Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, oktober 17, 2005

Feminister for Jens

Etter å ha gnisset tenner i to samfulle timer etter offentliggjøringen av det nye skrekkabinettet, tikket følgende e-post inn i boksen fra Bitten Schei, leder for Nettverk for kvinner og innovasjon:

"Vi gratulerer! En ny regjering vil utvikle en nasjonal handlingsplan for kvinnelige entreprenører og opprette finansieringsordninger som særlig stimulerer til innovasjon og entreprenørskap blant kvinner. Nettverk for kvinner og innovasjon er glade for å bli hørt med vårt innspill i arbeidet med å utvikle bedre rammebetingelser for kvinner som vil starte og drive egen virksomhet, uavhengig geografi, bransje og størrelse. Et bredt nettverk av kvinner fra ulikt ståsted har bidratt til å realisere målet. Det nytter!"

Hvorfor VamPus står på en sosialistisk e-post liste er i seg selv et mysterium, men dersom man i en eller annen sammenheng har ytret seg som feminist så er denne siden ofte flinke til å ta ens holdninger til inntekt for seg selv. Sist gang VamPus sjekket hva "innovative" kvinner drev med, så sto blant annet spåkonevirksomhet, design og produksjon av skotøy i fiskeskinn og å lage smykker av elgebæsj for salg til turister på listen. Dersom det er dette kvinnelige entreprenører og kvinnenettverk bruker skattepengene mine på, så mener VamPus at det er en større feministisk seier om alle arbeidende kvinner får beholde disse skattepengene selv.

Forøvrig er VamPus for deprimert til å kommentere skrekkabinettet ytterligere, men det er vel dessverre mer enn nok anledning til det senere...

12 kommentarer:

Anonym sa...

Vi slapp da i hvert fall unna sørlendingene denne gangen ...

gnorhat: Er du redd for at noen skal begynne å kikke deg litt nærmere etter i skattekortene, eller? Redd for å møte Stensrud og Kridtoffersen i luftegården?

Hadde ikke Høyre prøvd seg med "god" republikansk skremsel i valgkampen - noe som de fleste gjennomskuet, ref. resultatet -, så hadde de ganske sikkert fått fortsette i regjering. Så jeg vet ikke hvem som er mest inkompetent, jeg.

Ærlige, oppegående folk holder seg jo langt unna politikken, så da får vi ta til takke det som byr seg fram.

Anonym sa...

s'en står ved siden av d'en på tastaturet mitt ...
Bytt der det trengs ...
(Sleng gjerne en ekstra s inn i innlegget til gnorhat også. Det er gratis i dag. Dvs., skattebetalerne tar regninga.)

VamPus sa...

*urk* Syntes gnorhat hadde en god oppsummering av skrekkabinettet. Hørte på radio i går at det "er jo ikke noe problem med å finne tunge politiske kandidater" - dvs kandidater uten annet enn erfaring fra Stortinget.

Man må jo være sosialist for å mene at det ikke er noe demokratisk problem at næringsliv og utdannelse er så til de grader underrepresentert. Men så er jo selvsagt VamPus for opplyst enevelde da... Bare kall meg Imelda ;-))

EarlGrey sa...

gnorhat: er en Statsminister fra Oslo-området, en Finansminister fra Oslo-området, en Utenriksminister fra Oslo-området, en Utviklingsminister fra Oslo-området og en Kommunalminister(?) fra samme distrikt din definisjon av dominans fra trøndelag og nordnorge? Det fins faktisk et land som heter Norge utenfor Oslo og den umiddelbare omegn også. Syns Stoltenberg har spredt seg bra ut geografisk jeg, bortsett fra Sørlandet da, som igjen er redusert til en hvit flekk på kartet..

VamPus: Mener du at enkelte former for arbeid er "mer edelt" en andre? Hvordan ser i tilfelle topp-ti listen din ut? Skotøy i fiskeskinn og foredlet elgbæsj til turister høres innovativt ut så det holder for min del i alle fall.

EarlGrey sa...

PS: Hvis VamPus hadde sett de skoene i fiskeskinn hadde hun nok blitt litt vennligere stemt. Steinbitskinn ol. gir visstnok mange muligheter for fancy skodesign.. Hvis jeg var deg ville jeg investert noen kroner i fiskeskobedriften.. Tenk langsiktig nå VamPus ;o)

Anonym sa...

Ha, ha, har vært på noen sånne næringsutviklingsseminarer der man snakker om "disse freske, frodige daman med masse ideer og bla, bla". Det er sikkert smarte kvinner, men huttetu. Jeg ville ikke likt å bli omtalt på den måten. Det blir litt som når man hører folk snakke om innvandere: "Jeg kjenner mange flotte og sterke innvandererkvinner, bla, bla".

Eller bare: Å, jeg liker så godt å jobbe med sånne "sterke kvinner" som deg. Hva skal man si? Jeg misliker å jobbe med fjotter som deg?

mediekritikk sa...

Kristin Halvorsen har iht sin CV
krimnologi grunnfag og sosialpedagogikk mellomfag. Hun har i beste fall en halv cand.mag. grad og selvom "krimnolog" ikke er en beskyttet tittel er det rimelig misvisende å omtale hun som dette. "Halvstudert" er det mest dekkende.

VamPus sa...

EarlGrey; du får eventuelt tilgi mine elitistiske sider når VamPus mener at innovasjon som skaper arbeidsplasser som kan leve av egne inntekter og ikke må få årlig intravenøs hjelp fra mine skattepenger er mer høyverdig enn å lage statsfinansiert elgebæsj-øredobber. Det er mulig det er meg som er sær, men..

