Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, oktober 11, 2005

Muslimsk Barbie

De hater den amerikanske kulturen, vestlige verdier og vårt kvinnesyn så hva er vel mer naturlig enn å skyfle Barbie ut av leketøyshyllene og erstatte henne med en arabisk variant? "Fulla" heter den veldreide mørke skjønnheten som kommer med full abaya og eget rosa bønneteppe(!). Selv om hun primært vises i et anstendig utendørsantrekk har hun en full garderobe med kule klær og accessoirer som hun kan ha på under.

Det nyttet altså ikke for Mattel å hive et laken over en mørk versjon av Barbie og lansere i Midt-Østen. Neida. Fulla kommer nemlig med et ferdig sett av korrekte verdier; hun er ærlig, kjærlig og respekterer sine foreldre. Fulla sier sine bønner ved soloppgang, baker kaker og leser bøker på sengen. Skulle småpikene komme til å ta dukken ut av huset, sier reklamen at "Ikke glem Fullas nye moderne abaya!". Selv dukker må altså ikke friste menn til å tenke uanstendige tanker. Undrer hva de ville gjort med henne om hun gikk uten - steinet henne? Revet av henne hodet?

Er det fler enn meg som mener dette er absurd? Hvis alt det sekulariserte vesten står for er så galt, hvorfor adoptere våre kommersielle suksesser? Vel, som en jente sier; "Det er kanskje positivt at små piker venner seg til tanken om å ta på skjerf på dukkene sine, så blir det lettere for dem å akseptere hijab den dagen de må bære dette selv." Akkurat.

Fulla'shit spør du meg. Nå har ikke VamPus vært noen stor fan av de åndsvake proporsjonene og "american family value" Barbie, men vil heller slå et slag for Spanky Barbie og "Pappa? Kan jeg få tilbake Barbie-dukken min - Barbie" og Flirty Flip-Barbie..

18 kommentarer:

lotten sa...

Tja, Fulla så kul ut synes nå jeg.
Dessuten vet alle som har lekt med Barbie at det ikke er så viktig hva dukken har på seg siden klærne skal av uansett.
lottens Cindy-og Barbie-dukker hadde iallefall sex mesteparten av tiden (med billige Ken-etterlikninger til 20 kr og noen plastikk-krigere i perfekt størrelse).

VamPus sa...

Ha ha ha - Tourette syndrome Barbie.. Herregud - je dauer. There's people out there with FAR to much time on their hands..

Muslim Ken (Ali?) kommer visstnok ikke, men Fulla som lege (anstendig kvinneyrke) er visstnok på vei..

Anonym sa...

Jeg skal vedde på at Barbie aldri kom med dynamittbelte, så en viss grad av innovasjon må man jo innrømme de som står bak denne dukken.
Nei, nå må jeg tilbake til artikkelen om den afghanske redaktøren av Women's Rights som er arrestert, anklaget for "blasfemi" etter å ha stilt spørsmål ved straffene for tyveri og utroskap.
(Men, hadde ikke USA innført demokrati i Afghanistan, da?)

lotten sa...

Hva, ingen Muslim Ken?!!
Jaja, vi vet hvor det her ender.
Fulla og Fulla har knulla.
Og en generasjon med lesbiske jenter.

Anonym sa...

Det er jo ikke akkurat overraskende. Det finnes ingen grense for hvor skrullete muslimer kan være. Sjekk http://www.coxandforkum.com/archives/000682.html

Cultural sensitivity my ass! På tide med litt cultural sensibility i stedet. America, fuck yeah!!

Anonym sa...

He, he, og tankene går tilbake til de mange Barbie-orgiene på pikerommet. Vi hadde alltid Ken-underskudd noe som innebar fantasifulle kombinasjoner. Herregud, jeg tror til og med Skipper ble involvert i perversitetene.

lotten sa...

Ai, da!
Vi hadde en stygg dukke som hadde rollen som kvinnelig blotter (av og til stripper)og denne het Bæsjen..
Vakre barndomsminner-

VamPus sa...

Brikkene begynner å falle på plass, Drusilla.. Plastikkkrigere, Lotten? Byggmester Bob, Hjorten?

Hjelp!?! I've created a MONSTER!

Anonym sa...

Lal, muslim barbie, dette er den pefekte gaven til mine små nieser :D Politisk korrekte barbie dukker.

Fulla dukken har jo hint om norrøn mytologi :P

http://en.wikipedia.org/wiki/Fulla

Anonym sa...

uff da...dette var ille. sikker på at det ikke bare er tull? virker jo helt sykt, dessuten ser de ikke bra ut, nesten som å se bestemor promenere...:s hva er forresten vitsen med å ha en kul kleskolleksjon til å ha på under burkaen??

eva

Ghost of Goldwater sa...

Nå har de begynt å bombe smurfene. På tide.

Anonym sa...

Jeg måtte dessverre leke barbie og ken med en venninne som hadde stoppet utviklingen da hun kom til analstadiet.. Resultatet var en barbie med ekstreme spiseforstyrrelser som la på seg i rasende fart og hadde kronisk diare..

Anonym sa...

Hva som er mest absurd av Fulla-Barbie og kommentarene her inne er vel innlysende... Syke, syke mennesker.

Anonym sa...

Skippy???

Fy Faen!

Anonym sa...

Det er faktisk en vesentlig forskjell på Skippy og Skipper. Skippy er "Skippy!Skippy! Skippy- the bush kangaroo!", og Skipper er lillesøsteren til Barbie (eller noe sånt). Men om det gjør saken noe bedre...

Anonym sa...

Nå var det vel egentlig Hjorthen som trakk inn den uskyldige kenguruen..

lotten sa...

Kenguru? Hvilken kenguru?!

Anonym sa...

Skippy! - the bush kangaroo..