Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, juli 19, 2010

Hva om Roman Polanski var en FrPer?

Hollywoods moralske kompass er åpenbart tilpasset et annet terreng enn det de fleste av oss er vant til å ferdes i.

- Det er en enorm tilfredsstillelse og en stor lettelse etter den lidelsen Roman Polanski og hans familie har måttet gjennomgå, sa Roman Polanskis forsvarer Herve Temime da filmregissøren ble løslatt fra husarrest i Sveits og besluttet ikke utlevert til USA.

Tilfredsstillelse fikk også Polanski i 1977, da han dopet og voldtok en 13-åring vaginalt og analt, en hendelse han ikke bare har innrømmet, men også har blitt dømt for i USA. Polanski rømte fra amerikanske myndigheter og har siden kunne leve fritt i Frankrike. Det er mulig det er det siste Herve Temime mener når han snakker om "lidelse". For det er ikke en 13-årig jentes tanker og følelser som står i sentrum når en prisbelønt kulturpersonlighet voldtar.

Den da 43 år gamle filmregissøren tok med 13-åringen til Jack Nicholsons eiendom for å ta bilder, og hoppet selv i boblebadet etter endt fotografering. Til tross for den mindreårige jentas protester, kysset han henne, forsøkte å få henne kåt ved å slikke henne, helte i henne champagne og ga henne piller for å redusere motstanden før han penetrerte henne både vaginalt og analt. Det er altså en 13-årig jente mot en 43-årig mektig filmskaper vi her snakker om.

Vi kaller det "grooming" når overgripere prøver å bli kjent med barn og unge for å bygge opp et tillitsforhold. De utgir seg gjerne for å være en fotograf, som kan oppfylle drømmen om å bli modell og overtaler ofrene til å kle av seg foran kamera. En vanlig trussel går deretter ut på at bildene eller filmene sendes til venner, kjente eller blir lagt ut på nett dersom ikke offeret gjør som overgriperen sier. Neste skritt er fysisk overgrep. Skam og skyldfølelse er allerede plassert hos offeret, som er villig til å gjøre som overgriper sier for at ikke mor og far skal få vite hvor dumme de har vært - eller at venner får vite at de trodde de var så pene at de kunne bli modell, og ble voldtatt i stedet. Dum og innbilsk samtidig.

Roman Polanski trengte ikke lure offeret sitt. Han var allerede en kjent som både filmskaper og fotograf. Han kunne utvilsomt hjelpe i gang en karriere. Han brukte nesten en dag på å ta bilder av sitt mindreårige offer i ulike settinger. Sakte, men sikkert, kunne han helle i henne champagne før han avsluttet bildesesjonen i boblebadet sammen med henne.

Det er sjelden man ønsker at en overgrepssak burde bli møtt med taushet. Men i akkurat denne saken hadde det nesten vært bedre enn reaksjonene fra skuespillere, filmskapere og kulturpersonligheter.

Et lite feiltrinn, ifølge hans venn Otto Weisser, sveitsisk filmskaper. En holdning som ser ut til å deles av flere. Filmlegender som Martin Scorsese, Woody Allen og Pedro Almodovar har signert et opprop om å frigi den høyt respekterte overgriperen. Whoopi Goldberg sa på talkshowet "The View" at det ikke var snakk om et "rape rape". For de fleste av oss holder "rape" lenge, men Hollywoods moralske kompass er åpenbart tilpasset et annet terreng enn det de fleste av oss er vant til å ferdes i.

Tenk om Roman Polanski hadde vært en noenlunde kjent forretningsmann? Eller enda verre - en republikaner? Ville allmennheten vært så tilgivende? Ville man fortsatt kjøpe produktene til en kjent overgriper - uansett hvor gode de var? Ville man jobbet for han, forsvart han offentlig - og redusert voldtekten av en mindreårig til "et lite feiltrinn"?

Hva om Roman Polanski hadde vært en FrPer i Norge. Hvordan hadde den offentlige reaksjonen sett ut da?

