Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, juli 22, 2010

Det lovløse fellesskapet

Forbudt ved lov, legalisert ved hjelpesløshet.

Justisminister Knut Storberget sier til Dagbladet i dag at det må jobbes hardere for å få tatt bakmennene og at politiet må prioritere. Fra et parti som ikke legger fingrene mellom for å regulere folks hverdag og liv gjennom påbud og forbud, høres det unektelig litt merkelig ut. At politiet svikter sine kjerneoppgaver - å sikre liv, frihet og eiendom - når de stadig vekk blir pålagt nye oppgaver burde ikke overraske noen. Forbudet mot prostitusjon, en kampsak for mange i Arbeiderpartiet og SV, blir nå i prinsippet legalisert. Det samme blir narkotikasalg, tigging og utelivsvold.

Argumentet er at de skal ta de store fiskene. Men det blir bare flere store fisker, jo flere små de kan leve av. Samtidig sender man signaler til barn og unge som går forbi khattyggende menn i arbeidsfør alder på Grønland og som ser åpenlys omsetting av narkotika i nærmiljøet sitt om at det er greit. Man kan bryte lovverket uten at det får noen konsekvens. Respekten for lov, orden og myndigheter forvitres, samtidig som at terskelen for å selv bli en del av Arbeiderpartiets nye lovløse fellesskap senkes. Når det blir mer lønnsomt og enklere å slippe unna med kriminelle handliger enn å få og leve av en vanlig jobb, så vil flere velge enkleste motstands vei.

Under valgkampen i fjor inviterte Arbeiderpartiet til et "ta gata tilbake"-møte på Grønland, næringsrepresentant for næringsinteressene på Grønland, Marit Voldseth, kunne fortelle at narkolangerne brukte brevvekten på Grønland postkontor til å veie ut stoffet til kjøperne. Reaksjonen fra politiet når ansatte ringte for å be om hjelp var "Ja, er det forbud mot å veie noe annet enn brev, da?"

Videre fortalte Voldseth om små butikker og næringsvirksomhet som ikke lenger orket å kjempe mot ran, butikktyveri, vold og trusler i området og flyttet ut. Dette skjer altså tohundre meter fra Grønland politihus. Storberget satt ved siden av og nikket til det Voldseth hadde å si, og sa at sånn skal det ikke være. Mon det.

Den svarte økonomien trenger ikke ta hensyn til arbeidslivsbestemmelser, åpningstider, butikkkvadratmeter, pensjonsforlik, lønnsoppgjør eller LOs sommerpatrulje. Den blomstrer fritt når den møter få hindringer på bekostning av lovlydig næringsvirksomhet. Den rekrutterer lett, når konsekvensene for lovbrudd er minimale. Storberget har nå sittet som justisminister i en flertallsregjering i fem år. I de fem årene har det lovløse fellesskapet vokst seg sterkere.

Det regjeringen ikke liker forbyr de ved lov, det de ikke klarer å håndtere legaliseres ved hjelpesløshet.

Les også: Glemt i soningskø, slipper fengsel og Drapsdømt tok kollektivtrafikk

18 kommentarer:

coltringus sa...

Ser jo at dette er en relativt enkel suppe å mikse sammen: Man tar almengyldige, internasjonale fenomener (uavhengig av politisk styring), som f eks politiets tilkortkommenhet mot hverdagskriminalitet, og fremstiller det som regjeringspartiets fulle og hele feil. Så tuter man litt og kjører i vei.

Nøyaktig samme oppskriften kan sikkert brukes mot en konservativ regjering. (*notere*)

Minner litt om Tea Party nå om dagen, de som ser Youngstorget fra Grønland, «refudiates» commies og «vil ha landet sitt tilbake». (Men nå skal ikke jeg lage vesen av din påstand om at forbudet mot prostisjon er blitt legalisert. Skal heller ikke spørre deg hvilket sammenlignbart land som har vesentlig forskjellig oppklaringsprosent for f eks innbrudd.)

Samtidig er jeg litt enig med deg. Du har et godt poeng. Det er logikk i det. Du viser at det er noe gærnt med prioriteringene. Særlig i en tid da vi invaderes av utenlandske krim-bander. Politi og påtalemyndighet må forholde seg til det. Om ikke annet så av rent politisk grunner. Folk flest vil det.

Normann Støylen sa...

