Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, februar 14, 2008

The show must go on

Den kinesiske bloggeren Hu Jia er nok en gang arrestert og hans kone og tre måneder gamle baby satt i husarrest. Ifølge Reuters har kinesiske myndigheter økt presset mot frivillige organisasjoner, media, internett, advokater, akademikere og aktivister for å sikre kontroll før landet er vert for sommer-OL i august, skriver Dagbladet.no.

Da er det verdt å merke seg at lederen for Norges Idrettsforbund, Tove Paule, helt alvorlig mener at "noen organisasjoner" bruker OL til å plante saker om menneskerettighetene i Kina. Det er tydeligvis ikke bare hos ungdom at det skorter på kunnskap om diktaturer.

"Noen organisasjoner" kan for eksempel være Amnesty International, hvis norske hjemmesider bringer nyheten om Ye Guozhu, som søkte om tillatelse for å arrangere en demonstrasjon mot tvangsutkastelser i forbindelse med OL-utbyggingen. Myndighetene i Beijing reagerte med tortur og fengselsstraff. Ifølge Amnesty er tortur og dødsstraff utbredt, og brukes aktivt mot dissidenter av regimet.

"Noen organisasjoner" kan også være Reportere uten grenser, som aktivt følger situasjonen til journalister og bloggere i diktaturet. Organisasjonen har blitt kastet ut av landet. Eller Human Rights Watch som skriver at Kina har en veldokumentert historie med grove brudd på menneskerettigheter.

Jeg for min del trodde dette var elementær kunnskap. Åpenbart ikke hos lederen av Norges Idrettsforbund.

Vox Populi har skrevet forbilledlig om saken. Hvorfor skulle norske idrettsutøveres OL-drøm forstyrres av knuste kneskåler og nakkeskudd? Tross alt, the show must go on!

5 kommentarer:

Trond sa...

Forsøkte for en stund siden å få igang en underskriftkampanje. Kanskje noen vil skrive under nå http://www.opprop.no/opprop.php?id=ol

Sean Spenn sa...

Tove Paule satt til venstre for Knut Nærum i Nytt på Nytt (kameravenstre).

Jeg sier ikke mer.

Jo, forresten: Går det an å boikotte noe man uansett ikke ville sett på?

Salt sa...

OL har vel også blitt avholdt i Hitler-Tyskland, hvis min manglende sportshistoriske kunnskap ikke er helt ute av synk med virekligheten.
Hva med Venezuela neste? Der kan man ha en ny gren: Steining av opposisjonelle reportere.
Neste efter der: Nord Korea, så Cuba og så for å variere litt: Iran, hvor steiningsgrenen kan utvides til også å innebefatte homser, jøder og kvinner som har sett på en kvinne som har sett på en mann som hun ikke var i slekt med.

IvarE sa...

Tromsø er toppers!

Sisen tidpunktet for arrangementet ikke kan flyttes grunnet sesongstart for de fleste deltagende idrettsgrener kommer det hele til å foregå i stummende mørke.
Who cares?
Det finnes ikke innkvartering, selv om alle hurtigrutene leies inn og legges til kai.
Who cares?
Det finnes ingen infrastruktur rundt anlegget.
Who cares?
Med litt erfaring fra Lillehammer-OL kan vi også fastslå at gjenbruksverdi av anleggene vil bli minimal.
Who cares?

Bare vi kan smiske litt for kineserne rundt sommer-OL slik at IOOC (kanskje) kan gi støtte til vår allerede kr. 300.000.000 (trehundremillionerkroner) dyre søknadsprosess -
Who the f*** cares?

Strå sa...

OK, jeg er litt treg og skriver hele fire dager etter at innlegget ble postet av Vampus.

Jeg likte betraktningene til Vampus her. Det er tragisk om idrettsnorge ikke kan forstå at å sette diktaturet på dagsorden er uunngåelig og riktig i OL-sammenheng.

Og til Ivare: OL starter vanligvis i midten av februar. Da er det flere uker siden sola kom tilbake til Tromsø. Og det har uansett ikke vært stummende mørke, selv rundt julaften. Lyset kommer overraskende fort tilbake til Nord.

hilsen en søring som bodde litt lenger nord et år