Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, juli 19, 2010

Vil flytte - men klarer ikke?

Nationen har bestilt en undersøkelse fra Sentio som viser at 37 prosent av Oslos befolkning ikke ønsker ikke å bo i hovedstaden. Mindre asfalt og mer landlige omgivelser frister mer.

Her er spørsmålet - dersom dette er riktig, hva i helvete stopper dem? Dersom Oslo-folk fristes mer av landlige omgivelser enn av asfalt, hvorfor går flyttestrømmen til Oslo, ikke fra?

Noen av de utfordringene Oslo står ovenfor er nettopp på grunn av at flere velger å bli i byen, også etter at de har fått barn, at flere flytter til byen - til tross for all verdens subsidier til distrikta uttafor, og at færre flytter tilbake til der de kom fra etter endte studier.

Hva var spørsmålet til Sentio? "Dersom du får nedbetalt alle lån, får gratis tomt og hus, samt dekket alle kostnader for flytting, kunne du da tenke deg å flytte på landet?"

Det er ikke noen "trend" dersom folk andre steder svarer det samme. Det er en trend om folk faktisk gjør noe med det. Velger de å bli i byen, så er ønsket om en interessant jobb, nærhet til kultur- og uteliv, utdanning og et mangfoldig menneskeliv kanskje høyere enn ønsket om å bo et sted der naboen har mer lyst til å skyte ulv enn å snakke i hele setninger og det står "mjølk" på melkekartongen.

Med tanke på at du kan selge en ettroms leilighet i Oslo og få et hus som fortoner seg som et slott i store deler av verden for samme sum utenfor byen, så er påstanden om at en av fire ikke vil bo i Oslo helt på jordet. Noe som er vante omgivelser for Nationen.

6 kommentarer:

George sa...

Jeg vil nok tro, hvis det de har funnet har noe for seg, er at dette skyldes jobb, rett og slett.

Har mistet tellingen på hvor mange studievenner og andre jeg kjenner som har endt opp eller nesten endt opp i Oslo grunnet jobb.

Hadde man hatt raskere tog til og fra Oslo, kunne en god del av disse bodd lengre fra byen, spesielt de Nationen sikter til.

VamPus sa...

Raskere tog til og fra hvor da? Grong-Oslo?

Jeg tror ikke på folk som sier en ting og gjør noe annet. Det blir som reportasjer om folk som gjerne betaler mer skatt. Hvem hindrer dem?

Magnus sa...

"hvorfor går flyttestrømmen til Oslo, ikke fra?"

Flyttestrømmen går fra Oslo dersom man ikke regner med de som kommer fra utlandet. Med andre ord er det ingen flyttestrøm fra resten av landet og inn til Oslo - tvert imot. Se her: http://www.minerva.as/2009/10/13/flyttetall-uten-innvandrere/

Anonym sa...

Det konkrete spørsmålet Senito stilte er slik: "Om du kunne velge helt fritt, uten økonomiske eller andre hensyn, hvor ville du helst bodd? I en storby, småby, tettbygd strøk, på et småbruk eller i et øde område?"
Spørsmåler er gjengitt ordrett i dagens Nationen. Det er også lagt på nettet, i e-avisen du finner på nationen.no.
Det er dessverre ennå ikke knyttet opp på selve nettartikkelen (http://tinyurl.com/398uzn7) da vi har hatt noe teknisk krøll i dag tidlig,
mvh Rino Andersen
nyhetsredaktør i Nationen

IvarE sa...

@rino:
"Om du kunne velge helt fritt, uten økonomiske eller andre hensyn, hvor ville du helst bodd? I en storby, småby, tettbygd strøk, på et småbruk eller i et øde område?"

Da hadde jeg flyttet til en storby på timen!!!

Paris, Marseille, London, Munchen, Roma, Barcelona, you name it.
Men ikke f... om jeg hadde flyttet på landet her i Gnore!

Bernt sa...

Spørsmålet virker konstruert for å få ikke-urbane svar, siden fire av fem alternativer kan tas til inntekt for nettopp dette.