bevisst grensesetting for både meg og forhåpentligvis mange andre. Påstanden om at “man kan gjøre hva man vil på nettet uten konsekvenser” er ikke riktig. En blogger er like avhengig av sitt renomè, om ikke mer, enn etablerte medier. Et midlertidig hopp i lesertall er ikke verdt det som følger, med mindre man ønsker en profil basert på nettopp injurier, usannheter og rykter. Det ønsker ikke VamPus.

Heri ligger også en interessant erfaring i forhold til blogg. Hva skjer når bloggen din har vokst ut av hendene dine og begynner å leve sitt eget liv? En ting er å skrive for et knippe venner og kjente – vennligsinnede lesere – for å dele tanker, erfaringer og morsomme historier. Noe helt annet er å oppleve mange hundre lesere med ulike forventninger og oppfatninger om hva som er bra og dårlig. Kravet til etterettelighet øker – i hvert fall for oss som faktisk (tro det eller ei) ønsker å bidra med de gode debattene, og synes det er pinlig å bli tatt for feil, dårlige kilder eller dårlig innhold.

Finnes det noen god unnskyldning for å ha publisert et bilde, uansett hvilket, fra Conradi? Nei. Det gjør ikke det. Og i motsetning til noen av mine skarpeste kritikere som nå bruker saken for det det er verdt ene og alene for å øke sine besøkstall, så kan jeg forsikre om at den tanken var fjern. Dette vet i hvertfall dere som kjenner meg. Om man kan si at det kom noe godt ut av det hele så er det at det er helt tydelig at det finnes grenser for hva man kan gjøre på internett. Hadde det vært en obskur blogger som gjorde det, ville debatten neppe blitt så omfattende og lang. Forhåpentligvis er det fler enn meg som har lært.

Meg. Den største landsbyidioten av dem alle. Unnskyld.