Tror nok det er en stund til du ser VamPus tasse rundt på Løkka i et par høyhælte sandaler i torskeskinn, ja ;-))

EarlGrey sa...

Jeg håper jo det er meningen at disse foretakene før eller siden (helst før selvsagt..) skal stå på egne ben, og at "årlige bidrag" dermed ikke er aktuelt ut over starthjelp. Det er vel mange firma, inkludert noen du også vil definere som "innovative", som har nytt godt av litt økonomisk drahjelp i en strevsom startfase.

Ser ellers at jeg har bomma litt på den feministiske vinklingen i dette; syns egentlig det interessante er hvordan man på best måte kan tilrettelegge for virksomhet som tar mest mulig av landet i bruk, uavhengig av gründernes kjønn.. Men jeg skjønner at man kan bli forbanna av å bli "dikket med" i en slik sammenheng.

Ellers var det jo synd med de makrellbootsene, tror VamPus hadde vært en god ambassadør for noe sånt, enten det er på Løkka eller andre steder :o)

Anonym sa...

Earlgrey: Studier har vist at statlig støtte til innovasjon ikke er så vellykket, i hvert fall ikke i forhold til hva som spyttes inn. Syv år er den "magiske" grensen for hvorvidt en nyetablering vil lykkes i det lange løp, og de bedriftene som kommer så langt har gjerne bygget på en god idé fra starten av, dvs. at statsstøtte hadde vært overflødig i disse tilfellene.

Jeg tror ikke staten er bedre egnet til å vurdere den langsiktige lønnsomheten av en bedrift/idé enn private investorer, hvis ekspertise ligger i slike analyser. Statsstøtte til et prosjekt investorer har vendt tommelen ned til er da i realiteten subisdierte arbeidsplasser inntill staten trekker seg ut, dvs. det motsatte av god næringspolitikk.

Politikernes oppgave i denne sammenhengen er å tilby gode rammebetingelser som gjør det lønnsomt å være nyskapende. Den voldtekten av næringslivet og suksessrike aktører denne regjeringen har varslet (skatt, "forbud" mot å ta bedriftsøkonomiske valg Halvorsen og Djupedal er uenige i (ref. Union)) burde få deg til å stille noen spørsmålstegn.

EarlGrey sa...

Kynikeren: Hmm.. Jeg tror vi snakker om minst to forskjellige ting, og litt forbi hverandre her..

Jeg jobbet flere år i en "gründerbedrift" som gikk svært bra, både før og etter syvårskrisen(?), og jeg har også vært gründer selv, gjennom å starte en ny bedrift sammen med tre-fire andre.

Vi må skille mellom sentralt finansiert oppstartshjelp (såkornfond osv), som er det jeg har prøvd å snakke om her, og varig statsstøtte eller hel- og delvis statseide bedrifter. De siste variantene kunne det antakelig skrives bindsterke verk om. Det første er det jeg oppfatter at den opprinnelige posten til VamPus dreier seg om. (Correct me if I'm wrong VamPus..)

Erfaringsmessig fins det to hovedmåter å startfinansiere et ferskt firma på, om det er innovativt eller ikke; enten ved å søke ulike støtteordninger, eller å hente inn kapital via investorer. Hva investorer velger å bruke pengene sine på er høyst variabelt. Da IT-sirkuset var på sitt gøyeste heiv de alle som en penger etter det meste som hadde "IT" eller ".com" i navnet, uansett om det var luftslott eller ikke. Viser dette at alle slike bedrifter automatisk hadde livets rett, siden "markedet" tolket det sånn? Og hva med alle de gode ideene som havnet i skyggen av galskapen, fordi de fleste investormidlene forsvant i en retning?

Konklusjon: Alle gründere tror akkurat deres ide er verdens beste, og alle trenger penger til lønn og produktutvikling i en trang oppstartsfase. Jeg ønsker ikke en svart/hvit verden, men en som likner litt på det vi har i dag, der det finnes en blanding av investorkapital og støtteordninger, både statlige og andre. Så får tiden vise hva som har livets rett på lang sikt.

Ellers kan vi jo være enige om at diverse rammebetingelser må være på plass for å ha et fungerende næringsliv. Jeg har forøvrig ikke hørt noe voldtektsvarsel verken fra den ene eller andre politiske aktør, så jeg synes kanskje språkbruken blir litt i overkant i forhold til realitetene i dette.

Union er også et kapittel for seg. Det var langt fra alle "suksessrike" fra næringslivet som var helt enige i Union-ledelsens disposisjoner heller virket det som.. Men det er jo eiernes privilegium det; å legge ned lønnsomme arbeidsplasser hvis dette gavner dem økonomisk på lang sikt.

VamPus sa...

EarlGrey: den opprinnelige posten var vel egentlig både om at VamPus egentlig er drittlei såkalte kvinnenettverk - deretter om flertallet av de såkalte kvinneprosjektene som SND i sin tid støttet. Et godt spørsmål kunne jo vært; dersom en mann spurte om penger til dette prosjektet, ville han fått det - og VamPus tror at svaret ville vært et rungende nei. Sære prosjekter uten levedyktighet (selv om VamPus sakte begynner å varmes til tanken om et par fiskeskinnstøvletter - bare det er stilett) er vi ikke for.

Når det gjelder gnorhat/earlgrey debatten så heller nok VamPus mot gnorhat - selv om EarlGrey helt klart har et poeng når du påpeker at prosjekter trenger oppstartspenger. Problemet er - som gnorhat sier - at staten dessverre ikke er noen god verken engel eller videre investor. Nokia er et glitrende eksempel på det..