Det er femten år siden gjenforeningen av Øst- og Vest-Tyskland, og Dagbla' har en artikkel om de som lengter tilbake til muren. I Anna Funders bok "Stasiland" (anbefales varmt) skriver også hun om sitt møte med øst-tyskere som gikk fra å være fattige til enda fattigere etter murens fall og lengtet tilbake til det trygge øst-tyske regimet. Samtidig skildrer hun skjebnen til helt vanlige mennesker som ble uskyldige ofre for kommunismen og som viser hvilket menneskesyn hele samfunnet var bygget på. Forskjellen er at de som ønsker seg tilbake mener at "det var jo bare å ikke gjøre noe galt, så lot staten deg være i fred". Men når "noe galt" er helt basale menneskerettigheter, så hadde det ikke hjulpet om 99% hadde det bedre (hvilket de ikke hadde, men for argumentets skyld) og 1% hadde det dårligere i en totalitær kommunistisk stat.
9. november 2004 feiret Tyskland 15-års jubileet for Berlinmurens fall. NRK Radio hadde en reportasje om hvordan murens fall forandret livet til det verre for sine intervjuobjekter; tidligere Stasi-agenter, ansatte i offentlig sektor og partimedlemmer (etter VamPus' hukommelse). Mon hva ofrene til Stasi-agenten syntes om det? Mon hva de som ble utsatt for diskriminering gjennom offentlig sektor syntes? Eller de som kritiserte partiet? De som hadde familiemedlemmer som ble fengslet eller ikke fikk jobb fordi de var "fiender" av systemet. De tusen som ble drept da de forsøkte å rømme?
NRK tok seg ikke bryderiet med å fortelle historien til de som var "fiender av staten". VamPus gir fullstendig faen i om en stasiagent, som har spionert på sine naboer og tystet på sine venner, syntes det er leit at muren forsvant. Dersom Øst-Tyskland og kommunismen hadde vært så fantastisk hadde de trengt en mur til å holde folk ute - ikke for å stenge de inne. Dersom kommunismen var så bra, hvorfor sliter fortsatt Øst-Tyskland med å komme opp på Vest-Tysklands nivå?
De som lider av "ostalgi" kan jo slutte å kjøpe tidligere mangelvarer; kjøtt, ost og melk, nye klær, sko. De kan la være å se vestlige filmer, slutte å gå ut, ikke besøke familie på "andre siden", ikke dra på ferie andre steder enn øst-europa. At de tidligere hadde en relativt sikker, uproduktiv og forurensende industrijobb å gå til gir dem ikke retten til å ta friheten fra naboen sin. Og Bernt Hagtvedt har frekkhetens nådegave å fortelle at problemene i Øst-Tyskland etter over 50 års kommunisme er "liberalismens grimme fjes". My ass, as!
5 kommentarer:
Det er jo veldig typisk Dagbladet å komme med overskriften "Lengter tilbake til muren", mens vi nesten nederst i artikkelen kan lese at det bare er 6% som vil ha tilbake et tostatssystem. Nok et krystallklart eksempel på at journalister vinkler enhver sak akkurat som det passer dem, uavhengig av virkeligheten.
Til forskjell fra .... bloggere?
Ha, ha! Nei, den var god!
Vi har alle vår egen forskrudde versjon av "virkeligheten" å forholde oss til, min kjære Gullvann.
Hvis du vil ha med deg flere inn i din "virkelighet" kan du jo forsøke å starte en ny religion.
Ikke til forskjell fra bloggere, men til forskjell fra idealet om journalisme som formidling av faktiske hendelser og en balansert fremstilling av forhold basert på tilgjengelig informasjon.
For å forklare det en gang til: Overskriften er ikke i samsvar med de fakta som artikkelen selv gjengir. En korrekt, faktabasert overskrift i så måte ville vært "Nesten ingen lengter tilbake til muren".
Når overskriften står i direkte motsetning til etterprøvbar virkelighet, kan det bare skyldes at Dagbladet prioriterer andre ting høyere enn å formidle virkeligheten. Da bedriver avisen ikke journalisme, men propaganda. Det skulle ikke være nødvendig å starte en ny religion for å få folk med normal intelligens til å forstå såpass.
Gullvann skriver: "Overskriften er ikke i samsvar med de fakta som artikkelen selv gjengir." - Og jeg er helt enig. Min kommentar gikk på innleggets siste setning, der "virkeligheten" nevnes. For min egen del forventer jeg ikke at det skal være samsvar mellom overskrifter og innhold i noen av løssalgsmediene. Jeg har gitt opp både VG og Dagbladet for lenge siden, og tar bare noen stikkprøver innimellom for å se om kvaliteten har tatt seg opp. Ingen bedring i sikte. Men jeg er ikke så naiv at jeg ikke tror at også bloggere "vinkler enhver sak akkurat som det passer dem.." Det er jo ikke noe unormalt med det. Vi lever i hver vår "virkelighet" utfra hva vi legger vekt på her i tilværelsen, og det er ikke lett å overbevise andre om at de bør gi slipp på sin egen "virkelighet" og adoptere din istedet. Men jeg vet at det forekommer menigheter der dette ser ut til å fungere, i hvert fall for en tid. Det var der religionen kom inn i bildet.
Cool blog, interesting information... Keep it UP » »
Legg inn en kommentar