Kom akkurat tilbake fra Praha, en by jeg hadde hørt det skulle være mye lommetyverier og tigging. Not So ! Politiet var tilstede på alle offentlige steder godt synlige, på torgene stod store politibiler med kart over byen for å hjelpe turister.Politi som gikk patruljer over hele byen ga oss en trygghet jeg ikke er vant til fra Oslo. Tiggere og rusmisbrukere så vi ingenting til, og vi gikk over hele byen i 5 dager. Nå kan man argumentere med at fordi turistindustrien står for 60% av byens inntekter vokter man seg for tilstander som kan skade denne industrien, vi fikk en trygg og god opplevelse de dagene vi var der, hva om vi kunne tilby våre turister et Oslo med et politi som er synlig og ikke bare gjemt bort i en og annen patruljebil som du ser få ganger om dagen ? Storberget undervurderer hverdagskriminaliteten, den som berører oss alle sammen. Fra den som utsettes for lommetyveri, skimming i minibank, innbrudd, biltyveri,ravende narkomane i gatene, pågående tiggere,gatevold, prostitusjon og så videre så lang listen kan bli. Det er på tide at vi tar gatene tilbake, det har de klart i Praha. Anbefaler at Andre O. Dahl tar med seg justiskomiteen og Storberget ( for den saks skyld Killengren også) på en studiietur til Praha for å se hvordan det kan gjøres.

Eirik R sa...

Dersom politiet ikke skal plages med 'mindre viktig' kriminalitet vil jeg tro at Storberget går inn for liberalisering av straffelovens § 17, § 18 og § 19. Da slipper vi å ringe på politiet når vi tar ubudne gjester på fersken i bil eller heim. Politiet sparer ressurser og vi slipper irritasjon over henlagte saker.

Daffe sa...

Vel talt Vampus. Når man som justisminister ikke kan komme med festtaler over alt man har fått til de siste fem årene kan man alltids komme med en fallitterklæring.

Anonym sa...

Jeg er født og oppvokst på Oslo øst,bor nå i sentrum.

Jeg har sett utviklingen med egene øyne,hvordan byen har utviklet seg de siste 30 årene.Det er en dramatisk utvikling i negativ retning,og jeg frykter at det vil bli værre....mye værre.

Før var jeg stolt av byen min.Det er jeg ikke lenger.Oslo har blitt et eneste stort møkkahøl.

På lørdag kveld gikk jeg fra Grunerløkka til slottet.En strekning som tar ca.30 minutter etter et par øl.

Langs Akerselva ble jeg stoppet av afrikanere som skulle selge meg dop.Jeg slutta og telle etter det 20.tilbudet.La oss si at knarksalget langs elva går strykende.

Da var turen kommet til Grønland.Før jeg var kommet til Vaterlandsparken hadde jeg takket høflig nei til 5-6 tiggende sigøynerkvinner.En strekning på ca.50 m.

Gjennom Vaterlandsparken ble jeg igjen tilbudt narkotika utallige ganger.Denne gangen var tilbudene mer aggressive.Jeg klarte ikke å være høflig lenger.Stemningen ble veldig agrressiv.Tenkte det var på tide for poteten å komme seg videre før han ble del av en statistikk man ikke vil ende opp i.

Så gikk turen opp Oslo's paradegate.Afrikanske prostituerte som ville tilby en "good time" hele jævla veien fra Oslo S til Grand Hotel.Ble stoppet sikkert 10-15 ganger.

Utenfor Grand Hotel var det en av våre nye landsmenn som ville ha en røyk.Jeg fortalte han at jeg ikke røyka,og det tok han som en provokasjon og begynte å tøffe seg.Da var jeg så drittlei,at jeg sa kom igjen...tett fulgt av noen ikke så politisk korrekte gloser.Heldivis for både meg og han,hadde han det bare i kjeften.

Da jeg kom fram til målet for kvelden....der jeg skulle ta et par øl til,var jeg så aggresiv og provosert at jeg tok en taxi hjem.
Da var klokka 23 00.

Jeg anbefaller den turen en lørdagskveld for alle som ønsker litt spenning i hverdagen.Gå alene,da blir det ekstra spennende.

Hvis dette er "det nye vi" vil jeg aldri bli en del av det.

Og for de som lurer:ja.Jeg er i ferd med å bli en rasist.

Empedokles sa...

