Helgen ble tilbrakt i København etter en konferanse som fikk tilnavnet "Woodstock for strebere" etter at tre av deltakerne møttes for å jogge klokken syv om morgenen før foredragene startet. De ble sist observert i baren bare få timer før dette.
Konferansen var i regi av Fondet for dansk-norsk samarbejde, som jeg må innrømme at jeg ikke hadde hørt om før jeg fikk invitasjon til å søke om deltakelse. Fondet har sin opprinnelse i den andre verdenskrigen da en av de største pengeinnsamlinger i dansk historie ble satt i gang av den danske admiral Carl Hammerich og hans norskfødte kone Borghild for å kjøpe mat som ble sendt til Norge. Pakkene inneholdt ofte meldinger med "styrkende meldinger" til mottakerne.
Etter krigen ble pengene som var igjen overført til en stiftelse for dansk-norsk samarbeid. Fondet eier blant annet Lysebu konferansesenter i Oslo og Schæffergården i København, hvor de jevnlig holder kurs og konferanse med sikte på å styrke - nettopp - dansk-norsk samarbeid.
Da konferansen ble holdt etter the Chatham House Rules (jada, man holder på formene) så kan ikke VamPus røpe hvem som sto bak denne dialogen.
Person 1: - Jeg kom på Presseklubben en gang etter at stortingsgruppene hadde hatt sine julebord, og kom til skade for å si "nachspiel hos meg" med det jeg trodde var hviskende innestemme til en jeg kjente. Tre maksitaxier senere kunne opptil flere observeres dansende til Shakira hjemme hos meg.
Person 2: - Jeg vet. Jeg var der.
Person 3: - Ja, det er den eneste gangen jeg har danset til Shakira.
Person 1: - ....
4 kommentarer:
LOL
Selv slet jeg meg opp til norsk frokost. I motsetning til VamPus, som kom til dansk frokost...
Men for Borghild Hammerich selv sluttet krigen med en tragedie. Hennes mann ble arrestert av Gestapo før jul 1944 og omkom under det britiske angrepet på Gestapos hovedkvarter i København 21. mars 1945. Fire år senere giftet hun seg på ny med pianisten Robert Riefling.
1946 var Borghild Hammerich blant initiativtakerne til Fondet for dansk-norsk samarbeid, som fikk som grunnkapital det som var igjen av penger fra Danskehjelpen, ca. 16,5 millioner kroner. Hun var generalsekretær for fondet – med dets to eiendommer, Lysebu på Voksenkollen i Oslo og Schæffergården i København – til sin død 1978.
For sin innsats under krigen ble Borghild Hammerich utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden og æresdoktor ved Universitetet i Oslo 1945. Hun er gravlagt i Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Den type joggeturer er ekstra slitsomme.
Legg inn en kommentar