16 kommentarer:

Filip sa...

Er du sikker på at den hårreisende støtten han har fått dreier seg om skillet demokrat/republikaner, eller politiske preferanser?

Jeg er overbevist om at dette mer dreier seg mer om kjendisers vaksinasjon mot vanlig lov og rett. Phil Spector den eneste med høyprofilnavn jeg kan komme på i farta som ikke har sluppet unna med grove lovbrudd.

Hva politisk ståsted angår, har Sentrum-høyre-regjeringen i Polen slik jeg har skjønt det vært blant de som har lobbet hardest for å frikjenne voldtektsmannen Polanski - hvordan føyer det seg inn i analysen?

Det er åpenbart at amerikanske liberale som støtter dette krypet blottstiller sin dobbeltmoral for alle som orker å se på. Greit nok. Men jeg klarer ikke helt å se den relevante forskjellen på deres bortforklaringer og bortforklaringene kjæledeggene på en eventuell høyreside blir støttet med. For å ta et eksempel, og måtte det to grove rasistuttalelser fra Mel Gibson, en favoritt blant sterkt religiøse, til for at folk skulle begynne å vurdere om det burde få følger for karrieren hans.

Graden av alvorlighet på en voldtektssak og en rasistisk uttalelse er åpenbart svært forskjellig - men poenget her må være at nettopp det ikke spiller noen rolle. De er kjente, og ergo frikjente, samme hva de finner på. Det finnes tonnevis av eksempler, pent strødd utover hele den politiske aksen.

Hva om Roman Polanski - *grøss og gru* - hadde vært en norsk FrP-er i stedet for en polsk stjerneregissør uten særlig markante politiske synspunkter? Han hadde fremdeles vært en voldtektsmann. Saken ville antageligvis blitt henlagt lenge før han fikk rukket å komme med en tilståelse.

Men om det hadde inntruffet, og om den hadde utløst offentlige reaksjoner, tror jeg saken fremdeles hadde vært nokså uegnet til å synse noe som helst om kriminelles politiske preferanser og hvordan det former opnionen. Og jeg håper at de som hadde benyttet anledningen til å ironisere over FrPs argumentasjon for strengere straffer hadde blitt hardt og kontant slått ned på - det er tross alt mennesker, og ikke stråmenn, en voldtektssak dreier seg om.

Patrick sa...

Hva med offeret da!!

Når offeret går ut og sier at hun IKKE vil ha Polanski straffet, og mener at saken bør like i fortiden?

Hvorfor skal man da på død og liv straffe en når det bare gir offeret mer skade?

Polanski saken er en gedigen bløff av dimensjoner kun gjort av en dommer som var på gjenvalg og ville ha publisitet.

I Norge ville en slik sak blitt foreldret etter 10-15 år (ikke helt sikker) og ressursene burde ha blitt brukt på noe annet.

Hele denne saken er ute av proposjoner og Polanski vil leve i frihet til han dør. CASE CLOSED.

Anonym sa...

http://sosialdemokrat.blogspot.com/2010/06/frp-og-kriminalitet.html

Synspunker på FrP og kriminalitet fra Fredrik Mellem, bloggende leder av Oslo arbeidersamfunn

Anonym sa...

Det er viktig at han blir straffet uavhengig av hva jenta ønsker. Kjendiser lærer at de ikke bare kan ta seg til rette,og nye tragedier kan kanskje forhindres. Dessuten bør ethvert samfunn vise at det praktiserer likhet for loven.

Liberalisten sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
John T. sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Brumlebass sa...

Hadde vært samme reaksjon enten frp'er, sv'er eller ap-mann. Ser ikke det partipolitiske poenget ditt.

VamPus sa...

Brumlebass - du tror kulturnorge hadde laget like mange nidviser, sketsjer, offentlig fordømt en SVer like gjerne som en FrPer?

Det tror ikke jeg.