Der jeg bor er det helt "vanlig" at man steller til fest midt i uka, hele sommeren. Dette sliter littegrann på psyken og fysikken. Og når man da sier ifra til vedkommende, så blir de sterkt provosert fordi man står rett opp og ned, og, ja, sier høflig at de kanskje ikke burde spille så høyt...
Politi er blitt "underholdt" med noen anmeldelser men de gidder ikke. (kapasitet har de der jeg bor, men nope). Når man "MÅ ta loven i egne hender" etter ca. 3 år, så blir det plutselig liv i Politi og justis..

De ønsker kun å foreta enkle pågripelser og som ikke medfører utgifter, men inntekter. Dette tjener det offentlige penger på - så greit, så enkelt, nå i disse "rødgrønne-hellas"-tider..

Tror jaggu jeg har blitt en samfunnsfiende......

oi oi oi sa...

Sjokkerende tilstander! Hva blir det neste? Unge jenter som røyker hasj på riksdekkende TV? Nei, vent litt, det skjedde vel allerede på 90-tallet?

Har kua glemt hvordan det var å være kalv? Eller har liberalismen blitt byttet ut med konservatisme?

Anonym sa...

Som ordfører i New York, Rudy Giuliani gjorde det motsatte for å redusere kriminalitet ( http://en.wikipedia.org/wiki/Broken_windows_theory ). Men det er vel ingen grunn til å prøve noe som har vist seg å virke i praksis.

Jorunn sa...

Kanskje belønningssystemet til politisentralen kunne forandres,slik at effektivitet lønte seg og prioriteringene ble riktigere?
Det å fakke narkotikaselgere måtte f.eks.prioriteres langt høyere enn de som tar seg en øl i sola på offentlig sted eller urinerer på uønskede plasser.
Ved å ta på seg en sivil drakt og gå den samme veien som anonym så kunne jo politiet fange 20 narkotikaselgere i en jafs. En politibil måtte befinne seg i nærheten i skjul som sikkerhet.

dobbeltmoral sa...

"khattyggende menn i arbeidsfør alder på Grønland"

Jeg for min del går stadig forbi
"øldrikkende menn i arbeidsfør alder på Frogner"

Rød-brun dobbeltmoral sa...

Rød-fascistene vil gjerne skifte ut de som drikker øl i arbeidsfør alder med khattyggende menn i arbeidsfør alder .

Problemet med øl-drikkerne antageligvis ikke finansierer sitt liv med sosialstøtte og heller ikke stemmer rød-brunt ved valg .

rød-fascister? sa...

"Rød-fascistene vil gjerne skifte ut de som drikker øl i arbeidsfør alder med khattyggende menn i arbeidsfør alder ."

Nei, det er Vampus og Kristin Clemet som ønsker fri innvandring.

Even T sa...

Tigging ER vel legalisert allerede (etter forslag fra en regjering med Høyre i, dersom det har noe å si).

konsekvenser for lovbrudd sa...

"når konsekvensene for lovbrudd er minimale."

hvilken straff fikk du for hasjrøykingen din, Heidi?

Daffe sa...

@Jorunn: Hvis du ser litt på statistikkene er det langt flere som tas for narkotika enn for drikking og urinering på offentlig sted. Dette selv om det nok er langt flere som drikker på offentlig sted enn det er brukere/selgere av narkotika. Kan ellers opplyse om at det er sivilkledd politi som tar mest narkotika allerede idag.

VamPus sa...

Jeg fikk 2000 i bot for å ha røyket hasj på tv i forbindelse med debatten om legalisering av narkotika. Og da ble jeg tatt/innkalt èn gang.

Jeg er fortsatt mer enn villig til å ta den debatten. Forskjellen er at legalisert betyr ikke "fritt salg hvor som helst til hvem som helst". Selv salg av melk er regulert i Norge. Søker du asyl i det du blir tatt langs Akerselva, samt deretter blir tatt 17 ganger på to uker (fra Østkantavisa, ikke på nett) så er det en litt annen situasjon, don't you think?

konsekvenser for lovbrudd sa...

Ja, det er en helt annen situasjon å selge hasj 17 ganger enn å reklamere for hasj for 1.000.000 seere. Du er nok den i Norge som har fått flest til å prøve hasj.

Tenk på det neste gang du tasser over Grønland og grøsser over hvor ille det er.

Hvis du mener alvor om at lovbrudd bør få alvorlige konsekvenser, burde du ønske deg ett år i fengsel.

VamPus sa...

Du klarer altså ikke å skille debatten om legalisering og debatten om en trygg by. Deg om det.

Men jeg tar det som et kompliment at du tror jeg er et så stort forbilde at folk løper mann av huse for å følge mitt eksempel.