Patrick: loven handler ikke om å gjøre som offeret ønsker, men om å se rettferdigheten seire. Blant annet fordi voldsmenn og overgripere ikke skal kunne true ofre til å avstå fra anmeldelse i større grad enn det de allerede gjør i dag + at politi og rettsvesen skal kunne handle uten offerets samtykke. Spesielt viktig i f.eks. familievoldssaker, der offeret ikke tør/vil anmelde.

Patrick sa...

Handle uten offerets samstykke? Vel da får vi et gøyt samfunn. Et politi som utifra egen magefølelse begynner å etterforske mennesker. Trolig vil de også legge press på "offeret" om å vitne mot den mistenkte. Noe som igjen vil føre til ressurser går tapt.

Tromsdalen ble nesten dømt for voldtekt pga et politiorgan sitt engasjement til å egenhendig etterforske en sak. Resultatet var frikjennelse i to instanser, og masse ressurser bortkastet pga de ville handle utifra eget intiativ.

Rettferdighet?, for hvem? For offeret som ser det som et nytt overgrep? For den anklagede som ser at omdømmet sitt blir rippet opp i pga anklager?

Håkon sa...

Vampus har et veldig godt poeng.
Få har fått med seg AP ordføreren i Troms som ble dømt for voldtekt.
Mange/"alle" har fått med seg Søviksaken - en sak som aldri kom for rettsvesenet.

Det er klart at partitilknytning har mye å si også her i Norge for hva man kan henges ut for.

Ask Burle sa...

Ja, eller hva om det var Hitler som hadde dopet ned og voldtatt en mindreårig Fraulein Braun, noen som tror at det ville blitt brukt mot ham i det uendelige?

Det tror jeg!

Selvsagt betyr ditt politisk/religiøse ståsted noe for hvordan du blir dømt (for den samme kriminelle handling).

Forresten, Søviknes-saken har jeg fått med meg, men ikke den med AP-ordføreren fra Tromsø.

Skal tro hvorfor?

Aja, Søviknes var rikspolitiker, kun derfor har jeg fått det med meg! Ikke sant?

VamPus sa...

Søviknes var/er lokalpolitiker, men også nestleder i FrP da han måtte gå av fordi han hadde hatt sex med en 16-åring på en sommerleir. Han er altså verken beskyldt for eller dømt for overgrep - i motsetning til Ap-ordføreren og Polanski.

Patrick: "Handle uten offerets samstykke? Vel da får vi et gøyt samfunn."

Politiet har hjemmel til å forfølge og etterforske saker uten samtykke fra offer. Drapssaker er jo et godt eksempel på det, men familievoldssaker i denne sammenhengen mer relevant.

IvarE sa...

@Ask:
Det værste du kan anklage Søviknes for (så langt, hva vet vi) er utroskap, ikke noen kriminell gjerning.
;-)

Norskgoy sa...

Klør du min rygg, klør jeg din. Som om den rettesnoren har noe som helst med farge på det politiske syn en har.

Høyrefolk som klager på det venstrevridde verdensbilde er intet nytt, ei heller venstrefolk som klager på umoralen til de slemme kapitalister. Denne bloggen går i en lang rekke med mantraet "de umoralske på andre siden".

Hvem drar opp Ap-ordføreren, og hva er deres politiske ståsted?
Og hvem drar opp Søviknes hele tiden, og hva er deres politiske ståsted?

Det handler ikke noe om å fordømme en handling, således er ikke denne posten heller noe unikikum, men for å ramme de politiske fiendene for å selv få makt.

Intet nytt altså.

Milton Marx sa...

Håkon. Den saken med den voldtektsdømte AP-ordføreren var ikke helt enkel å google opp. Er det virkelig riktig?

Håkon sa...

Vampus.
Når du prater med folk kan du av og til ta opp Søviknes saken å spørre dem om hva de husker av den.

Jeg er rimelig sikker på at skremmende mange kommer til å si voldtekt eller overgrep.

Ta en sjekk....